Już chyba zawsze baranina będzie kojarzyć mi się z zapachem kuminu rzymskiego. Kiedyś codziennie dane mi było mijać pewną chińską restaurację gdzie serwowano min. szaszłyki z baraniny mocno pachnące kuminem. Lubię to wspomnienie. Dlatego gdy teraz po latach zabieram się za jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie
OstryKęswszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie formujemy kofty (podłużne kotleciki). Każdą koftę smarujemy olejem i nadziewamy na patyczek do szaszłyków. Grillujemy z obydwu stron na rumiano. PSZENNE TORTILLE SKŁADNIKI (ok. 30 tortilli) 500 g mąki ok. 300 ml wody 3/4 kostki smalcu sól WYKONANIE Zagotowujemy wodę i rozpuszczamy w niej
OstryKęstych majówkowych. Aby to uczcić postanowiliśmy przygotować coś wyjątkowego. Gdy pierwszy głód na grillowe smakołyki zostaje zaspokojony, zawsze zaczynamy eksperymentować i szukać nowych pomysłów. Swojskie kiełbasy, kaszanki, karkówki, szaszłyki, skrzydełka – wszystko to uwielbiamy i cenimy. Jednak gdy już się nimi najemy, przychodzi czas, że chcemy odkrywać nowe smaki. Na szczęście grill daje nam morze możliwości. Do grillowanego mięsa
OstryKęspieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką pietruszki i kolendrą (zioła najlepiej zgnieść w dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy
Gotuj z MisiemBardzo spodobał mi się pomysł stosowany przy robieniu szaszłyczków yakitori. Malutkie kawałki ,, wszystkiego,, nabite na patyczki do szaszłyków i upieczone na ruszcie . W moim przypadku co prawda rusztu w domu nie mam ale smażę na patelni , a potem nabijam na patyczki i razem podgrzewam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipołowę opakowania przyprawy do kebabu. Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy
Ze smakiem i z pasjąpostaram się konsekwentnie realizować. Na pierwszy ogień idą te pyszne krewetki. Lekko pikantne, lekko kwaśne. Idealne na letni obiad. A jeśli szukasz innego pomysłu na krewetki koniecznie spróbuj tych szaszłyków . . Więcej
Okolice Palnikadowiedziałam się, że sos bywa nazywany satay lub sate, ale w obu przypadkach receptura i główny zamysł są bardzo podobne. Przeczytałam także, że taki sos podawany jest zazwyczaj do szaszłyków z kurczaka, ale na nie nie miałam ochoty. Sporządziłam więc listę zakupów, pomyślałam, pogłówkowałam, popróbowałam i dziś mam przyjemność zaprosić na... Kurczaka w sosie z orzeszków ziemnych z pieczonymi ziemniakami
Ratunku obiadnadają się także do potraw przygotowanych w inny sposób. Np. większość świetnie sprawdzi się do domowej pizzy. Ja osobiście uwielbiam grillować różnego rodzaju mięsa i kombinować z różnymi wersjami szaszłyków, ale najbardziej chyba kocham ziemniaki zawinięte w folię z masłem czosnkowym i rozmarynem, upieczone na grillu. Mogę jeść tylko te ziemniaki i np. taki sos majonezowo-ketchupowy. Właściwie
Kraina Tysiąca Smakówszybko piersi z kurczaka - tzn zawinęłam je w Papirus i schowałam na noc do lodówki :) Zajęło mi to może minutę. Przy okazji weekendowego grillowania wrzuciłam ją z szaszłykami na ruszt, a w poniedziałek pokroiłam do takiej oto sałatki... Oczywiście można też przygotować pierś na patelni ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówMasę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z masy formujemy kulki, mniejsze i większe. Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Patyczki, np do szaszłyków, moczymy w czekoladzie i wbijamy w kulki. Tworzymy bałwanki, nabijając dwie różnej wielkości kuleczki, lub bombki, nabijając tylko jedną kulkę. Tak przygotowane kulki, odstawiamy na 20 minut do lodówki
kolorowotorcikowocukru 1 całe jajko 300 g mąki szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenie ( nie konieczne, jeśli nie nabijacie ciastek na patyczki ) ponadto: cienkie patyczki do szaszłyków lukier gotowy Dr. Oetker kolorowe posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia
kolorowotorcikowoBardzo lubię różnego rodzaju dipy. Te akurat zostały zrobione do szaszłyków, ale z powodzeniem można wykorzystać je do wielu różnych dań. Wykonanie jest mało czasochłonne i proste, dlatego raczej nikt nie powinien mieć z nimi problemu. Sos do Big Mac'a (źródło: Kocham gotować ) Składniki: 2 łyżki majonezu łyżeczka drobno posiekanej cebuli łyżeczka słodkiej musztardy szczypta suszonego czosnku łyżeczka octu
Pasja Smakubył łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in.: szaszłyki, karkówka czy żeberka. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stek Angus, z prawdziwej wołowiny argentyńskiej. Ja oczywiście postawiłam na burgera, a ostateczna decyzja padła na dużego burgera
Pasja Smakudrodze było mi zawsze też z grill-barem "Anuszik" w Lublinie , a tu niespodzianka, bo właściciele ormiańskiego lokalu zawitali do Zamościa!Mogliśmy dzięki temu spróbować kebabów i szaszłyków zawiniętych w lawash. Było pysznie, ale nie tak ostro jak zapewniali nas kucharze. Spokojnie mogłam zaryzykować papryczkę chili. Podczas Jarmarku Hetmańskiego odbył się konkurs kulinarny "Smaki Zamościa i Roztocza". Komisja, której przewodniczył
Pasja Smaku