szaszłyki - 3147 przepisów (strona:138/210)

Sałatka z grubego kus-kusu z awokado, granatem, miętą, kukurydzą i przyprawami Zatar 193

Odświeżająca i smaczna sałatka, która doskonale wpisuje się w menu zdrowego lunchu lub przekąski. Idealnie pasuje też to grilla i podawanych z grilla mięs : żeberka, boczek, karkówka, hamburgery i szaszłyki. Jednym ze składników do tej sałatki jest melanż ziół nazywanymi Za′atar. Jej pochodzenie to Bliski Wschód :Palestyna, Libia i Syria. Można jednak zastąpić go świeżymi ziołami np. wysuszonymi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat 146

myjemy, przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy olejem, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę ( do czasu, aż będą miękkie - wystarczy wbić patyczek do szaszłyków, aby sprawdzić, czy już są gotowe ). 2. Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozrywamy na mniejsze kawałki. 3. Do miski przekładamy oczyszczoną makrelę, dodajemy twaróg, śmietanę, cebulkę pokrojoną

W kuchni Katie
Bezglutenowa Babka Wielkanocna - Puszysta i Pyszna 152

ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone, wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę

Uwaga Babcia Gotuje
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 122

mięsie. Są takie specjalne tłuczki igiełkowe, ja takiego nie mam, ale mam taki ,,widelec'', którym dokładnie dziurawię mięso.  Kto nie ma czym, może użyć zwykłego patyczka do szaszłyków. Później rozbijamy  kotlet i marynujemy w jajku, dobrze aby choć godzinę poleżały w takiej marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy

Dieta moja pasja
Pieczona szynka w rozmarynie 124

oliwy z oliwek sól morska łyżka suszonego rozmarynu średnia cebula 3 ząbki czosnku WYKONANIE: 1. Szynkę umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. 2. Za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwać szynkę w kilku miejscach. 3. Mięso dokładnie natrzeć 2 łyżkami oliwy, solą i roztartym w dłoni rozmarynem. 4. Szynkę ułożyć w misce i obłożyć pokrojoną w piórka cebulą

Atlas Smaków
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 141

stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia uchylić pokrywkę. Mięso powinno być miękkie, ale sprawdzić to nakłuwając je patykiem do szaszłyków. Jeśli będzie lekko wchodził, wtedy pierś z gęsi jest upieczona. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika. Pozostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Następnie wyjąć i pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 116

powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami. Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI Czas marynowania

Moja Książka Kucharska
Babka Piaskowa - Babka Wielkanocna 250

ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone, wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę

Uwaga Babcia Gotuje
BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO 115

piekarnika i dodajemy ulubione dodatki - u mnie to: listek sałaty, plaster mango, plaster pomidora, 2-3 plasterki ogórka świeżego oraz ketchup i majonez. Całość możemy przekłuć patyczkiem do szaszłyków, wtedy nie rozpadnie się podczas jedzenia

Kuchnia MagdaLeny
Babka marmurkowa 123

podzielić na 2 części, do 1 dodać kakao. Blaszkę wyłożyć papierem i wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypywać jagodami. Wyrównać ciasto, patyczkiem do szaszłyków delikatnie wymieszać,aby powstał wzorek. Piec ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Sernikobrownie 135

delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę kwadratową o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto czekoladowe, na to wyłożyć masę serową i przy pomocy patyczka do szaszłyków porobić "mazaje".  Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Ciasto przestudzić. Smakuje dobrze zarówno zimne, z lodówki, jak i podgrzane w mikrofalówce. źródło: na podstawie klik

Słodkie inspiracje
Najlepsze ciasto marchewkowe 111

przełożyć serkiem. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu ciasto, odczekać aż czekolada zastygnie, kroić na kawałki i podawać. Smacznego! * patyczek drewniany (np. do szaszłyków) wbity w środek ciasta po wyciągnięciu powinien być suchy, nieoblepiony ciastem

Słodkie inspiracje
Ciasto dyniowe z bakaliami 159

rodzynki i orzechy, wymieszać łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 25-30 min. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, należy wbić w jego środek patyczek np. od szaszłyków. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w ten sposób patyczek jest po wyciągnięciu suchy. Ostudzić i przygotować krem. Krem 100 g miękkiego masła 450 g tłustego twarożku (używam serka 'Mój ulubiony

Słodkie inspiracje