st - 500 przepisów (strona:3/34)

Mini jabłecznik na kruchym spodzie z żurawiną i bezą 304

białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy cukier. Gdy powstanie gładka, gęsta masa można dodać skrobię ziemniaczaną. Wykonanie: Foremki wyłożone ciastem wkładamy do piekarnika i podpiekamy w ok. 200 st. C przez 10 min. – wyciągamy i schładzamy. Nakładamy przygotowane wcześniej jabłka, na nie trochę żurawiny i formujemy na górze małą bezę. Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez

kuchcikownia
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 199

cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec ok. 15 minut, po czym wyjąć i ostudzić. Z brokuła gałązkowego oderwać największe, dolne liście i wyłożyć nimi ostudzone ciasto. Z pozostałej(...)położyć rukolę. Warzywa trzeba wcisnąć w ser, tak by się w nim zapiekły. W przeciwnym razie wyschną na wiór. Wstawić ponownie do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec ok. 10 minut, po czym na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zapiekać dalej, aż gorgonzola się rozpuści. W zielonej tarcie - wszysto, co zielone: cukinia, brokuł gałązkowy, awokado

W SMAK
Dieta wątrobowa - ciasto z jabłkami 587

posiłków dziennie, ograniczyć tłuszcze, usunąć z diety żółtka jaj, mocne trunki (również mocną herbatę i kawę) i duże ilości cukru. Posiłki należy spożywać na ciepło (w temperaturze około 40 st.), ograniczyć smażenie do minimum, a potrawy przygotowywać na parze lub w piekarniku. Co do słodkości, pozostają nam owoce - i to też nie wszystkie. Dodatkowo co jakiś czas możemy zjeść jakieś(...)Jabłko obieramy, wydrążamy środek a następnie kroimy na cienkie plasterki, które układamy na wierzchu formy lekko wciskając w ciasto. Wierzch posypujemy szczyptą cynamonu i wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy około 40 minut (pod koniec zmieniając ustawienia piekarnika na grzanie dolne) do suchego patyczka - ważne aby ciasto się zbyt nie zarumieniło. Studzimy w formie. Po ostudzeniu

Słodkie Przyjemności
Bułki pszenne 221

blachę, zachowując odstępy między bułkami Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki jajkiem, posypać ulubionym dodatkiem Piec przez 5 minut w temperaturze 230 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st C, dopiekać około 8 minut Studzić na kratce Smacznego i na zdrowie! Biorę udział w akcji: var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb jak z duńskiej piekarni 187

wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak samo przygotować drugi bochenek. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bochenki dowolnie naciąć. Włożyć blachę do naparowanego piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec 30-40 minut. Wystudzić na kratce. Smacznego! Proces przygotowania bochenka nieco uprościłam na domowe potrzeby, ale jeśli ktoś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szczęśliwego Nowego Roku! I obłędnie kawowe ciasto 227

wymieszać z kawą. Maśło rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasteczek, wymieszać.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, ugnieść dłonią lub łyżką.Podpiec w 190 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Mleko, kawę, cukier i mąkę dokładnie wymieszać w rondelku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać żółtka(...)połączyć.Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając cukier.Na ostudzony spód wyłożyć krem kawowy, na wierzch bezę. Piec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż beza się lekko zrumieni.Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny.Przed podaniem oprószyć kakao.Smacznego!Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku; oby wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik kajmakowy 440

łyżka cukru Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki spodu zmielić w malakserze (niekoniecznie na gładką masę). Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.Masa:400 g masy kajmakowej50 g masła100 g cukru2 łyżki cukru waniliowego3 jajka600 g sera trzykrotnie mielonego np. z wiaderka1 łyżka mąki pszennej Masło utrzeć z cukrem(...)gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 60-70 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach

Z butelką mleczka w tle
Kapuściany przekładaniec 237

kapusta-prażona cebulka-ziemniaki-kapusta-prażona cebulka-plastry boczku-ziemniaki-słupki boczku(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy)   Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 90 minut.   Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut.   Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy

Maminek kulinarny
Mięsa pieczone 288

skrapiamy olejem,posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia.Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornymbez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.   Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na ok. 15 minut

Maminek kulinarny
Sernik tradycyjny 234

mieszamy wszystko łyżką.Wykładamy masę na blaszkę a z białej części ciasta, po rozwałkowaniu - wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut.   Sernik jest upieczony:   Smakuje wyśmienicie.Smacznego

Maminek kulinarny
Golonka w warzywach 189

nich układamy golonki i uzupełniamy pozostałą częścią warzyw tak, aby golonki były odkryte.Dolewamy 1/2 szklanki wody.   Przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury180 st. C.Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 60 minut.Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut.   Po upieczeniu golonki są piękne, rumiane

Maminek kulinarny
Babka tęczowa 196

Teraz ciasto z kisielema na końcu ciasto z makiem.   Powstała ciekawa, kolorowa mozaika.   Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemykolejne 20 minut.Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem.Gdy jest suchy ciasto jest gotowe.   Wyjmujemy z formy, studzimy i gotowe

Maminek kulinarny
Kiełbasa biała z pieczarkami 201

Smażymy do zredukowania sosu.   Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na wierzch, lekko wciskając układamy nasze kiełbaski.   Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i zdejmujemy pokrywę naczynia.Pieczemy kolejne 15 minut.   Rumiane kiełbaski są gotowe do podania.Smacznego

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 180

zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C a kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszamy temperaturę do 160 st. C.Całkowity czas duszenia to ok. 90 minut.Po tym czasie odpowiednia porcja na talerz i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Chleb z ziarnami 218

przekładamy do posmarowanych tłuszczem blaszek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Wyrośnięte nacinamy w kilku miejscach ostrym nożem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturęna 180 st. C. Pieczemy ok. 40 minut.Po tym czasie smarujemy przygotowanym gęstym krochmalem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 5 minut.Chlebek jest pięknya kromeczka

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania