szaszłyki - 3147 przepisów (strona:139/210)

Brownies speculoos 143

koniec delikatnie połączyć z przesianą mąką. Masę wylać do przygotowanej blaszki. Krem wymieszać z mlekiem, aby był bardziej płynny, wylać na wierzch ciasta i zrobić za pomocą patyczka do szaszłyków "esy-floresy" ;) Piec przez 20-25 minut

Słodkie inspiracje
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 159

Przelać ciasto do podłużnej foremki o wym. 28x8 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 min. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek do szaszłyków w środek. Wystudzić. Smacznego! źródło: Weranda Country 12/2016

Słodkie inspiracje
Marbled cupcakes 148

jednej części dodać kakao i mleko, wymieszać. Przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami do 3/4 wysokości (trochę jasnego ciasta, trochę ciemnego). Zrobić w babeczkach "mazaje" przy użyciu drewnianego patyczka do szaszłyków. Piec 20-25 min. w 180 st. C. Wystudzić. Smacznego

Słodkie inspiracje
Babka Kokosowa - Ciasto Kokosowe - Przepis na Wielkanoc 198

ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut. Ciasto sprawdzam czy jest upieczone wbijam w nie patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone. Jeżeli góra ciasta zbytnio ściemnieje, to można nakryć ciasto folią aluminiową i nadal piec. Upieczoną babkę

Uwaga Babcia Gotuje
Lekki jak chmurka sernik z ricotty i jogurtu greckiego na kakaowym spodzie jaglanym z wegańską polewą czekoladową, domowymi śliw 200

czekoladową w wersji wegańskiej. Olej kokosowy, mleko kokosowe, cukier kokosowy, wodę i kakao podgrzewam w garnku i mieszam dokładnie by uzyskać jednolitą masę. Kiedy polewa stanie się gładka na szaszłyk nabijam suszoną śliwkę i moczę w polewie. Następnie odkładam śliwki na kratkę aby polewa zastygła. Pozostałą polewą oblewam wierzch sernika. Sernik chłodzę w lodówce przez godzinę lub dwie

Mango Papaja
Muffinki 185

wyłożyć papierowe papilotki. Przygotowane foremki wypełniamy ciastem (najlepiej do wysokości ok. 1 cm od brzegu). Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut. Szypułką lub patyczkiem do szaszłyków możemy sprawdzić czy babeczki nie są surowe w środku. Najlepiej zjadać ciepłe, po upieczeniu

Ciastka i ciasta
Tarta Marshmallow 195

miksujemy na gładką masę z dodatkiem cukru. Jeśli owoce są słodkie nie ma potrzeby dosładzania. Na masie marshmallow robimy małe kropki z musu owocowego i przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy ósemki tworząc esy-floresy. Chłodzimy prze kilka godzin

Pyry na Gaz
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 151

dokładnie roztrzepać. Przyprawić solą. Ciasto ma być dość gęste. – Rozgrzać ok. 3/4 litra oleju w misce lub garnku. – Pieczarkę nabić na drewniany patyk od szaszłyka i zamoczyć całą w cieście, osączyć z nadmiaru ciasta i włożyć do gorącego oleju. – Smażyć po kilka sztuk przez ok. 5 minut. Osączyć

To co kocham
szynka i schab 103

sól kamienną),  4 łyżki cukru, czosnek, pieprz, paprykę, ziele,liście, jałowiec... wg uznania Liście, ziele i jałowiec mielimy lub rozkruszamy w moździerzu... Mięso przed przyprawianiem nakłuwamy patykami od szaszłyków... Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi schab i szynkę...przyprawione wstawiamy do lodówki  na 12-24 godz. odwracamy 2 lub 3 razy i odlewamy wydzielinę... Gdy mięso przestaje puszczać soki

chleba naszego
Faworki z mascarpone 162

jest na pewno ok. Faworek powinien opaść, szybko wypłynąć i dość szybko się napuszyć i zrumienić. Na drugą stronę przekładamy go długim patykiem, np. chińską pałeczką lub patyczkiem do szaszłyków. Jeśli ciasto zaczyna się palić (bardzo szybko brązowieje) zmniejszamy płomień pod garnkiem żeby utrzymać optymalną temperaturę. Faworki smażymy partiami, wkładając po kilka na gorący tłuszcz, tak żeby mogły swobodnie

Karo in the Kitchen
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 145

miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili i olejem. Wkładamy mięso, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill SOS ORZECHOWY: Mleko kokosowe

Ostra na Słodko
Kawowe ciasteczka 172

ciasteczka już po 15 minutach schładzania). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy w dłoniach owalne ciasteczka (około 1,5-2 cm), pośrodku (wzdłuż) robiąc głęboki rowek za pomocą patyczka do szaszłyków (dzięki temu ciasteczka zaczynają przypominać duże ziarna kawy). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut

Słodkie okruszki
Pączki z serem, monte i berberysem. 248

mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą . Jeszcze raz mieszamy. Ciasto będzie klejące, nie zrażajcie się tym.   W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy jest odpowiednio rozgrzany, w koło patyczka powinny pojawić się bąbelki. Następnie ręce maczamy w oleju nabieramy ciasto i robimy kulki dowolnej wielkości. Wrzucamy partiami na rozgrzany olej, smażymy z obydwu stron

Sama słodycz i szczypta chili
Śledzie z cebulą, w oleju rydzowym 176

międzyczasie do słoiczka wrzucamy również ziarna ziela angielskiego. Tak przygotowane śledzie zalewamy olejem. Aby olej łatwiej dopłyną na dół, przy brzegu słoiczka możemy włożyć patyczek do szaszłyków.  Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin. Smacznego

Smak mojego domu
Zupa cebulowa 381

jeden z produktów, które zawsze mamy w domu i wydaje mi się, że wykorzystujemy ją w duużych ilościach, nie w każdej postaci ją preferuję (dla przykładu, dodana do szaszłyków daje niesamowity aromat, ale podczas jedzenia zwykle ją odrzucam, za to nie wyobrażam sobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo

Smaki Na Talerzu