szaszłyki - 3147 przepisów (strona:167/210)

BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 318

pieczenia), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół, lub specjanlym programie do pieczenia biszkoptów  (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków na środku przed wyjęciem czy jest dopieczony) Odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas okrawamy delikatnie boki i wyjmujemy nasz biszkopt. Składniki niższego: - 7 dużych jajek (osobno białka i żółtka

Smaczne Zdrowe
Kremowy sernik z jabłkami 341

wierzchu będzie ścięty i sprężysty - podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam - jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania - jeśli

Smakołyki Bereniki
Babeczki bukiet róż 148

miejsca na brzegach na listki. Z zielonej masy cukrowej formujemy kulki różnej wielkości. Zgniatamy w palcach i robimy mały szpic z jednej strony. Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków robimy "nacięcie" z drugiej strony listka i wzdłuż niego lekko zginamy palcami. Gotowe listki przyczepiamy na brzegach babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Dwukolorowe różyczki z kremu 133

Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i nie mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Do zrobienia różyczek potrzebna będzie tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Z gotowego kremu odkładamy kilka łyżek i dodajemy odrobinę

Ciastkozercy
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 145

owoce kruszonką Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach Po wystygnięciu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smaczne zakończenie wakacji 103

Pogoda poprawia się z dnia na dzień dlatego może jeszcze warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej  marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym

noteskulinarnyfiga
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 115

pozostałego ciasta dodajemy odrobinę zielonego barwnika, a następnie rozwałkowujemy i foremką wycinamy listki.   Listki pieczemy ok 7 minut.  W jeszcze ciepłe różyczki wbijamy delikatnie patyczki do szaszłyków, a następnie nabijać po jednym lub dwa listki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak po tajsku 177

miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól.  W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę. Następnie  kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków  i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut  na niewielkiej ilości oleju. Makaron ryżowy zalewamy wrzącą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szisza kebab z warzywami 136

wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oliwkowe przekąski na patyczkach 157

płasko i smarujemy żółtkiem z mlekiem. Ciasto kroimy na paski mniej więcej szerokości oliwek. Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut, do zrumienienia ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 206

Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę. Pieczarki faszerowane mięsem i papryką SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego 2 plastry papryki czerwonej 2 plastry cebuli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żeberka z grilla 167

Sezon na grilla trwa. Mój mąż jest jego miłośnikiem a najbardziej lubi wszelaką wieprzowinę. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na żeberka z grilla. Przygotowanie potrwa troszkę dłużej niż klasycznych szaszłyków ale zapewniam Was ze warto ...  Żeberka z grilla SKŁADNIKI: 12 porcji żeberek 400 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki zioła prowansalskie sól pieprz  PRZYGOTOWANIE: Żeberka myjemy i osuszamy papierowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowy Eton Mess 173

śmietany i wymieszać. Powstały krem nałożyć do pucharków. Pozostałe truskawki pokroić i udekorować nimi wierzch deseru. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Dekoracyjne róże: 2 truskawki 2 patyczki do szaszłyków   Truskawki nabić na patyczki.  Ostrym nożem naciąć każdą truskawkę wokół w czterech miejscach.   Nacięcia rozchylić - powstaną cztery płatki.   Zrobić kolejne 3- 4 nacięcia, ponownie rozchylić

maniapieczenia
PĄCZKI NA WALENTYNKI 174

niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu  (najlepiej użyć szklanej przykrywki)  dopiero wówczas pączki odwracamy  (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy z drugiej strony. Dla wyrównania temparatury proponuję wrzucać co jakiś czas plaster surowego ziamniaka, świetnie się sprawdził ten sposób. Wykładamy, odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do nadziania i lukrowania. Posmażone pączki

Smaczne Zdrowe
DOSKONAŁE PĄCZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ DODATKU CUKRU 383

tłuszczu rozgrzanym do 175*C, na niezbyt dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu (najlepiej użyć szklanej przykrywki) dopiero wówczas pączki odwracamy (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy z drugiej strony. Dla wyrównania temparatury propnuję wrzucać co jakiś czas plaster surowego ziamniaka, świetnie się sprawdził ten sposób. Wykładamy, odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do nadziania

Smaczne Zdrowe