Wcześniej warto narysować równe kółeczka.Odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie powinna utworzyć się skorupka i dotykając powierzchni makaroników palec nie powinien się przyklejać.Piec w 150 st. C. przez 10-12 minut.Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić makaroniki do przestygnięcia na 2-4 minuty. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.Serek zmiksować z Nutellą
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukierniczego z końcówką w kształcie gwiadzki nałożyć białą masę przy jednej ściance, a różową z drugiej. Wyciskać małe beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 120 st. C. przez 1,5-2 godziny, aż beziki całkowicie się wysuszą.Wystudzić.Smacznego!Za dokładnie cztery tygodnie o tej porze będę już w Niemczech, w drodze do Włoch
Pożeraczka, czyli raz adobrzeułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 225 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeśli też nie macie ciotki Niny, nie przejmujcie się - takie bułeczki można zrobić samemu bardzo szybko i prosto. A czyż perspektywa zostania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczas miksując, następnie po jednym dodawać żółtka. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać.Masę przełożyć na blachę z wzorkami, równomiernie rozprowadzić.Piec przez 10-15 minut w 180 st. C.Gorącą roladę przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztywną pianę. Pod koniec ubijania partiami dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać pianę partiami do pomarańczy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do foremek, wyrównać wierzch.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.Smacznego!Siedzę sobie przed monitorem, i zerkam za okno - ciemno, zimno i paskudnie. Śnieg nie chce spaść, a mi nie chce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubić z cukrem, wymieszać z kremówką i orzechami.Spód tary nakłuć wielokrotnie widelcem. Ułożyć śliwki, skórką do dołu, ciasno jedną obok drugiej. Zalać masą jajeczno-śmietanową.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut, aż masa się zetnie, a ciasto przyrumieni.Ostudzić, wyjąć z formy.Schłodzić w lodówce przez noc.Smacznego!Czytałam niedawno, że u kogoś już spadł śnieg
Pożeraczka, czyli raz adobrzewierzchu ułożyć pozostałe orzechy i z grubsza posiekane kasztany. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośniętą focaccię skropić połową oliwy.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut. Wyjąć z piekarnika, skropić pozostałą oliwą, ostudzić na kratce.Smacznego!Będę teraz pracować nad moimi zdolnościami manualnymi. Kupiłam kolorowe paski papieru, i będę robić świąteczne gwiazdki, czego nauczyła mnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą obtoczyć w cukrze z przyprawami, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Nieco ciastka spłaszczyć, przyciskając dnem szklanki do blachy.Piec w 200 st. C. przez 10 minut.Ostudzić.Smacznego!Rok temu, przed Świętami, Siostra C. uczyła mnie robić papierowe gwiazdki. Postanowiłam więc przygotować sobie w tym roku takie dekoracje sama, bo bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiernikowego150 ml mocnej kawy100 ml mlekaszczypta przyprawy do piernikaDo szklanki lub kubka wlać syrop, zalać gorącą kawą, wymieszać. Mleko spienić - specjalnym urządzeniem lub domowym sposobem: podgrzać mleko do 60 st. C. Przelać do wysokiego naczynia, miksować kilka minut aż do otrzymania piany.Mleko wlać do kawy, wierzch posypać przyprawą do piernika.Podawać natychmiast.Smacznego!My dzisiaj jedziemy do Rodziców C. Będzie przedświąteczny
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Formę wysmarować masłem.Masę przelać do formy, wyrównać wierzchPiec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić.Smacznego!Tak naprawdę troszkę boję się jutrzejszego poranka. Po ostatnim sztormie, który nie był nawet w połowie tak silny jak Bodil, chodniki upstrzone były
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodłużny bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośnięty chleb posmarować wodą, głęboko naciąć po skosie w trzech miejscach.Piec w 200 st. C. przez 40-50 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Zastanawiam się nad upieczeniem jakiegoś bardziej świątecznego chleba. Może z żurawiną? Albo jakimiś cytrusowymi aromatami...? A jakie pieczywo Wy jadacie
Pożeraczka, czyli raz adobrzegładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić.Przygotować lukier:białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa będzie zupełnie gładka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut.Zupę podawać gorącą, z prażoną ciecierzycą.Smacznego!Na przekór szalonemu zimnu za oknami, na parapecie kwitną mi storczyki. Oba. Białe i biało-różowe kwiatki
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto pokroić na plastry grubości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut.Wystudzić na blasze.Smacznego!Ciasteczka wczoraj pojechały ze mną do koleżanki - jej starsza pociecha wyjadała je niemal bez opamiętania. I to jest chyba najlepsza rekomendacja - koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrośnięcia.Po tym czasie na końcach wcisnąć po dobrze odciśniętym rodzynku - dość mocno, żeby nie wyskoczyły w trakcie pieczenia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Piec 20 minut w 200 st. C.Wstudzić na kratce.Smacznego!Nam tak przypadły do gustu, że z przepisu skorzystam z pewnością jeszcze nie raz - może w nieco mniej tradycyjnej formie, bo z mnóstwem rodzynek
Pożeraczka, czyli raz adobrze