sosy - 72234 przepisów (strona:886/4816)

Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 172

majeranek  3-4 łyżki oliwy z oliwek  8 g suchych drożdży  letnia woda  Dodatki: 200 gram kurek  100 gram surowego boczku  1/2 szklanki sosu pomidorowego* 250 gram sera mozzarella  1-2 jajka  szczypta soli i pieprzu * Sos pomidorowy wykonałam na bazie świeżych pomidorów, które smażyłam ez skórki z czosnkiem i cebulą(...)oliwie z oliwek. Doprawiłam jedynie solą, pieprzem i majerankiem. Zmiksowałam na gładki sos za pomocą blendera.  Składniki ciasta na pizze dokładnie wymieszaj dodając tyle wody, by ciasto było lekkie ale nie kleiło się do dłoni. Wyrabiaj ciasto 10 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw

Mango Papaja
Piersi kurczaka z cebulą i bakaliami 153

płatków migdałowych i doskonale komponuje się z kurczakiem. Składniki: – 3 piersi z kurczaka – sól, pieprz do smaku, łyżeczka ziół prowansalskich – 2 łyżki sosu sojowego – olej do smażenia Farsz bakaliowy – 1 cebula – 150 g rodzynek – 4 łyżki płatków migdałowych – sól, pieprz do smaku – 2 łyżki sosu(...)sojowego – 3 łyżki oliwy   Wykonanie: – Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, każdą na 2 plastry. Pokropić sosem sojowym, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. – Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Farsz – Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, dodać namoczone wcześniej rodzynki, płatki migdałowe

To co kocham
Lasange, zapiekanka z cukinii 153

odchudziłam trochę tradycyjną lasange i płaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera(...)które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo

Apetyczna babeczka
Malinowa panna cotta 148

smak wzbogacany jest karmelem, kawą, a nawet rumem. Jednak od czego moja głowa i pojemniczek malin w lodówce. Nie chciało mi się robić do waniliowej czy śmietankowej panna cotty sosu, postanowiłam dodać zatem owoce do środka. Tak narodziła się panna cotta malinowa. No to postanowiłam zaszaleć i po powrocie męża z pracy, powitałam go z taką oto meduzą. Mąż dziwnie(...)śmietanki z mlekiem i intensywnie mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Możecie do masy śmietanowo-mlecznej dodać nasionka z laski wanilii i pominąć zupełnie dodatek owoców lub dodać je w postaci sosu. Podana ilość składników, jest na 3 porcje deseru. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/panna-cotta2.jpg","recipeIngredient":["300 g malin\r","250 g \u015bmietanki krem

Mieszam w Garnku
Currywurst 241

własnego muzeum! Czym jest słynny currywurst? To pieczona, grillowana lub smażona kiełbasa typu bratwurst (różni się w smaku od naszych białych kiełbasek sposobem doprawienia i zmielenia mięsa) polana wyrazistym sosem pomidorowym,  a następnie posypana curry. Całość podawana jest z frytkami lub bułką.  Dzisiaj mam dla Was swoją wersję, która jest zbliżona do tego, co miałam okazję zjeść. Równie(...)smażone.  Ps.  Kiełbaski bratwurst w trakcie sezonu letniego, czyli grillowego bez problemu kupicie w Lidlu i Biedronce. Składniki na 2 porcje: 300-400g kiełbasek typu bratwurst Sos: 300ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub trochę mniej, do smaku) Sól do smaku szczypta cukru Przyprawa curry – ilość wg uznania Przygotowanie: Na blaszce od piekarnika wyłożyłam papier

Fabryka pomysłów
Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym / Roasted chicken with rhubarb and cherry sauce 222

Mamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone w sosie rabarbarowo-wiśniowym z dodatkiem aromatycznych przypraw, pod chrupiącą skorupką orzechową. Jak to u mnie zazwyczaj bywa, przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie(...)którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone w kostkę 200 g wiśni lub czereśni, bez pestek (wiśnie mogą być

karmelowy
Lato 2017: Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 173

Cześć Mój dzisiejszy obiad to fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Teoretycznie jest to przepis na fasolkę do słoików na zimę, ale można ją także przygotowywać na bieżąco do zjedzenia. Fasolka wyszła tak dobra, że prawdopodobnie (jeśli dostanę ładną fasolkę w rozsądnej cenie, bo niestety w tym roku nie mam jej na ogródku), w tym "sezonie" przygotuję kilka słoiczków takiej fasolki(...)końcu dziadek wcinał, aż mu się uszy trzęsły. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na stronie www. doradcasmaku.pl Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym Przygotuj dużą miskę, 2 garnki (w tym jeden duży), patelnię, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, durszlak, słoiki, ewentualnie łyżkę z długą rączką. Przygotuj składniki 2,5 kg fasolki szparagowej

blog.moje-pasje.info
Sos mięsny do makaronu 183

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę , którą także bardzo(...)lubimy. Składniki sosu około 500 g mielonej wołowiny   3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej  malinowe lub "bawole serce") 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru  2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych   1 duża cebula, drobno pokrojona  1 łyżka garam masala   1 łyżeczka chili w proszku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielona sałatka 327

rozgotować). Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos. Następnie układamy wszystko warstwami: zaczynamy od brokuła (ja miałam 2 warstwy każdego ze składników), papryka, jajko pokrojone na ćwiartki, sypiemy połową słonecznika i kładziemy połowę sosu, później idą kolejne warstwy(...)produktów... sos, słonecznik i na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy do lodówki na pół godziny aby sałatka się schłodziła i smaki "przegryzły". Sos należy dobrze doprawić (on nadaje smaku całości potrawy), ponieważ składników sałatki nie solimy i nie pieprzymy. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pudding ryżowy z gorącym sosem wiśniowym 175

Mango sticky rice to urzekający swoją prostotą deser rodem z Tajlandii. Ugotowany na mleku kokosowym ryż podaje się z soczystym i słodkim mango oraz polewa bardzo słodkim sosem przygotowanym na bazie mleka kokosowego. Chciałam przygotować ten egzotyczny deser, ale w warzywniaku skusiły mnie wiśnie, które choć nie są w czołówce moich ulubionych letnich owoców, to wydawały mi się idealne(...)zaryzykuję stwierdzenie, że smakuje lepiej od oryginału. Składniki: 1 szklanka ryżu jaśminowego Vitasia 1 szklanka wody 1 szklanka mleka kokosowego Vitasia 2-3 łyżki brązowego cukru laska wanilii Sos: 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka masła 300 g wiśni Przygotowanie: Ryż płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie odlewamy wodę, ryż

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka brokułowa z jajkiem 189

Brokuł, jajka, sos czosnkowy do tego pyszny letni pomidor to jak dla mnie pyszne połączenie. Sałatka ładnie prezentuje się podana w szklanym przeźroczystym naczyniu i układana warstwami.  Składniki: 1 brokuł 3 pomidory malinowe 3 jajka ugotowane na twardo Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 ząbków czosnku do smaku sól morska Przygotowanie: Brokuł podzielić(...)osolonej wodzie ugotować al dente. Po ugotowania przelać na sitko, zahartować zimną wodą i ostudzić. Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jajka pokroić w ćwiartki. Składniki sosu czosnkowego zmiksować w blenderze. Doprawić do smaku solą morską. W szklanym naczyniu układać warstwami różyczki brokuła, pokrojony pomidor, pokrojone jajka i zalać sosem czosnkowym

Ala piecze i gotuje
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 317

pieczemy. To szybki pomysł na coś pożywnego. Ja bardzo często przygotowuję tego typu sałatki do pracy – to wspaniały umilacz dnia Sałatkę z szynka parmeńską podaję zawsze z sosem balsamicznym czy musztardowo-miodowym, który fajnie dopełnia całość Ten przepis polecam szczególnie! Zobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym(...)Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy na części i wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w kawałki, układamy na sałacie. 2 Następnie dokładamy kolejne składniki: porwane plastry

Kuchnia Bazylii
Pizza - historia prawdziwa 193

Pizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował? Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy. Jeśli(...)bardzo mocno przypominających ówczesną pizzę np. poprzez nałożenie na płaski chleb oleju oraz kurczaka, czosnku, sera i pieprzu. Ten przepis jest najbliższy odzwierciedleniu nowoczesnej pizzy.  Zapytacie: A gdzie sos pomidorowy? Jak to się stało, że pizza wygląda teraz zupełnie inaczej? Pomidory to owoc amerykański a jak zapewne pamiętacie z lekcji historii szanowny pan Krzysztof Kolumb odkrył ją dopiero

Better Life By Auntie Ju
Bataty faszerowane 148

Witajcie :-) Dziś przepis na faszerowane bataty. Powiem Wam, że są rewelacyjne. Naprawdę super smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego, w środku suszone pomidory, oliwki, kulki mozzarelli z chili, szynka prosciutto i świeża bazylia. Przepis wypatrzyłam tutaj - klik , troszkę zmieniłam, bo nie miałam wszystkich składników w domu. Na pewno będę robić kolejne, ale to jak się chłodniej zrobi ;-). Miłego poniedziałku Wam życzę(...)bataty 1 opakowanie kulek mozzarelli z chili (u mnie Zotarella) 10 kawałków suszonym pomidorów 12 sztuk czarnych oliwek 8 plasterków szynki prosciutto kilkanaście listków świeżej bazylii sól pieprz Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki majonezu sól pieprz 1. Bataty myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy

kruche babeczki
Pikantna sałatka ogórkowa 278

już była”, powiecie, pamiętając ogórki po koreańsku Ale ta jest jeszcze inna, nowa, smakowo intrygująca i przepyszna. Polecam wypróbować! Składniki: Ogórki: 3 ogórki zielone 1 łyżka soli (do nasolenia) Sos: 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego) 1 łyżeczka oleju sezamowego (koniecznie!) 2-4 ząbki czosnku 1 cebulka dymka 1 łyżka ziaren sezamu kilka gałązek świeżego koperku(...)minut. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, a cebulkę dymkę kroimy na cienkie talarki, szczypiorek z cebulki też kroimy w niewielkie kawałki. W niewielkim naczyniu mieszamy wszystkie składniki sosu. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Odciskamy wodę, polewamy sosem i całość mieszamy. Podajemy np. jako sałatkę do obiadu – super pasuje do kotletów . Moja droga Teściowa – wielbicielka

Lamarida.pl