spalenie tłuszczu - 202 przepisów (strona:11/14)

Muszle makaronowe z wołowiną 159

muszle nie pojawił się ot tak, z przypadku ;) Zalążkiem do ich zrobienia był konkurs na portalu Przyślij Przepis, gdzie można wygrać garnki, które ja chcąc nie chcąc ostatnio lekko spaliłam... Ale o tym innym razem ;) Konkurs polega na przygotowaniu np dania z wykorzystaniem 3 składników głównych i jednego dodatkowego. Wbrew pozorom nie jest to łatwe, ale daje nam szansę(...)przecierem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Ułożone muszle polewamy odrobinką słodkiej śmietanki, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180st C przez ok 35 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
PIECZONE JABŁKO – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON – jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowym 221

się nawet sama Bażanciarnia z Toussaint! Zobacz, jak pieczone jabłko wygląda w grze ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 624 kcal | 6 g białka | 82 g węglowodanów | 30 g tłuszczu Pieczone jabłko Wiedźmin 3: Dziki Gon jabłko nadziewane bakaliami z sosem karmelowo-rumowym 40 min 40 min (czekanie) 14 zł 4 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ piekarnik blaszka rondelek mały nożyk(...)się rozpuści, zmniejszamy ogień do minimum i kontrolujemy barwę karmelu – gdy będzie intensywnie bursztynowa zestawiamy rondel z palnika. Na tym etapie trzeba uważać, aby nie spalić cukru. Dodajemy podgrzaną śmietanę kremówkę – uwaga, będzie syczało! Mieszamy drewnianą łopatką i stawiamy ponownie na ogień. Dodajemy resztę cukru. Podgrzewamy na średniej mocy przez około 10-15 min – karmel powinien się

Nerds Kitchen
Domowe masło orzechowe 435

wskazaną na diecie. Każda z tych teorii ma w sobie trochę racji. Masło orzechowe faktycznie jest dość kaloryczne i składa się prawie z samego tłuszczu. Jednakże jest to zdrowy tłuszcz roślinny. Oprócz tego masło orzechowe jest źródłem witamin i minerałów. Dlatego uważam, że warto po nie sięgnąć w codziennej diecie. Ze względu na kaloryczność masła, nie powinniśmy jeść go dużo(...)przełożyć do blendera i zmiksować. Ja używam blendera ręcznego. Aby uzyskać gładką masę należy miksować przez około 15 min. Co 2-3 minuty zróbcie przerwę, żeby blender się nie spalił ;) Pod koniec miksowania dodać sól oraz cukier puder. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 319

polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę 23 cm: 1 i 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (prażonej) ewentualnie 1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki ziaren słonecznika(...)kratce, oprószyć kakao (niekoniecznie), pokroić na części podawać. *Mąkę gryczaną zrobiłam sama mieląc ziarna kaszy prażonej (inaczej palonej) w malakserze (15-20 min mielenia, trzeba robić przerwy żeby nie spalić urządzenia, można też zmielić w młynku do kawy, w Termomixie czy Vitamixie, nie polecam robić tego blenderem ręcznym, bo kasza będzie wszędzie, mielenie w mikserze kielichowym do shejków u mnie

moj przepis na
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 228

blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji(...)ilością - smalcu nie należy zastępować olejem czy masłem - w węgierskich potrawach bardzo ważne jest, aby opanować sztukę smażenia papryki. Nie można tak po prostu wrzucić jej na skwierczący tłuszcz. W papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, a następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. By tego uniknąć należy przed dodaniem papryki do potrawy zestawić patelnię lub garnek

Wędrówki po kuchni
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 309

zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas obracając, aż będą cudnie skarmelizowane – brązowe i przypieczone, ale nie spalone! Wszystko z dna formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło do dna – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Skrzydełka i to, co zostało po deglasowaniu, zlewamy do dużego garnka(...)warzyw. W warunkach restauracyjnych zupę klaruje się przez dodanie do niej surowego mięsa wymieszanego z białkami jaj. Ta mieszanka ma za zadanie wyciągnąć z bulionu wszystkie szumowiny, tłuszcz, drobne resztki jak kawałeczki warzyw czy mikrokawałki kurczaka.   W tym przypadku zamrożone kostki bulionu wyjmujemy na sitko wyłożone muślinem. Płyn, który ścieknie do naczynia, będzie kryształowo przejrzysty, a na sicie zostaną

Karo in the Kitchen
Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich 198

wymiar formy zapłaciłam dokładnie 5,37 zł. Warto? Nawet bardzo! Szczególnie, że jogurt nawet bez promocji nie jest drogi :) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 1 kostka masła 82% tłuszczu 5 żółtek 1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany Masa jogurtowa: 1200g jogurtu naturalnego typu greckiego(...)ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto. Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 250

zależności od ich wielkości około 10-12 minut – starajcie się robić je raczej mniejsze niż większe, żeby dały radę upiec się w środku i nie spalić z wierzchu.   Studzimy je na papierze. Dodatkowo, dla ozdoby, warto pomazać je odrobiną lukru (albo klasycznego Royal Icing , albo szybką wersją z cukru pudru utartego do białości z rumem i sokiem z cytryny(...)mąki żytniej, TYP 720, a jeśli nie możecie jej znaleźć – 300g pełnoziarnistej mąki Lubella ‘3 zboża’ 250g miodu naturalnego płynnego, wielokwiatowego 90g drobnego cukru do wypieków 100g masła 82% tłuszczu 4-5 łyżek mleka (dowolnego) 1 jajko XL (waga powyżej 74g – moje miało 95g i dwa żółtka) lub dwa małe jajka S (poniżej 53g) 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej

Karo in the Kitchen
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 395

Biszkopt lubi delikatne mąki. Mąka pszenna tortowa, z oznaczeniem na opakowaniu ‘typ 450’ to ta, której szukacie. Jest bardzo jasna, ma niską zawartość popiołu (czyli składników mineralnych pozostałych po spaleniu próbki mąki w piecu o temperaturze 950⁰C), jest bardzo drobno zmielona i lekka. Biszkopt to ciasto bardzo delikatne – jego puszystość i ostateczną konsystencję uzyskuje się przez mocne napowietrzenie(...)konieczne a wręcz może być problemem. Biszkopt po przelaniu do formy i wstawieniu do piekarnika wspina się i rośnie, przylegając do ścianek formy. Jeśli ją nasmarujecie – w wysokiej temperaturze tłuszcz się rozpuszcza, a biszkopt wdrapuje się do góry zdecydowanie wolniej. Kilka razy zdarzyło mi się że zjechał w dół już po upieczeniu, podczas studzenia. Nie posmarowana forma gwarantuje równy, napięty

Karo in the Kitchen
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 121

się niestety klapą, tak jak to miało miejsce w filmie — mięso wyschło, miało zbyt mocny aromat wina i jakoś nikomu w domu nie podeszło. Chociaż na szczęście go nie spaliłem, więc dało się je zjeść przy stosownej dawce bordeaux,  wlewanego prosto do gardła. Później, mimo całego mojego uwielbienia do Julii i jej przepisów, boeuf bourguignon omijałem szerokim łukiem(...)natka selera naciowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaki lub pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu

Food Square
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 224

pożywnie, smacznie i szybko, no  i musiała być możliwość przetransportowania (bez ryzyka wesołej, aromatycznej papki rozlewającej się w torbie i zalewającej wszystko) i podgrzania (żeby faceci domu nie spalili, a my, żebyśmy zjadły coś ciepłego między "Administracją Weterynaryjną" a "Podstawami działalności gospodarczej". Padło więc na naszą miłość - pieczonego, dietetycznego łososia. Towarzyszyły mu batatowe leniwe pierogi i z racji "warzywnego(...)wymieszać (a najlepiej zmiksować) składniki próbując smak i zmieniając proporcję dodając musztardy/miodu/przypraw. Nic wielkiego, no... oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej bo nic (prócz przypraw) nie zakłóca smaku ryby za którą szalejemy. Upieczony w ten sposób łosoś jest delikatny, rozpływający się w ustach. Mimo

Wypisz Wymaluj
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48177

bardziej uniwersalny jako podstawa do innych zup. Gotuję rosół z udek lub podudzi po to, żeby był odpowiednio tłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak(...)złoty kolor rosołu. Mięso wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy, co jakiś czas obracając, aż będzie równo skarmelizowane – brązowe i przypieczone , ale nie spalone! Zajmie to nie dłużej 35-45minut. Przy pierwszym obracaniu posypcie udka resztą mleka w proszku, przez sitko. Po upieczeniu mięsa wszystko z dna blachy deglasujemy szklanką zimnej wody

Karo in the Kitchen
Pączki 184

niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki. Jeden pączek to prawie 400 kalorii. Wiecie, co trzeba zrobić, żeby to spalić? Nawet nie pytajcie. Przyjmijmy, że faktycznie kalorii z pączków w ten jeden dzień nie ma. Nie ma i już oraz idzie w biust, a nie w biodra i brzuch. Gdyby(...)godzinę, niech sobie rosną. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Pączki smażymy partiami, jak wrzucicie za dużo, to temperatura oleju się obniży i pączki zaczną pić tłuszcz. Smażymy maksymalnie po 3 sztuki. Przyda się termometr lub frytownica do pilnowania temperatury. Wyławiamy pączki łyżką cedzakową, przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu pączków, marmoladę lub ulubione nadzienie

ladykitchen
Drożdżowa tarta ze szparagami. 187

mieszkanie wypełniło się jękami mordowanych strzyg i zalotnymi pojękiwaniami rusałek oraz okazjonalnymi przekleństwami Najcierpliwszego. Pierwsze dwie „k*rwy” wywarły na mnie piorunujące wrażenie. Myślałam, że stracił swoje zdjęcia, że spalił mu się aparat albo wściekły pająk mieszkający za szafą odgryzł mu nogę! Wypadałam z sąsiedniego pokoju pełna niepokoju i troski, a ten mi oznajmiał, że go zabili. Minę miał przy(...)piekarniku. Wkładam razem z miską, w której wyrabiałam na 30 min. Po tym czasie wyciągam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra – dół. Ciasto zagniatam i wylepiam nim wysmarowaną tłuszczem foremkę, nakłuwam je widelcem. Na wierzch daję papier do pieczenia i obciążam kamykami. Ma być obciążone dokładnie. U mnie są to kamyki, ale możecie użyć ryżu, fasoli bądź ceramicznych kulek

ladykitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję