sosy - 72234 przepisów (strona:871/4816)

Przepis #150 Letnia pizza z owocami 116

Składniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży  - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru(...)około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.   Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce.  Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo wierzch można polać sosem z dowolnych owoców. Smacznego

Health-Fit-Life
Makaron z pieczarkami i gorgonzolą – serowa uczta 140

dojrzewania na 3-4 miesiące. Ma silny grzybowy aromat i słodko-pikantny smak, w zależności od czasu dojrzewania mocniejszy lub słabszy. Idealnie łączy się z grzybami, a wykorzystany w sosie do makaronu to czysta poezja. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów nie myjemy – nasiąkają wodą jak gąbka i tracą przez to smak. Odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy(...)woda z Adriatyku. Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie.   W dużym szerokim rondlu rozgrzewamy na ogniu oliwę. Wrzucamy posiekane szalotki i szklimy je. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem przez minutę, aż czosnek straci mocny, surowy zapach

Karo in the Kitchen
Falafel- kotlecik z ciecierzycy 133

koniecznie musiałam zrobić.  Było to już jakiś czas szczerze powiedziawszy, ale ja ich smak mam gdzieś jeszcze,  na końcu języka.  Ściemniać Wam nie będę, że bez sosu bym je zjadła. Może i złe nie są, ale jednak z sosem i dodatkami, to dopiero jest coś! Zwłaszcza na świeżo, gdy są jeszcze ciepłe i mięciutkie.  M. również(...)czasie formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu, na ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami.  Sposób przygotowania tradycyjny: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nazajutrz odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub korzystamy z mocnego blendera kielichowego. Dodajemy przeciśnięte

Kuchnia w czekoladzie
Sushi temaki 122

przyprawy z octu ryżowego Blue Dragon 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatki: sushi nori Blue Dragon   przekrojone na 2 części kabanoski omlet  szpinak szczypior  japoński sos sojowy Blue Dragon sos teriyaki Blue Dragon pasta wasabi Blue Dragon imbir do sushi Blue Dragon Zaczynamy od wypłukania ryżu. To podstawa dobrego sushi. Ryż zalewamy zimną wodą i delikatnie(...)Przygotowanie zalewy jest niezwykle proste. Należy wymieszać wszystkie jej składniki i dolać do ugotowanego ryżu. Przyprawa ta doda mu niesamowicie pysznego słodko - słono - kwaśnego smaku.  Pozostało pokroić dodatki, sosy przelać do małych miseczek i do dzieła! Na dłoń kładziemy sobie nori i na połowie układamy cienką warstwę ryżu. Po przekątnej układamy dodatki i zwijamy wszystko w rożek zaklejając

MamaOskarka
KARTOFFELSALAT CZYLI SAŁATKA ZIEMNIACZANA 206

pamiętam. W każdym razie, to jest nasza ulubiona wersja. Konkretny i lekko pikantny smak. W mojej sałatce oprócz ziemniaków królują ogórki kiszone, gotowane jajka, szczypior z cebulą i pyszny sos jogurtowo-czosnkowy "podkręcony" musztardą Dijon. Ja najczęściej przygotowuję sałatkę z ziemniaków gotowanych w mundurkach, takie bowiem preferujemy, ale dobre sałatkowe, gotowane bez skórki również się sprawdzą. Kartoffelsalat idealnie sprawdza się(...)przygotowanie sałatki, gotuję po prostu od razu większą ilość ziemniaków. Składniki: - 400g ugotowanych (obranych już) ziemniaków - 4 średnie ogórki kiszone - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 cebula ze szczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól (u mnie ok.1/3 łyżeczki, ziemniaki gotuję bez soli) *świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
lazania z makaronem szpinakowym 175

ciasto. Gotowe odstawiamy na ok. 10-15 min. Następnie rozwałkowujemy i tniemy w prostokąty (tak jak na lazanie ok. 10×20 cm). Gotujemy w osolonej wodzie. składniki na sos mięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól(...)czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min. składniki na sos beszamelowy: 1000 ml mleka 120 g mąki pszennej 80 g masła sól, gałka muszkatołowa dodatkowo: ok. 200 g sera żółtego (parmezan, grana padano lub innego ulubionego do zapiekania) wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Surówka z truskawkami i sosem miodowym 108

Zapraszam na super surówkę z dodatkiem truskawek oraz słodko-kwaśnym sosem miodowym. Do zrobienia sosiku do surówki wykorzystałam pyszny miód pomarańczowy od  Huzar . Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska pół małego ogórka 5 rzodkiewek 5 truskawek 1/4 małej żółtej papryki 8 pomidorków koktajlowych szczypiorek sos: 1 łyżeczka miodu pomarańczowego Huzar 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju sól(...)kroimy w paseczki a pomidorki na połówki i dodajemy do pozostałych składników. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy je w ćwiartki a odrobinę szczypiorku drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Sos:składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim surówkę przed podaniem. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Ekspresowa sałatka do obiadu lub dań z grilla 234

Dziś jedno z nich. Sałatkę przygotowałam z kilku prostych składników. Całości smaku nadaje pyszny dressing jogurtowy od Folwark. Znacie tą nowość? Zestaw dressingów Folwark kryje w sobie mix 4 sosów w 40g saszetkach: dressing jogurtowy, sos Vinegrette, sos ziolowo musztardow oraz dressing włoski beztłuszczowy. Idealna propozycja dla zabieganych lub po prostu osób, które uwielbiają sałatki. Idealne do pracy. Naszykujcie porcje(...)warzyw, miksu sałat i weźcie jeden z sosów lub dressingów. Tuż przed jedzeniem wymieszajcie zawartość saszetki z warzywami / sałatą. A wracając do ekspresowej sałatki do obiadu lub grilla… Składniki: 1 mała sałata 1/2 długiego zielonego ogórka około 2 łyżki posiekanego szczypiorku pęczek rzodkiewek 1 saszetka dressingu jogurtowego Folwark świeżo mielony kolorowy pieprz* *można pominąć Przygotowanie: Sałatę rwiemy w rękach

Słodkie okruszki
GRILLOWANE PAMPUCHY Z SEREM I POMIDORAMI 202

miarę Oscara. Delikatne i miękkie w środku bułki na parze a na zewnątrz chrupiące sprawiają, że grill to coś więcej. Bułki na parze podałam z pomidorem, serem feta i sosem ziołowym Winiary , który przygotowywane jest z naturalnych składników i ma w sobie 7 ziół. Pampuchy to moje ulubione danie z dzieciństwa. Mama przygotowywała je zazwyczaj na słodko... śmietana, cukier(...)mąki 30 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli DODATKI: 1 op. sera feta 200 g pomidorków koktajlowych 1 sos ziołowy Winiary rukola Przygotowujemy pampuchy: Drożdże wraz z 1 łyżką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżkami mąki rozetrzeć razem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut

Kuchnia w oparach
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 105

Już dawno nie jedliśmy pulpetów. Takich klasycznych jak przygotowywała mama jak była dzieckiem. Małe kotleciki podane w pomidorowym sosie. Pulpety zawsze będą przypominały mi mamę, która z wielka miłością robiła małe, zgrabne kulki wielkości takiej abym zjadła całość a nie zostawiła połowę na talerzu. Do sosu użyłam Passatę klasyczną Jamar . Jamar to rodzinna firma.produkująca przeciery warzywne i owocowe. Firma(...)motto: "Jamar... zdrowo z natury" .  Składniki: 500 G mięsa wieprzowego 1 cebula szczypta papryki w proszku 1 łyżeczka oregano  3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka sosu sojowego pieprz sól 125 ml bulionu 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 350 ml Passata klasyczna Jamar Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodać masło, oregano

Kuchnia w oparach
Surówka z młodej kapusty – pyszna i prosta 228

koperkiem. Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: 1/2 główki młodej kapusty (około 600 g) pęczek koperku 4 cebulki dymki na sos: 1 łyżka soku z cytryny około 4 łyżek oliwy lub oleju do sałatek szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Surówka z młodej kapusty(...)Przygotowanie: Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do miski. Wypłukaną i osuszoną zieleninę drobno kroję i dodaję do kapusty. Przygotowanie sosu: Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Przed podaniem surówkę

Uwaga Babcia Gotuje
Kasza bulgur z kurczakiem 106

kaszy bulgur z vermicelli 400 g białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie(...)opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Kurczak jalfrezi / Chicken jalfrezi 240

moją kolekcję książek kucharskich i znalazłam ten oto świetny przepis na przepysznego kurczaka jalfrezi, który jest wręcz banalny w przygotowaniu, a wychodzi jak z hinduskiej restauracji. Soczysty kurczak w sosie na bazie pomidorów z mnóstwem aromatycznych przypraw, wymieszany z podsmażonymi warzywami na pewno zaspokoi głód i ucieszy każdego fana indyjskich smaków. Tylko uwaga, jest pikantny! Jednak są takie dni, kiedy(...)wody, wmieszaj jogurt i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kurczak będzie miękki i przestanie być surowy w środku, a sos zredukuje się o 1/3. W międzyczasie, rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na drugiej patelni, włóż cebulę i paprykę i podsmaż na dużym ogniu przez 3-4 minuty, do lekkiego zarumienienia. Dodaj p omidory i smaż

karmelowy
Makaron z botwiną i kremowym sosem z fety 108

rozsmakuje się w tym daniu, natomiast ci co nigdy w życiu nie próbowali botwinki, na pewno się w niej zakochają. Danie pięknie prezentuje się podane z kontrastowym kremowym kleksem sosu na wierzchu różowego makaronu, ale najlepiej smakuje zmieszane wszystko razem. Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu pappardelle mały pęczek botwinki bez buraczków 1 średnia cebulka szalotka 50ml bulionu warzywnego(...)łyżki oliwy Kremowy sos z fety: 150g twardej fety 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 średni ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku mały pęczek koperku   Zaczynamy od zrobienia kremowego sosu z fety – do wysokiego naczynia rozkruszamy fetę, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz większość posiekanego koperku – zostawiamy kilka całych gałązek

Smaczna Strona
Placuszki z cukinii 131

Pachnące koperkiem i bardzo delikatne placuszki z cukinii to bardzo przyjemne danie na lekki i szybki obiad. Łatwe przygotowanie powinno zachęcać do ich zrobienia. Wspaniale smakują z sosem jogurtowo-koperkowym.  Najlepsze placuszki wychodzą z młodej cukinii, gdyż nie ma ona dużo pestek i jest mniej wodnista, niż ta większa i starsza. Do placuszków nie dodawać dużo mąki, bo stracą(...)zbyt wcześnie ich nie przewracać i pozwolić na przyrumienienie, aby dobrze się zapiekły. Placuszki z cukinii zrobiłam z dużą ilością koperku, który dodałam zarówno do placków, jak i do sosu z jogurtu. Dodatkowego smaku i aromatu dodał również szczypiorek. Od czasu, gdy po raz pierwszy zrobiłam te placuszki, zagościły one w moim menu na stałe. Mnie osobiście taki lekki

Kuchcik gotuje