szaszłyki - 3147 przepisów (strona:169/210)

Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 252

wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 204

tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa

OstryKęs
Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości) 1335

opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe) Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy

IMPRESJA SMAKU
Pulpety bałkańskie z sałatką 213

dobrze wyrobić. Fetę pociąć na 9 kwadratów. Nabierać po trochu mięsa, na każdą część położyć kawałek sera i formować pulpety, tak żeby ser był w środku. Namoczyć patyczki do szaszłyków i nabić po 3 pulpety na każdy patyczek. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po połowie czasu odwrócić na drugą stronę.  Pekinkę umyć i pokroić

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piaskowa 346

gładką masę. Formę na babkę z kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.  Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)Smacznego

Lawendowe Niebo
Czosnkowo - limonkowy kurczak z sałatką z mango 317

oliwek od 2 do 10 godzin.Składniki sałatki kroimy na małą kostkę i mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Piersi z kurczaka można podać w całości lub w formie szaszłyków. Smażymy kurczaka na patelni grillowej lub elektrycznym grillu. Gotujemy ryż wg. przepisu na opakowaniu...Smacznego

Anioły w kuchni
Premiery wydawnicze, jesień 2014. Cz. III - Rachel Khoo, "Moja mała francuska kuchnia" 158

Child i Nigelli Lawson. Łączy zamiłowanie do francuskiej kuchni, poparte solidną wiedzą i dyplomem z nonszalanckim i lekkim podejściem do gotowania. Coq au vin (kurczak w winie) w roli szaszłyków? Rachel przekornie puszcza do nas oko i podkreśla, że jej francuskie dania muszą mieć "a little twist" (być podrasowane, trochę szalone). Już widzę mdlejących Francuzów i wydobywający się

W kuchni wieczorem
Kaczka pieczona bardzo czosnkowa 192

ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi.  Z czterech ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Melon miodowo-cynamonowy z dipem jogurtowym 145

mniejsze połówki. Do małej miseczki wlewamy miód, dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Pokrojone wcześniej kawałki melona obtaczamy w sosie, a następnie nadziewamy na długie wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki wstawiamy na rozgrzany grill i opiekamy około 5 minut z każdej strony. W tym czasie przygotowujemy dip. Do miseczki przelewamy jogurt naturalny, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy

Słodkie Przyjemności
Porady kulinarne 124

Mogą one karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni.FLAMBIROWANIETo efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np.  szaszłyki, stek, omletCARVINGTo już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki na ostro 133

jedną z moich ulubionych szybkich przekąsek.Ponieważ w Polsce chyba niezbyt łatwo jest jeszcze kupić świeże krewetki, ja tutaj używam mrożonych surowych.Najpierw trzeba rozmrozić i oczyścić krewetki. Patyczki na szaszłyki namaczamy w zimnej wodzie. Na tajską marynatę przygotowujemy drobno posiekane kolorowe chili, czosnek wyciśnięty przez praskę, trochę kolendry, sok i skórka z limonki, sól i pieprz, odrobina oliwy. do tego

Kulinarna rozmowa
Mięso 163

Bakłażany faszerowane mięsemKrólik duszony w cytrusachKiełbaski i cukinie w sosieMarokańskie szaszłykiPenne z klopsikami z kiełbasyPaella z królikiem i kurczakiemPity z klopsikami, botwinką i fetąMarokańskie keftyKiełbaski wieprzowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniczki 184

części. Jedną część lukru wymieszać z barwnikiem czerwonym , drugą z barwnikiem zielonym. Ostudzone pierniczki ozdobić kolorowym lukrem, udekorować srebrnymi perełkami, odstawić do zastygnięcia. Za pomocą patyczka do szaszłyków, robię w piernikach dziurki, przekładam przez dziurkę nitkę i zawieszam pierniczki na choince

Kuchnia Danusi
Dziecięce pudełko ze śniadaniem odsłona 3 123

Wczoraj i dziś w Córci śniadaniówce zamieszkały dodatkowe pojemniczki. Dosyć z tą folią! no i ładnie się całość prezentuje. Oprócz bezmlecznego cynamonowego ślimaczka dzisiaj pokaże Wam szaszłyki.Banalne wręcz a zawsze to coś innego.Na wykałaczkach znalazły się: kawałki ogórka, kosteczki pieczonego mięsa oraz koziego sera,całości dopełnił liść chrupiącej sałatyCórcia była zachwycona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciastka sezamowo pomaranczowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.47 165

Tradycje pikników rodzinnych w szkole Córci jest sprzedawanie za symboliczne kwoty rożnych rzeczy, zabawek, jedzenia, malowanie buź, tatuaży. Nasz stolik miał górę szaszłyków owocowych, gipsowych figurek do malowania oraz talerze ciasteczek. Ja upiekłam jedne z nich. Przepis zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Liski. Wyszły przepyszne! W gruncie rzeczy mało sezamowe, pachnące pomarańczą

Dzieje kuchennej Wiewióry