strona 56 - 500 przepisów (strona:21/34)

Kotlet schabowy po myśliwsku. 193

lodówce (4-6 C ), aby kotlety nasiąkły zalewą. Każdy dzień trzeba kotlety zamieszać, obrócić w zalewie. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i  olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną

Przepisy i porady kulinarne
Faworki ( chrust ) na karnawał. 216

ukośnie. W środku każdego rombu zrobić niewielkie nacięcie. Przez to nacięcie przełożyć jeden z końców ciasta. W wysokim rondlu rozgrzać tłuszcz i wrzucić do niego faworki. Smażyć z obu stron na jasno złoty kolor. Wyjęte z tłuszczu faworki ułożyć na serwetki, ab odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną posypać cukrem pudrem. Przed podaniem ułożyć w piramidkę na małym talerzyku

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie śniadanie 231

Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek mieszamy dokładnie by nie było grudek. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do masy. Pieczemy w gofrownicy na złoty kolor z dwóch stron. Studzimy na kratce. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I GRUSZKĄ 254

zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty. Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono Mi od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone  ziarna słonecznika

Z Majeczką w kuchni
Sałatka warstwowa z kurczakiem. 479

sól pieprz, Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć kurczaka z wszystkich stron na rumiano. Kapustę drobno poszatkować,ogórka pokroić w kostkę. W szklanej misce ułożyć poszczególne warstwy sałatki. 1 kapusta pekińska 2 cienka warstwa majonezu 3 cienka warstwa ketchupu 4 kurczak

O kuchni z uczuciem
Kaczka z piekarnika po poznańsku 175

naczynia żaroodpornego. Żeby zawartość kaczki nam nie wypadła w trakcie pieczenia należy ją "zaszyć" za pomocą wykałaczek. Dokładniej: kuperek wepchnąć do środka kaczki i przekłuwając ją wykałaczką z obu stron łączyć. Na koniec użyć nitki i związać wykałaczki tak żeby nie wypadły (na YouTube można znaleźć wiele filmików ukazujących jak to zrobić).  Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, włożyć do nagrzanego

Passions hobbies life
PĄCZKI NA WALENTYNKI 216

dużym ogniu, kilka minut pod przykryciem, do zrumienienia spodu  (najlepiej użyć szklanej przykrywki)  dopiero wówczas pączki odwracamy  (najlepiej drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i smażymy z drugiej strony. Dla wyrównania temparatury proponuję wrzucać co jakiś czas plaster surowego ziamniaka, świetnie się sprawdził ten sposób. Wykładamy, odsączamy na ręczniku papierowym i odstawiamy do nadziania i lukrowania. Posmażone pączki nadziewamy

Smaczne Zdrowe
mało słodkie pączki z powidłami śliwkowymi... 188

szerokim otworem /whyski/ wycinać kółka, nakładać czubatą łyżeczkę powideł, przykryć kółkiem i brzegi zlepiać zostawić do podrośnięcia na 30 minut na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony pączki, odkładać na ręcznik papierowy wystudzone pączki posypać pudrem cukrem, nam smakują bo ciasto nie jest za słodkie...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Burger z łososia. 265

który wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oliwy, dosłanie kilka kropli. Gdy się dobrze rozgrzeje układamy na nią burgery i smażymy z obu stron przez 3 minuty. Podajemy na gorąco z sałtą lub surówką

Przysmaki Karolki
Fantany z Nowej Anglii 198

podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić 4-5 cm kawałki, zlepiać z jednej strony, wkładać do kokilek i rozkładać wachlarz z góry. Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 200C. Piec bułeczki przez 20 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć

Apetyczna babeczka
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 236

kwasów nienasyconych. Są to kwasy niezwykle korzystne dla diety i zdrowia człowieka.W 2009 został wpisany na listę produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej. Zapraszam na stronę SEMCO gdzie znajdziecie całą gamę produktów oraz cenne informacje na temat oleji produkowanych w firmie

Z Majeczką w kuchni
Maślane rogale z kruszonką 190

placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części. Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony a kończąc na wąskiej tak jak jest pokazane na rysunku (strzałka pokazuje kierunek zwijania rogala). Węższa część rogala powinna znaleźć się pod spotem rogala.   Zawinięte rogaliki układać na blaszce

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 205

Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki

Na słodko lub wytrawnie
Pączki z miodem 205

napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz ( powinien mieć temperaturę około 180 stopni). Smażyć pączki z obu stron do momentu aż się zarumienią. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą za pomocą szprycy. Ja rozrzedzam trochę marmoladę gorącą wodą, żeby nie zatykała się wąska końcówka od szprycy. Przygotować lukier: Cukier puder rozpuścić

Na słodko lub wytrawnie
Karkówka duszona w ciemnym piwie 377

Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i na wysokim ogniu smażymy nasze kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Do tego samego garnka wrzucamy resztę masła klarowanego, zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia (około

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania