pęczka natki pietruszki przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego lubczyku, szczypta ostrej papryki w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego WYKONANIE Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy masło i mieszając podsmażamy około 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wrzątku, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy(...)lekko solimy i spulchniamy widelcem. Polędwicę wołową osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku oraz suszonym oregano, lubczykiem i 1 łyżeczką sosu sojowego. Dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki, ale nadal pozostanie jędrny
cool and mintyjest produkowana jedynie soi, a więc nie zawiera glutenu. Poza tym ma ciemniejszy kolor i jest bardziej intensywna w smaku. Według mnie najlepsza soja do marynowania mięsa. Skrzydełka zaostrzyłam sosem z harissa. Uwaga, sos jest bardzo ostry! Ta marynata jest bardzo prosta. Oprócz soi i harissa potrzebna jest oliwa i świeżo utarty imbir. Skrzydełka w niej marynowane są bardzo smaczne(...)aromatyczne. Przepis na skrzydełka Składniki: 1 kg skrzydełek 100 ml tamari soi 50 ml oliwy 1 łyżka sosu harissa 1 łyżeczka soli 2 łyżki miodu 1 łyżka świeżo utartego imbiru lub mrożonego, tutaj przepis Do głębokiej miski wlej soję, miód, oliwę i harissa. Dodaj sól i wymieszaj. Osuszone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj a marynatą. Przykryj folią i marynuj
codojedzeniaPomidorowy kuskus z mięsem i warzywami Zazwyczaj robiłam kuskus z warzywami i mięsem bez żadnego sosu czyli raczej „na sypko” :) tak jak na przykład tutaj. Dziś postanowiłam dokonać małej modyfikacji dodając sos pomidorowy. Danie nabrało zupełnie innego smaku i przyznam szczerze, że teraz sama nie wiem które wolę bo oba są pyszne :) Polecam. Składniki potrzebne(...)przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g kaszy kuskus, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w sosie, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 1 niewielka cebula, sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia. Sposób przygotowania pomidorowego kuskusu: Kaszkę kuskus
Gotuj Się Kto MożeZapiekanka z tortellini Dziś pomysł na kolejną zapiekankę – tym razem z tortellini, kurczakiem i warzywami, a to wszystko zalane sosem beszamelowo – serowym. Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z tortellini: Podstawa zapiekanki: 1 opakowanie dowolnego tortellini, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 czerwona papryka, 200g fasoli szparagowej (może być mrożona), sól, pieprz(...)przyprawa do kurczaka. Sos: szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 200g sera żółtego, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki z tortellini: Filet z kurczaka płuczę, kroję w kostkę i podsmażam z przyprawami. Tortellini gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Fasolkę szparagową gotuję
Gotuj Się Kto Możestałem z 5 min i zastanawiałem się czy tortilla czy pita do kebaba - ostatecznie padło na drugą opcję. Upieczone chrupkie mięsko , surówka według przepisu mojej teściowej, chlebek pita i sos czosnkowy - OTO MOJA WERSJA KEBABA :) Składniki: 700g szynki wieprzowej w kawałku 6 małych chlebków pita słodka papryka, ostra papryka zioła prowansalskie, czosnek granulowany sól, pieprz Surówka: pół główki kapusty białej(...)marchew świeży koperek - garść 3 łyżki oleju 2 łyżeczki musztardy ostrej sól, pieprz Sos: 200g jogurtu naturalnego łyżka majonezu 3 ząbki czosnku sok z cytryny sól, pieprz Mięsko kroimy na cienkie małe kawałeczki - zasypujemy przyprawami (u mnie słodka i ostra papryka, czosnek granulowany i zioła prowansalskie - kto co lubi). Mięsko przesmażamy na patelni - a następnie wrzucamy do naczynia żaroodpornego
Smacznie Pysznie Kalorycznieprzyjaciół i rodzinę. Przygotowaliśmy więc wspólnie... a nawet można powiedzieć ugrillowaliśmy pizze... i to nie byle jaką bo taką polską... z kaszanką, jabłkiem i... ziemniakami. Do pizzy użyliśmy nowego sosu zimnego WINIARY dzięki czemu nasza pizza była idealnie doprawiona i ziołowa. Powiem Wam jedno. Palce lizać. Składniki: CIASTO: 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyzka(...)oleju 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki płatków ryżowych 1 łyżeczka soli DODATKI DO PIZZY: 1-2 cebule 5 ugotowanych ziemniaków 3 łyżki sosu ziołowego WINIARY 2 jabłka 30 dag kaszanki oliwa bazylia matka pietruszki Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól, cukier i pokruszone płatki mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut
Kuchnia w oparachmożemy bez strachu o katar spotkać się na świeżym powietrzu. Te tartaletki idealnie nadadzą się na grilla jak i na piknik za miasto. Co potrzebujemy: 1 op. ciasta francuskiego sos ziołowy zimny WINIARY pomidorki koktajlowe 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona cebula 1 kulka mozarelli sól pieprz oregano olej rzepakowy koperek świeży posiekany Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze(...)cząstki. Ser mozarella kroimy na plastry Foremki do tartaletek wykładamy ciastem francuskim i smarujemy brzegi rozbełtanym jajkiem. Spód ciasta francuskiego nakłuwamy widelcem. Dodajemy do ciasta sos ziołowy i rozprowadzamy na sam spód tartaletek. Na sos ziołowy WINIARY dodajemy plastry mozarelli, a potem paprykę, cukinię i czerwoną cebulę. Na sam wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Polewamy odrobiną
Kuchnia w oparachjest dla mnie najważniejsze? Aby rodzina jadła zdrowe ale też swoje ulubione potrawy. Jesień nie musi być nudna... Jesień nie musi być monotonna. Składniki: CIASTO I SOS 3 szklanki kalafiora 1/4 szklanki startego parmezanu 1/2 szklanki startej mozarelli 1 jajko sól bazylia oregano 1 sztuka pomidorów w puszce 1/2 cebuli DODATKI: pomidory koktajlowe 1/2 cebuli sól pieprz bazylia(...)bazylię, starty parmezan i mozarellę. Mieszamy. Formę do pizzy lub na blachę wykładamy ciasto i formujemy kształt pizzy. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. PRZYGOTOWUJEMY SOS: Posiekaną cebulę szklimy na patelni. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami i dusimy aż sos zgęstnieje. Szynkę kroimy w kostkę. Pieczarki podsmażamy. Cebulę kroimy. Na podpieczone
Kuchnia w oparachsmażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Składniki na sos beszamelowy: • 6 łyżek masła • 6 łyżek mąki • 3 szkl. mleka • 3 szkl. wody • 6 łyżeczek śmietany • sól, pieprz • gałka muszkatołowa Masło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy. Teraz dodać mleko. Szybko(...)dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (niektóre wymagają podgotowania, inne niekoniecznie). Blaszkę o wymiarach 25x35 natłuścić oliwą. Teraz układamy kolejne warstwy: • sos beszamelowy • makaron • mięso • ser żółty • sos beszamelowy itd Wszystkie warstwy powtórz 3-4 razy. Wierzch powinien stanowić sos beszamelowy z żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
KUCHNIA POLSKAnasionami gorczycy i przeciśnięty dwukrotnie przez praskę lub roztarty na desce z odrobiną soli jeden ząbek czosnku – nie dodawajcie go więcej – ma być wyczuwalny czosnkowy aromat, ale to nie sos czosnkowy sensu stricto, spróbujcie – czosnek nie może przytłumić całego smaku sałatki . Jeśli Wasz czosnek jest bardzo mocny w smaku, soczysty i oleisty, użyjcie tylko pół ząbka. Doprawiamy sos pieprzem(...)smaku. Sałatki nie solimy – ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, słone są już i same śledzie, i majonez, i kiszone ogórki. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce – zapominamy o niej na 12 godzin. Tak naszykowane śledzie najlepsze są na drugi dzień. Sałatkę
Karo in the Kitchenchyba nic prostszego na obiad niż makaron z sosem. W naszej kuchni dość często powstają właśnie takie dania. Chociaż jest nas dwójka, podajemy zwykle proporcje dla 4 osób. Po prostu gotujemy na dwa dni. Gotujemy wtedy połowę makaronu podanego w przepisie poniżej, a resztę na kolejny obiad. Nie polecamy natomiast gotowania całego makaronu, wrzucania go do sosu i zostawiania(...)sposób na drugi dzień. Makaron mocno pęcznieje i nabiera niefajnej konsystencji. Przepis na kurczaka w porowym sosie powstał zupełnie przypadkiem. Akurat w domu nie mieliśmy nic innego, a możliwości i chęci pójścia na zakupy zabrakło. Finalnie powstało pyszne danie, do którego często wracamy. SKŁADNIKI (dla 4 osób): 400 g makaronu świderki lub rurki 1 duża pierś z kurczaka
Kuchnia od dwojgaUwielbiam szakszukę! Jem bardzo często, z przeróżnymi dodatkami i zazwyczaj na obiad, a nie na śniadanie. Ostatnio stwierdziłam, że skoro niejednokrotnie przyrządzam sos pomidorowo-pomarańczowy, to dlaczego by nie wykorzystać tego pomysłu i w tym daniu. To był sytrzał w dziesiątkę! Zdecydowanie najlepsza wersja szakszuki jaką jadłam. Z obiadu, z dnia wcześniejszego zostało mi trochę komosy ryżowej, więc wykorzystałam akurat(...)używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Pikantny ketchup mieszamy z sokiem pomarańczowym. Dodajemy passatę pomidorową, pomarańczowo-pomidorowy sos i pokrojonego pomidora, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą. Wyłączamy ogień, dodajemy komosę i mieszamy, a na wierzch wbijamy jajka. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli nie posiadacie patelni
Mienta blogblogu prezentowałam już kilka wersji, ale z pewnością ujrzycie jeszcze niejedną ich propozycję. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który nadaje im pysznego charakteru. Koniecznie spróbujcie! (około 7-8 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (czubate) suszona bazylia sól, pieprz(...)Dodatkowo: 50g żółtego sera Ponadto: masło/olej do smażenia (u mnie tym razem olej kokosowy Woj-Len ) Sos czosnkowy: 100 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku cukier puder (do smaku) sól, pieprz Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę. Przygotować placki. Umytą cukinię zetrzeć
Di gotujeLubicie śmietanowy sos pieczarkowy? Jeśli tak, proponuję Wam pałki z kurczaka, duszone na patelni w aksamitnym sosie pieczarkowym. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego smaku. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz olej do smażenia 2 większe cebule 500 g pieczarek 2 ząbki(...)drugą stronę. Po tym czasie patelnię odkrywamy, dodajemy natkę pietruszki i śmietanę. Całość mieszamy i jeszcze przez 3 - 4 minuty dusimy, aby trochę odparowała woda. Jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smak mojego domuszklanka miała 300 ml) - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 opakowanie mrożonych owoców morza (200 g) - 1 litr wody i 1 kostkę rosołową (lub 1 litr bulionu warzywnego) - 3 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczkę sosu sojowego - 150 g mrożonej marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 saszetkę naturalnej mieszanki przypraw do paelli z szafranem (przyprawę oraz ryż do paelli kupiłam w Auchan) - natka(...)przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy mrożoną marchewką i całość smażymy przez ok. 10 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy bulion. Do wrzątku dodajemy kostkę rosołową, sos rybny oraz sos sojowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień pod bulionem, tak aby cały czas pozostawał ciepły. 4. Do usmażonej marchewki dodajemy pomidory z puszki oraz szczyptę cukru. Wszystko podsmażamy przez
Bez Cebuli