st - 500 przepisów (strona:21/34)

Karpatka 180

studzimy budyń.Do wystudzonego ciasta stopniowo dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut.   Na delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.   Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy.   Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń

Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 202

kiedy się zeszkli,dolewamy pół szklanki wody i chwilę gotujemy.   Na boczek ułożony w naczyniu żaroodpornym wykładamy cebulę, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut.   Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką

Maminek kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z kaszanką 263

niej układamy pozbawione osłonek krupnioki, przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną a na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plastry ziemniaka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 60 minut.   Zapiekanka aż prosi się: " zjedz mnie"....Smacznego

Maminek kulinarny
Ptysie 176

minut.   Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy.   Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut.   W tym czasie przygotowujemy krem.Miksujemy margarynę z cukrem pudrem.   Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny.Miksujemy

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 206

odpowiadające wielkości foremek.   Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.   Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem   i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.   Babeczki gotowe.   Nadmiar ciasta wykorzystamy na ciasteczka.Smakują, jak paluszki.Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 211

mąkę ziemniaczaną i mieszamy.   Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy.Doprawiamy do smaku.   Wykładamy do formy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut.Zapiekanka gotowa.      Wystarczy dodać odrobinę ketchupu, dołożyć ogórka kiszonego ze szczypiorkiem i delektować się smakiem.Smacznego

Maminek kulinarny
Kołaczyki ze śliwkami 172

Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy śliwki, wciskając je dość mocno w ciasto.   Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo zrumienienia.   Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki są gotowe.Oczywiście najbardziej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.Smacznego

Maminek kulinarny
Papryka faszerowana 225

ładnie mieszamy.   Z papryk ostrożnie usuwamy gniazda nasienne.   Wypełniamy papryki farszem i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 45 minut.   Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.Smacznego

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 140

Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.   Posypujemy cukrem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut.   Gdy są rumiane wyciągamy z pieca i gotowe.   Dodatek dżemu doda im smaku.Smacznego

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 193

Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut.   Smakują wybornie z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 258

Wykładamy na ziemniaki.   Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 217

rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia.Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka.   Posypujemy makiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut.Kolejną porcję ciasteczek wyciskamy na blaszkę dopiero tuż przed pieczeniem.   Przygotowujemy dżem.Miksujemy go blenderem.   Ciasteczka odwracamy i układamy parami.Na

Maminek kulinarny
Bliny 185

placki ziemniaczane.   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem.   Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki

Maminek kulinarny
Ryba z rusztu 200

skrapiamy olejem.   Odstawiamy na 2 godziny.   Zdejmujemy cebulę a rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut.   Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut.Przygotowujemy talerz.   Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 170

Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.   Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 15 minut.Gotowe!   Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania