szaszłyki - 3147 przepisów (strona:149/210)

Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 229

możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona . Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki. Dekorowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Klops jajeczny z polędwicą, marchewką i szczypiorkiem. 151

kostkę polędwicę, marchewkę i posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę jajeczną przelać do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni około 35minut, jeśli po włożeniu patyczka do szaszłyków będzie on suchy to znaczy że klops jest dobrze upieczony. Podawać z sosem chrzanowym lub ketchupem.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śliwki w czekoladzie z marcepanem 121

można kulkę marcepanu obłożyć dwoma kawałkami śliwek i docisnąć w dłoni) Czekoladę gorzką  rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej.  Śliwki nadziane pomarańczowym marcepanem nadziewamy na patyczek do szaszłyków albo wykałaczkę i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie obtaczając z każdej strony śliwki.  Odkładamy na kratkę cukierniczą do stężenia czekolady

Bon appetit mon amie
KÖFTE, czyli kotleciki wołowe 171

ręką przez minutę i formować owalne kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlać oliwę i smażyć z obu stron. Na przyjęcie koktajlowe można kotleciki nabić na patyczki tworząc szaszłyki. Artykuł KÖFTE, czyli kotleciki wołowe pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 147

choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego i łyżeczką pieprzu ziarnistego. Wywar studzimy, rozpuszczamy w nim sól do peklowania. Mięso gęsto nakłuwamy szpilką do szaszłyków. Umieszczamy je w naczyniu ceramicznym, zalewamy wywarem i przykrywamy - tak, by powietrze swobodnie dochodziło. Naczynie wstawiamy do lodówki na dolną półkę, codziennie obracamy mięso.  Po pięciu dniach peklowania wyjmujemy

Gotowanie i blogowanie
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 154

liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy

Gotowanie i blogowanie
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 245

papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje . Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka

Uwaga Babcia Gotuje
Kostki czekoladowo-kokosowe na miodzie (lamingtony, kudłacze) 174

zdjęciu z ognia - wlać rum i wymieszać. Kostki maczać (krótko) w gorącej polewie i dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych. (Ciastka sprawnie się macza, jeśli są wbite na patyczek do szaszłyków.) Schłodzić w lodówce

Di gotuje
DROBIOWE SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ-DIETA 1500 KCAL. 210

Ugotowane ziemniaki posypać koperkiem.Mięso i oczyszczoną paprykę pokroić na kwadraty,doprawić solą ,pieprzem i ulubionymi ziołami.Pieczarki opłukać , a cebulę obrać i pokroić w grube krążki.Szpikulce do szaszłyków moczymy  w wodzie przez 15 minut.Nabijamy na przemian na nie mięso , pieczarki, paprykę i cebulę.Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku na złoty kolor.Podajemy z ugotowaną fasolka szparagową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki Red Velvet z Oreo 169

kremu dodajemy kruszki z oreo i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 214

ewentualne pęcherzyki powietrza. Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Faworki 1907

nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładamy na talerz i posypujemy

Ciastkozercy
Pączki ziemniaczane 266

Odstawiamy do lekkiego napuszenia (szybko rosną).  Rozgrzewamy olej do 175 °C i smażymy pączki na średnim ogniu z obu stron po parę minut, obracając przy pomocy patyczka do szaszłyków. Pączki wkładamy do tłuszczu, zlepieniem do dołu. Nie smażymy od razu dużej ilości paczków, ponieważ obniżymy tym temperaturę tłuszczu i paczki bardzo nim nasiąkną.   Wyjmujemy i osączamy na papierze

Mia Cucina Sofieta
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 217

ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy, znaczy, że już gotowe ;) Jeśli mamy ochotę dodać wnętrze do naszych babeczko-pączków czekamy

Jak gotować i nie zwariować
Rollsy pizzowe w cieście francuskim 217

ogórki kiszone. Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę. Kroimy na kawałki grubości 1,5-2cm, następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy brzegi, np. zwilżając je wodą). Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania