szaszłyki - 3147 przepisów (strona:156/210)

Turecki szaszłyk - sis tavuk 213

marynata równomiernie pokryła mięso. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki, aby mięso się zamarynowało, najlepiej na całą noc (może być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #37 184

obiadowy, który ostatnio sobie przygotowałam, ponieważ jakoś nie mam czasu szykować śniadań, przekąszam zazwyczaj jakąś bułeczkę (scone) i w ten sposób udaje mi się dotrwać do lunchu.  Lunch : Szaszłyk z kurczaka z kuskusem z sokiem z cytryny i natka pietruszki, sałatka z pomidorów, sos tzatziki.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
STRUCLA OWOCOWA 142

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem do szaszłyków (upieczone nie bedzie się do patyczka brało

Z Majeczką w kuchni
Świat sosów Folwark - dalsza współpraca i kolejne pyszne przepisy 157

przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros i ekspresową surówką Szaszłyki z grilla aromatyzowane lubczykiem podane z sosem barbecue Grillowane kanapki z nutą barbecue - szybko i smacznie  Zapraszam Was raz jeszcze do świata sosów Folwark: http://folwark.com.pl/

Słodkie okruszki
Ptysiowe łabędzie różane 162

przy użyciu cienkiego noża z piłką. Z górnej części przeciętej również na połowę robimy skrzydła łabędzia. Na podstawę nakładamy masę bezową. Przy użyciu bardzo cienkiego pędzelka lub patyczka do szaszłyków malujemy rozpuszczoną czekoladą oczy i dziób łabędzia, następnie szyję wkładamy w masę bezową. Skrzydła wkładamy w masę tak, aby strona odcięta była przy podstawie. Gotowe łabędzie oprószamy cukrem pudrem. Ptysiowe

mojewypiekiinietylko
Muffinki Cherry Coke 136

niewielką ilością masy. Pieczemy około 25 – 30 min. w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni. Upieczone babeczki nie powinny mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Śmietanę wkładamy do zamrażarki na 10 minut przed ubijaniem. Żelatynę zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do napęcznienia. Schłodzoną

Ciastkozercy
Szaszłyki drobiowe z grilla. 161

Kolejne mięsko na zakończenie sezonu grillowania to szaszłyki!Przygotowałam je z piersi kurczaka z papryką i cebulką. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka podwójna 1 papryka cebula MARYNATA: oliwa z oliwek zioła prowansalskie przyprawy:sól, pieprz, vegeta, przyprawa magii  WYKONANIE: pierś z kurczaka kroimy na kawałki grubości 0,5 cm., nakłuwamy, wkładamy do marynaty przynajmniej na 2 godz. następnie

Kuchnia Beaty
Karkówka z grilla z rozmarynem. 138

Ponieważ sezon grillowy niestety się kończy trzeba zakończyć go w dobrym stylu. Dziś przygotowuję karkóweczkę w pysznej marynacie i szaszłyki drobiowe(w osobnym poście). SKŁADNIKI: 4 plastry chudej karkówki  MARYNATA: 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 2 łyżki keczupu pół łyżeczki tabasco kilka gałązek rozmarynu Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną

Kuchnia Beaty
Sałatka z serkiem wiejskim, burakiem marynowanym w occie balsamicznym i orzechami 118

lekko solimy, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 45 - 60 minut (za pomocą patyczka do szaszłyków sprawdzamy czy buraki są już miękkie). 2. Po upieczeniu pozostawiamy buraki do ostygnięcia, po czym rozwijamy je z folii, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. 3. Pokrojone buraki przekładamy

W kuchni Katie
Pijane śliwki w czekoladzie 121

minut do odsączenia. Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i mleko i mieszać do całkowitego połączenia Każdą śliwkę nabić na patyczek do szaszłyków i zanurzać w czekoladzie, ustawiać pionowo do zastygnięcia polewy. Patyczki ze śliwkami można wbijać w...... gąbkę do kąpieli

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Śliwki suszone w domu 153

oczywiście suszyć śliwki z pestkami, ale nie lubię szukać później pestek w bigosie. Jeśli chcemy zachować niemal całe owoce, to pestki z łatwością można usunąć wypychając je patyczkiem do szaszłyków. Można też  suszyć połówki śliwek. Czas suszenia - dotyczy suszarki MPM model MSG-04 5-6 godzin na najwyższym poziomie 7-8 godzin na poziomie drugim 1-3 godziny dosuszania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placek z rabarbarem z zasadą sekretariatu w tle i czterema prawami jakimi rządzą się konsultacje na Uniwersytecie 137

Możesz na górę dodać odrobinę marcepanu lub kruszonki. 8. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 50 minut lub więcej. Do tzw. suchego patyczka, Jeśli nie masz patyczka do szaszłyków tę rolę z powodzeniem spełni parasolka do drinków. Smacznego

Fiolka w kuchni
Mini kebaby ma patyku 156

spęczniała ) . Wyrabiamy mięso i zostawiamy na godzinkę by przeszło , umieszczamy je w lodówce  Po 2 godzinach mięso bierzemy w dłoń i formujemy ruloniki które nadziewamy na patyczki od szaszłyków  Mini kebaby obtaczamy w bułce i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor ( muszą się usmażyć  ) Podajemy z sosem czosnkowym i pieczywem

Różowa kuchnia
pasztetowa z domowej wędzarni 197

wodzie, przez trzydzieści minut. W tym czasie dwukrotnie zmieniamy wodę,w której moczą się jelita. Jelita dzielimy nożem na odcinki, około 35-40 cm długości. Za pomocą patyczka do szaszłyków ( kilkukrotnie przebijając nim jelito i okręcając go w wokół niego), zamykamy jeden koniec pasztetowej kiszki. Teraz napełniamy kiszki dość ściśle naszym farszem. Mocnym (wykonanym z naturalnych włókien)  sznurkiem zawiązujemy

Miód i pieprz
grillowane bakłażanowe roladki z mozzarellą i pomidorem 109

pieprzem.  Na końcu każdego plastra kładziemy po kawałku mozzarelli, listek świeżej bazylii, oraz ćwiartkę pomidora. Zwijamy bakłażana w roladkę, spinając go na koniec wykałaczkami, lub połówkami szpatułek do szaszłyków( zabezpieczy to całość przed  rozwinięciem).  Na koniec skrapiamy roladki oliwą i  układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, opiekając z obu stron

Miód i pieprz