niechcący"zboczyliśmy z głównego szlaku i w ten oto sposób znaleźliśmy się na ponad 300-stu. Szybko jednak skorygowaliśmy niedopatrzenie. Dwa szczyty jednego dnia. Po takiej eskapadzie należało uzupełnić spalone kalorie. Oto mój pomysł na poniedziałkowy zastrzyk energii i humoru. 1,5 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 0,5 szklanki przegotowanej wody(...)szklanki oliwy 2 jajka szczypta soli 300g truskawek1 łyżka wody2 łyżki masła2 łyżki cukru1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyłam w misie i zmiksowałam na gładką masę. Naleśniki smażyłam bez tłuszczu, z obu stron. Truskawki posypałam cukrem i lekko karmelizowałam.Cukier rozpuściłam w łyżce wody. Dodałam masło, wymieszałam. Na końcu wsypałam kakao i podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia
bastalenaplacki ziemniaczane. Na patelni rozgrzewam dość sporo oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładam porcję ciasta, spłaszczam i smażę z obu stron na piękny, brązowy kolor. Każdy placek osączam z tłuszczu na papierowym ręczniczku i odkładam w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. W międzyczasie ser wkładam do rondelka, wlewam śmietankę i zagotowuję. Trzymam na ogniu tak długo, aż ser się(...)przypalić. Gotowy ser zostawiam, aby nieco ostygł - stanie się ciągnący gęstszy. Podaję go z ciepłymi plackami (jeśli wystygły, można je podgrzać na patelni, uważając, by ich nie spalić). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkioleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub innego tłuszczu - 1 łyżka masła klarowanego lub zwykłego - sól himalajska lub zwykła - dość duży, wysoki garnek (u mnie ok.5l) Na dnie garnka rozpuszczamy tłuszcze (u mnie olej kokosowy i masło klarowane, ale można dać sam olej kokosowy, wówczas 2 łyżki), wsypujemy ziarna, trochę soli i mieszamy. Garnek przykrywamy. Zmniejszamy palnik i czekamy. Po kilku(...)charakterystyczne odgłosy. Ważne by garnek był przykryty, inaczej popcorn ucieknie (wystrzeli) nam z garnka. Gdy odgłosy zaczynają słabnąć, przerwy znacznie się wydłużają, popcorn jest gotowy. Uwaga by go nie spalić... Solimy jeszcze ewentualnie do smaku, mieszamy (potrząsając) i serwujemy. Smacznego
Smaczne ZdroweCzasami w mojej głowie pojawiają się takie niekonwencjonalne pomysły, które okazują się bardzo smaczne. Smażenie bez tłuszczu i grillowanie bez tłuszczu, o tak to zawsze mi się udaje z produktami firmy Ballarini . Naprawdę mają zarąbiste patelnie, garnki zresztą też. Ceny produktów też mają różne i drogie i tanie. Mam w domu i tańszą linię z ich asortymentu i powiem(...)gotowania i smażenia używam wyłącznie Ballarini i gdybym teraz miała zejść na zwykłe garnki i patelnie, pewnie nieźle bym poprzypalała jedzonko, bo ze wspomnianymi produktami trudno jest cokolwiek spalić, a butelka litrowa butelka oleju do smażenia starcza mi na 3-4 miesiące, bo smażę albo beztłuszczowo albo minimalne ilości, bo więcej nie ma potrzeby. Niektóre produkty mam już dwa lata
Blondynka Gotujewaniliowy 4 łyżki cukru 50g migdałów w płatkach pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić razem . Odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę. 2. Budyń przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu z 4łyżkami cukru i 400ml mleka. Gruszki obieramy i kroimy w słupki mieszamy je dokładnie z cynamonem. Wylewamy(...)gruszki. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C na około 40 min. Po 15 min pieczenia na ciasto sypiemy płatki migdałów, w ten sposób zapobiegniemy ewentualnym spaleniu się migdałów. Po upieczeniu ciasto musi w pełni wystygnąć. Smacznego The post Ciasto z gruszkami appeared first on zjem to blog kulinarny
zjem to blog kulinarnywody i dobrze wymieszaj. Dodaj drożdże lub zaczyn ze świeżych drożdży. Zamieszaj. Dodaj wszystkie wybrane przez ciebie dodatki oraz cukier i sól. Dobrze wymieszaj. Keksówkę spryskaj olejem, bądź nasmaruj tłuszczem (no chyba, że jest silikonowa, wtedy niekoniecznie). Możesz również wyłożyć papierem do pieczenia, co nawet ułatwi późniejszy etap pieczenia chleba. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 30 minut(...)stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piecz 50 minut. Jeśli zauważycie, że za szybko przypieka wam się wierzch chleba, przykryjcie go folią aluminiową, żeby się wierzch nie spalił. Po 50 minutach wyciągnij chleb z keksówki, obróć go do góry nogami, zmniejsz temperaturę piekarnika do 200 stop. C i piecz jeszcze 10 minut. Jeśli chleb po opukaniu wydaje głuchy
gutfutsię w temperaturze pokojowej, także przygotowane z jego udziałem potrawy nie rozpłyną się, mimo tego, że nie będą stały w lodówce. OLEJ KOKOSOWY Myślę, że ten rodzaj tłuszczu też jest Wam dobrze znany. Olej kokosowy swoją popularność zyskał już jakiś czas temu. Jest uwielbiamy za właściwości zdrowotne oraz wszelakość użytku, począwszy od smażenia, gotowania a kończąc na zastosowaniach(...)pisałam już nie raz, poniżej kilka jej niesamowitych właściwości: bardzo silny antyoksydant bogate źródło katechin uspokaja i relaksuje poprawia pamięć i koncentrację podnosi poziom energii i wzmacnia wytrzymałość pomaga spalić zbędne kalorie doskonale oczyszcza wzmacnia układ immunologiczny obniża poziom złego cholesterolu OLIWA Z OLIWEK SPRAY To najbardziej wyczekiwany przeze mnie produkt spośród wszystkich otrzymanych. Nie jest nowością tylko
Zdrowie na języku :PZdrowa wersja malinowego muesli przepełnionego cukrem i utwardzonymi tłuszczami. Granolka jest bardzo treściwa, pełna zdrowych płatków owsianych i żytnich, z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi w miodzie oraz malinowym twistem :) Składniki : 1 szklanka malin 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków żytnich 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy i płatki wymieszać z miodem. Maliny rozgnieść(...)widelcem na puree. Wymieszać z orzechami i wyłożyć na blaszkę. Piec 20-25 minut do złocenia. Przemieszać i uważać, aby nie spalić miodu na orzeszkach. Przechowywać w szczelnym pojemniku, aż do wyczerpania zapasów
Chocolate Muffin Blogwoda lekko gazowana nisko-sodowa, a w ostateczności soki, jednak bez dodatku cukru (np. Fortuna). Mleko 3,2% zamieniłem na 1,5% - nie polecam mleka o niższej zawartości tłuszczu, ponieważ jest ono praktycznie bezwartościowe. Mięso to tylko i wyłącznie pierś z kurczaka, filet z indyka i szynki właśnie z drobiu. Po odpowiednim przygotowaniu jest na prawdę pyszne. A chleb(...)Podstawą jest 5 posiłków dziennie.ŚNIADANIE (najlepiej zaraz po przebudzeniu, bo później coraz ciężej o wolny czas)Tutaj można zjeść sporo kalorii, ponieważ organizm to przez cały dzień spali. Jest to najważniejszy posiłek dnia, z racji tego, że dostajemy zastrzyk energii na cały dzień. Ponadto odpowiednie śniadanie przyspiesza metabolizm - zatem same plusy :)II ŚNIADANIEPolecam owoce. Jabłko jest moim faworytem.OBIADNajlepiej
All My Fit Lifepełna łyżeczka kurkumy - 1/4 pełnej łyżeczki soli - 200 ml wody - 0,5 pełnej łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki Garam Masala Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku. Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok). Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon. Smażyć(...)przypaliły. Dodać posiekany drobno czosnek. Dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin, kolendrę, kurkumę i sól Smażyć ok. 1 min. Dodać kurczaka. Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając
dom-agi.pljego granica jest widoczna gołym okiem, więc najlepiej jest najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy(...)jeśli macie większe okazy pieczenie trzeba wydłużyć. Jeśli pieczenie na termoobiegu, czas się skróci. Cukinia będzie gotowa, jeśli zmieni jej skórka będzie pomarszczona przy brzegach. Trzeba uważać aby nie spalić fety, więc zalecamy częste zaglądanie do piekarnika pod sam koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka
Nerds Kitchenmałymi porcjami ser. Brzoskwinie dobrze odsączyć na sitku. Połówki owoców pokroić na 6 części. Białka ubić z cukrem. Przygotować blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem. Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować je na wymiar spodu formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku (fot.1). Następnie równo wyłożyć ubitą pianę(...)piec w temp. 180ºC około 1 godziny (maks. 1 godz. 20 minut). Po 30 minutach od momentu włożenia sernika do piekarnika blaszkę można przykryć folią aluminiową, tak aby nie spalił nam się wierzch ciasta. Zdecydowanie najsmaczniejszy jest na drugi dzień. Sernik jest puszysty i wilgotny. Pycha :) Sernik zainspirowany przepisem na blogu - Na Miotle
Świat Ciastaprzygotowania: Masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Następnie mieszankę sypkich produktów i mleko. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach około 30x 40cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 min. w temperaturze 180°C. Składniki na masę: 500ml mleka 6 łyżek kaszy manny 200g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych(...)polewę: 200g czekolady gorzkiej (min 72% kakao) 100ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w garnuszku (mieszając, żeby śmietanka nie wykipiała a czekolada się nie spaliła- można to zrobić w kąpieli wodnej, wówczas unikniemy przykrej niespodzianki). Polewę wylać na masę kokosową. Ciasto można jeść od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. Jeśli ciasto robicie z przeznaczeniem
Wielki apetytpatelni, lub w rondlu rozpuszczamy cukier, aby ułatwić sobie życie możemy dodać odrobinę wody. Należy pamiętać, że patelnia nie może być za bardzo rozgrzana, aby cukier się nie spalił. Wrzucamy cebulę i dokładnie mieszamy aż cukrowa mieszanka pokryje wszystkie kawałki, trzymamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając. Po chwili dodajemy ocet balsamiczny oraz rozmaryn i dusimy do odparowania. Odstawiamy(...)się pienić układamy jabłka tak, aby każde miało trochę miejsca i smażymy z obu stron aż będą rumiane, odkładamy na talerz. Wątróbkę smażymy na tej samej patelni na rozgrzanym tłuszczu aż będzie rumiana. Układamy na talerzu wedle fantazji, dekorujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego
Symfonia Smaków