st - 500 przepisów (strona:24/34)

Chleb przedświąteczny 213

dokładnie rozprowadzone w cieście, uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsatwić do wyrośnięcia na 40-60 minut.Po tym czasie posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kiedy wstałam dzisiaj rano, świeciło bajeczne słonko i aż sobie pomyślałam, że takie Święta bez śniegu to nie największa tragedia... Teraz się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 208

papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić w cieście esy-floresy tak, żeby masy się nieco wymieszały.Piec w 180 st. C. przez 18-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Kupiłam sobie barwniki. Do tej pory miałam tylko czerwony i czarny, teraz mam jeszcze żółty, zielony i niebieski. Z tych kilku kolorów

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 169

drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Przelać masę, wyrównać wierzch. Posypać mieszaniną posiekanych kasztanów, orzeszków piniowych i soli.Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego!I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 170

schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić na blasze.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Wyciąć serduszka tą samą foremką, która została użyta do wycinania ciasteczek.Każde ciasteczko smarować odrobiną powideł, przyklejać marcepanowe serduszka.Cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciągnące karmelki z czerwonego wina. Mniam! 207

minut na średnim ogniu. Odrobinę wina wlać do śmietanki, żeby ją zahartować. Do wina wlać śmietankę, dodać cukier i masło. Gotować bez mieszania, aż płyn osiągnie temperaturę 125 st. C. Zdjąć z palnika, dobrze wymieszać, przelać do wyłożonej folią spożywczą formy 8x13 cm. Ostudzić, zostawić do zastygnięcia - można wstawić do lodówki.Zastygniętą masę pociąć na niewielkie kawałki ostrym nożem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poświątecznie marudzenie. Creme brulee na pociechę. I książka 147

żółtek, cały czas mieszając. Masę przelać do kokilek. Ustawić je w większej formie z wysokim brzegiem, nalać gorącej wody do połowy wysokości kokilek.Piec w kąpieli wodnej w 140 st. C. przez 6--70 minut, aż masa będzie ścięta, ale środek powinien być jeszcze lekko galaretowaty.Wyjąć kokilki z wody, ostudzić.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 3 godziny.Przed podaniem posypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak zaskoczyłam samą siebie. I bułeczki z marchewką 153

ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i oprószyć mąką. Odstawić na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A teraz już nie mogę więcej pisać, bo prawie wskoczyłam na kolejny level

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Już jestem. I krem w wyjątkowym kolorze 181

porcje)1,5 kg buraków500 g malin1,5 czerwonej cebuli1 łyżka masła500 ml bulionusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze.Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę.Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę.W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę. Dodać buraki i maliny, chwilę smażyć. Zalać całość bulionem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ryżem? Dlaczego nie? 181

ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka, i... I nie powiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 188

godzinę.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm, wycinać koła o średnicy 7-8 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić.Cukier puder, białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. Lukrować ostudzone ciastka, odłożyć do zastygnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 193

zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.Chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać wiórkami kokosowymi.Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A od jutra zaczynamy przygotowania do Walentynek - czas najwyższy pomyśleć o słodkościach na ten słodko/kiczowato (niepotrzebne skreślić) różowy dzień

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mandarynkowy tort na Walentynki 212

miksując po każdym dodaniu. Na końcu po łyżce wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera.Masę przełożyć do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego patyczka.Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 50 cm. Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika, wystudzić.Ostudzony biszkopt przekroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe i najlepsze: brownie bazyliowo-cytrynowe 203

czas miksując. Dodać mąkę, zmiksować. Wlać ostudzoną czekoladę, wymieszać dokładnie łyżką. Następnie dodać proszek i bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu.Ostudzić.Smacznego!To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 161

pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka, całość jeszcze raz posmarować wodą.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Piec w 220 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam placki ziemniaczane. Wyszły super pyszne, zjedliśmy zastraszającą ilość - ja przypomniałam sobie jeden z ukochany smaków dzieciństwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 229

dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym barwnikiem spożywczym na marchewkowy pomarańczowy.Pozostały

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania