sosy - 72234 przepisów (strona:878/4816)

Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem 144

/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/04\/salatka1.jpg","recipeIngredient":["3 ziemniaki - \u015brednie\r","2 jajka\r","1\/2 czerwonej cebuli\r","6 rzodkiewek\r","150 g zielonego groszku\r","szczypiorek\r","Sos\r","1 \u0142y\u017cka majonezu\r","1 \u0142y\u017cka jogurtu greckiego\r","1 \u0142y\u017cka octu jab\u0142kowego\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Sa\u0142atka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem(...)kostk\u0119.\r","Cebulk\u0119 kroimy w pi\u00f3rka.\r","Rzodkiewk\u0119 kroimy w plasterki.\r","Groszek gotujemy do mi\u0119kko\u015bci, dodajemy do sa\u0142atki.\r","Sk\u0142adniki sosu mieszamy.\r","Polewamy sa\u0142atk\u0119 i mieszamy wszystkie sk\u0142adniki.\r","Posypujemy szczypiorkiem."]} Drukuj Sałatka z ziemniakami, groszkiem i jajkiem Składniki 3 ziemniaki - średnie 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli

Mieszam w Garnku
JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA 238

wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku. No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może  zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim. Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek 1 puszka dobrego pasztetu(...)czerwona cebula, drobno posiekana 3 łyżki tartego chrzanu  3 łyżki gęstej śmietany kawałek czerwonej papryki, pokrojony w drobną kostkę sól i pieprz do smaku zielenina do dekoracji sos do jajek: 1 szklanka majonezu 1/2 szklanki gęstej śmietany 5 żółtek z 10 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki keczupu 2 łyżki musztardy sól, pieprz  do smaku kilka kropel soku

Moja Książka Kucharska
Pulpety warzywno-mięsne w śmietankowym sosie 154

Kolejne pulpety w moim wykonaniu, dzisiaj jednak trochę inaczej a z dodatkiem warzyw. Ja wykorzystałam marchewkę i cukinię. Warzywa nadają pulpetom lekkości. Do tego śmietankowy sos i dania gotowe. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka ½ młodej cukinii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka śmietankowego almette 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Bulion/ woda Wykonanie(...)startą marchewkę i odciśniętą cukinię. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy pulpety. Gotujemy w bulionie kilkanaście minut. Pod koniec gotowania odlewamy część wywaru ( tyle ile potrzebujemy do sosu ), dodajemy almette i w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy skrobię ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, mieszając. Chwilę gotujemy aż odpowiednio zgęstnieje. Pulpety podajemy razem z sosem i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Kurczak w paprykowym sosie 316

dzisiaj mam dla was bardzo banalny przepis na sos do makaronu z kurczakiem. Bazą jest papryka, nie ta okrągła, ale te dłuższa słodsza odmiana. Nie jest to danie obiadowe na szybko, bo trzeba upiec paprykę, obrać i zmiksować, ale warto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w paprykowym sosie składniki: 2 piersi z kurczaka 2 czerwone podłużne papryki 100 g pieczarek(...)czerwona cebula 2 łyżki creme fraiche Kurczak w paprykowym sosie wykonanie: Paprykę układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, w połowie pieczenia należy ją obrócić. Następnie należy obrać ją ze skórki i zmiksować w robocie kuchennym. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka

Delusional Trine
KETO SUSHI (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 156

możecie przygotować na jutrzejszy piątkowy wieczór lub w nadchodzący weekend Składniki na ok 40 sztuk sushi: 450 g kalafiora surowego 200 g serka śmietankowego kanapkowego 20 g (2 łyżki) sosu sojowego lub sosu Tamari (bez glutenu) 8 liści nori (ok 20 g) 150 g łososia surowego lub wędzonego (u mnie wędzony) 70 g (1/2 sztuki) awokado 70 g ogórka świeżego(...)papryki czerwonej do podania dodatki typu imbir konserwowy, wasabi, sos sojowy opcjonalnie inne dodatki do wypełnienia np paluszki surimi, krewetki, ryby, sezam czarny Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na różyczki a następnie zblendować do konsystencji ryżu. Następnie ryż podprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu aż nabierze złotawego koloru i będzie suche. Ryż połączyć z serkiem i sosem Tamari

Ola la LCHF
Sałatka z salcesonem 444

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 20 dag salcesonu -  mała cebula - ogórek kiszony lub konserwowy sos: - 2 łyżki oleju - po łyżeczce: musztardy, wody, octu, sosu sojowego - pieprz, sól do smaku W misce przygotować sos, dokładnie mieszając podane składniki. Salceson oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórek(...)paseczki i wymieszać z przygotowanym sosem. Ja dodałam aż trzy ogórki konserwowe, bo po prostu były małe :) Nie dodawałam już soli ani pieprzu, ponieważ salceson był dość pikantny. Wskazane jest pozostawienie sałatki na parę godzin w lodówce. Podawać z chlebem, np.jako przystawkę do pieczywa

Kulinarne przemyslenia
Parowce z sosem jagodowym. Wygraj blender! 148

się. Po około 20 minutach zaczynamy je parować. Ja na każdej szalce parowałam po 3 pyzy. Parowałam bułeczki przez około 15 minut, po czym wyjmowałam je na talerz, polewałam sosem i zajadaliśmy się z przyjemnością. Sos jagodowy: 900 ml jagód w słodkim syropie 330 ml śmietanki 30% Do przygotowania sosu posłużył mi mój niezawodny pomocnik Blender Vintage Cuisine w różowym(...)gotujemy ze śmietanką około 20 minut, aby płyn nieco zmniejszył swoją objętość i zgęstniał. Po tym czasie w obroty bierzemy nasz różowy blender, który kolorystyką pasuje idealnie i miksujemy sos na gładko. Osiągniemy to w naprawdę krótkim czasie.  Pozostaje mi życzyć smacznego i powodzenia! Macie czas do jutra do północy! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Surówka z kalarepy, selera naciowego i papryki 123

zakupach, tym bardziej, jeśli w planie jest surówka z kalarepy. Składniki na 4 porcje : 2 młode kalarepy (ok. 400g) 2 łodygi selera naciowego 1 niewielka czerwona papryka 20g rodzynek Sos: 1 łyżka dobrej jakości oliwy lub ulubionego oleju sałatkowego (do stosowania na zimno) 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka keczupu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kalarepy obrać cienko(...)nasienne i pokroić w drobną kostkę. Podobnie łodygi selera, umyć i pokroić w kostkę porównywalną do papryki. Kalarepę, paprykę, seler i rodzynki włożyć do salaterki i wymieszać. Następnie przygotować sos. Składniki sosu połączyć w szczelnie zamkniętym słoiku, potrząsając nim energicznie. Warzywa zalać sosem i starannie wymieszać. 1 porcja to ok. 120 kcal , węglowodany: 10g, białko: 4g, tłuszcz: 7g Informacja

Dietolog
Pulpety w sosie pieczarkowym 147

Smaczne pulpeciki w pieczarkowym sosie polecają się dziś na obiad. Wystarczy dogotować do nich ziemniaczki/ryż/makaron/kaszę, czyli to co kto lubi i pyszny, domowy posiłek gotowy :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 3-4 łyżki suchej kaszy manny  1 jajko przyprawa do mięsa mielonego  mąka do obtoczenia pulpetów(...)Sos: ok. 1 litra wody ok. 250 g pieczarek liść laurowy ziele angielskie 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, pieprz ziołowy natka pietruszki    Mięso włożyć do miski, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, kaszę mannę, jajko oraz przyprawę, całość wyrobić na gładką masę. Z masy ulepić nieduże pulpeciki, obtoczyć je w mące i podsmażyć z każdej strony

Simply Food
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 246

średni batat po pół papryki żółtej i czerwonej 2 garście pomidorków koktajlowych 2 pędy selera naciowego 1 czerwona cebula 2 cytryny świeży rozmaryn i tymianek sos ostrygowy 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć) 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie filety z sandacza(...)pokroić na mniejsze kawałki ułożyć (skórką do dołu) na pokrojonych liściach kapusty, w formie wysmarowanej wcześniej oliwą posmarować marynatą zrobioną z 1 łyżki sosu ostrygowego, 1 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki neutralnego w smaku oleju, przeciśniętego przez praskę czosnku, listków z paru gałązek tymianku, posypać skórką otartą

Patchwork
Sałatka z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi 162

potem do Francji, Hiszpanii, Anglii, Niemiec, Szwajcarii i wreszcie powitano ją w Polsce. Oto pyszny przepis na lekką sałatkę z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi oraz ziołowym sosem jogurtowym. Składniki 1 cykoria 2 jajka garść orzechów włoskich świeżo mielony pieprz sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Jajka gotujemy na parze(...)minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt mieszamy z ziołami prowansalskimi. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cykorię dzielimy na pojedyncze listki, myjemy, osuszamy i siekamy. Przekładamy do miski i skrapiamy sosem jogurtowym. Jajka kroimy w kostkę i posypujemy nimi cykorię. Skrapiamy sosem jogurtowym. Na wierzchu układamy orzechy włoskie. Sałatkę z cykorią, jajkami na parze i orzechami włoskimi podajemy z ulubionym pieczywem

My Chcemy Jeść
Pizza z cukinią, pomidorkami i mozzarellą 130

Wami podzielić przepisem na pizzę z cukinią, pomidorkami i mozzarellą. Pizza w wydaniu wegetariańskim jednak niczego jej nie brakuje! Bardzo podoba mi się połączenie smakowe w zestawieniu z domowym sosem pomidorowym. To kto dzisiaj ją piecze?! Przepisem na ciasto podzieliła się ze mną Irena ( welcome_to_mycoffeeworld ) na instagramie. Poradziła mi także żeby uzyskać bardziej chrupkie ciasto – należy wymieszać(...)porcje): 175 g mąki 00 + dodatkowo do podsypywania 1 łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Składniki na sos: 1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, przyprawa – mieszanka

Moja pasja smaku
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 123

Jeśli reakcja jest bardzo gwałtowna (a stek jest gruby) nieco zmniejszamy ogień. Obserwujcie jak zachowuje się mięso podczas smażenia, sprawdzajcie drewnianą szpatułką, albo łyżką, której użyjecie do polewania mięsa sosem, czy jest wysmażone zgodnie z waszym gustem. Stek słabo wysmażony będzie lekko gumowaty w dotyku, dobrze wysmażony nie ugnie się pod naciskiem szpatułki. Smażenie steków to wspaniała przygoda i doświadczenie(...)done potrzebuje łącznie około 6 minut. Czas zależy od grubości steka. Co do zasady powinien to być solidny, gruby kawałek mięsa, wtedy wewnątrz, podczas smażenia, wytworzy się odpowiednia ilość sosu, nadając stekowi wspaniałej soczystości. W połowie smażenia włóż na patelnię solidną łyżkę masła, dodaj 2 ząbki czosnku oraz rozmaryn. Kiedy masło się rozpuści, przechyl delikatnie patelnię, tak by sos zebrał

Niedzielny kucharz
Zapiekanka kurczak w egzotycznym raju 162

kurczaka 5 mandarynek bez pestek (najlepiej słodkich) 1 puszka ananasa w kawałkach 100g rodzynek 3 łyżeczki mieszanki przypraw curry 80g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki klarowanego masła Sos: 150g śmietankowego sera topionego 1 duża cebula 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki pszennej 150ml mleka 200ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry sól pieprz Wykonanie(...)maśle. 3. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, a następnie odcedzić. 4. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białej skórki, a ananasa odsączyć z zalewy. 5. Sos Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać mąkę, mleko, śmietanę i kostkę rosołową. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie dodać drobno pokrojony ser topiony, curry, doprawić pieprzem, solą

Szalona Kuchnia Eweliny
Słony karmel - idealny sos do deserów! 568

szukać w niezawodnym Internecie okazało się, że słony karmel od dawien dawna króluje na kulinarnych blogach. Użyłam pierwszego lepszego przepisu i bingo. Wyszedł idealnie karmelowy i idealnie słony. Taki sos nadaje się do  deserów, do przekładania kruchych ciasteczek i ciast. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce.           1 szklanka drobnego cukru 85 g masła(...)Kiedy się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru dodajemy masło i  mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem, potrwa to około 2 minut.   Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, mieszamy do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy ok. minuty. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól.  Gorący sos jest lejący, ale po wystygnięciu

Jadło i czytadło