wraz z łupinką podsmażamy na 1/2 łyżki oleju. Do bulionu dodajemy sos sojowy, podsmażony czosnek, łyżkę cukru trzcinowego i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Łyżką zbieramy nadmiar tłuszczu i czosnek. Wkładamy pierożki wonton i gotujemy 3 minuty. 5. Pierożki przekładamy do 2 lub 3 miseczek, zalewamy bulionem, posypujemy prażonym czosnkiem i szczypiorkiem. Smacznego! :)*Pozostałe krążki należy przesypać(...)małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty, nie spalony :) Mi to zajęło dokładnie 1 min 30 sek - wszystko zależy od mocy mikrofali. Odsączamy i zostawiamy do ostygnięcia.Przepis bierze udział w akcji
Tajskie smakiczosnek, - 4 marchewki (ok. 420g), - 6 ziemniaków (ok. 420g), - przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól. Sposób przygotowania 1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił). 2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min. 3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju(...)budulec, - żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 550 g Energia: 384,1 kcal Białko: 31,7 g Tłuszcze: 7,2 g Węglowodany: 56,7g Błonnik pokarmowy : 12,8 g Smaczneg
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsię skórze. Dzięki czosnkowej marynacie ryba ma wyjątkowy, nienarzucający się aromat. Ja swoje filety usmażyłam na oleju kokosowym, ze względu na to, że ma wysoką temperaturę dymienia, więc nie spalimy na nim naszej ryby, ponadto jest jednym z najzdrowszych dostępnych olei. Składniki: - duży filet z leszcza ze skórą - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól, pieprz - olej kokosowy do smażenia(...)również od strony mięsa, wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiam do lodówki na całą noc. Przed smażeniem usuwam z ryby kawałki czosnku, aby nie paliły się na gorącym tłuszczu. Filety obtaczam w mące, jej nadmiar dokładnie strzepuję. Na patelni mocno rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego, kładę filety od strony skóry i smażę na mocnym ogniu dociskając je widelcem
Cook&Lovejęzyk i zęby całe niebieskie, smak jest niesamowity :) Są bardzo proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich maszyny. Zdaję sobie sprawę, że jogurt grecki ma nieco więcej kalorii i tłuszczu niż zwykły, jednak w tym deserze absolutnie sprawdza się dużo lepiej. Lody są bardziej kremowe i puszyste. Składniki: 400g jogurtu greckiego 3 szklanki jagód ulubione słodzidło- ja wykorzystałam syrop klonowy(...)trzeba przemieszać, a najlepiej ponownie zmiksować, żeby nie powstały kryształki lodu. Ja swoje mieszałam 5-6 razy. Masę miksowałam, dopóki była dosyć rzadka, później mieszałam już łyżką, żeby nie spalić miksera ;) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkauzyskania jednolitej konsystencji.Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione masło (nie gorące) i wyrabiamy tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wałkujemy ciasto na ok. 1 cm (średnica 7-8 cm) i wykrawamy szklanką (wychodzi ok 25-30 sztuk). Odstawiamy(...)nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :)Moja rada:Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe.Składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową. PS. No to przyznawać mi się, kto ile zjadł pączków w Tłusty Czwartek
Delicious Titbitsmakaron to również spora dawka tuczących węglowodanów, ale gluten nie ma tu nic do rzeczy. Gluten nie tuczy. Tuczą zawarte w ciastach, makaronach czy białym pieczywie cukier i tłuszcz i wszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten nie zaburza pracy systemu(...)niej substancji mineralnych. Z takiej mąki zostanie dużo popiołu. Jego procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 określa dokładny typ mąki. Przykładowo, zawartość popiołu pozostałego po spaleniu z jasnej, oczyszczonej mąki tortowej typu 450 to 0,45%. Łatwo policzyć, że w mące razowej typu 2000 będzie to aż 2%. Z CZYM TO SIĘ JE? DO CZEGO STOSOWAĆ
Karo in the KitchenSkładniki na ok. 30 ciasteczek:Garść nerkowców100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu300 g mąki pełnoziarnistej/żytniej3 łyżki cukru pudru trzcinowego1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku
Czarnawisienkapilnować garnuszka – zaglądać do niego, bo może się okazać, że karmel zrobi się szybciej, karmel bardzo szybko ze złotego przepala się czarny, kilka razy tego doświadczyłam. Wówczas taki spalony karmel nie nadaje się już do niczego, nie warto dodawać do niego śmietany czy masła, bo będzie gorzki smak. *śmietankę kokosową można kupić w sklepie lub uzyskać w następujący sposób(...)być bardziej gęsty dodajemy mniej śmietanki. Dla osób jedzących produkty pochodzenia zwierzęcego, śmietankę kokosową można zastąpić zwykłą śmietaną 30%, masło roślinne można zastąpić zwykłym masłem o zawartości 82% tłuszczu. Powodzenia i smacznego! Domowy wegański karmel vel toffee listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka cukru kryształu 1/4 szklanki wody w temperaturze pokojowej 150 gr śmietanki kokosowej
moj przepis naprzygody w New Bordeaux niż od talerza aromatycznego, pełnego smaku, gorącego gumbo! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 445 kcal | 27 g białka | 29 g węglowodanów | 24 g tłuszczu GUMBO MAFIA III kreolska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 1,5 h 40 min (czekanie) 19,50 zł 5 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka(...)ZASMAŻKA – ROUX (20 min) To kluczowy etap przygotowań gumbo, który wymaga cierpliwości, ale później będzie już z górki. Musicie skupić się tylko na tej czynności, gdyż zasmażkę łatwo spalić. Najlepiej przygotować ją w garnku z grubym dnem, który równomiernie rozprowadza ciepło. Do garnka wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Dokładnie mieszamy trzepaczką, tak aby całkowicie rozprowadzić mąkę w oleju. Następnie
Nerds Kitchenwziąć pod uwagę pojemność naczynia w którym będziemy je blendować) Sposób przygotowania: Wiórki wsypujemy do naczynia i je blendujemy. Trzeba co kilka chwil robić krótką przerwę żeby nie spalić silniczka. W tym czasie łyżką zdejmujemy wiórki ze ścianek naczynia. Co jakiś czas należy zrobić dłuższą przerwę, aby blender wystygł. Taka praca nad masełkiem nie jest krótka, blender też troszkę(...)którym chcemy je przechowywać i wstawiamy do lodówki aby troszkę stężało. Wiórki podczas siekania, miksowania i wyższej temperatury, która wytwarzana jest przez blender wydobywają z siebie swój naturalny tłuszcz, który po stężeniu będzie słodziutkim masełkiem. :) ZDECYDOWANIE polecam blendery o dużej mocy, które nie mają tendencji do "rozgarniania" tego co blendujemy na boki i robienia miejsca na kręcące się ostrza
Jedzeniomaniatłuszczu i chrupiących jak chipsy. Bekon wytapiamy w piekarniku, na papierze, przez czas około 1,2h w temperaturze 120⁰C. Co jakiś czas papier pod bekonem należy zmieniać, wchłania tłuszcz. Bekon studzimy, rozdrabniamy w melakserze do pożądanej grubości, łączymy z solą. Możecie ją rozdrobnić do potrzebnej grubości. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka(...)powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie
Karo in the Kitchenumyć i pokroić na paseczki, polecam kilka mających po dwie kostki, a jak się nie uda to wszystkie pojedyncze. Obsypujemy je odrobiną soli i układamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, niechaj się palą, niechaj się smażą, pieką i opiekają. Nie bójcie się, jak się nawet przypalą, wiadomo wszystko w granicach rozsądku, ale im ciemniejsze mięsko tym ładniejszy kolor sosu(...)etapie tym lepsze, słodką paprykę i natkę pietruszki. Teraz smażymy mięso do momentu, w którym nasza cebula dorówna zabarwieniem żeberkom, ale tu już trzeba uważać mianowicie, cebula spalić się nie powinna, sos będzie gorzkawy jeżeli przesadzimy z jej smażeniem. Jak nasza cebulka jest pięknie usmażona trzeba to wszystko umiejscowić w garnku i tu już macie dowolność. Ja polecam ten "średni
Kuba GotujeTakie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki. Składniki(...)nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUstka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy(...)lodówki. Fileta śledziowego wyjmujemy z zalewy i kroimy na prostokąty, jak kto woli. Pomidora kroimy w kosteczkę. Słonecznik należy uprażyć na suchej patelni, uważajmy, aby się nie spalił, wbrew pozorom, bardzo łatwo do tego doprowadzić ;) Na półmisek wykładamy sałatę, na nią pomidory pokrojone w kostkę. Teraz rozprowadzamy po powierzchni gęsty sos. Następnie układamy śledzia i całość obficie posypujemy
MamaOskarkaupieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (240 g) 200 g upieczonej dyni, np. hokkaido 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 4 łyżeczki zwykłego cukru 4/5 szklanki mleka(...)pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów
Ugotować