szaszłyki - 3147 przepisów (strona:151/210)

Szybkie pierniczki + choinki z pierniczków + lukier budyniowy (bez białek) 187

najładniej wygląda drobniutka, u mnie perełki cukrowe Dr. Oetkera)    *polecam lukier budyniowy, ale może być każdy inn y Wykonanie choinek: Każdego pierniczka przekłuwamy na środku patyczkiem do szaszłyków. Dwa największe pierniczki lukrujemy po brzegach, jeden z nich moczymy w wysypanych na spodeczek perełkach cukrowych.  Pierniczek z perełkami nadziać na patyczek, na środek nalać trochę lukru, nadziać

Kto ugości moich gości?
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 229

omlet z warzywami z salsą z pomidorów i chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką i estragonem czy czosnkowe szaszłyki z kurczaka z czerwoną pomarańczą, ze szpinakiem i fetą! Są pomysły na makarony, zupy, letnie sałatki z arbuzem, azjatycka sałatka z makaronem, z tofu i warzywami czy ceviche z łososia

Plate of Joy
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 201

pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem np. do szaszłyków i wyjmiemy patyczek ma być suchy. Ciasto studzimy całkowicie. Następnego dnia, ciasto kroimy na 3 lub 4 warstwy. Każdą warstwę smarujemy marmoladą z pigwy.  Całość polewamy polewą z czekolady gorzkiej

SMYKWKUCHNI
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 169

barszczu wykorzystałam sam wywar. 2. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 1 godzinę, aż będą miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, wystudzić lekko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu dodajemy wywar z grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz

Kulinarne Inspiracje
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 277

lodówki 1 łyżka masła, rozpuszczonego 50g kandyzowanej skórki z cytryny 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżka mąki do osypania bakalii POTRZEBNE – 2 drewniane lub metalowe długie patyczki do szaszłyków, do zawieszenia i studzenia babki – FORMA PAPIEROWA NA JEDNĄ babkę o 16cm średnicy i 11cm wysokości lub DWIE FORMY na Panettone o średnicy 12cm

Karo in the Kitchen
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 213

stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) Chleb wiejski jest

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 157

stopni i piekę jeszcze około 25 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Z Płatkami Owsianymi i Miodem 200

stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 178

stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Domowy Farmerski na Drożdżach 214

stopni i piekę jeszcze około 30 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony można wbić patyczek od szaszłyka i po wyjęciu jeżeli będzie suchy to znaczy że chlebek jest upieczony a po wyjęciu z foremki jak stukamy w spód chlebka to powinien mieć taki pusty odgłos :) W sumie piekłam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Gryczany z Siemieniem Lnianym na Drożdżach 164

minutach pieczenia temperaturę zmniejszam do 180 stopni i nadal piekę około 55 minut Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny na Zakwasie 210

drugiej od dołu półce , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb pszenny jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 155

około 40 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowy Chleb Orkiszowy na drożdżach 194

około 50 minut w temperaturze 180 stopni – w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 150

dołu półkę i piekę około 40 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony, lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy

Uwaga Babcia Piecze Chleb

Proponowane wyszukiwania