st - 500 przepisów (strona:14/34)

Ciasteczka z ciasta francuskiego z masłem orzechowym 223

ukośnie w czterech rogach i zawinać do środka. Orzechy wymieszać z masłem orzechowym i ułozyć po łyżeczce pośrodku  każdego ciasteczka. Wstawic do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 200 st  na ok 10-12  minut. Piec do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem Smacznego

Gosia gotuje
Sernik jagodowo-malinowy 154

pozostałego rozwałkowanego ciasta wyciąć radełkiem  niewielkie trójkąty i obłożyć nimi ciasto dookoła, tak, aby na siebie zachodziły.  Sernik wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionego na 160 st..C   i piec  przez 85-90 minut. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie rozpuścić

Gosia gotuje
Szybka szarlotka bez jajek 373

paczkę cukru wanilinowego). Przygotowujemy tortownicę – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwowo: sypkie składniki jabłka sypkie składniki jabłka sypkie składniki margaryna pokrojona w plastry Pieczemy w temp 180-190 st. przez ok. 1-1,5 godziny (góra ciasta powinna być ładnie zrumieniona).   Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
Dlaczego jestem zmęczona i moje pierwsze spotkanie z kaszą jaglaną na deser 365

mąkę, cukier i przyprawy, połączyć. Dno kokilek wysypać migdałami. Na to wyłożyć masę dyniową. Na wierzchu poukładać jagody (mrożonych nie rozmrażać), delikatnie wciskając je w masę. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Przestudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Podawać ciepłe lub po schłodzeniu w lodówce. Smacznego! Ja tymczasem poważnie rozważam udanie się na spoczynek. Bo na drzemkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem 238

bardzo drobno plasterkiem sera. Masą wypełniamy papryki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą paprykę przykrywamy połową plasterka sera i wcześniej odciętą czapeczką z papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 190 st. piekarnika na 20 minut

W poszukiwaniu inspiracji
O bakteriach, kichaniu i naprawdę pysznym cieście 215

ciasta, dokłądnie miksując. Wlać mleko, wsypać orzechy, połączyć. Dodać jagody. delikatnie wymieszać łyżką, uważając, żeby nie rozgnieść owoców. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 45-60 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Smacznego! Egzamin z bakterii zaliczyłam pomyślnie - trochę się denerwowałam, ale nie było tak źle

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Moje pierwsze scones - z żurawiną i orzechami 211

rozciągnąć dłoni na koło o grubości 1-1,5 cm. Pokroić nożem na 8 kawałków jak tort. Rozłożyć kawałki na blasze tak, żeby się nie dotykały. Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż się zrumienią. Lekko przestudzić, podawać ciepłe. Smacznego! Jutro moja mała Siostrzyczka ma urodziny. Już dzisiaj chciałabym jej złożyć najlepsze życzenia - dużo zdrówka i radości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pełnoziarnista pita 175

formować małe kulki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny. Posmarować roztopionym masłem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia. Ja podałam z warzywami oraz podsmażonymi kawałkami kurczaka. Osobno podałam keczup i sos czosnkowy. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

dom-agi.pl
Faszerowane małe kalmary 214

sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek.  Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie 15 minut zdjęłam folię którą było naczynie przykryte. Warto co jakiś czas sprawdzić czy sos za bardzo nie wyparował - w razie

Stare Gary
Szpinaczki, czyli pyszne ciasteczka! 168

pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy wierzch ciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą, wypieki będą bardziej chrupiące

Powiedz dietom nie
Omlet zwany frittatą. 212

podaną porcję polecam patelnię o średnicy 18 cm lub nawet mniejszej, aby potrawa była puszysta i nie opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki:) Porcja (1/2 podanych składników ) zawiera

Powiedz dietom nie
Ciasto z batatów, a właściwie batata 169

dodajemy pozostałe składniki, razem z rozgniecionym ziemniakiem. Mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dosypujemy mąki. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach plus 15 minut w 220 st. z wyłączoną górną grzałką. Wyjmujemy, gdy włożona w ciasto wykałaczka wychodzi czysta

Powiedz dietom nie
Zupa gulaszowa z wolnowaru 282

puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli trzeba - rozrzedzić bulionem. Podawać z białym pieczywem, posypane natką. Można dodać drobny makaron w kształcie ryżu - dodaję

Stare Gary
Wiśniowo-korzenne ciasto świąteczne 804

kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło. Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać z kisielem, pozostały

Luźna Kuchnia
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 201

dobrze odcisnąć, połowę dodać do nadzienia, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami, polać całość sosem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać gorące. Smacznego! Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn - ja już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, co przygotowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania