szaszłyki - 3147 przepisów (strona:184/210)

6. Mięso, bułka, warzywa, czyli burgery z kurczaka! 302

pomidor pokrojony w plastry plastry żółtego sera (dowolnego, takiego jaki lubimy najbardziej) cebula pokrojona w krążki musztarda, lub dowolny sos Ja po złożeniu hamburgerów i "spięciu" ich patyczkiem do szaszłyków, by się nie rozsypały, wstawiłam je jeszcze na chwile do rozgrzanego piekarnika (ok.8 min). Kombinacja dodatków jest dowolna i każdy może dodać to co lubi: kiełki, bekon (bo burgerki

Symfonia Smaków
Cake pops 295

ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na godzinę do lodówki. Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Kulki ciasta nabijać na patyczki od szaszłyków i maczać w rozpuszczonej czekoladzie. Obsypać kolorowymi posypkami. Włożyć do szklanki i wstawić do lodówki

Z miłości do słodkości
Klopsiki nie do końca zwyczajne 263

mące. Smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Ilość oleju nie powinna być zbyt duża, myślę, że wystarczą 3 łyżki. Usmażone klopsiki możemy przed podaniem nadziać na patyczki do szaszłyków. Do mięsa robimy dip z jogurtu naturalnego doprawionego solą, pieprzem, natką pietruszki oraz pokruszonymi płatkami migdałowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Mintaj z pikantną gruszką 162

gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i   ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć

Buniabaje w kuchni
Yakitori wg Buni 300

Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki szczypior nadziewać na patyczki od szaszłyków podwójnie - tzn. dwa patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię

Buniabaje w kuchni
Kiełbaski miodowe z grilla 180

oleju marynowane warzywa - pikle sałata - kilka listków Kiełbaski ponacinać delikatnie tak by się nie rozpadły. W nacięcia włożyć kawałki sera Chedar . Przez kiełbaski przekłuć namoczony w wodzie patyczek do szaszłyków ( kiełbaski nie rozpadną się i łatwiej je potem nakładać ) .Bułkę przeciąć na pół .Posmarować   bułkę   ( przecięcie ) i kiełbasy olejem zmieszanym z Sosem miodowym z czosnkiem .Posypać bułkę grubo

Buniabaje w kuchni
Zielona Góra Winobranie 7-15 września 115

lubuskich winnic. Z jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki.  My w Zielonej Górze spędziłyśmy tylko parę godzin , ale było warto.   Winobranie trwa od 7 września jeszcze do niedzieli czyli 15 . Także jeśli

Magiczne Życie Marty
Kurczak w jogurtowej pikantnej marynacie i zapiekane rozmarynowe ziemniaczki z cytryną 221

lodówki lub na min 3 godziny. Pieczarki przekroić na połówki, posmarować oliwą i posypać papryką, ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu. ZAPIEKANE ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI: Składniki na 2 porcje: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek

Blondynka Gotuje
Stalowym Widelcem po Patelni 214

ciężko doszorować. Granit w tej kwestii poszedł mi bardziej na rękę i nie stawiał zbytniego oporu podczas czyszczenia przypalonego tłuszczu. Naczynia rzuciłam na tak zwaną głęboką wodę i grillowałam szaszłyki z żółtym serem i ser mimo długiego czasu trzymania na rozgrzanej patelni nie nabrał czarnego koloru jak to często w zwyczaju miał robić na teflonie. Ryż gotowany na sypko

Blondynka Gotuje
Babka marmurkowa 119

bułką tartą ( ja użyłam foremki sylikonowej, więc posmarowałam ją jedynie odrobiną tłuszczu)jako pierwszą wykładamy masę jasną a następnie masę ciemną, obie masy delikatnie mieszamy np patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy w 200 C przez około 1 godzinę  (do tzw. suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Szaszłyki ziemniaczane 826

Sezon grillowy w pełni :) Dzisiaj zapraszam Was na szaszłyki z ziemniakami :). Rewelacyjne w smaku I proste w wykonaniu. Pamiętajmy by grill był dobrze rozpalony. :) Zaczynamy: Składniki: 4 piersi z kurczaka ok 1kg ziemniaków 3 cebule przyprawy: sól, paprika, suszony czosnek folia , patyczki to szaszłyków Wykonanie: Myjemy piersi, kroimy w kostkę. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Ziemniaki obieramy I kroimy w grube talarki(...)dodajemy suchy czosnek. Na patyk nabijamy ziemniaki, mięso I cebulę. Zwijamy w folii jak cukierka. Kładziemy na rozgrzanego - gorącego grilla- pieczemy z dwóch stron po ok 15 min. Szaszłyk gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak. Przepisy na dania z kurczakiem. Przepisy z kurczaka. 224

marynacie oraz zapiekane piersi z kurczaka z dodatkiem ziół i ciekawych dodatków. Faszerowana pierś z kurczaka. Roladki z piersi kurczaka. Roladki drobiowe. Makaron z kurczakiem. Sałatki z kurczakiem. Szaszłyki z piersi kurczaka. Piersi kurczaka z grilla. Grillowana pierś z kurczaka. Przepisy na dania z kurczakiem – KLIK Post Kurczak. Przepisy na dania z kurczakiem. Przepisy z kurczaka. pojawił się poraz

Kulinarne Przeboje