Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłąi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić. Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.Smacznego
Maminek kulinarnypatelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na 10 minut.Kotlety gotowe. Mają chrupiącą skórkę i bardzo miękki środek.Smacznego
Maminek kulinarnyporcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut. Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy lukier do dekoracji.Delikatnie roztrzepujemy jedno białko jajka, dosypujemy
Maminek kulinarnymarynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny być ładnie zrumienione. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnykawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku do miękkości około 1 godziny w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem na puree.Przygotowanie:Przygotowane puree z dyni mieszamy z serkiem, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do dużej miski
Smakowity Blog Kulinarnyprzekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej nie przypali się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 45 minut. Po upieczeniu studzimy i schładzamy w lodówce
Smakowity Blog KulinarnyKażdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą.Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.Wystudzone pierniczki lukrujemy. Składniki na lukier
Smakowity Blog Kulinarnyoliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami dyni. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 190 st. C. Taki chlebek jest idealny na śniadanie, dostarcza bowiem mnóstwo energii. A dzięki temu że jest całkowicie naturalny, jest o wiele zdrowszy od tego z piekarni czy supermarketu
W poszukiwaniu inspiracjipołową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjigrubość około 0,5 cm. Foremkami wykrawać ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym
W poszukiwaniu inspiracjiubić na sztywno. Partiami wsypywać przesiany cukier puder, cały czas miksując. Na koniec dodać mleko, zmiksować.Łyżeczką lub pędzelkiem nakładać glazurę na ciastka.Piec 10-12 minut w 170 st. C. na najniższym poziomie w piekarniku (glazura powinna pozostać biała).Wystudzić.Smacznego!Jak wspomniałam wyżej - w tym roku pracować skończyłam. Przez dwa najbliższe dni, zanim pojedziemy do Polski, poza sprzątnięciem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodać pokrojone jabłka i czekoladę, dokładnie wymieszać łyżką.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować masłem. Wyłożyć masę, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, posypać posiekanymi orzechami.Piec w 180 st. C. przez 50-65 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!Słodkie lenistwo na całego - trzy dni wolnego to czysta rozpusta. W związku z tym sporo czasu spędzam w kuchni - nie wiem, kiedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st. C. 25-30 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!W ramach świętowania psich urodzin byliśmy wczoraj na baaardzo długim spacerze, karmiliśmy Ptysię jej ulubionymi smakołykami i bawiliśmy się razem jeszcze więcej niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożonej papierem do pieczenia blasze złączeniem do dołu. Ciasto kilka razy nakłuć widelcem. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować wodą, posypać solą.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut.Wystudzić na kratce.Smacznego!Zdjęcia, jakie są, każdy widzi. Było już późno i ciemnawo, jak pstrykałam, a później już nie miałam okazji, bo chleb zniknął w niewiadomych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczekoladę, zmiskować. Wsypać pozostałą czekoladę, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia. Na wierzch ponakładać niewielkie porcje curdu, czubkiem noża zrobić esy-floresy. Piec w 160 st. C. przez 40-50 minut.Wystudzić.Smacznego!Ja tymczasem zaczynam wybierać konkretne przepisy na ciasteczka, które upiekę na Święta. C. kupił mi trzy przecudne puszeczki, mam jeszcze trzy inne
Pożeraczka, czyli raz adobrze