szaszłyki - 3147 przepisów (strona:167/210)

Lizaki na Dzień Dziecka i nie tylko 104

oczekiwanie na efekt końcowy może być ciekawą zabawą.  Do przygotowania jednego lizaka potrzebujemy: ok. 7 kolorowych cukierków typu landrynki,  dodatkowo kolorowe draże, groszki itp. patyk - taki od szaszłyków Na metalową lub szklaną żaroodporną tackę lub płaską miskę układamy cukierki blisko siebie. Tacka musi być na tyle duża, aby potem zmieścił się tam jeszcze patyk w pozycji leżącej

Jadło i czytadło
Zawijasy z łososia podane z lodami z pietruszki i sałatą miodową 167

myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem. Wyjmujemy łososia z lodówki i nadziewamy go na patyki do szaszłyków. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy długie wałeczki o długości ok 15-20 cm i średnicy około 2 cm i owijamy nim łososia. Końce ciasta mocno doklejamy do patyczków

Jadło i czytadło
Proste muffinki bananowe 224

sprawdza się świetnie. Muffinki pieczemy około 25 - 30 min w temperaturze 200 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pączki z marmoladą 1376

góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby tłuszcz nie ciemniał, wrzucamy plasterek obranego, surowego ziemniaka. Gotowe pączki odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
BISZKOPT CZEKOLADOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ PROSZKU DO PIECZENIA 313

pieczenia), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.60 minut na programie góra-dół, lub specjanlym programie do pieczenia biszkoptów  (najlepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków na środku przed wyjęciem czy jest dopieczony) Odstawiamy do wystudzenia i dopiero wówczas okrawamy delikatnie boki i wyjmujemy nasz biszkopt. Składniki niższego: - 7 dużych jajek (osobno białka i żółtka

Smaczne Zdrowe
Kremowy sernik z jabłkami 336

wierzchu będzie ścięty i sprężysty - podczas pieczenia nie należy otwierać piekarnika, można zrobić to pod koniec, na moment uchylając, aby sprawdzić stan upieczenia - ja robię to patyczkiem do szaszłyków, trzymając go poziomo do wierzchu sernika, delikatnie dotykam - jeśli sernik podczas pieczenia nieco urósł, należy pozostawić go w wyłączonym i zamkniętym lub lekko uchylonym piekarniku w celu zminimalizowania efektu opadania - jeśli

Smakołyki Bereniki
Babeczki bukiet róż 138

miejsca na brzegach na listki. Z zielonej masy cukrowej formujemy kulki różnej wielkości. Zgniatamy w palcach i robimy mały szpic z jednej strony. Za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków robimy "nacięcie" z drugiej strony listka i wzdłuż niego lekko zginamy palcami. Gotowe listki przyczepiamy na brzegach babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Dwukolorowe różyczki z kremu 125

Pieczemy około 25 min. w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i nie mieć w środku surowego ciasta (można sprawdzić to drewnianym patyczkiem do szaszłyków). Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Do zrobienia różyczek potrzebna będzie tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki. Z gotowego kremu odkładamy kilka łyżek i dodajemy odrobinę

Ciastkozercy
Ucierane ciasto z porzeczkami i kruszonką 139

owoce kruszonką Piec ciasto ok. 60 minut lub do "suchego patyczka". Ja, przy pieczenu tego rodzaju ciast, po ok. 50 minutach wbijam drewniany patyczek do środka (np. te do szaszłyków) i sprawdzam czy ciasto się do niego przkleja. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłączam piecyk i trzymam ciasto w środku jeszcze ok. 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach Po wystygnięciu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Smaczne zakończenie wakacji 101

Pogoda poprawia się z dnia na dzień dlatego może jeszcze warto zorganizować coś na najbliższe ciepłe dni. Mam dla Was kilka propozycji kulinarnych na zakończenie wakacji m.in. szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej  marynacie, ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem, smażone listki szałwii w panierce, a na deser pieczone banany z czekoladą nussbeisser i sokiem pomarańczowym

noteskulinarnyfiga
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 110

pozostałego ciasta dodajemy odrobinę zielonego barwnika, a następnie rozwałkowujemy i foremką wycinamy listki.   Listki pieczemy ok 7 minut.  W jeszcze ciepłe różyczki wbijamy delikatnie patyczki do szaszłyków, a następnie nabijać po jednym lub dwa listki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak po tajsku 175

miseczki wlewamy sos sojowy, dodajemy imbir oraz pieprz i sól.  W powstałej marynacie obtaczamy kurczaka i pozostawiamy na około godzinę. Następnie  kurczaka nabijamy go na patyczki do szaszłyków  i smażymy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Warzywa chińskie wrzucamy do woka i podduszamy przez kilka minut  na niewielkiej ilości oleju. Makaron ryżowy zalewamy wrzącą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szisza kebab z warzywami 134

wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oliwkowe przekąski na patyczkach 151

płasko i smarujemy żółtkiem z mlekiem. Ciasto kroimy na paski mniej więcej szerokości oliwek. Każdą oliwkę owijamy ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut, do zrumienienia ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 203

Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę. Pieczarki faszerowane mięsem i papryką SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego 2 plastry papryki czerwonej 2 plastry cebuli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki