sosy - 72234 przepisów (strona:874/4816)

Sałatka z grillowaną cukinią, halloumi i sosem pomidorowo-pomarańczowym 181

preferuję lekkie dania wegetariańskie i taką też przygotowałam sałatkę. Roszponka z grillowaną cukinią i grillowanym serem halloumi, który wcześniej zamarynowałam w Musztardzie Kieleckiej, świetnie zgrały się z owocami i sosem przyrządzonym z Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra i soku pomarańczowego. Uwielbiam to połączenie i gwarantuję, że jak wypróbujecie, to zakochacie się w nim tak jak my :) 3-4 porcje(...)sera halloumi średnia cukinia ok. 300 g malin czerwona pomarańcza sól i pieprz marynata do sera: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stolowej sos pomidorowo-pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy 4 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego extra 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki dodatkowo: łyżeczka oliwy do posmarowania patelni lub tacka do grillowania

Mienta blog
Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i warzywami 376

Krokiety z kurczakiem, mozzarellą i warzywami Chrupiące krokiety, wypełnione pysznym farszem i polane domowym sosem czosnkowym to świetny pomysł na pyszny i niecodzienny obiad. Polecam!     Składniki: Naleśniki PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 1 mała cukinia 1 kulka mozzarelli z zalewy przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)słodka. papryka ostra olej do smażenia 1 szklanka bułki tartej do panierowania Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ   *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5-7 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor

Blog z Apetytem
Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu 160

krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej(...)rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc. Co najmniej na pół godziny przed grillowaniem wyciągnij mięso lodówki, żeby się ogrzało. Grilluj

Niedzielny kucharz
KOKOSOWE PULPETY Z KURCZAKA W SOSIE CURRY 149

Delikatne kulki z mięsa mielonego z dodatkiem wiórków kokosowych polane korzennym sosem curry w towarzystwie sypkiego ryżu to pyszna propozycja na lekki obiad. Ja przygotowałam je na parze ale można ugotować je np. w bulionie warzywnym lub upiec w piekarniku 😊 PULPETY: 200 g mięsa mielonego z kurczaka 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko(...)Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz SOS: 1 szkl. mleka kokosowego 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki przyprawy garam masala lub korzennej 1 łyżeczka soli  1 łyżka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Z masy formujemy małe kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy

Marcepanowa kuchnia
Skrzydełka pieczone w pikantnej pomidorowo-miodowej marynacie z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym 117

domu przygotować takie jedzenie, które będzie piknikową namiastką. Ja przygotowałam skrzydełka w pikantnej, lekko pomidorowej marynacie i upiekłam je w piekarniku. Do tego chrupiące łódeczki z ziemniaków i sos czosnkowy. Jestem pewna, że takie skrzydełka będą pyszne także z grilla, ale trzeba je piec koniecznie na specjalnych tackach, żeby marynata nie kapała na palenisko. Składniki marynaty na około(...)założenia mają być większe. W rondlu z grubym dnem (głębszej patelni lub frytownicy) rozgrzać tłuszcz i smażyć ziemniaczki na złoty kolor. Podawać z grubą solą, ketchupem lub sosem czosnkowym. Ziemniaczki w wersji mniej kalorycznej: zamiast smażenia w głębokim tłuszczy, trzeba przekrojone ziemniaki lekko natłuścić olejem i rozłożyć na blasze do pieczenia. Zapiekać w temperaturze 200 stopni C, najlepiej z termoobiegiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
GOŁĄBKI Z MIĘSA MIELONEGO I RYŻU BIAŁEGO 192

Składniki na gołąbki: 0,7 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu białego 1 duża kapusta 2 jaja mielony pieprz ziołowy do smaku sól do smaku Składniki na sos:  małe opakowanie koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki 1łyżka kucharka mąka pszenna do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania:  Przygotuj kapustę z dużymi, szerokimi liśćmi. W garnku z osoloną wodą ugotuj ryż(...)których znajduje się farsz. Z garnka, w którym gotowały się gołąbki odlej do mniejszego rondla 2,5 szklanki wywaru, dopraw go koncentratem pomidorowym i zagęść mąką do konsystencji sosu. Gołąbki poporcjuj na płaskie talerze i polej sosem. Można podawać z chlebem, z ziemniakami lub według własnego uznania

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Glazura na grilla z wina i cynamonu 136

krytyczka kulinarna. Czas grillowania: 20 minut Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie glazura na 4 kawałki mięsa Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej(...)rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i gotuj, aż płyn zgęstnieje. Obtocz mięso w marynacie (najlepiej nadaje się do tego foliowy worek do mrożenia) i marynuj co najmniej 2 godziny lub całą noc. Co najmniej na pół godziny przed grillowaniem wyciągnij mięso lodówki, żeby się ogrzało. Grilluj

Niedzielny kucharz
Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri 181

burgery to jest naprawdę sztosik! Pyszny delikatnie ciągnący się ser halloumi, grillowany ananas ( #teamananas łapki w górę!), trochę zielska i aromatyczny sos chimichurri . To nie mogło się nie udać! Tak samo, jak zeszłoroczne burgery z ciecierzycy z serem halloumi i relishem z ananasa  te smakują wyśmienicie. W dodatku robi się je w ekspresowy sposób bez praktycznie żadnych uprzednich przygotowań(...)wystarczy tylko zmiksować nieco wcześniej składniki na sos chimichurri . Chociaż w wersji dla super leniwych można wykorzystać również klasyczne pesto. Myślę, że te burgery mogą umilić letnie i wiosenne dni spędzone na grillowaniu poza domem. Polecam szczególnie na tegoroczną majówkę! * SKŁADNIKI na 4 burgery 4 fińskie bułki owsiane (lub inne ulubione) 200 g cypryjskiego sera halloumi 4 plastry świeżego ananasa

Food Square
ESKALOPKI ZE SCHABU W SOSIE PIECZARKOWYM 177

Duszona wieprzowina w pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosie to kolejna propozycja na prosty, ale smaczny i pożywny obiad. Kruche plastry mięsa zatopione w gęstym, pieczarkowym sosie dają nam klasyczne danie kuchni polskiej.  Składniki: 600-700 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek sól pieprz ziołowy ziele angielskie liść laurowy śmietana ukwaszona 18% 1 łyżka mąki do zaciągnięcia(...)sosu masło klarowane Wykonanie: Mięso kroimy na 1 cm plastry delikatnie rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem ziołowym i smażymy na klarowanym maśle z obu stron do delikatnego zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz, a na patelnie przekładamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę, po czym dodajemy pokrojone pieczarki. Ponownie smażymy całość chwilę, a następnie przekładamy na patelnię plastry

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kaszą pęczak 122

pęczak, można więcej 1 cukinia bez obierania 4 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula pęczek rzodkiewek 4 ogórki konserwowe 1 ogórek świeży zielony natka pietruszki, koperek sos ziołowo-koperkowy knorra sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę ugotować wg przepisu, przelać zimną wodą by się nie kleiła i dobrze osączyć Pokrojoną cukinie obsmażyć krótko na maśle lub oleju Cebulę, łodygi(...)selera, rzodkiewki, ogórki i paprykę pokroić w kostkę Składniki wymieszać, polać przygotowanym wg przepisu na opakowaniu sosem, wymieszać. posypać natka i koperkiem Można przygotować sos; z cytryny, miodu i oleju. Wtedy jeszcze posypujemy sałatkę solą i pieprzem wg uznania. Sos koperkowo-ziołowy doprawiłam po swojemu tzn.dodałam do niego miodu i ciut więcej oleju niż podano w przepisie. Mój smak

Proste Potrawy
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 144

łyżka) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,25 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1-2 łyżki sosu sojowego kilka kropli sosu worcestershire (opcjonalnie) czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz masło do smażenia Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym:  Na patelni roztopić masło i przesmażyć(...)mieszając, aż cebula i pieczarki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.  Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę

Codzienne Gotowanie
sałatka z masłem orzechowym 154

Chrupka a zarazem delikatna, wyrazista i subtelna. Idealna zarówno dla miłośników masła orzechowego jak i wszystkich tych, którzy lubią czasem eksperymentować w kuchni. SKŁADNIKI roszponka brokuł ser feta żurawina sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki oliwy Do sałatki używamy surowy brokuł – wyłącznie różyczki, które drobno siekamy. Ser kroimy w kostkę. Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej(...)smaki się „przegryzły”. Do sosu świetne jest masło orzechowe z całymi orzeszkami. Trzeba uważać z ilością sosu do sałatki ponieważ jest bardzo intensywny

Między kuchnią a pokojem
Szaszłyki caprese – idealne na grilla 252

słynnej sałatki caprese – niezwykle widowiskowa, prawda? Takie zdrowe szaszłyki będą doskonałym dodatkiem to mięs czy po prostu smaczną przekąską. Przed podaniem szaszłyki polejcie odrobiną oliwy z oliwek lub sosem balsamico. Smacznego! Zobacz też: Pomidory z mozzarellą i sosem koperkowym Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i cebulką Przepis na szaszłyki caprese Drukuj przepis Czas(...)gotowania: 10 minut Składniki opakowanie mini mozzarelli pomidorki koktajlowe listki bazylii oliwa z oliwek lub sos balsamico sól i pieprz patyczki do szaszłyków Przepis 1 Pomidorki i liście bazylii myjemy. Mozzarellę odsączamy z zalewy. 2 Na szaszłyki nakładamy naprzemiennie składniki. Solimy oraz pieprzymy do smaku. 3 Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek lub sosem balsamico.   Artykuł Szaszłyki caprese

Kuchnia Bazylii
Mini zapiekanki z cukinii 139

czosnek) ewentualnie sól, pieprz do smaku. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. I generalnie mamy wszystko gotowe. Teraz możemy zająć się układaniem wszystkiego w foremkach. Układamy warstwy:  Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy  powtarzamy Sos pomidorowy / Cukinia / Liście szpinaku / Ser pleśniowy i na sama górę zmieściłem jeszcze Cukinia / Sos pomidorowy Gdy mamy wszystko ułożone to do pieca(...)Polecam zrobić w takich małych foremkach bo później łatwiej z nich zjeść i nie ma problemu z przekładaniem na talerz aby się nie rozwaliło - a wychodzi płynna bo mamy sos pomidorowy dodatkowo rozpuszczony ser.  Smakuje obłędnie :) Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (4 porcje): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Wtorek: Pizza z komosy z groszkiem i chorizo 106

spodzie z komosy jest sycąca, bardzo smaczna i zdrowa! Jak w przypadku każdej pizzy na wierzch można wyłożyć dowolne składniki. Tylko jednego nie wolno zmieniać – spód trzeba posmarować sosem pomidorowym – na przykład według tego (naszego ulubionego) przepisu . Jeśli chcecie by sos był jak najmniej kaloryczny możecie zmniejszyć lub zrezygnować z dodatku masła. Składniki: 2 szklanki komosy 1 łyżeczka(...)granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki parmezanu plus kilka łyżek 1 jajko 1/2 szklanki sosu pomidorowego ( np. według tego przepisu ) 2 szklanki zielonego groszku 1 szklanka tartej mozzarelli kawałek kiełbasy chorizo Przygotowanie: Krok 1 Komosę przesyp do głębokiej misy. Zagotuj 4 szklanki wody i zalej wrzątkiem komosę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na całą noc. Krok 2 Odsącz komosę

Niedzielny kucharz