Właściwie to te przepisy stanowią dużą część tej książki, więc będę musiała za rok zamrozić sobie spory zapas, żeby móc je wszystkie wypróbować. Zwłaszcza takie cuda jak szaszłyki z kiełbaski i bobu. Niesamowite są dla mnie bezy z wody odsączonej z puszki cieciorki, to czysta alchemia! Przepięknie wygląda też zielony, groszkowy tort urodzinowy z kremem. Co bym ugotowała ze “Strączków
Ugotowane pozamiatanerazem kofty w wersji kebabowej:). Te szaszłyki z mielonego mięsa smakują doskonale ze świeżym pieczywem i sosami na bazie jogurtu. Nie są pracochłonne i można przygotować je na długi czas przed podaniem a w odpowiednim momencie jedynie wrzucić do piekarnika. 500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 kajzerka 1/2 pęczka
Szefowa kuchniDoprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy masło
cool and mintywygładzić wierzch. – Piec 2 godziny w temp. 150 st.C. – Wyjąć gorące ciasto z piekarnika, nakłuć w kilkunastu miejscach drewnianym patyczkiem do szaszłyków i polać każde 2-3 łyżkami brandy. – Następnie szczelnie zawinąć w wystający pergamin i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. U mnie tak leżakowało przez całą
To co kochamolej tłumi pikantność. Ostatnią warstwą powinna być cebulka z pomidorami. Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dopłyną na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków. Najlepiej go włożyć kilka razy, w różnych miejscach, ale tak, aby zawsze był pomiędzy słoiczkiem, a śledziami. Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego
Smak mojego domuSama z siebie się śmieję ,że gdy był letni okres grillowania ja w tym czasie robiłam co innego.Jednak teraz to robię ,nie grilluję ale często robię szaszłyki , które zapiekam w piekarniku lub na patelni.O to jeden z nich,prosty i smaczny.Pycha!. 30 dag.karkówki pokrojonej w większą kostkę 20 dag.żółtego sera bułka tarta oliwa sól pieprz papryka czerwona sypka
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijeszcze ubijać z 30 sekund. • Przyprawione solą i pieprzem fileciki maczać w białku i posiekanych orzechach, i smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju. Szaszłyki z boczku: • 10 plastrów wędzonego boczku • 10 drewnianych szpadek Wykonanie: • Każdy plaster boczku nawinąć na drewnianą szpadkę szaszłykową. • Zapiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym
To co kochamZmielić orzechy, migdały i słonecznik, wymieszać z makaronem, 3 łyżkami oliwy i posiekaną bazylią. • Wyłożyć makaron do metalowych obręczy i ugnieść. • Podawać z szaszłykami. Udekorować kleksem z keczupu
To co kochamkawy. • Ciasto ma oblepiać banana nie spływając z niego. Jeśli jest zbyt gęsta, dodać odrobinę wody. • Rozgrzać olej w metalowej misce. • Przygotować 2 patyczki drewniane – szaszłyki, nabijać kawałek banana na patyczek i włożyć do ciasta. Drugim patyczkiem zsunąć banana do gorącego oleju. • Smażyć na złoty kolor, wyjąć i osączyć
To co kochammetalowe lub drewniane patyczki, na przemian z plastrami cytryny złożonymi na pół. • Upiec na grillu z obu stron (zamiast na grillu można szaszłyki upiec w piekarniku
To co kochamumyć i odciąć nóżki. • Szalotki i cukinię pokroić w plastry. • Nabijać na drewniane patyczki na przemian, kiełbasę białą, ciemną, cukinię, pieczarkę i szalotkę. • Szaszłyki posypać solą, pieprzem i papryką. • Grillować z obu stron
To co kochamSweet Chilli 1 łyżeczka oliwy truflowej 1 mała papryczka chilli drobno pokrojona sól morska grubo mielona Sposób: Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie nadziewamy na patyk drewniany do szaszłyków. Skrapiamy krewetki sokiem z liomonki i oprószamy solą. Zostawiamy na kilka chwil. Zajmujemy się warzywami . Papryką, cebulą i pieczarkami . Papryka na talerzu ma być surowa , pieczarki i cebula podpieczona
Viola cooks with passionsobie dosyć złożone i ambitne danie. Danie konkursowe, które przygotowałam połączyło kuchnię wschodu (Kofta z mięsa indyka w pietruszkowej panierce z orientalnymi przyprawami na kabanosie – zamiast patyczków do szaszłyków) z polską, a właściwie wielkopolską tradycją z której pochodzę (ziemniaczana rolada z boczkiem i chrzanem w kapuście) oraz smakowego mixu, czyli sosu na bazie sałaty rzymskiej, śmietanki i mleka kokosowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię