strona 56 - 500 przepisów (strona:18/34)

Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 283

Podawaj z sosem tahini, chrupiącą ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki oraz za'atarem do posypania. Niech każdy przybierze swoją zupę według uznania :) Smacznego! *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Mięsne kuleczki na imprezę 485

Wszystko razem wyrabiamy, dosypujemy 2-3 łyżki bułki tartej jeśli masa się rozpada. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy je dokładnie z każdej strony. Można podawać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami lub keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - gryczaki 175

panierujemy je w bułce tartej i płatkach. Jeśli kotleciki się rozpadają można dodać do masy bułki tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju, z obu stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowe placki tortilla 14893

część wałkujemy  na cienkie placki w kształcie koła (wykroiłam je dużym talerzem by były równe).  Placki pieczemy na suchej, rozgrzanej patelni około 20 sekund z każdej ze stron

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowe gniazdka z jajkiem na Wielkanocne śniadanko 150

Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku układamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół.  Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 157

wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna.  Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.  W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.  Do sosu wkładamy podsmażone kotlety

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jogurtowe racuszki z rabarbarem 271

miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki,  dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Maślane jeżyki z czekoladą na Dzień Dziecka 189

kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka.      Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki.      Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia      i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową 373

talerzyk wsypujemy bułkę tartą, roladkę panierujemy w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z każdej strony.  Przed podaniem wkładamy na 15 minut do parowaru.  Podajemy pokrojone w plastry. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Żeberka z grilla 201

minimum 2 godziny.  Żeberka wyciągamy z marynaty i układamy na tacce na około kwadrans.  Następnie przekładamy je na rozgrzany grill i grillujemy do zarumienienia z wszystkich stron, co pewien czas obracając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki schabowe 203

paski papryki oraz łyżkę pieczarek.  Całość zwijamy w roladkę, panierujemy w rozmąconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem 300

filecie wyciągniętym z marynaty układamy plasterek pomidora na nim plasterek sera, ponownie pomidor i ser.  Całość zwijamy w rulonik z podsmażamy na patelni do zrumienienia z każdej strony.  Następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy 5 minut. Testowany zestaw pomógł przygotować pyszny obiadek. Kurczak był soczysty i bardzo łatwo go przygotować, nie potrzebujemy dodatkowych przypraw. Nie jestem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rok bloga i niespodzianka 176

upominek niespodziankę. Osoba, która wygrywa zestaw to wg Fb Pan Mariusz, z którym skontaktujemy się przez Fb. I na koniec już odrobina prywaty, bo tylko ze swojej strony chciałam podziękować mojej "blogowej wspólniczce" za ten rok wspólnych działań.  Za znoszenie moich humorów, akceptowanie pomysłów i  za jej smakowite przepisy.  I życzę Nam kolejnych lat ........ Jak prywata

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Racuchy ze śliwkami 165

uzyskania jednolitego ciasta.  Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka duszona z białą cebulą 435

PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm.  Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry łopatki, obsmażamy z dwóch stron.  W szerokim rondlu zagotowujemy bulion, przekładamy opieczone plastry łopatki i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania