szaszłyki - 3147 przepisów (strona:138/210)

Tarta Marshmallow 212

miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Na masie marshmallow robimy małe kropki z musu owocowego i przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy ósemki tworząc esy-floresy. Chłodzimy prze kilka godzin

Pyry na Gaz
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 175

dokładnie roztrzepać. Przyprawić solą. Ciasto ma być dość gęste. – Rozgrzać ok. 3/4 litra oleju w misce lub garnku. – Pieczarkę nabić na drewniany patyk od szaszłyka i zamoczyć całą w cieście, osączyć z nadmiaru ciasta i włożyć do gorącego oleju. – Smażyć po kilka sztuk przez ok. 5 minut. Osączyć

To co kocham
szynka i schab 123

sól kamienną),  4 łyżki cukru, czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki

chleba naszego
Faworki z mascarpone 188

jest na pewno ok. Faworek powinien opaść, szybko wypłynąć i dość szybko się napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić (bardzo szybko brązowieje) zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki smażymy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły swobodnie

Karo in the Kitchen
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 166

miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill SOS ORZECHOWY: Mleko kokosowe

Ostra na Słodko
Kawowe ciasteczka 191

ciasteczka już po 15 minutach schładzania). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy w dłoniach owalne ciasteczka (około 1,5-2 cm), pośrodku (wzdłuż) robiąc głęboki rowek za pomocą patyczka do szaszłyków (dzięki temu ciasteczka zaczynają przypominać duże ziarna kawy). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut

Słodkie okruszki
Pączki z serem, monte i berberysem. 263

mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą . Jeszcze raz mieszamy. Ciasto będzie klejące, nie zrażajcie się tym.   W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest odpowiednio rozgrzany, w koło patyczka powinny pojawić się bąbelki. Następnie ręce maczamy w oleju nabieramy ciasto i robimy kulki dowolnej wielkości. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej, smażymy z obydwu stron

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie z cebulą, w oleju rydzowym 190

międzyczasie do słoiczka wrzucamy również ziarna ziela angielskiego. Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dopłyną na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków.  Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa cebulowa 398

jeden z produktów, które zawsze mamy w domu i wydaje mi się, że wykorzystujemy ją w duużych ilościach, nie w każdej postaci ją preferuję (dla przykładu, dodana do szaszłyków daje niesamowity aromat, ale podczas jedzenia zwykle ją odrzucam, za to nie wyobrażam sobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo

Smaki Na Talerzu
Szaszłyk z makaronem inaczej 115

często na moim stole goszczą makarony Dziś zapraszam na sycące rozgrzewające danie w roli głównej z makaronem. Zgdnie z hasłem"1000 pomysłów, jedna Lubella” zapraszam na pyszny makaron z szaszłykiem inaczej :) składniki 1 opakowanie makaronu kokardki Lubella 100g piersi z kurczaka 100g szynki wieprzowej 100g boczku 1 cebulka 1 papryka czerwona olej

Kulinarne pyszności Molki
Wege-burgery 184

minuty z każdej strony - w zależności od grubości kotletów. Przechodzimy do składania burgerów.  Bułki smarujemy sosem, układamy warzywa, kotlety, ser, jeśli chcemy i całość przebijamy patyczkiem do szaszłyka. Można podawać z frytkami ( domowe frytki z batatów) . Smacznego

Kuchnia od dwojga
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2964

ostatnie 5 minut, dla lekkiego przyrumienienia, warto włączyć termoobieg – ale nie jest to absolutnie konieczne. My zjedliśmy je razem z pysznym sosem, którego trochę pod ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks

Karo in the Kitchen
Pączki, pączusie szybkie w robieniu, smaczne w jedzeniu. 162

waniliowego łyżka soku z cytryny  łyżka spirytusu  łyżeczka sody 0,5 łyżeczki proszku  szczypta soli Oraz: tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki cukier puder 2 patyczki do szaszłyków  Nastawiamy tłuszcz, aby się grzał. Serek, jajka, cukier i resztę mokrych składników, mieszamy razem za pomocą miotełki. Wiadomo po co jest spirytus ( można zastąpić octem), aby nie chłonęły tłuszczu

Dieta moja pasja
Bułki pszenne klasyczne 154

delikatnie obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy bułki wyrosną, zrobić w każdej ,,przedziałek''. Można do tego celu użyć na przykład patyczka do szaszłyków. Obsypać go mąką i przycisnąć nim środek bułki prawie do samego końca. Bułki pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. W czasie ostatniego wyrastania bułek, piekarnik nagrzać do temperatury

kuchnia doski
Faworki z krupczatką 205

ponieważ będzie nam zbyt szybko przypalał faworki.  Na rozgrzany tłuszcz delikatnie kłaść uformowane faworki (żeby zachować kształt). Smażyć z obu stron na złoty kolor (polecam drewniany patyczek do szaszłyków, żeby je przewracać). Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy już ostygną, oprószyć je cukrem pudrem. Źródło: bakeandtaste   drukuj przepis

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania