st - 500 przepisów (strona:19/34)

Ciasteczka z wisienką 196

urosną.Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia.   W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek.   Blaszkę z ciasteczkami umieszczamy w piekarniku na 15 minut w temp. 180 st. C.A oto efekt:Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłka w płaszczykach 181

takiej wielkości, aby po złożeniu objęły jabłka.   Sklejamy brzegi ciasta.   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do gorącego piekarnika 180 st. C na 15 minut.Gotowe:Smacznego

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka w marchewce 217

Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.   Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.   Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.Marchewka smakuje wyjątkowo.Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakamismakuje wyśmienicie.Smacznego

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z pieczarkami 225

nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Kolorowe ciasto z jabłkami 234

ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.   Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut w temp.160 st. C.   Ciasto jet gotowe i zabawnie wygląda.Smacznego

Maminek kulinarny
Jabłecznik 205

tarte jabłka.   Przykrywamy je pozostałymi tartymi jabłkami.Na wierzch układamy paseczki pokrojone z pozostawionego ciasta.   Wstawiamy do piekarnika na 50 minut w temp. 180 st. C z termoobiegiem.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Klops babci Zosi 209

tartą.Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.   Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C z termoobiegiem  przez 50 minut.Gotowe.Zapachniało Świętami...Smacznego

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 297

olej wykładamy marchewkę z cebulką i szklimy przez ok. 5 minut.   Przykrywamy żeberka marchewką z cebulką wypełniając luki i wkładamy do piekarnikana 2 godziny w temp. 160 st. C.Na 15 minut przed upływem czasu pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia, aby naszeżeberka były bardziej rumiane.   Miękkie, soczyste i różowiutkie...Do tego buraczki konserwowe, surówka z ogórków kiszonych, ziemniaczki

Maminek kulinarny
Bagietka z mięsem i warzywami 258

majonezu i przyprawy tzatziki robimy sos.Bagietki nacinamy wzdłuż, lekko rozchylamy i układamy na blaszce.   Na patelni podsmażamy mięso do zrumienienia.   Nagrzewamy piekarnik do temp. 160 st. C i wstawiamy bagietki na 5-10 minut.   Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i wykładamy je plastrami żółtego sera.   Jeszcze na chwilę wędrują do pieca

Maminek kulinarny
Serowe słoneczniki 172

słoneczników.   Ciastem wypełniamy foremki.Napełniamy masą serową.Na środek sypiemy szczyptę wiórków.   Smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C na kilkanaście minut z termoobiegiem ( stopień upieczenia najlepiej ocenićwzrokowo-rumiane, tzn. upieczone).   Po wyjęciu z piekarnika wyglądają tak:   Są już gotowe i kuszą wyglądem

Maminek kulinarny
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 192

ziemniaków, nakładamy farsz grzybowy, sklejamy brzegi,formując kulę. Moczymy ją w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na blaszcez papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut.   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 221

ewentualnie solą. Bigos musi być słodko-kwaśny.Dolewamy olej, mieszamy, chwilę gotujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Wstawiamy na 60 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.Bigos jest gotowy.Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut.W

Maminek kulinarny
Keks 154

blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Nożem robimy nacięcie na głębokość ok. 0,5 cm ( nacięcie zapobiegnie nieregularnympęknięciom ciasta podczas pieczenia ).   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 50 minut.Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.   a oto efekt:Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb z boczkiem 228

roladę.   Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia.Ostrym nożem nacinamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C z termoobiegiem na 45-50 minut.   W międzyczasie przygotowujemy krochmal do posmarowania skórki.Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 186

wypełniamy wszystkie skórki.Skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą do mięs i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut.    Zdejmujemy z blaszki, pozostawiamy do wystudzenia.Gdy są już wystudzone - usuwamy nitki.Kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.Doskonale nadają się na świąteczny stół.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania