wtedy zabieram się do gotowania i szykowania jedzenia do pracy na następny dzień. Wczoraj zdecydowałam się na zrobienie frittaty z papryką i kurczaka na sposób indyjski z trzema sosami to jest to co lubię! :) Śniadanie: Frittata z papryką (przepis na blogu już jutro) Lunch: Kurczak w marynacie z pasty curry i 3 sosy - ostra cebulka, miętowy i raita(...)ogórkiem (jeżeli jesteście zainteresowani na przepisy na te sosy, to dajcie znać, to przygotuję o nich wpis, bo sosy są bardzo smaczne, ale i banalne w przygotowaniu ;)). Smacznego
Codzienne GotowanieRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Na zewnątrz chrupiące w środku miękkie i aromatyczne pierogi, które zapodałam mojej rodzinie z dodatkiem pysznego sosu z cukinii. Byli zachwyceni :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej. Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą ale nie gorącą wodę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie i odstawić do podwojenia ilości około
W garach u Gosiproblem powinien znacznie się zminimalizować;) 1 główka sałaty masłowej 3 pomidory malinowe 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony 1 mały pęczek szczypiorku 4 jajka 2 op. serka wiejskiego sos: 4 łyżeczki musztardy 2-3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka wrzącej wody sól, pieprz Serek wiejski przekładamy na sito, pozostawiamy(...)skórkę. Kroimy na mniejsze części. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Ogórka kroimy na półplasterki. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i energicznie potrząsamy aż do połączenia. Połowę warzyw przekładamy do szklanej salaterki, polewamy połową sosu. Wykładamy warstwę serka wiejskiego. Wykładamy pozostałe warzywa, które polewamy resztą
Smaki Na Talerzuszybkość przygotowania. W zasadzie oprócz soli i pieprzu nie potrzebuje ona żadnych dodatków. Moje dziecko uwielbia ją w takiej właśnie najprostszej postaci. Dla urozmaicenia można podać ją np z sosem śmietanowo-musztardowym. Do jego wykonania koniecznie użyjcie musztardy miodowej – z inną nie wychodzi już tak dobry. 1 polędwiczka wieprzowa sól, pieprz olej/masło Sos: 1 szkl. słodkiej śmietany(...)minuty z każdej strony. Odstawiamy z patelni, trzymamy w cieple. Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy obie musztardy oraz doprawiamy do smaku pieprzem. Podgrzewamy całość, ale nie gotujemy. Polędwiczki podajemy polane sosem. Źródło
Smaki Na Talerzukapusty przyrządzanej na różne sposoby. Suszone prawdziwki lepiej nadają się do dań, w których grają główną rolę, ze względu na ich delikatny smak, np. do barszczu grzybowego, polewki, sosu z prawdziwków itp. Rzadziej suszymy kozaki (koźlarze) ze względu na to, że potrawa z ich dodatkiem nabiera szarego koloru, przez co wygląda mniej apetycznie, mimo że jest smaczna. Jednak pomimo wielu(...)czym tęsknimy cały rok, zwłaszcza że są gatunki grzybów, którymi można delektować się jedynie w sezonie. Dania z kurkami zawsze przygotowuje się ze świeżych grzybów. Zwykle są to sosy na bazie masła i śmietany, które doskonale komponują się zarówno z kaszą gryczaną, czy jęczmienną, jak i z ziemniakami. Przepis na kaszę gryczaną z kurkami pochodzi od pań z Koła Gospodyń
Trzeci talerzchęci na gotowanie – w końcu warto wykorzystać pogodę i aktywnie spędzać czas na zewnątrz! Dlatego mam coś dla leniwych i zabieganych Koreczki z krewetek, szpinaku i pomidorków z pysznym sosem cudownie pachnącym bazylią W wersji bardzo dietetycznej bazylię miksujemy z jogurtem i odrobina musztardy, w wersji mniej dietetycznej bazylię możecie zblendować z dobrej jakości oliwą i odrobiną parmezanu – odlot gwarantowany(...)zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SOS Oderwij listki bazylii od bałązek, przepłucz je i osusz na ręczniku papierowym. Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładka masę. Składniki SOS 1 doniczka/pęczek bazylii 2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy ½ małego ząbka czosnku ½ łyżeczki
Eat me! Fit me!Dziś kolejne danie inspirowane kuchnią włoską. Nie może w niej zabraknąć miejsca ma makaron i powolnie gotowany, aromatyczny sos. Ważna w niej jest również prostota i sezonowość. A że mamy sezon na śliwki, postanowiłam je połączyć z mozzarellą i makaronem. Przepis można wykorzystać przygotowując danie lub główne lub... deser. Składniki (na formę o średnicy dna ok. 21 cm): 19 sztuk(...)ilości wody. Trwa to ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec gotowania dodać starty imbir. Rozgotowane śliwki zmiksować ręcznym blenderem. Rozrzedzić wodą do uzyskania żądanej konsystencji. Sos śliwkowy wymieszać z szałwią pokrojoną w paseczki. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Sos wyłożyć na dno ceramicznej formy do zapiekania. Do formy wykładać muszle makaronowe nafaszerowane połówką śliwki
Weekendy w domu i ogrodziewarto! Polecam Wam także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek(...)odstaw do zgęstnienia. Formę do pieczenia wielkości 25 x 30 lub podobnej wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez
nietylkopasta.plDziś uniwersalny mięsny sos z zielonymi oliwkami z passatą do wszelakich makaronów, kasz czy ryżu. Taki sos może za każdym razem smakować inaczej, wystarczą inne proporcje dodatków, warzywa, zioła. Polecam na obiad mój wypróbowany, domowy, prosty, szybki i super smaczny mięsny sos z oliwkami! Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku 70 g (po odsączeniu
Zasmakuj Kuchnitowarzystwie kaszy i sezonowych warzyw lub jako burger. Dodatkowo możecie do nich zaserwować pieczone frytki. Burgery z fasoli podałam trochę na styl grecki, do środka przygotowałam delikatny sos tzatziki, a jako dodatki wybrałam pieczarki, pomidora i sałatę. Składniki na 4 sztuki: Kotlety: 250g suchej czarnej fasoli * 1 jajko ½ szklanki płatków owsianych (zwykłe lub bezglutenowe) lub więcej (służy(...)proszku ¾ łyżeczki wędzonej papryki w proszku ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu czarnego Olej do smażenia Dodatkowo: 4 bułki 1 pomidor Kilka liści sałaty 5 pieczarek Sos tzatziki 200g jogurtu greckiego 1 ogórek gruntowy 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku *Możecie zastąpić fasolą z puszki (2 puszki). Fasolę czarną można zastąpić
Fabryka pomysłówróżni się od pierwotnej. Autorem przepisu był Lucien Olivier, właściciel i szef kuchni moskiewskiej restauracji Hermitage. W skład popularnej sałatki wchodziły: ozorki, kapary, sałata, kawior, pikle, jarząbki i tajemniczy sos. Przepis na ten sos Olivier zabrał ze sobą do grobu. Pod koniec XIX wieku rosyjscy arystokraci, którzy zajadali się swoją ulubioną "sałatką Olivier" z powodów politycznych trafili na wygnanie(...)marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pieprz czarny sól Instructions Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą
Wędrówki po kuchniZdrowsza wersja placków ziemniaczanych z cukinia bo nie smażymy ich na głębokim tłuszczu tylko zapiekamy w piekarniku. Placki podałam z łososiem i fajnym sosem ziołowym. Idealne na przekąskę. placuszki: 2 ziemniaki duże 1 cukinia mała 1 cebula sól, pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 ząbki czosnku papryczka chili suszona pozostałe: 100 g łososia wędzonego 1/2 ogórka zielonego(...)pomidor koktajlowy natka pietruszki sos ziołowy ketchup 1 cebula czerwona oliwki czarne Cukinię ze skórą ścieram na tarce jarzynowej, a ziemniaki obrane na tarce drobne oczka. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę drobno, jajko, czosnek spraswoany, papryczke chili, makę, sól, pieprz i mieszam. Blachę z piekarnika wykładam papierem, i wykładam łyżką placuszki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni
wesoła kuchniadzisiejszym wpisie przedstawię przepis na pyszny sos kurkowy. Przepis na sos kurkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. Sos kurkowy idealnie pasuje do makaronów, ale także do polędwiczek wieprzowych czy piersi z kurczaka. Możemy przygotować go zarówno ze świeżych, jak i mrożonych kurek, dzięki czemu możemy cieszyć się jego smakiem praktycznie... Tryb czytania Artykuł Sos kurkowy pochodzi
PysiaGotuje.plSałatka owocowa z pysznym sosem Pyszna, kolorowa i pełna witamin sałatka owocowa to idealna przekąska na upały oraz zdrowy zamiennik dla słodyczy. Podana w efektownej miseczce z arbuza na pewno będzie hitem każdej letniej imprezy! Składniki: pół arbuza średniej wielkości sezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego(...)ozdobny wzorek *** *** Owoce mieszamy z wydrążonymi kuleczkami z miąższu arbuza i tak przygotowaną sałatką wypełniamy łupinę arbuza. Całość wkładamy do lodówki *** *** W miseczce mieszamy jogurt z miodem *** *** Tak przygotowanym sosem możemy polać sałatkę tuż przed podaniem lub możemy podać sos osobno *** *** Tuż przed podaniem sałatkę możemy jeszcze posypać pokrojonymi orzechami, płatkami migdałowymi albo nasionami słonecznika *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NOCNA
Blog z Apetytemmnie pół na pół zielony i czerwony) sałata (jaką lubisz) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego majeranku sól, pieprz Sos truflowy ¼ szkl. oliwy truflowej 1 płaska łyżeczka musztardy, np. dijon 2 szczypty cukru 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól i świeżo mielony pieprz do smaku ½ szkl. oleju Chipsy(...)szałwii trochę oleju garść listków szałwii szczypta soli Sos: Oliwę truflową wlej do wyższego i wąskiego naczynia. Dodaj musztardę, rozpuszczone i ostudzone masło, cukier, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksuj blenderem. Wlewaj ciurkiem olej i cały czas miksuj. Dopraw jeszcze solą jeśli potrzeba. Wstaw sos do lodówki (zrobi się trochę gęstszy). Chipsy z szałwii: Na patelnię wlej
Delicious Place