sosy - 72234 przepisów (strona:881/4816)

Kapusta pak choi w koreańskim sosie 130

tylko napotkam w sklepie chińską kapustę pak choi (zwaną też bok choy) to kupuję większy zapas. Później rozkoszujemy się nią przyrządzoną w ostrym słono-słodkim koreańskim sosie, który dzięki prażonym ziarnom sezamu ma lekko orzechowy posmak. Proste i pyszne danie Polecam! Składniki: 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g) 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka(...)cukier aż się rozpuszczą. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy cebulkę i czosnek i smażymy przez około minutę. Dodajemy zwartość miseczki, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie, ugotowaną na parze kapustę przekładamy do dużej miski. Zalewamy koreańskim sosem i mieszamy. Możliwości podania jest bez liku Bardzo lubimy ją z samym ryżem. Świetnie też komponuje się

Lamarida.pl
Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym 106

składników.  300g wołowiny  2 papryki  1 papryczka chilli 100g mrożonego groszku 1 duża cebula  2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku  5 łyżek sosu ostrygowego 5 łyżek sosu sojowego sól, pieprz  olej  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sezamu 1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli(...)kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną.  3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy

Szefowa kuchni
Sałatka z quinoa, batatami i granatem 131

właśnie wybiorę Twój przepis do przygotowania Sałatka z przepisu Ani Ćwiek jest pyszna – lekka, świeża, bardzo syta. Wszystkie składniki sałatki idealnie się ze sobą komponują. Wspaniale smakuje z sosem balsamico, jednak Ania sugeruje podawać ją także z sosem musztardowo-miodowym. Sałatkę możecie przygotować zarówno na imprezę, jak i obiad do pracy. Smacznego! Zobacz też: Sałatka makaronowa z serem feta(...)granatem Drukuj przepis Porcji: 4-6 Czas gotowania: 30 minut Składniki 2 bataty granat 100 g serka lazur 0,5 szklanki quinoa 2 garście rukoli tymianek łyżka oliwy sól sos balsamico papier do pieczenia Przepis 1 Bataty obieramy, kroimy w kostkę, polewamy oliwą, oprószamy tymiankiem i solimy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Bazylii
Poniedziałek albo cały tydzień w lekkim tonie 139

mniej więcej cztery garście) 160 g pomidora malinowego (1 pomidor) 60 g czerwonej papryki (ok. ¼ papryki) 80 g kukurydzy z puszki (6 łyżek) 1 puszka tuńczyka, w kawałkach w sosie własnym (120 g po odsączeniu) Składniki na sos: 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (40-50 g) lub oliwy z oliwek ¼ łyżeczki soli szczypta pieprzu ½ łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie Wszystkie składniki na sos, umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsamy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Sałatę umieszczamy na dwóch talerzach lub w lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy

KulinarneImpresje.pl
Truskawkowe naleśniki a'la Crepes Suzette 132

wspaniałych truskawek. Truskawkowe naleśniki a'la Crepes Suzette naleśniki: 250 ml mleka  1 jajko około 110 g mąki pszennej 1 łyżka kako 1 łyżka stopionego masła szczypta soli sos truskawkowy: 1 opakowanie truskawek mrożonych "Hortex" (bez szypułek) 1 łyżka masła masła pół szklanki cukru trzcinowego sok z rozmrożonych truskawek szczypta kardamonu bita śmietana i starta czekolada do dekoracji(...)Cały czas mieszając dosypuj kakao i mąkę, a na końcu wlej stopione masło. Gdy ciasto będzie miało jednolita konsystencję odstaw ciasto na pół godziny. W tym czasie zajmij sie sosem. Truskawki wysyp do miseczki, lekko je rozmroź w mikrofalówce lub nad parą. Na rozgrzanej patelni o grubym dnie rozpuść cukier. Gdy lekko zbrązowieje wlej sok z truskawek i mieszaj

Gotuj Sam!
Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 128

może być mieszanka sałat) Łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty(...)złoto. Przełóż na ręcznik papierowy. Wyciągnij cieciorkę i batata z piekarnika, lekko przestudź. Umyj i osusz warzywa. Papryki i pokój w kostkę, marchew w cienkie paski. Wymieszaj składniki sosu. Ułóż warzywa i ser w głębokiej misie, polej sosem. Twoja Buddha bowl gotowa! Smacznego! Artykuł Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Zrazy wieprzowe (z szynki) w sosie kurkowym 171

Moje pierwsze zrazy:). Zrezygnowałam z pomysłu zawijania ich nitką, jedynie spięłam wykałaczkami. Sprawdziło się, nie rozpadły się podczas gotowania i zaoszczędziłam sporo czasu. Sos kurkowo-warzywny pasuje do nich doskonale. Zrazy: 1 kg szynki wieprzowej  200g wędzonego boczku 4 ogórki kiszone 1 duża cebula musztarda sól, pieprz, papryka słodka  Sos: 300g kurek (mogą być mrożone) 2 marchewki(...)przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą i przyprawami.  3. Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu. Dusimy jeszcze chwilę do momentu kiedy sos zgęstnieje

Szefowa kuchni
Kotlety schabowe marynowane w sosie czosnkowym 118

rosół, co niedzielę. W poniedziałek wiadomo, pomidorówka. Nomen omen, rosół właśnie dzisiaj mamy, a jutro potrawka z kurczaka. Dzisiaj proponujemy Wam schabowe w troszkę innym wydaniu. Marynowane w sosie czosnkowym. W zasadzie sos można zrobić samemu, my użyliśmy gotowca, bo mieliśmy pod ręką. Kotlety wyszły nieziemsko soczyste i aromatyczne. Do tego ziemniaki z wody, z koperkiem i przesmaczna surówka(...)cebuli i kiszonego ogórka. Składniki 2 kotlety schabowe różowa sól himalajska pieprz czarny mielony 4 łyżki sosu czosnkowego np. Folwark 4 łyżki mąki 1 jajko 50 ml mleka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 100 g smalcu Przygotowanie Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, z obu stron smarujemy sosem czosnkowym, odkładamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Jabłkowa fantazja z cynamonem 102

umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych) 2 łyżeczki cukru sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu Sos 150 ml kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie cukru wanilinowego 30 g cukru pudru Do dekoracji niewielka ilość cynamonu niewielka ilość ubitej śmietany 30% UHT Wykonanie Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe(...)Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczynia, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę. Sos Śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder łączymy widelcem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C przez mniej więcej

KulinarneImpresje.pl
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 178

zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym(...)pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku i vitello tonnato bez cielęciny. Do tego z sosem tatarskim, który uwielbiam. Robi się dosłownie chwilkę a będzie idealną przystawką na Wielkanocnym stole. Wygląda efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków

Ugotowane pozamiatane
GOTOWANE PULPETY W SOSIE KURKOWYM 177

Jedno z moich ulubionych dań obiadowych  ... 💚 Mięciutkie  pulpety zrobione z mielonej w domu łopatki, sos śmietanowy i odkopane w zamrażalniku kurki stworzyły na prawdę pyszny obiadek.  Jak dobrze, że jesienią zamroziłam sobie kilka małych paczuszek tych pysznych grzybów 😉 Oczywiście kurki można pominąć lub zastąpić pieczarkami.  Składniki: 500 g mielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)liściem laurowym. Lekko ją posolić. Na wrzątek wkładamy pulpety i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz, a wywar zostawiamy do przygotowania sosu.  Połowę cebuli drobno kroimy i podsmażamy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy kurki i smażymy je do  miękkości podlewając wywarem od pulpetów. Gdy kurki są miękkie sos zagęszczamy śmietaną

Walijskie Pichcenie
Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą 174

wychodzi. Przyznaję, czasem są klęski, ale nie warto się poddawać. Postanowiłem podzielić się z wami przepisem na ciekawą sałatkę makaronową z dodatkiem boczku i rukoli. Całość łączy majonez i sos sriracha. W moim domu tego rodzaju sałatka znika z lodówki na drugi dzień. Świetnie nadaje się też jako przekąska do pracy. Niektórzy mogą ją wypróbować do potraw z grilla. Przygotowanie(...)boczkiem i rukolą 200 g makaronu farfalle – tu znajdziecie ten produkt 200 g boczku w cienkich plastrach 100 g rukoli 1 cebula czerwona 1 pomidor 4 łyżki majonezu sos sriracha – polecam ten produkt pieprz i sól tacka aluminiowa – o taka jak tutaj Przepis – Sałatka makaronowa z boczkiem i rukolą Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Fajnie

Kuchennyviral.pl
Sałatka warstwowa z selerem, kurczakiem i ananasem. 172

się również na wielkanocny stół. Zachęcam do wypróbowania. :) Składniki: I. Kurczak: 2 piersi z kurczaka lub 1 podwójna 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka curry oliwa z oliwek I. Sos: 250 ml majonezu light 5 łyżek (200 ml) jogurtu greckiego 2 garście startego parmezanu 1 łyżeczka curry sól  pieprz 1 chluśnięcie Tabasco  1 łyżka syropu z ananasa kilka(...)jajek 1 szklanka startego parmezanu rzeżucha szczypiorek sól Sposób przygotowania:  Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W małej miseczce mieszamy jogurt z curry.  Powstałym sosem smarujemy obficie mięso, z obu stron. Odstawiamy na pół godziny ( w temp. pokojowej). Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy kurczaka ok. 3 minuty  każdej strony. Następnie przekładamy mięso do brytfanki przykrywamy

DominikaDolci
Małże św. Jakuba pod chrupiącym kocykiem. Pyszne! 116

daniem zajadałam się w Stanach, zaraz po burgerach! :P Spróbujcie- warto! ;) Składniki (na 2 osoby): 250 g mrożonych małży św. Jakuba (przegrzebków) I. Sos: 250 g pomidorów z puszki  1 mała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia  sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych  kilka pistacji  1 łyżka bułki(...)mikrofali, która jest moim wrogiem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy.  Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy. Odstawiamy. Orzechy niedbale kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy bułkę tartą.  Czosnek bardzo drobno siekamy

DominikaDolci