pewnym sensie łatwiejszy do przygotowania aniżeli bulion z mięsem. Chociażby dlatego, że praktycznie odpada nam nieco uciążliwa czynność odszumowania wywaru (a przynajmniej zostaje sprowadzona do absolutnego minimum). Z drugiej strony, nie każdy wie jak się za bulion warzywny zabrać. Skoro bowiem nie dodajemy mięsa, tracimy również lwią część smaku. Dlatego też do bezmięsnego bulionu dodajemy znacznie więcej warzyw
Kulinarna Pokusapołową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto
Czerwona Porzeczkacentymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek. Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewyskładniki dodać do suchych i zmiksować, a potem tylko ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i... piec! :) W oryginalnym przepisie, który zaczerpnęłam ze strony "Gotuję, bo lubię" podana jest kandyzowana skórka z owoców, ale ja użyłam świeżo startej skórki pomarańczowej i cytrynowej, i to był strzał w 10! :) Zapach, który rozchodził się
Słodko-Słony Świat Ilonyświeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować ze sobą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, z jogurtem lub ulubionymi konfiturami
Mama Gotujedrobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była zbyt rzadka. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony na rumiano. Odkładam na ręcznik papierowy do odsączenia. Tym razem placki cukiniowe podałam z sosem pieczarkowym
Kuchnia co dniamnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki zimnego masła, Nogi perliczki oczyścić, umyć, osuszyć. Oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, włożyć nogi obsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąc nogi z garnka, zlać tłuszcz. Wlać wino, zagotować, dodać nogi, rozmaryn, czosnek, skórkę pomarańczową i dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem
królestwo garówkurki. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Nadziej mieszanką serową przygotowane piersi z kurczaka i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż je do patelni po kurkach, podsmaż z obu stron na rumiano, po czym podlej bulionem i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę w środku, powinna ona wynosić ok. 80 oC. Podawaj kurczaka
karmelowyminut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na 2 mm placuszki. Placuszki smażymy na suchej, nieprzywieralnej patelni, przez 1-2 minuty, z każdej strony
Moja smaczna kuchniasięgnąć po kolejną, a potem jeszcze jedną i jeszcze.... też tak macie? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 2 białka (z dużych jajek) 115 g cukru drobnego do wypieków szczypta soli Wykonanie: Rozgrzałam piekarnik do temperatury około 100 stopni. Blachę wyłożyłam
Blondynka Gotujetego deseru. Kochani, to tylko kilka minut! Musicie koniecznie chociaż raz spróbować takiego połączenia rewelacja! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej
Blondynka Gotujedyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy na patelnię z roztopioną łyżką oleju kokosowego. Po usmażeniu z obydwu stron na złoty kolor, przekładamy na talerz. Dla rozpusty możecie po wierzchu posypać świeżymi owocami lub jak ja polać je sosem owocowym (na zdjęciu eko sos z daktyli). Smacznego
Taste Of My Dayjajkiem. Dodawaj stopniowo do masy bułkę tartą, tak by odpowiednio ja zagęścić formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu każdego placka układam plasterek sera. Placki układam
Tradycyjna kuchnia Kasisię już o 16! Trzeba przyznać, że pomysł, przygotowanie i inicjatywa, jaką wykazali się organizatorzy, została zauważona przez mieszkańców i turystów, a tym samym przyniosła ogromne zyski dla obu stron. Miasto Sopot zarobiło na wejściach na molo, festiwal i restauracje na sprzedawanych kuponach wraz z możliwością zaprezentowania swoich specjałów, a my-smakosze zyskaliśmy na próbowaniu, smakowaniu i delektowaniu się niecodziennymi
Be Fit Be Strong