szaszłyki - 3186 przepisów (strona:151/213)

Mazurek 164

Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą

Ciastkozercy
Ciasteczkowe lizaki z siemieniem lnianym. 138

łyżka cukru pudru (można więcej) 1 jajko 1 żółtko 10 dag masła pół słoiczka powidła śliwkowego Dodatkowo; około pół tabliczki białej czekolady około pół szklanki siemienia lnianego patyczki do szaszłyków Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy w folie i wkładamy na około pół godziny do lodówki.  Po tym czasie wałkujemy na placek grubości

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz pieczony. Pieczone mięso a'la gulasz z piekarnika. 175

przyznaje całkowita rację tytuł idealnie tu pasuje. Mięciutkie mięso, doskonale upieczone w towarzystw boczku, cebuli, papryk, pieczarek, dosłownie rozpływa się w ustach. W smaku przypomina trochę gulasz pieczony, trochę szaszłyki z piekarnika. Składników wydaje się być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień

Kuchnia z widokiem na ogród
Wielkanocna Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 238

możemy nakryć babkę folią aluminiową lub papierem do pieczenia i nadal piec. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek w babkę (wykałaczkę , patyczek od szaszłyka) i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona . Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki. Dekorowanie

Uwaga Babcia Gotuje
Klops jajeczny z polędwicą, marchewką i szczypiorkiem. 156

kostkę polędwicę, marchewkę i posiekany szczypiorek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę jajeczną przelać do foremki. Piec w temperaturze 180 stopni około 35minut, jeśli po włożeniu patyczka do szaszłyków będzie on suchy to znaczy że klops jest dobrze upieczony. Podawać z sosem chrzanowym lub ketchupem.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Śliwki w czekoladzie z marcepanem 128

można kulkę marcepanu obłożyć dwoma kawałkami śliwek i docisnąć w dłoni) Czekoladę gorzką  rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej.  Śliwki nadziane pomarańczowym marcepanem nadziewamy na patyczek do szaszłyków albo wykałaczkę i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie obtaczając z każdej strony śliwki.  Odkładamy na kratkę cukierniczą do stężenia czekolady

Bon appetit mon amie
KÖFTE, czyli kotleciki wołowe 180

ręką przez minutę i formować owalne kotleciki ugniatając lekko na płasko. Na patelnię wlać oliwę i smażyć z obu stron. Na przyjęcie koktajlowe można kotleciki nabić na patyczki tworząc szaszłyki. Artykuł KÖFTE, czyli kotleciki wołowe pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 154

choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego i łyżeczką pieprzu ziarnistego. Wywar studzimy, rozpuszczamy w nim sól do peklowania. Mięso gęsto nakłuwamy szpilką do szaszłyków. Umieszczamy je w naczyniu ceramicznym, zalewamy wywarem i przykrywamy - tak, by powietrze swobodnie dochodziło. Naczynie wstawiamy do lodówki na dolną półkę, codziennie obracamy mięso.  Po pięciu dniach peklowania wyjmujemy

Gotowanie i blogowanie
Peklowany schab paprykowy nadziewany śliwką i żurawiną 163

liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim. Wystudzony wywar mieszamy z solą do peklowania, zalewamy

Gotowanie i blogowanie
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 257

papierem do pieczenia pod sam koniec pieczenia - po około 40 minutach – i nadal piec dzięki temu bardziej nie zbrązowieje . Aby sprawdzić czy babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka

Uwaga Babcia Gotuje
Kostki czekoladowo-kokosowe na miodzie (lamingtony, kudłacze) 183

zdjęciu z ognia - wlać rum i wymieszać. Kostki maczać (krótko) w gorącej polewie i dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych. (Ciastka sprawnie się macza, jeśli są wbite na patyczek do szaszłyków.) Schłodzić w lodówce

Di gotuje
DROBIOWE SZASZŁYKI Z ZIEMNIAKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ-DIETA 1500 KCAL. 222

Ugotowane ziemniaki posypać koperkiem.Mięso i oczyszczoną paprykę pokroić na kwadraty,doprawić solą ,pieprzem i ulubionymi ziołami.Pieczarki opłukać , a cebulę obrać i pokroić w grube krążki.Szpikulce do szaszłyków moczymy  w wodzie przez 15 minut.Nabijamy na przemian na nie mięso , pieczarki, paprykę i cebulę.Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku na złoty kolor.Podajemy z ugotowaną fasolka szparagową.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Babeczki Red Velvet z Oreo 175

kremu dodajemy kruszki z oreo i jeszcze raz wszystko dokładnie miksujemy. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Walentynkowe babeczki z serduszkiem 222

ewentualne pęcherzyki powietrza. Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły

Ciastkozercy
Faworki 1915

nacięcie. Przewlekamy końcówkę paska przez nacięcie, żeby zrobić pętelkę faworka. Faworki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor (wystarczy około 1 minuty z każdej strony), przewracamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Mniej więcej w połowie pieczenia dobrze jest wymienić olej na nowy. Usmażone faworki wyciągamy na papierowy (lub normalny) ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki przekładamy na talerz i posypujemy

Ciastkozercy