chyba nic prostszego na obiad niż makaron z sosem. W naszej kuchni dość często powstają właśnie takie dania. Chociaż jest nas dwójka, podajemy zwykle proporcje dla 4 osób. Po prostu gotujemy na dwa dni. Gotujemy wtedy połowę makaronu podanego w przepisie poniżej, a resztę na kolejny obiad. Nie polecamy natomiast gotowania całego makaronu, wrzucania go do sosu i zostawiania(...)sposób na drugi dzień. Makaron mocno pęcznieje i nabiera niefajnej konsystencji. Przepis na kurczaka w porowym sosie powstał zupełnie przypadkiem. Akurat w domu nie mieliśmy nic innego, a możliwości i chęci pójścia na zakupy zabrakło. Finalnie powstało pyszne danie, do którego często wracamy. SKŁADNIKI (dla 4 osób): 400 g makaronu świderki lub rurki 1 duża pierś z kurczaka
Kuchnia od dwojgaUwielbiam szakszukę! Jem bardzo często, z przeróżnymi dodatkami i zazwyczaj na obiad, a nie na śniadanie. Ostatnio stwierdziłam, że skoro niejednokrotnie przyrządzam sos pomidorowo-pomarańczowy, to dlaczego by nie wykorzystać tego pomysłu i w tym daniu. To był sytrzał w dziesiątkę! Zdecydowanie najlepsza wersja szakszuki jaką jadłam. Z obiadu, z dnia wcześniejszego zostało mi trochę komosy ryżowej, więc wykorzystałam akurat(...)używać w piekarniku, rozgrzewamy olej. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Pikantny ketchup mieszamy z sokiem pomarańczowym. Dodajemy passatę pomidorową, pomarańczowo-pomidorowy sos i pokrojonego pomidora, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą. Wyłączamy ogień, dodajemy komosę i mieszamy, a na wierzch wbijamy jajka. Patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika (jeśli nie posiadacie patelni
Mienta blogblogu prezentowałam już kilka wersji, ale z pewnością ujrzycie jeszcze niejedną ich propozycję. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który nadaje im pysznego charakteru. Koniecznie spróbujcie! (około 7-8 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (czubate) suszona bazylia sól, pieprz(...)Dodatkowo: 50g żółtego sera Ponadto: masło/olej do smażenia (u mnie tym razem olej kokosowy Woj-Len ) Sos czosnkowy: 100 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku cukier puder (do smaku) sól, pieprz Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę. Przygotować placki. Umytą cukinię zetrzeć
Di gotujeLubicie śmietanowy sos pieczarkowy? Jeśli tak, proponuję Wam pałki z kurczaka, duszone na patelni w aksamitnym sosie pieczarkowym. Mięso duszone na patelni jest soczyste i mięciutkie. Sos, który wytworzy się z podsmażonej cebuli i pieczarek nadaje całości fajnego smaku. Składniki: 6 pałek z kurczaka sól pieprz olej do smażenia 2 większe cebule 500 g pieczarek 2 ząbki(...)drugą stronę. Po tym czasie patelnię odkrywamy, dodajemy natkę pietruszki i śmietanę. Całość mieszamy i jeszcze przez 3 - 4 minuty dusimy, aby trochę odparowała woda. Jeśli zachodzi potrzeba, sos doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Smak mojego domuszklanka miała 300 ml) - 1 puszkę krojonych pomidorów - 1 opakowanie mrożonych owoców morza (200 g) - 1 litr wody i 1 kostkę rosołową (lub 1 litr bulionu warzywnego) - 3 łyżki sosu rybnego - 1 łyżeczkę sosu sojowego - 150 g mrożonej marchewki - 3 ząbki czosnku - 1 saszetkę naturalnej mieszanki przypraw do paelli z szafranem (przyprawę oraz ryż do paelli kupiłam w Auchan) - natka(...)przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy mrożoną marchewką i całość smażymy przez ok. 10 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy bulion. Do wrzątku dodajemy kostkę rosołową, sos rybny oraz sos sojowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień pod bulionem, tak aby cały czas pozostawał ciepły. 4. Do usmażonej marchewki dodajemy pomidory z puszki oraz szczyptę cukru. Wszystko podsmażamy przez
Bez Cebulikiełki fasoli mung, pędy bambusa 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki sosu chilli sól morska do posypania: ziarna sezamu *** Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odsączamy i przepłukujemy zimną wodą *** *** Marchew i papryki kroimy w słupki(...)cebulę, groszek i opcjonalnie grzyby, pędy oraz kiełki). Całość dusimy kilka minut, aż warzywa zmiękną *** *** Makaron przekładamy do woka lub na patelnie z warzywami i całość razem przesmażamy. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sosem chilli oraz imbirem i dodajemy do potrawy, mieszamy *** *** Na patelni, na łyżce masła podsmażamy krewetki z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, delikatnie solimy. Krewetki smażymy
Blog z ApetytemLekka i zdrowa sałatka z jajem i sumem wędzonym. Sałatkę podaję z sosem jogurtowym i mamy pyszne połączenie. Suma dostałam od rodziny, ale można zastąpić go inną rybą wędzoną. Sum jest delikatny, maślany i rozpływa się w ustach. sałatka: 1/2 opakowania roszponki 2 jajka 5 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych papryczka chili żółta 1 cebula czerwona 25 dkg suma(...)wędzonego 5 dkg sera pleśniowego natka pietruszki sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Jajka gotuję na twardo i obieram. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaje kawałki suma wędzonego, połówki jajek, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, pokrojoną w piórka cebulę, ser, pokrojoną papryczkę chili. Składniki sosu mieszam, doprawiam solą, pieprzem. Sosem polewam sałatkę
wesoła kuchniaSpaghetti bolognese to jedne z popularniejszych dań bardzo różnorodnej kuchni włoskiej . Doskonałym sosem mięsnym (bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad . Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki(...)samej patelni podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, i przyprawą. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać pomidory razem z sokiem i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Gdy sos się zredukuje jest gotowy. Makaron spaghetti ugotowac al dente i podawać z sosem. Udekorować listkami bazylii i parmezanem, opcjonalnie. Spaghetti bolognese By Published: Total time: Calories per serving
Pieguskowa Kuchniatego zdrowe i sycące. Może zdziwi Was, że w tym menu znalazła się pasta z dodatkiem wódki. Nie martwicie się jednak – nie zwariowaliśmy – alkohol całkowicie odparowuje z sosu, więc mogą go zjeść nawet karmiące mamy. Jest on natomiast wyjątkowo pyszny i świetnie nadaje się do mrożenia! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie(...)Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Jak gotowalismy Jak zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy to danie niedługo na blogu), a potem do pieca trafił
Niedzielny kucharzŚledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary 3 łyżki sosu chrzanowego Winiary 1 łyżka śmietany 18% 1 dymka ze szczypiorkiem sól pieprz czarny Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Posiekać razem z zimną margaryną dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i rozwałkować na grubość ok 4 mm. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Za pomocą foremek wycinać krążki i wkładać
https:KKuchniaMniamkości. Bardzo je lubię:) 1,5 kg żeberek Marynata : 300 ml coca-coli 1/2 szkl. ketchupu 3-4 ząbki czosnku 1-2 płaskie łyżki miodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2-3/4 łyżeczki jakiejś ostrej przyprawy (może to być chilli, przyprawa ognista lub ostra papryka) 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli Umyte i osuszone(...)ręcznikiem papierowym żeberka kroimy na mniejsze części. Przekładamy do zamykanego pojemnika lub dużego woreczka strunowego. Do większego garnuszka przeciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy coca-colę, ketchup, sos sojowy, miód, musztardę oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Powstałą marynatą zalewamy żeberka. Pojemnik zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki. Na drugi dzień żeberka (bez marynaty) przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy
Smaki Na Talerzukarton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Przyprawić słodką i ostrą papryką. Chwilę gotować co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ziołami. Dodać do sosu pokrojoną świeżą bazylię. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni bez termoobiegu. Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem(...)rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego (z patelni z warzyw) a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy sos warzywny oraz trochę serka ricotta. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu warzywnego oraz i posypujemy parmezanem J . Gotowe! Taką lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy
I LOVE LIFEUdka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis. ----------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut* ----------------------------------------- *oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek) kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki keczupu 3 duże łyżki dobrej oliwy 3 płaskie łyżeczki(...)curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne. Krok 2. Oczyszczone i umyte udka kurczaka układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia. Krok 3. Naczynie do zapiekania smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką do góry, zalewamy sosem w którym się marynowały
Moja Książka Kucharskaherbatników 50 g masła Masa serowa: 750 g sera białego półtłustego, zmielonego dwukrotnie 100 g drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego Sos karmelowy: 50 g cukru 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spody do babeczek: 1. W misie blendera umieszczamy pokruszone herbatniki. Dodajemy(...)napełniając papilotki prawie po brzegi. 3. Pieczemy mini serniczki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 20 - 25 minut. 4. Po upieczeniu odstawiamy sernikowe babeczki do wystygnięcia. Sos karmelowy: 1. Cukier wysypujemy do suchego rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu ( powoli, na złoty kolor - trzeba uważać, żeby nie przypalić - ciemny karmel będzie gorzki ), po czym zalewamy wodą ( ostrożnie, może
W kuchni KatieJest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej . Żeby smarowidło trzymało się na kanapce i nie było przy tym za ciężkie dla żołądka, składniki przemieszałam sosem jogurtowo czosnkowym , do którego użyłam Sosu czosnkowego od Folwark - mój wybór na nadchodzące Święta :) Składniki na śniadanie dla 3-4 osób: 1 makrela wędzona – średnia 2 jajka – ugotowane na twardo(...)ogórki kiszone – średnie 1 cebula czerwona – mała 2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Sosu czosnkowego od Folwark sól, pieprz - do smaku Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę - nie obierać ze skórki . Jajka ugotować na twardo, schłodzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek jeszcze mokre - patent
Grunt to przepis!