zbytnio. Wsypujemy po 6 łyżek cukru do każdego słoika ( 1 litrowego ). Zalewamy wodą do pełna i zakręcamy nakrętką. Jeśli robimy w weckach gumkę smarujemy cieniutko białkiem z obu stron,aby lepiej nam trzymały się pokrywki. Następnie pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia np. piwnicy. Kompot z brzoskwiń jest smaczny i bardzo aromatyczny. Ja zrobiłem
Przepisy i porady kulinarnetemperatury 150-160 C, jeśli nie mamy termometra wrzucamy do tłuszczu kawałek ciasta i sprawdzamy czy od razu zaczyna się smażyć. Smażymy na jasno złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmujemy z tłuszczu ( np. widelcem ) i układamy na bibule lub kuchennym ręczniku,aby odciekł nadmiar tłuszczu. Po całkowitym ostudzeniu i osączeniu z nadmiaru tłuszczu posypujemy cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnedesce posypanej mąką, przygniatamy dłonią, aby je trochę z płaszczyć. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Gdy nasze pączki już wyrosną, smażymy je z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 140 C. Przestudzone nadziewamy marmoladą za pomocą foliowej tubki i specjalnej końcówki do nadziewania pączków. Na końcu posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy pomadą
Przepisy i porady kulinarneokoło 25 cm mocny sznurek lub nici Sposób wykonania : Mięso natrzeć peklosolą i włożyć do lodówki na dobę. Po 24 godzinach mięso włożyć do siatki,związać z obu stron mocno sznurkiem i przygotować zalewę. Do większego garnka wlać wodę ,wsypać pozostałe składniki przeznaczone na zalewę i zagotować. Następnie skręcić ogień tak aby tylko lekko się palił, włożyć mięso
Przepisy i porady kulinarneszczelnie zamknięte, jeśli na wierzch zalewy wlejemy odrobinę spirytusu i podpalimy go. Następnie dokręcamy pokrywkę, dopóki płomień nie zgaśnie. Weki będą szczelnie zamknięte, jeśli czyste gumki posmarujemy z obu stron ubitym białkiem
Przepisy i porady kulinarnemięs,majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe. Warto je zrobić od czasu
Przepisy i porady kulinarnesposobem jest zrobienie lejka z kawałka kwadratowego papieru. Zwijamy papier w tubkę, taką jaką zdobimy nasze ciasta, koniec tuby ucinamy nożyczkami, tak aby powstał dość duży otwór. Teraz węższą stronę tuby wkładamy do solniczki i łyżką wsypujemy sól do papierowej tubki. Trzeci sposób jest taki : Należy położyć na suchym stole czystą kartkę papieru, wysypać na nią taką ilość
Przepisy i porady kulinarne