muzyką bawarską na żywo, piwem i typowym dla takich festynów bawarskim jedzeniem. (ja i Prezydent) Towarzyszy temu wiele różnych atrakcji, są budki z przeróżnymi specjałami (naleśniki, szaszłyki, owoce w czekoladzie, serduszka piernikowe z kolorowym lukrem oraz leberkäs), strzelnice, loterie i wesołe miasteczko. W samym mieście odbywają się imprezy towarzyszące jak koncerty, spektakle, występy grup folklorystycznych, jazzowych
Kuchnia Prezydentowejtemperaturze 175°C, do "suchego patyczka". 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez ok. 10 minut. Nakłuć babkę dość gęsto drewnianym patykiem do szaszłyków lub wykałaczką, polać lukrem lub nasączyć ponczem. . Poncz: 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek soku z pomarańczy 5 łyżek białego wina półsłodkiego lub szampana ewentualnie 3 łyżki rumu lub wódki
Kuchnia Prezydentowejminut. 5. Posypujemy startym serem żółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego
Kuchnia PrezydentowejZałożyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego boku zwijać struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli oliwą, posypać lekko solą morską. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby
Kuchnia Prezydentowejkażdego otworu po łyżce ciasta, łyżeczce truskawek i znowu łyżce ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min (aż wbity w babeczkę patyczek do szaszłyków nie będzie obklejony ciastem). Wystudzić dokładnie i dekorować kremem
wcinaj toSzaszłyki to takie fantastyczne danie, które można szybko przygotować, zawsze gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Wystarczy tylko odrobina fantazji. Mogą być same warzywne, z dodatkiem mięsa lub owoców, wszystko to czym akurat dysponujemy. A w sezonie letnim jest w czym wybierać. Ja do swoich wykorzystałam cukinię, cebulę i paprykę. Nie tylko, że wyszło smacznie ale i kolorowo". Przepis
Wiem co jemJogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku
Kuchenne zapiski Edytyalkoholem i zmiksować jeśli maja kawałki owoców. Wykładać je łyżeczką na wierzch sernika, starając się ich nie zanurzać w masie, a kłaść na wierzchu. Na koniec wykałaczką do szaszłyków zrobić kilka ósemek na powierzchni sernika rozprowadzając mus w fantazyjne wzroki (jeśli zauważymy, że mus zapada się podczas mieszania nie róbmy tego dalej). Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego
chili & sugarzamaczania. Doprawiamy solą, cynamonem, zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem i sezamem. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie
Marder&Marder Manufactureprzez maszynkę do mięsa) razem z natką pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki. Oba farsze mieszamy w misce i faszerujemy skórę po podudziach. Spinamy ją szpikulcami do szaszłyków (jak na zdjęciu). Następnie z obu stron nacieramy przyprawą Knorr "do złotego kurczaka". Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem 50 minut, a następnie 15 minut
Marder&Marder Manufactureposiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez 45 min. pod przykryciem, a kolejne 30 minut bez przykrycia. Sałatka
Marder&Marder Manufacturemieszamy łyżką. Czekoladę gorzka łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzamy, robimy esy floresy z czekolady lekko mieszając masy patyczkiem do szaszłyków.Wkładamy deser na minimum 5 godzin do lodówki-pozostanie lekko miękki. Sos malinowo-czekoladowy : Sok malinowy zagotowujemy z malinami oraz cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę
Wanilia i Kardamonzeszłą środę mieliśmy pierwszy, uroczysty grill w tym roku. Przygotowałam dwa typy szaszłyków: z kotletami ziołowymi ( przepis ) i greckie kebaby, na które recepturę podaję poniżej. Kuchnia grecka jest nie tylko kolorowa, ale też zdrowa i naprawdę smaczna. Polecam wypróbować na najbliższej biesiadzie przy grillu. Kebaby podałam z sosem czosnkowym: przepis . :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy
Przepisy Aleksandrykolejnego etapu – odsączamy je na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Całość lekko oprószamy 1 łyżką mąki pszennej, panierujemy w cieście i wiórkach kokosowych. Najlepiej robić to używając patyczka do szaszłyków, ewentualnie widelca. Unikniemy marnotrawstwa wiórków i brudzenia palców (po panierowaniu kilku krewetek palce będą w panierce). Opanierowane krewetki układamy na rozłożonym papierze do pieczenia. Frytownicę nagrzewamy do 175°C. Krewetki
mojewypiekiinietylkokremu i przyklejamy do reszty. Jeśli będziemy mieć problem z utrzymaniem stabilności niektórych części misia (mi np. odklejał się pyszczek), wówczas przymocowujemy je za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyka. Należy jednak pamiętać, aby podczas krojenia je wyjąć!). Gdy miś będzie już poskładany, przystępujemy do dekoracji. Najpierw jasnym kremem smarujemy łapy misia i pyszczek. Odkładamy też 2-3 łyżki jasnego
My simple kitchen