szaszłyki - 3147 przepisów (strona:157/210)

Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 176

mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam po 4 na patyczki od szaszłyków, smaruję oliwą i posypuję mieszanką przypraw.   Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie

Karo in the Kitchen
Grillowane udka z kurczaka z rozmarynowymi ziemniaczkami 155

chodząc po bunkrach na wyludnionej wyspie, zauważyłam wielkie krzaki rozmarynu - nie spodziewałam się nawet, że może on osiągać takie rozmiary. Miały fajne grubsze gałązki, na których można było przygotować szaszłyki :) Niestety u nas chyba nie da się wyhodować tej rośliny do takich rozmiarów. W bunkrach zresztą trafiłam na skorpiona, ale nikt mi nie chciał uwierzyć... "ta robaczka jakiegoś znalazłaś

Kraina Tysiąca Smaków
Kapusta kiszona 144

cała kapusta była zanurzona a na wierzchu pojawił się sok. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zdejmujemy spodek i nakłuwamy kilka razy patyczkiem do szaszłyków (aby wydostało się fermentowane powietrze -gaz). Ponownie dociskamy spodkiem.Czynność powtarzamy do 1-2 dni. Po ok. 2-3 tygodniach próbujemy czy kapusta jest już dobrze ukiszona. Jeśli tak, gotową kapustę

tojestpyszne.blogspot.com
Jabłka w cieście 181

Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć z jednej strony pod przykryciem, aż ciasto się zezłoci, po czym przewrócić na drugą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto ze śliwkami 107

Ciasto wylać na blaszkę. Śliwki poukładać na cieście jedna obok drugiej. Piec ciasto w 180C przez 40 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, nakłuj je patyczkiem (np. do szaszłyków, wykałaczką) – po wyjęciu powinien być suchy . Po upieczeniu zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Krewetki na ostro 95

moich ulubionych szybkich przekąsek. Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych. Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina oliwy. do tego wszystkiego

Smaki Przyprawy i Kolory
Pączki hiszpańskie (gniazdka). 122

kwadraty - ja zrobiłam według tej wersji.  Rozgrzać olej do 180stopni. Kolejno wkładać gniazdka papierem do góry, po minucie go usunąć - powinien lekko zejść (dobrze mieć dwa patyczki do szaszłyków do ściągnięcia papieru, jak również do obracania gniazdek). Smażyć do nabrania złotego koloru (4-5min. z każdej strony). Po wyciągnięciu położyć na bibule (ręcznikach papierowych) do odsączenia. Pozostawić

W kuchni u Moniki
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 113

Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być krótszy. Przepis nadesłany przez moją mamę :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Domowe wafelki bueno 140

minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji do zastygnięcia czekolady. Dekorujemy orzechami laskowymi

Kuchnia w czekoladzie
Bueno wafelki w rumowej polewie 162

czym wyciągamy i smarujemy jeden krążek i przykładamy drugim. Odstawiamy do lodówki na 15 minut po czym zanurzamy w przygotowanej polewie. Ja robiłam to za pomocą długiego patyczka do szaszłyków. Polewa: W rondelku topimy margarynę, dodajemy kakao, cukier puder, olejek rumowy i rum. Cały czas mieszamy na małym ogniu, żeby się nie przypaliło. W ciepłej polewie zanurzać przygotowane wcześniej

Kuchnia w czekoladzie
Tort owocowy z limonkowym kremem mascarpone 483

jest wysoki dlatego w tak małej foremce potrzebuje więcej czasu na dopieczenie. Piekłam najpierw na grzałce "góra- dół", a po ok 30 minutach tylko na "dół". Warto patyczkiem do szaszłyka sprawdzić biszkopt wcześniej. Jeśli jest suchy- wyciągamy.  2. Masa truskawkowa: Truskawki wraz z cukrem przekładamy do rondelka i smażymy do momentu zagotowania. Kiedy zaczynają "bulgotać" dosypujemy galaretkę, mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Konkurs z sosami Folwark 146

wspaniałych dań, takich jak: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue  Po więcej pysznych inspiracji zapraszam na fanpage Folwark

Słodkie okruszki
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 163

rumowym, posypać prażoną cebulką i ewentualnie jeszcze dodatkowo grubomielonym pieprzem. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym gotowe. Podobne przepisy Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... Szaszłyki z wołowiny Zrazy wołowe jak u babci .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni