umyć i pokroić na paseczki, polecam kilka mających po dwie kostki, a jak się nie uda to wszystkie pojedyncze. Obsypujemy je odrobiną soli i układamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, niechaj się palą, niechaj się smażą, pieką i opiekają. Nie bójcie się, jak się nawet przypalą, wiadomo wszystko w granicach rozsądku, ale im ciemniejsze mięsko tym ładniejszy kolor sosu(...)etapie tym lepsze, słodką paprykę i natkę pietruszki. Teraz smażymy mięso do momentu, w którym nasza cebula dorówna zabarwieniem żeberkom, ale tu już trzeba uważać mianowicie, cebula spalić się nie powinna, sos będzie gorzkawy jeżeli przesadzimy z jej smażeniem. Jak nasza cebulka jest pięknie usmażona trzeba to wszystko umiejscowić w garnku i tu już macie dowolność. Ja polecam ten "średni
Kuba GotujeTakie pączusie to fajne rozwiązanie dla osób mających mało czasu, robi się je ekspresowo, szybciej niż muffinki. Ale uwaga- znikają również ekspresowo. W tłuszczu bardzo rosną, nakładałam ciasto łyżką i nie polecam robić większych bo w środku mogą być surowe. Dobrze czuć w nich pomarańczową skórkę i fajnie smakują z sera nie mielonego, wtedy dobrze czuć serowe grudki. Składniki(...)nabierać porcje ciasta. Wrzucać na mocno rozgrzany smalec lub olej, smażyć około 4 minut na niezbyt dużym ogniu, żeby w środku były upieczone ale z góry nie spalone. Wyjmować na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUstka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście jak wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy(...)lodówki. Fileta śledziowego wyjmujemy z zalewy i kroimy na prostokąty, jak kto woli. Pomidora kroimy w kosteczkę. Słonecznik należy uprażyć na suchej patelni, uważajmy, aby się nie spalił, wbrew pozorom, bardzo łatwo do tego doprowadzić ;) Na półmisek wykładamy sałatę, na nią pomidory pokrojone w kostkę. Teraz rozprowadzamy po powierzchni gęsty sos. Następnie układamy śledzia i całość obficie posypujemy
MamaOskarkaupieczoną, zmiksowaną dynię. Racuchy z poniższego przepisu są idealne - miękkie i puszyste. Należy tylko pamiętać o tym, aby racuchy smażyć na średnim lub małym ogniu, ponieważ nie mogą się spalić! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (240 g) 200 g upieczonej dyni, np. hokkaido 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 4 łyżeczki zwykłego cukru 4/5 szklanki mleka(...)pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć na średnim lub małym ogniu z obu stron (aż do zarumienienia). Gotowe racuszki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Masa po lewej: przed wymieszaniem Masa po prawej: po wyrośnięciu Smażenie racuchów
Ugotowaćróżyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki (można użyć również mrożone brokuły :)). Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy widelce, następnie dodajemy sól i pieprz.Małe pomidorki(...)minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill). Podczas grillowania najlepiej stać koło piekarnika i obserwować zapiekankę, aby ustrzec od spalenia
Kredowe Menupiece i do dzieła! Zobacz, jak zupa wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 511 kcal | 24 g białka | 16 g węglowodanów | 39 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, ustawiamy go na 180 stopni C, opcja góra i dół. W czasie nagrzewania ogarniemy kolejny punkt. 2 . PRZYGOTOWANIE WARZYW DO PIECZENIA(...)pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania ich ze skórek, również umieszczamy na blaszce. Policzcie ile ich macie, ponieważ po upieczeniu trzeba będzie je wyjąć i obrać (dzięki skórce czosnek nie spali się i po upieczeniu będzie miał maślaną konsystencję oraz słodkawy posmak). Wszystkie warzywa równomiernie oblewamy oliwą oraz sosem sojowym (lub octem balsamicznym) posypujemy odrobiną soli, cukru, pieprzu oraz chili
Nerds Kitchenpół aby wyszly nam mniej wiecej kwadraty. ) teraz czas na przykrycie folią śniadaniową miesa i rozbicie go w jak najcieńszy kawałek , czym cieńsze mięso tym wieksze prawdopodobieństwo, że kotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz(...)jajku i bułce tartej trzeba mocno formowac w ten sam sposób a następnie powtórzyć jeszcze raz pamiętając aby mocno zagnieść kotleta. Odstawiamy aby odpoczą na boku i rozgrzewamy głęboki tłuszcz na dużym gazie, i gdy wrzucimy okruszek bułki tartej i zacznie skwierczeć zmniejszamy ogien i partiamy smażymy kotlety do złoto brązowego koloru. Ziemniaki ostudzone kroimy w talarki skład wkładamy
Wspólne smakiminuty trzymamy na minimalnym ogniu, właściwie tylko po to, żeby szpinak się ogrzał. W tym czasie na małej patelence obok prażymy słonecznik (sucha patelnia i mały ogień, żeby nie spalić ziaren) i po kilku minutach, potrzebnych makaronowi na dojście do al dente - odcedzamy makaron i wykładamy na talerze, szpinak wykładamy na makaron, całość posypujemy uprażonym słonecznikiem i smacznego! Jeśli(...)czyli nie zrobi z niego miękkiej papki o smaku zgniłej trawy :P Liście mają pozostać liśćmi a kolor zielony zielonym; ogrzanie szpinaku w towarzystwie soli i czosnku z łyżką tłuszczu jest wszystkim, co trzeba zrobić, żeby doprowadzić go do formy obiadowej. I nie jest potrzebny ser feta, nie :)) Kiedy przyjdzie już sezon na młode liście, będziemy wcinać go na surowo
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIETaka sytuacja... Wakacje 2012. Chorwacja. Dubrovnik. Padnięci po zwiedzaniu murów miasta w ponad 40-stopniowym upale, wpadamy spragnieni, głodni i spaleni słońcem do pierwszej lepszej knajpki. Kiedy pytamy kelnera, co poleca nam regionalnego do zjedzenia, wskazuje na kawałek szaro- burego ciasta. Pomyślałam wtedy: "Nic specjalnego, ale skoro poleca". Szybko zachciałam kolejny kawałek! Chorwacjo, wróć!!! Pamiętacie gruzińskie chaczapuri(...)solą oraz wodą. Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam do naczynia z oliwą i odstawiłam na min 30 min. (przykryte bawełnianą ściereczką), aby ciasto opiło się tłuszczem. Z ciasta zrobiłam bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz
bastalenamożna słodycze zastąpić czymś zdrowym i smacznym, a no można. Dziś chcę wam zaproponować fit kuleczki bez dodatku tłuszczu, jajek i cukru. Kuleczki te dostarczą wam sporo minerałów i witamin dzięki użytym składnikom. Jeśli tylko macie ochotę na coś słodkiego to proponuję je zrobić. Z pewnością mogą zastąpić świąteczną porcję ciasteczek. Składniki: 100 g daktyli bez pestek(...)zmiksować. Masa nie powinna być całkowicie zmiksowana na gładko. Dłonie moczyć w zimnej wodzie i uformować kuleczki. Obtoczyć w kokosie lub migdałach. Odłożyć do stężenia. Uważać żeby nie spalić blendera, gdyż masa jest dosyć gęsta
Ala piecze i gotujenajczęstszej potrzeby jak np. cukier. Pomyślmy też nad tym jak wygląda nasza praca zawodowa czy codzienne czynności - jakich części ciała używacie, jakie pracują i którymi się fizycznie posługujecie. Tłuszcz zazwyczaj odkłada się w częściach które na co dzień nie mają dużego wysiłku fizycznego. Wszyscy używamy najczęściej rąk więc raczej trudno spotkać kogoś z wyraźnie otyłymi rękami - to proste(...)dniach waga pójdzie w dół. O ile? o tyle ile to co sobie odmówimy lub dołożymy zawiera kalorii. Zamiast odmówienia sobie czegoś tak samo można wykonać dodatkowy wysiłek czyli spalić to - to dziecinnie prosta matematyka a zarazem brutalna sprawiedliwość że żadne ulegnięcie pokusie nie zostanie pominięte przez organizm. Poniższe rośliny to tylko pomoc w zrzucaniu wagi, ale też dobry
Kuchnia PROzdrowotnasilikonowo - bakelitowe, co daje wrażenie lekkiej lepkości, dzięki czemu pewnie leży w dłoni.. Powłoka Keravis White Stone, a to znaczy wysoki stopień nieprzywierania potraw, możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu(sprawdzałam- to prawda),łatwość czyszczenia (wystarczy miękka część gąbki do mycia naczyń), duża odporność na uszkodzenia i zarysowania, możliwość czyszczenia patelni w zmywarce, nie zawiera związków niklu, metali ciężkich oraz(...)mało smaczna obwódka. A tu sami widzicie jak przebiegało smażenie i jak wygląda patelnia po nałożeniu dania na talerz. Tak to prawda, Ballarini mocno nam utrudnia przypalenie potrawy. Żeby spalić danie na ich patelniach, uwierzcie, naprawdę trzeba się napracować, mnie się jeszcze nie udało! Ja z czystym sumieniem POLECAM! Patelnia jest niewiele droższa od znanych nam z powłoką teflonową
Blondynka Gotujetrzech użyciach będą do wyrzucenia. Grillowa patelnia przed położeniem na nią naszykowanego jedzenia musi być, jak to mówią Anglicy „smokin’ hot” – naprawdę piekielnie gorąca. Blaszki nie rozgrzejecie odpowiednio, blaszkę spalicie. Nie kupujcie okrągłej patelni grillowej. Na foremną, czyli kwadratową lub prostokątną, zmieścicie więcej i wykorzystacie całą jej powierzchnię. Pokrywka jest moim zdaniem zupełnie zbędna, ale odpinana rączka – bardzo użyteczna(...)centymetrowe kawałki, rozkładamy na talerzach. Cukinię kroimy obieraczką szczelinową do warzyw lub na mandolinie w wąskie, długie plasterki. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i grilujemy cukinię partiami bez dodatku tłuszczu (wszystko na raz się nie zmieści) z obu stron – zmięknie, przypiecze się i zrobi się plastyczna. Gdy już się zgrilluje, kładziemy ją na szpinaku. Na zdjęciach są dwie sałatki – w pierwszej
Karo in the Kitchencukru waniliowego 150 g mąki 5-6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na nadzienie: 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 łyżeczka cukru 1 torebka cukru waniliowego Dodatkowo: tłuszcz i mąka do blachy cukier puder do posypania ptysi Przygotowanie: Mleko, margarynę, szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy zagotować w garnku. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i wsypać przesianą mąkę(...)jeżeli go nie posiadamy, to możemy kulki ptysiowe zrobić nawet łyżką. Ptysie piec na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 min . Ważne jest żeby je przypilnować żeby się nie spaliły, a jeszcze ważniejsze jest to, żeby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo ptysie się zapadną (będą nadaj jadalne, ale już nie takie fajne). Po wyciągnięciu z piekarnika chwilkę odczekać
Passions hobbies lifeokresie karnawału i na Tłusty Czwartek.Obsypane cukrem pudrem dostarczają nam miliona kalorii, ale od czasu do czasu taka dawka słodyczy nie zaszkodzi.Zwłaszcza wtedy, kiedy jest szansa spalić wszystko na dyskotekowym parkiecie!Spróbujcie!SKŁADNIKI:* mąka tortowa – 220 g* śmietana kwaśna, gęsta 18 % – 2 łyżki* żółtka – 2 szt* miękkie masło – 2 łyżki* małe jajko(...)każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto będzie się kleiło, podsypujemy mąką ).Przez powstały otwór przeciągamy jeden koniec paska.Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.Odsączamy na papierowym ręczniku.Posypujemy obficie cukrem pudrem
Ostra na Słodko