st - 500 przepisów (strona:17/34)

Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 256

Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety  ułożone uprzednio  w naczyniu żaroodpornym.      Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 362

spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.Wyjęty od razu opadnie na środku.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Puszysta babka migdałowa 153

Dodajemy mąkę i żurawinę i delikatnie mieszamy.   Przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 30-35 minut.Babka upieczona.Smacznego

Maminek kulinarny
Pierniczki z czekoladą 214

grubość 3 mm, ewetualnie lekko podsypując mąką. Wykrawać z ciasta foremkami pierniczki o dowolnych kształtach, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Wystudzić na kratce.Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, ewentualnie polukrować.Smacznego!Ja zaczynam powoli wariować - nienawidzę czekania. A teraz już zupełnie nie mam czym głowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe wędliny: Pieczeń wieprzowa 275

pieczeniaMięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami.Wkładamy do rękawa, zamykamy go usuwając ze środka jak najwięcej powietrza i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa piecze się godzinę, jeśli więc mamy kawałek o wadze 1,5 kg, to powinniśmy piec go półtorej godziny.Mięso po obsypaniu przyprawami można wstawić

chwile dla mnie
Ciastka serowo-cebulowe 218

Formujemy dowolny kształt ciastek i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem z dodatkiem papryki.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna ok. 7-10 minut.   Blaszki wyjmujemy z piekarnika i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Tort z M&Msami 212

wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna)150g śmietanki kremówkiOdrobina masła2 opakowania M&MsówWafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka ubić z cukrem na gładką masę, przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dodając olej. Masa będzie gęsta. Białka ubić osobno na sztywno. Dodawać porcjami

Kulinarna rozmowa
Pieróg 214

cebuli, suszone pomidory i paprykę.   Przykrywamy plastrami żółtego sera i drugim, ponacinanym prostokątem ciasta.Sklejamy brzegi ciasta.Smarujemy roztrzepanym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Ci pieczemy ok. 30 minut.Wyjmujemy, kroimy na porcje i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 216

maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć.Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy.Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Smacznego!Zaczęliście już przygotowania do szalonej, sylwestrowej nocy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Udka miodowo-musztardowe 270

osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.3. Piec mięso w 160 st. C przez ok. 50 minut (u mnie 1h), aż będą złoto-brązowe.Smacznego!!!Źródło: Siła smaku

Kuchnia domowa Ani
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 438

Wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.   Odstawiamy do wystudzenia.Ryba najbardziej smakuje następnego dnia.Smacznego

Maminek kulinarny
Policzki wołowe w winie 273

posiekanej pietruszkiprzygotowanieW misce połączyć składniki marynaty. Policzki ułożyć w naczyniu ceramicznym , zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.rozgrzać piekarnik  do 160 st C. Wyjąć policzki z marynaty, marynatę odcedzić, zachowując i płyn i zioła. Osuszyć wołowinę papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej w żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Policzki

Stare Gary
Drożdżówki z ciasta francuskiego z budyniem i truskawkami 339

Dżemik truskawkowy: Na łyżce masła podsmażamy truskawki z cukrem aż do uzyskania dosyć gęstej masy. Wykładamy na wierzch drożdżówki.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min. w 180 st. C. Filed under: Ciasta, Ciasto francuskie, Desery

kuchcikownia
Kardamonowe ciasteczka 175

wałek o grubości 4 cm , i pokroić na kawałki o grubości 1 cm . 6. Z kawałków uformować kulki , w środek włożyć po 1 migdale. 7. Piec w temp. 180 st około 15 minut. 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 266

wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania