szaszłyki - 3147 przepisów (strona:155/210)

Ryż z warzywami na parze 162

wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za marchewką czy kalafiorem, na szczęście mi przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :)   Składniki :  100g ryżu jaśminowego  1/2 papryki czerwonej  1/2 papryki zielonej kilka różyczek romanesco  kilka

Parowar Faceta
GRILLOWANE CEVAPCICI 114

sosu Tabasco. Wszystko dobrze wymieszałam przez około 15 minut i odstawiłam na godzinę do lodówki. Z mięsa uformowałam nieduże,podłużne kotleciki,  które nadziałam na patyczki do szaszłyków. Układałam na rozgrzanej patelni grillowej i smażyłam  około 10 minut często obracając aż przybrały piękną złotobrązową barwę. Te typowo bałkańskie danie jest szybie w wykonaniu. Można je podawać z surówkami

potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 142

miseczki wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku. Wsypałam paprykę i dodałam świeży tymianek. Wymieszałam i posmarowałam sosem kiełbasę.   Zwinęłam ją w ślimaczka. Przyprawami do środka. Spięłam patyczkami do szaszłyków. Ułożyłam ją na bardzo mocno rozgrzanej grillowej patelni. Grillowałam przez około 5 minut na każdej stronie.  Prawda,że fantastycznie się prezentuje?   Wyjęłam patyczki i pokroiłam kiełbaskę na kawałki. Przygotowałam

potrawyregionalne
Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla 223

Grillowana cebula jest świetnym dodatkiem do wielu dań, Może być miłym dodatkiem do steków lub rewelacyjnym składnikiem do szaszłyków.. Dziś zaproponujemy wam kilka pomysłów na cebulę z grilla. Miłośnicy piwa pokochają tak przygotowywaną cebulę na grillu. Te cebule wypełnione piwem są wyśmienite w smaku. Zamiast piwa możemy w tym przepisie użyć coli aby uzyskać słodszy smak i jeśli

naRuszcie
drobiowe kieszonki z salami i mozzarellą 122

czosnkiem, solą i przyprawami. Na każdy kawałek mięsa ułożyć po 4 plastry salami. Mozzarellę pokroić na kawałki i ułożyć na salami. Mięso złożyć na połowę. Można spiąć patyczkiem do szaszłyków, żeby nie rozpadało się podczas smażenia. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na dość dużej ilości tłuszczu, ponieważ mięso jest dość grube

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tort lalka 176

odłożyć. Do reszty dodać barwnik spożywczy (można podzielić na dwie części i do jednej dodać więcej). Z lalki zdjąć ubranie i odczepić nogi. Tułów nadziać na dwa patyczki do szaszłyków i wbić je w tort. Masę przełożyć do worka cukierniczego z dowolną końcówką i udekorować tort. Wykończyć perełkami cukrowymi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
łatwe ciasto na grysiku 176

cytryny oraz rum. Dokładnie ale krótko zmiksować. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem, piec w 180*C około godziny. Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek do szaszłyka- jeśli po wyjęciu będzie czysty to znaczy, że ciasto jest upieczone. Wystudzić na kratce. Następnie przeciąć na dwa blaty i przełożyć marmoladą. Wierzch oprószyć cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gulasz z ogórkiem kiszonym 100

papryki 1 litr rosołu 3 kiszone ogórki 3 ziemniaki pół czerwonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa natka pietruszki sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną, jak na szaszłyki. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko włożyć do garnka, dodać przyprawy i posiekane suszone pomidory, podsmażyć aż mięso zacznie się rumienić. Podlać rosołem

Gotowanie jest łatwe
Szaszłyki z cykorią z piekarnika 138

cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz. Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami

Gotowanie jest łatwe
Grillowana kaszanka w boczku 104

miodu 2 łyżki oliwy sok z cytryny ok 1 łyżeczka Kaszankę pokroić na kawałki , owinąć każdy kawałek plastrem boczku i nadziać na zpikulce lub patyczki. Składniki marynaty wymieszać, umoczyć szaszłyki i odstawić na ok godzinę. Grillować aż do upieczenia

Gotowanie jest łatwe
Ryba w papilotach z warzywami na parze 164

papieru ułożyć cukinię, na niej marchewkę i pietruszkę. Na kopczyku z warzyw kładziemy filet, na nim koperek i cytrynę. Rybę zawijamy w papiloty.Każdy pakiecik dodatkowo spinam szpilką do szaszłyków aby wytworzona wewnątrz para nie wydostała się na zewnątrz. Nie mając szpilek każdy papilot można szczelnie zawinąć - efekt będzie podobny. Ja swoje papiloty umieściłam w parowarze. Po 20 minutach były

kawawszklance
Sushi w domu 182

godziny ) - szczypior - avokado krojone w słupki - krewetki* - wędzony łosoś - kremowy serek - majonez - 6 płatów nori ( prasowane glony ) - pasta wasabi i sos sojowy do podania * krewetki nabijam na patyczki do szaszłyków, obgotowuje w osolonym wrzątku ( ok 2 minut - podgotowane, 4 minut- surowe). Następnie skrapiam sokiem z cytryny. Zabieramy się za zwijanie rolek: 1. Na matę kładziemy płat nori błyszczącą stroną

kawawszklance
Czekolada plastyczna (receptura + instrukcja wykonania róży ) 159

siebie dociskając na środku ( grubsza część płatka). Najmniejszy płatek należy zrolować w palcach i umieścić go w centrum kwiatu. 4. Następnie delikatnie podważając kwiat ( np. patyczkiem do szaszłyków ) należy go wyjąć. Formujemy palcami płatki delikatnie je wywijając na zewnątrz. 5. Aby nadać kwiatowi głębi można nanieść między płatki odrobinę kakao, bądź jak zrobiłam to w  tej róży ( klik

kawawszklance
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 170

się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób  dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy. Tym zaś wszystkim, którzy podobnie

Miód i pieprz
zaparzany litewski razowy chleb żytni 214

siebie dwu, trzykrotnie) Teraz bochenek możemy położyć na blasze, wyłożonej pergaminem, w yrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą, posypujemy kminkiem i dosyć gęsto nakłuwamy ( możemy zrobić to patyczkiem do szaszłyków).  Chleb o dstawiamy  w  ciepłe miejsce,  trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość). Kiedy chleb wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb

Miód i pieprz