st - 500 przepisów (strona:10/34)

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 391

skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut w 190 st

Smakołyki Asi
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 221

zmiażdżone 4 łyżki oliwy Łyżka miodu, lub do smaku Sól i pieprz przygotowanie Buraki ułożyć na ruszcie, bez mycia i obierania, piec ok 60 - 75 minut w temperaturze 200 st C. aż buraczki będą  miękkie. Wystudzić, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, startym czosnkiem, dodać oliwę, miód i jeszcze raz  dobrze wymieszać

Stare Gary
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 172

bardziej chrupiące), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jednak wałkować od razu na papierze, wycinać kształty a następnie usunąć pozostałe ciasto spomiędzy ciastek.  Piec w 170 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić. Smacznego! Czy zdajecie sobie sprawę, że zostało raptem dziewięć dni do Wigilii...?  Ach, już się nie mogę doczekać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka maślane z żurawiną 161

kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na placuszki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 15 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Zimowe babeczki 214

zmianę z mlekiem, miksując na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Na koniec dodać żurawinę, wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem formy na babeczki. Piec w 160 st. C. przez 25-35 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę posiekać. Miód z wodą zagotować, zalać czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Polewę przestudzić, gęstniejącą polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia polewy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 164

lodówce przez 1 godzinę (można przez noc). Schłodzone ciasto pokroić w plastry grubości 3-4 mm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w 180 st. C. przez 10-13 minut. Ostudzić. Smacznego! I tak, mi też pomysł z dodaniem liofilizowanych owoców do ciastek wydał się nieco dziwny... Ale spróbujcie sami; jestem pewna, że będziecie zachwyceni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Skandynawski biszkopt z jabłkami 207

każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami orzechowymi. Piec w 160 st. C. przez 45 minut. Wystudzić w piekarniku. Odstawić na noc. Następnego dnia ciasto przeciąć w poziomie na 3 blaty. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć. Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kajmakowiec 236

ubitych białek dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec przesiewamy suche składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 35-40 minut. Krem kajamakowy: 500 g serka mascarpone 200 g kajmaku ( resztę zostawiamy) 200 ml śmietany kremówki 1 śmietan-fix Dodatkowo : Słoik konfitury porzeczkowej Nasączenie: sok porzeczkowy

Słodka Kraina Wypieków
ciasto z gruszkami 210

mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 178

kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 319

lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Wkładka jabłkowa: 5 jabłek( ok kilograma) 2 łyżki cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki

Cynamonowe szczęście
Orzeszki z kremem "Bueno" 567

cukier waniliowy do obtoczenia Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce ( 30min). Napełniać foremki do orzeszków cienką warstwą ciasta i piec w 180 st. C przez około 15min. Zimne połówki ciastek napełniać kremem i składać po dwie. Obtaczać w cukrze pudrze zmieszanym z cukrem waniliowym  ( można dodać też ciemne kakao). Najlepsze są następnego

Maślane ciasteczko
Pieczona herbatka jabłkowa 191

boki 1 cm, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przysypać cukrem, polać sokiem z cytryny i ekstraktem. Między jabłka włożyć laski cynamonu, goździki i wyłuskane ziarenka kardamonu.  Piec w 180 st. C., w połowie przemieszać. Gdyby soku było za mało, dolać nieco wrzątku. Dolać rum, wymieszać. Przełożyć do słoiczków, można zapasteryzować. Podanie: 2-3 łyżki soku zalać szklanką gorącej wody, zimnej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
crunchy z jabłkami 173

dosłodzić do smaku). Gotowe odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W mice mieszamy wszystkie składniki na crunchy i zagniatamy rekami. Przekładamy (rozkruszamy) na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do szklaneczek wykładamy naprzemiennie: jabłka, bitą śmietanę, crunchy, i tak aż do wyczerpania

Domowy Smak Jedzenia
Dyniowo i elegancko: creme brulee 208

klonowy. Masę przelać do kokilek. Dno większej formy wyłożyć ściereczką, ustawić kokilki z musem. Do większego naczynia wlać gorącej wody mniej więcej do połowy wysokości kokilek. Piec w 140 st. C. przez 1 godzinę. Wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Przed podaniem wierzch kremu posypać cukrem, skarmelizować za pomocą palnika. Podawać od razu. Smacznego! Do dyniowych znawców

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania