szaszłyki - 3147 przepisów (strona:148/210)

Tapas z oliwkami 206

smarujemy masłem ziołowym. Na patelni lub ruszcie smażymy/grillujemy ser halloumi, który następnie nakładamy na nasze grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny. Smacznego

MarcinChef
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 120

składnikiem prowansalskiego rattatoile, kryją się też we włoskiej zapiekance makaronowej, w bałkańskim ajwarze, czy w indyjskim burtha, bywają zapiekane razem z mięsem czy serem feta, a także w grillowanych szaszłykach. U mnie dziś, w formie roladek. Bakłażany opłukujemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry ok. 1-1,5 cm. Oprószamy solą i odstawiamy na bok na ok.30 min. Pomidory obieramy

Markowy smak
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 149

kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie

Kuchnia PROzdrowotna
Parówki owinięte boczkiem - na grilla i do piekarnika 196

Sezon grillowy w pełni, proponuję coś innego niż kiełbasa, karkówka czy szaszłyki a mianowicie... parówki. :-) Ale nie byle jakie, bo owinięte boczkiem, nadziane korniszonem i serem. A jeśli nie przepadacie za grillowaniem - zróbcie je w piekarniku. 6 parówek 6 plasterków wędzonego boczku 3 plastry sera 2 ogórki konserwowe keczup 1.  Ser kroimy w podłużne, dość cienkie paski. Ogórki przekrawamy

Szefowa kuchni
Kebabczety wieprzowe z grilla 209

Smaczne i szybki danie obiadowe, które można również przyrządzić na grillu, lub gdy pogoda nie dopisze to usmażyć na patelni grillowej. Szaszłyki podałam z sosem słodkie chili od firmy Fanex , jest idealny do mięsa mielonego. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 1 łyżka przyprawy gyros 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki

Bajeczna Kuchnia
Dip czosnkowy 122

czosnkowy to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa: do pałeczek kurczaka, skrzydełak, kiełbas a nawet szaszłyków. Do mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post Dip czosnkowy

Magiczny Garnek
Szaszłyki z łososiem 160

mięso Składniki do kupienia w Almie 250 g łososia lub pstrąga łososiowego 1 średnia cukinia 2 podłużne cebule 3-4 pieczarki sól, pieprz przyprawa do ryb … Czytaj dalej Szaszłyki z łososiem

czarrna od kuchni
Grillowany kurczak z warzywami. 138

ponownie wymieszaj. Wrzuć składniki na grilla, możesz dla wygody umieścić je w folii aluminiowej (szczególnie małe pomidorki koktajlowe, które mogą spadać z rusztu) lub nabić na patyki do szaszłyków (wtedy warto pokroić je na mniejsze kawałki). Czas grillowania zależy od wielkości ognia, dlatego najlepiej sprawdzać co kilka minut stan warzyw

Powiedz dietom nie
Pieczona karkówka 201

około 2,5- 3 godziny.  Po godzinie pieczenia, mięso odwracamy na drugą stronę. Po 2,5 godzinach możemy sprawdzić, czy mięso jest gotowe. Najlepiej zrobić to patyczkiem do szaszłyków. Mięso nakłuwamy w najgrubszym miejscu i jeśli jest idealnie mięciutkie i wycieka z niego przezroczysty sok, możemy je wyłączyć i zostawić w brytfance do ostygnięcia. Po ostygnięciu, mięso owijamy

Smak mojego domu
Masło czosnkowe na grilla 367

Wiosna i lato to najlepsza pora na grillowaną karkówkę, skrzydełka z kurczaka, szaszłyki i podpieczony chleb z dodatkiem masła czosnkowego. Uwielbiam zapach i smak takiego domowego masła. Czosnek dodajcie do smaku, ponieważ dla co niektórym osób 2-3 ząbki mogą być niewystarczające.  Składniki: 1 kostka miękkiego masła (200 g) 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki posiekanego koperku sól

Ugotować
SERNIK MARMURKOWY 273

łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. 4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto

słodki bratek
Kebab na patyku 147

mielimy razem z czosnkiem i cebulą. Następnie do mięsa dodajemy jajko, kaszę lub bułkę i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy do chwili aż mięso będzie odchodziło od dłoni. Patyczki do szaszłyków oblepiamy porcjami mięsa, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.  Kapustę kroimy w cienkie paski, koperek drobno siekamy, kukurydze odsączamy; łączymy z jogurtem

Czary - gary w kuchni
Burgery z indyka z sałatką z kalarepy i rzodkiewki 132

stron. Bułki przekroić w poprzek. Na spodnich częściach bułek ułożyć serek śmietankowy lub fetę, następnie nałożyć porcję sałatki, gorącego burgera, sałatę i przykryć wierzchem bułki, spiąć patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami. Od razu podawać

Czerwień i błękit
domowa wątrobiana 128

wodzie, przez trzydzieści minut. W tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę,w której moczą się jelita. Jelita dzielimy nożem na odcinki, około 35-40 cm długości. Za pomocą patyczka do szaszłyków ( kilkukrotnie przebijając nim jelito i okręcając go w wokół niego), zamykamy jeden koniec pasztetowej kiszki (możemy również zawiązać końce sznurkiem). Teraz napełniamy kiszki dość ściśle naszym farszem. Następnie wątrobiany

Miód i pieprz
Kurczak w liściach pora lub pandanu 157

kucharza thaï thaï . zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa ( przepis pojaw się niebawem ), tajskie sajgonki,  pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej. Muszę jeszcze dokupić " Smaki Indii Smaki świata " tej samej autorki, bo jak do tej pory wszystko co przygotowałam doskonale

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata