następnie przewracamy ją na drugą stronę i trzymamy ok. 30 sekund. Placki powinny się napuszyć, na ich powierzchni powinny tworzyć się bąble, które mogą się przyrumienić, ale nie spalić! Przy smażeniu tortilli należy bardzo uważać, by placki nie przypiekły się za bardzo. Staną się wówczas kruche i łamliwe uniemożliwiając zawinięcie w nie farszu. Usmażone placki zawijamy w lnianą ściereczkę zwilżoną(...)dość cienkie podłużne paski (o długości ok. 5 cm). Posypujemy je przyprawą do kurczaka, doprawiamy pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli. Następnie smażymy mięso na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Powinno się ładnie zezłocić. Na każdy placek tortilli nakładamy trochę liści sałaty, 2-3 plasterki pomidora i kilka kawałków kurczaka. Rozprowadzamy na farszu dip (ilość wedle uznania), a następnie zawijamy
MyCookBook.plpęczek szczypiorku1 duża kulka mozzarelli250 ml śmietanki kremówki3 jajkasól, pieprzDodatkowo:1 opakowanie rukolimargaryna i bułka tarta do wysmarowania formySkładniki na kruche ciasto zagniatamy. Formę o śr. 28 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wałkujemy na duży placek i następnie wylepiamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut w lodówce. Następnie samo ciasto podpiekamy(...)wierzchu układamy kawałki łososia oraz pomidory pokrojone w paseczki. Całość pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia możemy zmniejszyć temperaturę do 150 żeby nie spalić ciasto a dać szansę na ścięcie się masy jajecznej. Gotową tartę posypujemy rukolą. Smacznego! :)tarta na kruchym cieście z łososiem, pomidorkami i rukolą
Bon Appetit Małgorzatyoddzielamy żółtka od białek ) 2 łyżki margaryny lub masła 5 dkg kakao 1 łyżeczka sody 1 szt. przyprawy do piernika 1 opakowanie rodzynek lub innych bakalii Sposób wykonania : Tłuszcz ucieramy z cukrem a następnie dodajemy po jednym żółtku. Gdy mamy już utartą masę wlewamy miód oraz śmietanę i mieszamy to wszystko razem. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy(...)czterech bokach ( 38cm x 22cm )wy łożoną papierem .Rozsmarowujemy równo i posypujemy bakaliami.Teraz bakalie mieszamy lekko z masą piernikową aby nie było ich widać.Gdy były by na wierzchu spaliły by się podczas pieczenia.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 C.Po przestygnięciu wykrawamy ciasto i posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą. Jest to bardzo prosty oraz tani sposób
Przepisy i porady kulinarnejest za bardzo dietetyczny... ale bez niej- owszem :-) Jedząc z umiarem od czasu do czasu pozwalam sobie na taki wybryk szczególnie na śniadanie, ponieważ mam pewność, że go "spalę" w ciągu dnia ! Omlet wytrawny z ricottą Składniki: 3 jajka kurze średniej wielkości; 10 plasterków kiełbasy podsuszanej ('w lasce"); 1 łyżka sera ricotta; szczypta pieprzu cayenne; 1 łyżeczka przyprawy(...)sera ricotta, wrzucam przyprawy, czosnek i łączę wszystko. Na patelni smażę pokrojona w kostkę kiełbasę i lekko ją podsmażam. Nie dodaję już żadnego tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopił. Kiedy kiełbasa jest już gotowa, wylewam masę jajeczną... i tu zaczyna się mała trudność. Omlet smażymy początkowo na małym ogniu "zgarniając" płynną masę na brzeg
Życie na widelcuwraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty. 5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego! :)*Pozostałe krążki należy przesypać(...)małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakiczosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju(...)budulec, - żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 550 g Energia: 384,1 kcal Białko: 31,7 g Tłuszcze: 7,2 g Węglowodany: 56,7g Błonnik pokarmowy : 12,8 g Smaczneg
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsię skórze. Dzięki czosnkowej marynacie ryba ma wyjątkowy, nienarzucający się aromat. Ja swoje filety usmażyłam na oleju kokosowym, ze względu na to, że ma wysoką temperaturę dymienia, więc nie spalimy na nim naszej ryby, ponadto jest jednym z najzdrowszych dostępnych olei. Składniki: - duży filet z leszcza ze skórą - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - olej kokosowy do smażenia(...)również od strony mięsa, wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiam do lodówki na całą noc. Przed smażeniem usuwam z ryby kawałki czosnku, aby nie paliły się na gorącym tłuszczu. Filety obtaczam w mące, jej nadmiar dokładnie strzepuję. Na patelni mocno rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego, kładę filety od strony skóry i smażę na mocnym ogniu dociskając je widelcem
Cook&Lovejęzyk i zęby całe niebieskie, smak jest niesamowity :) Są bardzo proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich maszyny. Zdaję sobie sprawę, że jogurt grecki ma nieco więcej kalorii i tłuszczu niż zwykły, jednak w tym deserze absolutnie sprawdza się dużo lepiej. Lody są bardziej kremowe i puszyste. Składniki: 400g jogurtu greckiego 3 szklanki jagód ulubione słodzidło- ja wykorzystałam syrop klonowy(...)trzeba przemieszać, a najlepiej ponownie zmiksować, żeby nie powstały kryształki lodu. Ja swoje mieszałam 5-6 razy. Masę miksowałam, dopóki była dosyć rzadka, później mieszałam już łyżką, żeby nie spalić miksera ;) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkauzyskania jednolitej konsystencji.Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione masło (nie gorące) i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok. 1 cm (średnica 7-8 cm) i wykrawamy szklanką (wychodzi ok 25-30 sztuk). Odstawiamy(...)nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :)Moja rada:Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe.Składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. PS. No to przyznawać mi się, kto ile zjadł pączków w Tłusty Czwartek
Delicious Titbitsmakaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten nie zaburza pracy systemu(...)niej substancji mineralnych. Z takiej mąki zostanie dużo popiołu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 określa dokładny typ mąki. Przykładowo, zawartość popiołu pozostałego po spaleniu z jasnej, oczyszczonej mąki tortowej typu 450 to 0,45%. Łatwo policzyć, że w mące razowej typu 2000 będzie to aż 2%. Z CZYM TO SIĘ JE? DO CZEGO STOSOWAĆ
Karo in the KitchenSkładniki na ok. 30 ciasteczek:Garść nerkowców100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu300 g mąki pełnoziarnistej/żytniej3 łyżki cukru pudru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku
Czarnawisienkapilnować garnuszka – zaglądać do niego, bo może się okazać, że karmel zrobi się szybciej, karmel bardzo szybko ze złotego przepala się czarny, kilka razy tego doświadczyłam. Wówczas taki spalony karmel nie nadaje się już do niczego, nie warto dodawać do niego śmietany czy masła, bo będzie gorzki smak. *śmietankę kokosową można kupić w sklepie lub uzyskać w następujący sposób(...)być bardziej gęsty dodajemy mniej śmietanki. Dla osób jedzących produkty pochodzenia zwierzęcego, śmietankę kokosową można zastąpić zwykłą śmietaną 30%, masło roślinne można zastąpić zwykłym masłem o zawartości 82% tłuszczu. Powodzenia i smacznego! Domowy wegański karmel vel toffee listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej 150 gr śmietanki kokosowej
moj przepis naprzygody w New Bordeaux niż od talerza aromatycznego, pełnego smaku, gorącego gumbo! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 445 kcal | 27 g białka | 29 g węglowodanów | 24 g tłuszczu GUMBO MAFIA III kreolska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 1,5 h 40 min (czekanie) 19,50 zł 5 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka(...)ZASMAŻKA – ROUX (20 min) To kluczowy etap przygotowań gumbo, który wymaga cierpliwości, ale później będzie już z górki. Musicie skupić się tylko na tej czynności, gdyż zasmażkę łatwo spalić. Najlepiej przygotować ją w garnku z grubym dnem, który równomiernie rozprowadza ciepło. Do garnka wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką, tak aby całkowicie rozprowadzić mąkę w oleju. Następnie
Nerds Kitchenwziąć pod uwagę pojemność naczynia w którym będziemy je blendować) Sposób przygotowania: Wiórki wsypujemy do naczynia i je blendujemy. Trzeba co kilka chwil robić krótką przerwę żeby nie spalić silniczka. W tym czasie łyżką zdejmujemy wiórki ze ścianek naczynia. Co jakiś czas należy zrobić dłuższą przerwę, aby blender wystygł. Taka praca nad masełkiem nie jest krótka, blender też troszkę(...)którym chcemy je przechowywać i wstawiamy do lodówki aby troszkę stężało. Wiórki podczas siekania, miksowania i wyższej temperatury, która wytwarzana jest przez blender wydobywają z siebie swój naturalny tłuszcz, który po stężeniu będzie słodziutkim masełkiem. :) ZDECYDOWANIE polecam blendery o dużej mocy, które nie mają tendencji do "rozgarniania" tego co blendujemy na boki i robienia miejsca na kręcące się ostrza
Jedzeniomaniatłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas papier pod bekonem należy zmieniać, wchłania tłuszcz. Bekon studzimy, rozdrabniamy w melakserze do pożądanej grubości, łączymy z solą. Możecie ją rozdrobnić do potrzebnej grubości. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka(...)powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie
Karo in the Kitchen