swoich lunchboxów podobne dania? Kurczaka obtoczyłam w ziołach, usmażyłam na patelni grillowej, położyłam na sałacie i dodałam pozostałe składniki. Całość polałam mieszanką oliwy, miodu i musztardy – lubię sosy z połączenia tych trzech składników. Jeżeli szukacie lekkich sałatek, ta na pewno sprosta Waszym oczekiwaniom. Aby była mniej kaloryczna, sos możecie zamienić po prostu na oliwę z oliwek. Zobacz też: Sałatka(...)Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pierś z kurczaka kilka liści sałaty rzymskiej 2 pomidory mozzarella w kulce łyżeczka ziół prowansalskich łyżka oliwy sól i pieprz sos: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu, łyżka musztardy Przepis 1 Pierś z kurczaka posypujemy ziołami, solą i pieprzem, a następnie polewamy oliwą - smażymy na patelni grillowej. Po przestygnięciu kroimy w kawałki
Kuchnia Bazyliimarchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por (biała część) 3-4 liście kaffiru 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki sosu sojowego 1 kalafior 1 łyżka sosu ostrygowego cukier palmowy tymianek cynamon sól, pieprz Dodatkowo: ryż natka pietruszki Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy posiekany czosnek. Jarzyny obieramy, ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy sos sojowy, zalewamy passatą, wrzucamy liście kaffiru i dusimy pod przykryciem około 10 min. Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy sos ostrygowy. Całość doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem, tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z ryżem i natką pietruszki
R'n'G Kitchensól pieprz gałka muszkatałowa bazylia Przygotowanie: Jak zrobić szpinak w linku poniżej: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i z połową sosu beszamelowego. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia przekładamy makaron. Po wierzchu smarujemy drugą połową sosu beszamelowego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny, zapiekanka ma być(...)rumiana (jeśli wierzch zapiekanki jest blady to trzeba ją jeszcze troszkę potrzymać). Gotową zapiekankę możemy posypać natką pietruszki. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. śmietanki 12% sól pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło, gdy się roztopi dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło, uważając aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia
Dieta Rozdzielna i Zdrowieramach wspólnego gotowania przygotowałam pulpety wieprzowe w sosie curry z warzywami. Sos wyszedł bardzo ostry i tylko mnie w domu przypadł do gustu. W przepisie odjęłam zatem pasty curry i imbiru, bo nie wszyscy lubią tak wyraziste smaki. Curry przygotowały również: Mirabelka , Ania i Malwina . Pulpety: 500 g wieprzowego mięsa mielonego, najlepiej łopatki 1 mała kajzerka 1 jajko(...)smaku: przyprawa curry, suszony czosnek, kumin mąka do panierowania Sos: 1 mała marchew kawałek selera pół czerwonej papryki szklanka mrożonej fasolki szparagowej pół puszki kukurydzy 2-3 ząbki czosnku mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej pasty curry suszony imbir (proponuję pół łyżeczki) kumin (duża szczypta) sól posiekana natka pietruszki – ok. 2 łyżki pół pęczka natki
Czerwień i błękitrazem pulpeciki cielęce, lekkie dietetyczne z brokułem i sosem bazyliowym. Zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. Brokuł przemyciłam do mięsa i nawet oporni na warzywa zjedzą. Polecam dla dzieci i osób na diecie. pulpety: 40 dkg cielęciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 brokuła 1 jajko 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej sól, pieprz przyprawa(...)mięsa mąka pszenna sos: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 1 garść liści bazylii sól, pieprz czerwony Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam
wesoła kuchniaWtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego 100 g Opakowanie(...)podać np. prosciutto . Przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem i mango. W tej sałatce zużyliśmy resztki cukini, które nie zostały wykorzystane w cukinowym. spaghetti Piątek – Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Ten przepis wzięliśmy z jednego z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych
Niedzielny kucharzKurkuma Curry Suszony czosnek (opcjonalnie) Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo(...)fast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy na ciepło, w bułce, z sałatą i pomidorem. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi z hamburgerami z wołowiny. Trzeba
Niedzielny kucharzzjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego Imbir – 3 cm Czosnek – 3 ząbki Mała papryczka chili Przyprawy 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyżki oleju roślinnego(...)Sól Przygotowanie Krok 1 Myjemy polędwiczkę i przekładamy do głębokiego naczynia. Przygotowujemy zalewę: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy sos sojowy, posiekany w słupki obrany imbir, posiekany w plasterki czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Zalewamy mięso, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc, albo na co najmniej godzinę. Krok 2 Myjemy brukselki (wyrzucamy nieładne liście z wierzchu), batata obieramy i kroimy
Niedzielny kucharzgrzybów Koperek lub natka pietruszki Kiełki Jogurt grecki 400 g 7 jaj Drożdże instant Opakowanie makaronu pszennego Masło Mąka pełnoziarnista Razem: ok. 120 zł Przyprawy: Tymianek Lubczyk Sól Pieprz Sos piri piri lub ostra papryka Olej sezamowy Sos sojowy Sos rybny Spiżarnia: Olej Oliwa z oliwek Zwykła mąka Majonez (opcjonalnie) łyżka musztardy miodowej 2 łyżki oliwy Parmezan Pieczarki Brukselki (pieczarki(...)brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć
Niedzielny kucharzpapryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego Papryczka chili Szczypiorek z dymki Kiełki Przygotowanie: Krok 1 Rozmroź krewetki, zalej garść suszonych grzybów mun ciepłą wodą(...)przypalić czosnku. Po chwili odwróć krewetki na drugą stronę i po kilkudziesięciu sekundach ściągnij z rondla. Wrzuć do rondla papryki. Mieszaj chwilę i dorzuć grzyby. Dodaj łyżkę sosu sojowego i rybnego. Smaż na ostrym ogniu około 2-3 minut. Odcedź brokuły i dorzuć je do rondla. Dodaj posiekaną papryczkę chili i wymieszaj. Dodaj miód i znowu wymieszaj. Dodaj makaron
Niedzielny kucharzzachowują świeżość i nie więdną. 100 g makaronu rurki ok. 80 g szpinaku 1 puszka tuńczyka 2 pomidory lub najlepiej kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1/2 czerwonej cebuli sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu sojowego szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć(...)osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, cebule w półplasterki. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
Jadło i czytadłoPolędwiczka w sosie porowo- śmietanowym to banalnie proste danie obiadowe. Wiem, że ciągle szukacie takich szybkich przepisów. Mało kto ma czas w tygodniu pełnym pracy stać godzinami w kuchni i przyrządzać obiad taki z zupą, drugim daniem, deserem i jeszcze kompotem. Nawet jeśli ktoś ma czas to czy zawsze musi mieć(...)Jest to jedno z pierwszych ciepłych dań jakich nauczyłem się od Taty. Teraz to obowiązkowa pozycja w naszym domowym menu. Polędwiczka w sosie porowo- śmietanowym. Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 0,5 łyżeczki soli szczypta pieprzu 2 łyżki oleju 150 g pora 2 ząbki czosnku 250 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy
kuron.com.plMakaron z kurczakiem w sosie serowym to świetny pomysł na jednogarnkowy ekspresowy obiad. Łatwo go przyrządzić, smakuje wyśmienicie, to mój pomysł jak tanim i szybkim kosztem nakarmić rodzinkę do syta. Zawsze mnie ratuje w awaryjnej sytuacji w końcu makaron zawsze mamy w kuchennej szafce. Polecam. Przeraża mnie, gdy idąc na zakupy widzę u kogoś w koszyku sos serowy w torebce(...)miękkie, od czasu do czasu mieszamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy starty żółty ser oraz pokrojony na kawałki ser pleśniowy , doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gdy sos leciutko zgęstnieje, zestawiamy z ognia. W tym samym czasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu, miękki odcedzamy na sicie-nie przelewamy wodą! Gorący dodajemy do garnka z sosem
Wanilia i Kardamoncayenne) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso🍗 podsmażamy na patelni z dwóch stron (od intensywności podsmażenia zależy kolor sosu, im słabiej podsmażymy mięsko tym jaśniejszy wyjdzie sos). Całą zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną cebulkę, zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i dusimy(...)małe możemy dodać w całości). Dusimy do momentu aż mięso🍗 będzie miękkie (może się okazać, że w trakcie duszenia trzeba będzie dodać troszkę wody💧, ale nie za dużo, aby sos nie był zbyt rzadki - niczym go nie będziemy zagęszczać). Mięsko indycze🍗 aby było miękkie potrzebuje około 1-1,5 godziny⏰ duszenia. Jeśli mięso jest już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolorowa sałatka z mozzarellą, oliwkami i pysznym sosem Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka, po którą chętnie sięgają osoby dbające o linie. Poza tym jest ona prawdziwą ozdobą każdego stołu. Podana z grzankami idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Wspaniale pasuje także jako dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Polecam! Składniki: 100g mieszanki ulubionych sałat 1 zielony ogórek(...)pomidora obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę średniej wielkości. Wykładamy na sałatkę *** *** Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch sałatki *** *** Następnie przygotowujemy sos. Miksujemy ze sobą: oliwę z oliwek, sok z cytryny, listki bazylii oraz czosnek. Całość przyprawiamy solą i pieprzem *** *** Tak powstałym sosem polewamy sałatkę. Na wierzchu układamy odsączone z zalewy oliwki
Blog z Apetytem