st - 500 przepisów (strona:27/34)

Mój pierwszy spływ kajakowy. I muffinki dla alergików 158

wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do masy, miksując na najniższych obrotach miksera.Na końcu dodać niezbyt drobno posiekaną czekoladę.Masę równomiernie wyłożyć do formy na minimuffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!A jutro idę do szkoły. Pierwszy raz po wakacjach. Szczerze - to już się trochę stęskniłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 213

posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego woreczka z uciętym rogiem. Posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem.Piec w 180 st. C. 20 minut. Podawać ciepłe.Smacznego!Do zdjęcia uchowała się jakimś cudem jedna, zapomniana bułeczka... A myślałam, że w ogóle mi się zdjęcia zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Odwrócone ciasto z jeżynami 219

dnie ułożyć jeżyny, na nie wyłożyć jasne ciasto, później ciemne. Delikatnie, żeby nie uszkodzić owoców, przemieszać widelcem lub patykiem do szaszłyków, żeby utworzyć efekt marmurka.Ciasto piec w 180 st. C. przez 45-55 minut, do suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika, przestudzić w formie.Następnie zdjąć obręcz, ciasto odwrócić na talerz do góry spodem. Odkleić papier, zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Teraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 195

spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej blachy. Wgłębienia posypać mąką ziemniaczaną, a następnie ułożyć jeżyny. Boki bułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka ciabatta 196

kilka razy palec w obie bułki.Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie przełożyć ciabatty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odwracając je do góry spodem.Piec w 230 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dostałam nową orchideę. Jest cudna - ma drobne kwiatki, w fioletowy wzór a'la panterka. Będę musiała zrobić jej zdjęcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 178

banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!No, a teraz już czas najwyższy zebrać się w sobie i zrobić coś pożytecznego. Może muffiny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 216

minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować kruszonkę - wymieszać mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść.Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj drugi, a jednocześnie ostatni dzień mojego ulubionego, średniowiecznego festiwalu. Pełna wrażeń po dniu wczorajszym, nie mogę doczekać się kolejnych. Więcej opowiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dlaczego uważam, że Duńczycy są szczęśliwym narodem. I muffiny z jeżynami i nie tylko 205

ekstrakt, wymieszać.Czekoladę grubo posiekać.Do suchych składników dodać mokre, wymieszać tylko do połączenia. Wsypać czekoladę, przemieszać. Dodać jeżyny, delikatnie wymieszać, żeby nie rozgnieść owoców.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Słyszałam pogłoski, że w tym tygodniu pogoda ma nas rozpieścić dwudziestoma pięcioma stopniami. Sama nie wiem, czy wierzyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 174

Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce.Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Ostudzoną babkę wyjąć z formy, ułożyć na talerzu.Cukier puder utrzeć z kawą na gładki lukier. Polać babkę, odstawić do zastygnięcia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 175

minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego!Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata będę mogła sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 188

rozgnieść palcami z masłem.Po tym czasie spodem szklanki zrobić w bułeczkach wgłębienia niemal do samej blachy. Wyłożyć nie w curd, brzegi posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A teraz idę się zabrać za realizację mojej dzisiejszej listy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 184

godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto nakłuć kilka razy palcem, przełożyć do formy wysmarowanej masłem.Odstawić na 30 minut.Przed pieczeniem skropić wierzch wodą.Piec w 200 st. C. przez 40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Czy u Was też pogoda tak wariuje...? Nie wiem już, jak się ubierać. Słońce świeci, wszystko ładnie, pięknie, a za kwadrans leje jak z cebra

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 143

kulę, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.Smacznego!Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie, z kubkiem aromatycznej kawy, koniecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 196

wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące.Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz.Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.Cebulę obrać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 256

imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną gruszkę, wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffin wyłożonej papilotkami.Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut, do suchego patyczka.Ostudzić na kratce.Smacznego!Teraz, pisząc posta i wspominając ten smak, znów nabrałam na nie ochoty. Tylko gruszek w domu brak

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania