szaszłyki - 3147 przepisów (strona:183/210)

Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 227

Już chyba zawsze baranina będzie kojarzyć mi się z zapachem kuminu rzymskiego. Kiedyś codziennie dane mi było mijać pewną chińską restaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z baraniny mocno pachnące kuminem. Lubię to wspomnienie. Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 272

wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 259

tych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa

OstryKęs
Pstrąg po żydowsku 219

pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy

Gotuj z Misiem
Prawie yakitori z wątróbek, piersi i jabłek 146

Bardzo spodobał mi się pomysł stosowany przy robieniu szaszłyczków yakitori. Malutkie kawałki ,, wszystkiego,, nabite na patyczki do szaszłyków i upieczone na ruszcie . W moim przypadku co prawda rusztu w domu nie mam ale smażę na patelni , a potem nabijam na patyczki i razem podgrzewam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kebabiki z indyka 168

połowę opakowania przyprawy do kebabu. Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy

Ze smakiem i z pasją
Środa bez glutenu - pikantne krewetki w pomidorowym sosie 178

postaram się konsekwentnie realizować. Na pierwszy ogień idą te pyszne krewetki. Lekko pikantne, lekko kwaśne. Idealne na letni obiad. A jeśli szukasz innego pomysłu na krewetki koniecznie spróbuj tych szaszłyków . . Więcej

Okolice Palnika
Kurczak najlepszy pod słońcem 1196

dowiedziałam się, że sos bywa nazywany satay lub sate, ale w obu przypadkach receptura i główny zamysł są bardzo podobne. Przeczytałam także, że taki sos podawany jest zazwyczaj do szaszłyków z kurczaka, ale na nie nie miałam ochoty. Sporządziłam więc listę zakupów, pomyślałam, pogłówkowałam, popróbowałam i dziś mam przyjemność zaprosić na... Kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych z pieczonymi ziemniakami

Ratunku obiad
Sosy do grilla - majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem 163

nadają się także do potraw przygotowanych w inny sposób. Np. większość świetnie sprawdzi się do domowej pizzy. Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować z różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie

Kraina Tysiąca Smaków
Sałatka z grillowanym kurczakiem i makaronem 196

szybko piersi z kurczaka - tzn zawinęłam je w Papirus i schowałam na noc do lodówki :) Zajęło mi to może minutę. Przy okazji weekendowego grillowania wrzuciłam ją z szaszłykami na ruszt, a w poniedziałek pokroiłam do takiej oto sałatki... Oczywiście można też przygotować pierś na patelni ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 303

Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki. Tworzymy bałwanki, nabijając dwie różnej wielkości kuleczki, lub bombki, nabijając tylko jedną kulkę. Tak przygotowane kulki, odstawiamy na 20 minut do lodówki

kolorowotorcikowo
Kruche ciasteczka wiosenne 209

cukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia

kolorowotorcikowo
Dipy do mięs, dań z grilla i warzyw 196

Bardzo lubię różnego rodzaju dipy. Te akurat zostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i proste, dlatego raczej nikt nie powinien mieć z nimi problemu. Sos do Big Mac'a (źródło: Kocham gotować ) Składniki: 2 łyżki majonezu łyżeczka drobno posiekanej cebuli łyżeczka słodkiej musztardy szczypta suszonego czosnku łyżeczka octu

Pasja Smaku
Kuźnia - opinia 202

był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej.  Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera

Pasja Smaku
XX Jarmark Hetmański w Zamościu - relacja 182

drodze było mi zawsze też z grill-barem "Anuszik" w Lublinie , a tu niespodzianka, bo właściciele ormiańskiego lokalu zawitali do Zamościa!Mogliśmy dzięki temu spróbować kebabów i szaszłyków zawiniętych w lawash. Było pysznie, ale nie tak ostro jak zapewniali nas kucharze. Spokojnie mogłam zaryzykować papryczkę chili. Podczas Jarmarku Hetmańskiego odbył się konkurs kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył

Pasja Smaku