spalenie tłuszczu - 202 przepisów (strona:6/14)

Róże karnawałowe 167

Słodziutkie, róże karnawałowe, to chrupiące ciasteczka, są z przygotowywane z takiego samego ciasta jak faworki, i tak samo smażone w głębokim tłuszczu. Są zjadane w ostatki, karnawale i na tłusty czwartek.  Smakują i wyglądają kapitalnie;)  Polecam, warto przygotować je dla bliskich.  Na blogu też inne słodkości na Tłusty Czwartek ;)    20 dag mąki pszennej 3 żółtka(...)razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto.   Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił.   Wycinam kółka ( 3 wielkości) szklanką, literatka i kieliszkiem. Każde kółko nacinam w czterech miejscach.  Składam kółka od największego (pokazane na zdjęciu

Takie tam pichcenie
Karkówka pieczona w majonezie i keczupie. Obiad na niedzielę, świąteczny stół czy zwykły dzień 511

godziny. Ma być wypieczone, rumiane, ale nie spalone.  Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem i lekką sałatką, ewentualnie z samym bigosem. Danie genialne w swojej prostocie. Na świąteczny huk pracy przepis w sam raz. Zrobi wrażenie nawet na "karkówkowych" sceptykach. Mięsko wypieka się z tłuszczu na kruchutkie i soczyste zarazem kotleciki. Nie ukrywajmy jednak - danie nie ani lekkie

Kuchnia po mojemu
Chipsy z jarmużu 82

będą chrupkie, ale nie spalone) Chipsy z jarmużu są bogate w: - wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, - żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 20 g   Energia: 117,4 kcal    Białko: 3,3 g    Tłuszcze: 10,7 g   Węglowodany: 6,1 g  Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i kurczakiem 203

Nasiona prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie spalić. 2. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (ważne, żeby był al'dente).  3. Czosnek i cebulę siekam, podsmażam na oleju z pomidorów. Dodaję do miski z ugotowanym wcześniej makaronem. 4. Kurczaka kroję w niewielką kostkę solę, smażę na tłuszczu, który został po smażeniu cebuli i czosnku, w razie potrzeby

Cook&Love
Pikantna niespodzianka. Sos czekoladowy nie tylko do deserów! Grillowane steki z sosem czekoladowym. 152

się skarmelizuje. Dodać boczek i smażyć aż się zredukuje tłuszcz. Następnie dodać płatki chili, wlać bulion i sos Worcestershire. Na koniec dodać czekoladę, mieszać aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Steki grillować do pożądanego stopnia wysmażenia (przed grillowaniem można usunąć nadmiar marynaty aby przyprawy się nie nim nie spaliły). Podawać grillowane steki polane ciepłym sosem czekoladowym. Wszystko o grillowaniu, przepisy

naRuszcie
Racuchy drożdżowe jak u babci – na świeżych drożdżach 216

Przed porą obiadową rzuciłam pytanie –„Zjadłbyś racuchy?” Odpowiedź padła dokładnie taka, jakiej mogłabym się spodziewać – „Ale takie prawdziwe, drożdżowe, jak babcia robiła na tłuszczu smażone? Z dżemem?” Takie prawdziwe. Takie których charakterystyczny smak pamięta każdy z nas. Bardziej klasycznie racuchów zrobić się nie da. W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już gorące i całkowicie rozpuszczone, do rondelka wlewamy mleko(...)ogniu małym do średniego – tak żeby ich nie spalić, tylko pięknie zezłocić i dać wyrosnąć. Przekładamy je na drugą stronę wtedy, gdy na wierzchu smażonego ciasta zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza a spód będzie już upieczony. Dosmażamy racuchy na drugiej stronie i smażymy je po kolei, zużywając całość ciasta. Odcedzone z tłuszczu racuchy dobrze położyć na chwilę na papierowe ręczniki

Karo in the Kitchen
Marchewka z fenkułem duszone w patelni z serem owczym i sosem balsamicznym 116

idziesz sobie. Nie musisz podchodzić, mieszać, by się nie spaliło. To patelnia bezstresowa. Zdążyłam się z nią zaprzyjaźnić na tyle, że już jej nie chowam do szafki. Ona stoi cały czas na kuchence, bo jest cały czas w użyciu. Do duszenia, pieczenia ciasta, do delikatnego smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć

Z Kuchni Do Kuchni
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 231

karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny

Tajskie smaki
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 188

karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.  3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny

My Culinary Art
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 336

odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia się nadmiaru tłuszczu. W tym czasie wkładamy kolejną porcję nuggetsów na patelnie.  (UWAGA! Każdą kolejną serię smażymy na nowym oleju. Poprzedni olej wylewamy z patelni i usuwamy pozostałe na patelni wiórki kokosowe. Jeśli tego nie zrobimy wiórki, które zostały w oleju z poprzedniego smażenia spalą się, olej zacznie śmierdzieć spalenizną

Jedzeniomania
Chrupiące i kruche orzechowe ciasteczka owsiane z żurawiną lub rodzynkami 145

rodzynek posmakują wszystkim (no chyba, że je spalicie podczas pieczenia :) ) Gorąco polecam, zważywszy iż są dość łatwe w przygotowaniu. Smakują i chrupią nawet po dwóch tygodniach, oczywiście dobrze przechowywane. Dla osób na diecie polecam przepis na Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką – bez cukru, bez mąki, bez tłuszczu . Składniki: (15-20 ciasteczek) 110 g masła 1 jajko

Moja Delicja
Dlaczego warto jeść śniadania? 172

byśmy nie zjedli to i tak wszystko spalimy. Hola, hola - wszystko? Nie! Pokarmy bogate w błonnik, węglowodany złożone i białka. Najskuteczniejszym sposobem na pozbycie się tkanki tłuszczowej jest wypicie szklanki zimnej wody, która poprawi nasz metabolizm i szybciej przyswoi posiłek. Śniadanie jemy najpóźniej godzinę po przebudzeniu, odwrotnym skutkiem będzie odkładanie tłuszczu w komórkach.  Moja propozycja na smaczne śniadanie

Truskawkowa Fiesta
Wegańskie nie tuczy? 208

Wróciłam, po chorobie czas na regenerację. Od dziś każdy post z daniem będzie zawierał dodatek k w formie podstawowych wartości odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik. Wiadomo, wiosna tuż tuż, a dupsko urosło, przynajmniej mi.W ciągu ostatnich kilku dni pilnie zapisywałam ile czego zjadłam , i niby wegańskie nie tuczy a jednak, przyjmowałam o 100 kcal na dobę za dużo(...)treningów różnej maści (bieganie, joga) masa się zrobiła, więc teraz czas na rzeźbę. Te 100 kcal to niby nie wiele, ale stówa, zakładając, że aby schudnąć 1 kg należy spalić 7000 kcal, to właśnie 100x 30 dni x 12 miesięcy dało mi dokładnie nadwyżkę 5 kg w ciągu roku. Te cholerne aplikacje na telefony nie kłamią, monitoruję wagę i niestety

greenscarf
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 149

myślach, żeby jego zbroję diabli wzięli poszłam do kuchni odreagować. Wiecie co jest dobre na uspokojenie nerwów? Risotto. Wymaga uwagi i cierpliwości. Skupiacie się na obtoczeniu każdego ziarenka w tłuszczu, a porzucacie myśl o przecięciu kabli. Tak więc moje drogie panie! Wkurzył was mąż? Doprowadził do amoku narzeczony? Zróbcie risotto. Odreagujecie mieszając, a że wam tyłek urośnie? Dobrze(...)żeby się masło nie spaliło. Używam oleju, bo nie zawsze odpowiada mi smak oliwy. Znajomy Włoch twierdzi, że najważniejsze jest masło. No niestety, przy risotto porzucamy myśli o dietach. Na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekane szalotkę i czosnek. Szklimy lekko. Wrzucamy ryż i chwilę go smażymy, dokładnie mieszając, tak, aby każde ziarenko było obtoczone w tłuszczu. Ziarenka mają się robić

ladykitchen
Chipsy szałwiowe i masło szałwiowe 172

Wyłóż na papierowy ręcznik dla odsączenia z tłuszczu. I gotowe :) Masło szałwiowe liście szałwii masło (najlepiej klarowane) Rozgrzej masło na patelni. Wrzuć liście szałwii na patelnię. Smaż je chwilę i wyłóż. Gorącym masłem polej przygotowane danie, np. kopytka lub szparagi gotowane na parze . Uwagi: Pilnuj smażenia chipsów na maśle, by się nie spaliło na patelni. U mnie chwila, w czasie

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania