sosy - 72234 przepisów (strona:872/4816)

Ryba w sosie koperkowo jogurtowym 174

Ryba w sosie koperkowo jogurtowym Przepis na rybę z sosem koperkowo jogurtowym jest dobrym pomysłem na przygotowanie smacznego dietetycznego dania. Do przygotowania tej potrawy użyłam świeżego dorsza, ale można przygotować także inną rybę świeżą lub mrożoną i skorzystać z tego przepisu. Z takim pysznym sosem praktycznie każda ryba będzie smaczna. SKŁADNIKI 5 kawałkow świeżego dorsza lub innej ryby opakowanie jogurtu(...)gorącej wody a następnie połączyć z rybą na patelni, dodać do ryby dużo posiekanego koperku i doprawić do smaku solą i pieprzem dusić razem przez około 2 minut aż sos zgęstnieje podawać na zimno lub gorąco np z ziemniakami SMACZNEGO

zielonacukinka
Szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym 208

małych cytrynowych bez? Polecam Składniki: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki (36%) – śmietana musi być zimna! 2 łyżki cukru pudru 150 g borówek około 2 łyżki sosu jagodowego* + do dekoracji listki świeżej mięty 2 krążki bezowe do tortów MAKO *wykorzystałam gęsty kupny sos Przygotowanie: Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy(...)wolnych obrotach dalej miksujemy aż masy się połączą. Pod koniec dolewamy około 2 łyżek gęstego sosu jagodowego i dorzucamy borówki (część zostawiamy na wierzch torcika do ozdoby), krótko miksujemy (borówki częściowo mają powinny zostać w całości, nie miksujemy za długo). Układamy jeden krążek bezowy, nakładamy krem, przykrywamy ostrożnie drugim krążkiem. Wierzch zdobimy borówkami i całość polewamy sosem jagodowym. Torcik schładzamy

Słodkie okruszki
kluski szpinakowe w sosie pomidorowym 145

było na tłuściutko, dziś może troszkę na zielono :D Kiedyś dawno, dawno temu, jak dostęp do przepisów był raczej w kiosku, znalazłam fajny przepis na szpinakowe kluski podawane z sosem pomidorowym. Jak zabierałam się do ich robienia, rodzina troszkę kręciła nosem, bo przecież nie ma tam mięska :P Wcale się nie dziwiłam, bo raczej należymy do mięsożerców :D Postawiłam(...)wcześniej w mące, by się ciasto nie kleiło. Wykrawałam kluseczki w kształcie kopytek. Gotowałam w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu trzeba gotować jeszcze ok 1-2 minut. Odcedziłam. Zrobiłam sos pomidorowy. Miałam puszkę krojonych pomidorów, dodatkowo 1/2 szklanki przecieru pomidorowego. Na patelni rozpuściłam łyżkę masła i wycisnęłam 2 ząbki czosnku. Dolałam pomidory. Zagotowałam i przyprawiłam solą i cukrem. Gotowy prosty

Pieprzyć z Fantazją
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 144

ramach relaksu weekendowego wyskoczymy na jakiegoś gotowca na miasto. Zawsze jestem ciekawa nowych smaków, ale sercem i tak jestem we własnej kuchni. Pulpeciki dziś były. Nie w sosie pomidorowym a w koperkowo - śmietanowym. Zawsze to odmiana. Pyszna odmiana :) To wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię(...)dwóch stron. Jak już się troszkę zarumieniły podlałam połową szklanki wody. Dusiłam pod przykryciem kilka minut. W kubeczku rozrobiłam łyżkę mąki z wodą i podlałam pulpety by zagęścić sos. Na koniec wlałam 1/2 szklanki śmietany. Jak już wszystko ładnie się połączyło i zagotowało delikatnie, wsypałam 2 łyżki posiekanego koperku. Przyprawiłam sos na sam koniec ziarenkami drobiowymi i pieprzem kolorowym. Pulpety

Pieprzyć z Fantazją
Truskawkowa sałatka z indykiem 159

upalne dni. Składniki: 300g świeżych truskawek 250g fileta z indyka 120g sera pleśniowego camembert 1 opakowanie mix sałat z roszponką zioła prowansalskie papryka ostra sól świeżo zmielony pieprz oliwa Sos: 30 ml oliwy 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny Wykonanie: 1. Indyka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami: ziołami, papryką, solą i pieprzem(...)Usmażyć na rozgrzanej oliwie. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki. 3. Mix sałat umyć i osuszyć, a ser pleśniowy pokroić w kostkę. 4. Sos: Składniki sosu dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 30 minut żeby się przegryzły. 5. Mix sałat, indyka, truskawki i ser pleśniowy wymieszać i polać sosem musztardowo-miodowym

Szalona Kuchnia Eweliny
Filety piersi z kurczaka a’la pizza 2189

Filety piersi z kurczaka a’la pizza – to pyszne, soczyste filety z piersi kurczaka z mozzarellą i pieczarkami oraz sosem pomidorowym, podkreślającym smak całego dania :) Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak – przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety piersi z kurczaka a’la pizza – Składniki: Składniki na sos: 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)podsmażyć filety z kurczaka z obu stron. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć je na patelni, na której wcześniej był smażony kurczak. Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić na plasterki. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą, oliwą z oliwek, czosnkiem, bazylią, oregano i cukrem. Na blaszce wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć filety z kurczaka, każdy posmarować wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym

Kulinarne Przeboje
Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą 154

obiadu. Pycha! Składniki: Pieczone buraki: buraki - 2-3 większe oliwa - 4-6 łyżek sól, pieprz Dodatkowo: rukola - 2-3 duże garści feta - ok. 60g, pokruszonej ogórek - 1 niewielki Sos winegret: oliwa - 1/3 szklanki sok z cytryny - 2 łyżeczki czosnek - 1 większy ząbek koperek - 2 łyżki, posiekanej miód - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Pieczone buraki: Buraki dokładnie szorujemy i każdy zawijamy w folię(...)studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Buraki to fantastyczne polskie

Pogotujmy.pl
Pizza prosciutto z kaparami 175

Wytrawna i bardzo aromatyczna pizza na cienkim cieście. Z prosciutto, kaparami i oliwkami. Wszystko na sosie pomidorowo-chrzanowym z suszoną bazylią i ziołami prowansalskimi. Jedna z moich ulubionych wersji domowej pizzy. Domowa pizza wcale nie taka trudna. Dla mnie najlepsza, w której do woli mogę komponować składniki. Polecam i już! Składniki na ciasto (u mnie dwie pizze o średnicy(...)Dodatki na dwie pizze: kilka plastrów prosciutto 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów z zalewy żółty tarty ser – wg uznania Sos pomidorowo-chrzanowy: 400 g puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie, bazylia łyżeczka chrzanu szczypta cukru, pieprzu i soli – wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki pomidorów

Zasmakuj Kuchni
Łosoś Yuan Yaki 203

Yuan Yaki oznacza marynowanie mięsa w sosie (yuan), a następnie grillowanie/smażenie (yaki). Ta potrawa składa się z łososia marynowanego w mieszance sosu sojowego, sake, mirin (w równych proporcjach) i owoców cytrusowych, a następnie grillowanego lub smażonego do perfekcji. Podczas ery Edo (1603-1868) żył mistrz ceremonii herbacianej Yuan Kitamura (lub Yuan Katada). Był smakoszem ryb i wpadł na oryginalny(...)pomysł ich marynowania w sosie sojowym, sake i po raz pierwszy w historii kuchni japońskiej – mirin. To pyszne połączenie nosi jego imię do dziś. Popularne jest dodawanie do marynaty plasterków yuzu, limonki lub kabosu (rodzaj japońskich owoców cytrusowych). Łosoś Yuan Yaki. 鮭の幽庵焼き .   Składniki (ilość według potrzeb): - filet surowego łososia bez skóry Marynata – proporcje 1:1:1 - sos sojowy

mojewypiekiinietylko
Zielona sałatka z brokułów i awokado 162

gotować dłużej, tak, aby były miękkie, ale ja zdecydowanie wolę je w wersji chrupiącej, niemal surowej. Polecam! składniki: 1 dojrzałe awokado 1 brokuł garść listków świeżej bazylii - dałam grecką sos sok z 1 cytryny + trochę do skropienia awokado 2 łyżki pasty sezamowej - tahini 3 -4  łyżki  oliwy z oliwek 1 łyżeczka  sosu sojowego 1/3  łyżeczki papryki(...)zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie.  Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny. Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Doprawić do smaku.  Awokado i brokuły włożyć do miski, dodać listki bazylii, polać sosem, lekko wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Cholesterol-co należy o nim wiedzieć 132

krwi. Olej lniany jest szczególnie bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Na oleju lnianym nie wolno smażyć ale idealnie nadaje się na zimno do: sosów, sałatek, dressingów. Powinno się go przechowywać w ciemnej butelce w lodówce.   Oliwka – z niej pozyskuje się olej jadalny- oliwę. Zawiera ona cenne witaminy(...)grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E. Kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek wspomagają pracę serca. Bardzo uniwersalna w zastosowaniu: sałatki, sosy, przetwory, oliwy smakowe.   Gorczyca -główne jej uprawy pochodzą z Azji mniejszej, Europu południowej i zachodniej. Gorczyca zawiera od 28% do 35% tłuszczu , którego ilości

kuron.com.pl
ZAPIEKANKA MAKARONOWA BOLOGNESE (bezglutenowa) 176

mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i chwilę podsmażamy, a następnie wlewamy sok pomidorowy. Dodajemy cukier, mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje. Studzimy. Następnie do letniego sosu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, według przepisu na opakowaniu, tak aby był al dente. Odcedzamy, przelewamy(...)zimną wodą i wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego. Makaron zalewamy gotowym sosem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min. Mozzarellę odsączamy z wody i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po upływie 15 min., zapiekankę posypujemy startą mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika na około 10 min. Podajemy na ciepło

Kuchnia MagdaLeny
Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku 154

tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy.  Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam.  Taki talerz smakołyków kolorowych znajdzie zwolenników dań grillowych. Składniki: frankfurterki wędzone, 1 garść świeżych zielonych szparagów, 2 czerwone cebule, 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone(...)białe kiełbasy, 2 małe młode cukinie, 1 maniok, 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili, mieszanka przypraw do warzyw na grilla, olej rzepakowy, sól. Przygotowanie: Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją i imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami

Moniki Smakołyki
Żeberka w sosie barbecue 127

mną moja znajoma Iwona Dziękuję Są bardzo smaczne i szczerze je polecam! Składniki: 500 g żeberek 1-2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej 2 łyżki oleju rzepakowego 8 łyżek dobrego sosu BBQ (najlepsze będą z mocno wędzoną nutą) 1 cebula Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy olejem i oprószamy przyprawą grillową. Grillujemy na patelni lub grillu elektrycznym z dwóch stron(...)mięso się lekko przyrumieni. Zdejmujemy żeberka z grilla. Połową sosu BBQ smarujemy żeberka z dwóch stron i układamy w żaroodpornym naczyniu. Cebulę kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni. Po około 1,5 godziny zdejmujemy folię, smarujemy wierzch żeberek lekko sosem BBQ i pieczemy kolejną godzinę

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka makaronowa z serem i salami 191

Sałatka makaronowa z serem i salami Smaczna, treściwa i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowo-warzywna z żółtym serem, salami, szynką i pysznym sosem. Polecam!     Składniki: 200g makaronu – użyłam makaronu świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku(...)Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pół łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz – po około pół łyżeczki     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Szynkę oraz salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę

Blog z Apetytem