st - 500 przepisów (strona:6/34)

Fioletowa ruletka 174

wyciskamy wzór na papierze do pieczenia. Ja nie używam profesjonalnych worków do dekoracji. Idealnie sprawdzają się woreczki strunowe.Taką blachę z gotowym wzorem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na ok.5 min. Wyjmujemy i odkładamy.Biszkopt5 jajek1/2 szkl cukru1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2/3 szkl mąki pszennejMałe opakowanie cukru waniliowegoBarwnik amarantowyBiałka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy barwnik(...)cukier waniliowy. Nadaj ubijając dodajemy kolejno żółtka. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszany. Gotową masę przekładamy na upieczony wzór i wkładamy do nagrzanego piekarnika 170-180 st na 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 60 cm upuszczamy blachę z ciastem na podłogę. Wstawiamy do uchylonego piekarnika aby wystygło.Kiedy jest

Malinowe Pocałunki
Pieczeń z rostbefu na różowo. 144

świeżo zmielony Olej do smażenia. Wykonanie: Mięso oczyść dokładnie z błon i powięzi. Popieprz i obsmaż z każdej strony na bardzo gorącym oleju. Wstaw do piekarnika o temperaturze 80 st. C i piecz do momentu aż mięso będzie miało w środku 54 st, C. W tym czasie wlej do rondla wino i zredukuj płyn o 90%. Upieczony rostbef krój

Kulinarny karnet Christophera
sernik z powidłem śliwkowym 328

dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Dno blaszki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok 60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Chipsy marchewkowe 214

Dobrze umytą marchew obrać i pokroić w talarki za pomocą maszynki do krojenia warzyw lub ręcznie. Rozłożyć na blachach wyłożonych pergaminem. Suszyć ok. 5-6 godzin w temp. 60 st. C. Ja wykorzystuję do tego celu półkę nad kominkiem, ale równie dobrze może to być kaloryfer lub piekarnik (to najdroższa opcja). Chipsy należy uznać za odpowiednio wysuszone, kiedy przestaną być

Pij soki wyciskane
Pierniczki glazurowane na święta 205

włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru

kgwjanczewo
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 233

rondla z pomidorowym sosem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy. Można też przełożyć potrawkę do naczynia do zapiekania, posypać startym cheddarem i zapiec 10 minut w 200 st. C. aż ser się rozpuści i lekko zrumieni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet sojowy z grzybami 185

należy dodać napar pozostały po grzybach. Doprawić solą i pieprzem według uznania. 5. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę pasztetową i piec 60 minut w temp. 180 st. C. Składniki pozwalają na przygotowanie 700g pasztetu. Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić. U mnie nie zdarzyło się, żeby przetrwał dłużej niż tydzień

Pij soki wyciskane
Pestka awokado jako zdrowa przyprawa 198

zetrzeć na tarce o drobnym oczku. Pestka będzie przypominała wiórki kokosowe, jednak nieco bardziej pomarańczowe. Tak rozdrobnioną pestkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i suszyć w temp. 60 st. C przez ok. 2-3h. Ja wykorzystuje do tego celu półkę nad kominkiem, ale równie dobrze może to być kaloryfer lub piekarnik (to najdroższa opcja). Rozdrobnioną pestkę można uznać

Pij soki wyciskane
Musaka z indykiem 225

naczyniu żaroodpornym warzywa. Sos powinien całkowicie przykryć wszystkie warzywa. Musakę na wierzchu można posypać słodką papryką. 5. Zapiekanie: Musakę należy zapiekać pod przykryciem przez 90 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. W naszych warunkach jest to jedynie próba przybliżenia oryginalnego smaku. Jeżeli używamy świeżych produktów, dobre go oleju i świeżo mielonych przypraw, możemy dość wiernie odwzorować

Pij soki wyciskane
Piernikowe LOVE - do jedzenia i dekoracji jednocześnie! (z komentarzem) 350

zapach roznoszący się po całym domu... Nastraja na ten magiczny, świąteczny czas... :) Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub w zdjęcie. Każdy z przepisów je st doskonał ym pomysłem/inspiracją na preze nt ! Piernikowa chatka W pełni jadalna dekoracja domu, można przygotować szablon nie tylko zwykłej chatki/domu, ale też bożonarodzeniowej szopki ze zwierzętami. Miliony możliwości :) Pierniczki

Kolorowy Przepisownik
Czosnkowa sałatka jarzynowa 241

efekt? Rewelacja! Do czosnku generalnie mam dość ambiwalentny stosunek , a mianowicie nie cierpi ę jego świeżej wersji. Za to czosnek smażony i generalnie w jakikolwiek sposób przetworzony - wprost uwielbiam! :) St ąd z wielkim smakiem zajadałam się czosnkow ą sałatk ą jarzynową.   J edyny minus, iż musiałam nękać Pana Męża o spo ż ywanie jej w tym samym czasie

Grunt to przepis!
kruche babeczki z masą makową 182

wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. Do każdej babeczki nakładamy po ok. 1 łyżeczce masy makowej. Na wierzchu kładziemy gwiazdkę, delikatnie dociskami do masy. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15-20min., do zrumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach do wystudzenia, a następnie delikatnie wyciągamy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 206

lodówce 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je udekorować lukrem. Właściwie świetnie się do tego nadają, bo trzymają kształt podczas pieczenia. Ja moje przygotowałam na rodzinne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche babeczki z makiem 250

przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masą makową napełniamy foremki wylepione ciastem, na wierzchu układamy wycięte gwiazdki  i pieczemy ok 25 minut w 180 st

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania