tylko świetnie smakuje, ale i znakomicie wygląda więc sprawdza się także jako przystawka na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych. W zależności od ilości i rodzaju użytych dodatków w postaci sosu czy oliwek można znakomicie podbić makro o tłuszcz pod etap i cel jaki nam aktualnie przyświeca. Składniki na sałatkę caprese: 200 g pomidorów 125 g mozzarelli w kulce z zalewy liście(...)bazylii. Można też użyć suszonej bazylii, ale zdecydowanie bardziej polecam świeże zioła jeśli tylko mamy do nich dostęp. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano i polać przygotowanym sosem. U mnie sprawdza się mix: oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, który nadaje fajnego orzechowego posmaku oraz olej MCT. Można również użyć octu balsamicznego a w rozszerzonej wersji dołożyć
Ola la LCHFzaproponować przepis na bardzo zdrową i smaczną sałatkę z jarmużem. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: świeży jarmuż – około 150 g kilka rzodkiewek 3 pomidory (około 250 – 300 gramów) na sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny około 2 łyżek oliwy lub oleju sól, pieprz szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z jarmużem Przygotowanie(...)Najpierw przygotuję sos: Czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Jarmuż dokładnie płuczę, osączam i odcinam wszystkie grubsze łodyżki i wyrzucam. Oczyszczone listki drobno kroję i przekładam do miski. Umytą rzodkiewkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do jarmużu. Umyte pomidory kroję
Uwaga Babcia Gotujeopakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy pęczek natki pietruszki olej(...)pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę
Czerwień i błękitpostaci) niemalże do każdej potrawy, a nawet do deserów. Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych. Autorem przepisu jest światowej klasy szef kuchni - Gary Evans - globalny ambasador sosów TABASCO® Sos TABASCO® jako jeden z nielicznych produktów kulinarnych, przetrwał próbę czasu - od 1868 roku do dnia dzisiejszego produkowany jest wg tej samej receptury - miazga z papryczek chili dojrzewa przez(...)temperatury. W moździerzu utrzyj czosnek, czarny pieprz, sól, wędzoną paprykę i kminek do uzyskania gładkiej, jednolitej przyprawy Do miski włóż pozbawione skóry i kości mięso z kurczaka, cebulę, olej, sos TABASCO® Habanero i mieszankę przypraw, całość wymieszaj. Grilluj kurczaka i cebulę przez około 4 minuty z każdej strony Zdejmij kurczaka z grilla, odłóż na 5 minut przed krojeniem Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste, szybkie do zrobienia pulpety w sosie pomidorowym. Dodatek mozzarelli sprawia, że sos jest delikatny w smaku. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko sól (około 1 płaska łyżeczka) pieprz 1 płaska łyżeczka oregano Składniki sosu: olej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka pomidorów(...)kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 1 minutę. Dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem). Pomidory można pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, sól i pieprz oraz pulpety. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 15 minut. Dodajemy bazylię i całość dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy pokrojoną mozzarellę
Smak mojego domuzastanowienia, właściwie dlaczego nie? Zjawisko takie w Polsce istnieje i ma sie bardzo dobrze. Kto nie słyszał o Frytoburgerze powstałym w szczecińskim barze? Bułkę i frytki uzupełniliśmy domowym ostrym sosem curry i usmażonym na chrupko boczkiem. Końcowy efekt zaskoczył nawet mnie, mimo, że mój gust kulinarny jest odwrócony o 180 stopni. Składniki (2 porcje) -2 duże pity/ciabaty/lub inne ulubione pszenne(...)słodka papryka -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Obsypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki i smażyć. W międzyczasie przygotować sos. Marynowane papryczki włożyć do miseczki. Zblendować. Dodać jogurt, majonez, czosnek, tabasco i curry. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Gdy frytki będą juz prawie gotowe, przesunąć je na brzeg patelni
Zielona Kuchniawęglowodanów, 35 g tłuszczy. Super! Menu na tydzień Całe menu na tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste(...)przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron w sosie cytrynowym, potrawa składająca się z kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka z arbuzem i fetą, tak prosta do zrobienia, że bardziej nie można. Feta wystąpiła
Niedzielny kucharzusmażyć polędwiczki żeby były idealne? Na dwa razy:-) Najpierw smażymy całe kawałki z czterech stron. Po lekkim przestudzeniu kroimy w krążki i smażymy jeszcze raz. Podajemy z zawiesistym musztardowym sosem! Pycha! Przepis wymyślił nasz ulubiony Mark Bittman . Składniki: 0,5 kg polędwiczek wieprzowych 4 łyżki masła 1/4 szklanki śmietany 2 łyżka musztardy dijon Przygotowanie: Krok 1 Wytrzyj polędwiczki ręcznikiem papierowym(...)Smaż po 2 minuty z każdej strony. Ogień powinien być dość intensywny, żeby mięso się lekko skarmelizowało. Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, wyłóż na patelnię śmietanę, wymieszaj z sosem jaki został po smażeniu polędwiczek. Kiedy śmietana się podgrzeje dołóż do niej łyżkę musztardy, wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Podawaj polędwiczki polane sosem śmietanowo-musztardowym. Pycha! Artykuł Poniedziałek: Podwójnie
Niedzielny kucharzłyżki pestek dyni 150 g liści różnych sałat 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny szczypta soli szczypta pieprzu 175 g malin 200 g sera koziego ( może być pleśniowy ) Sos : 175 g malin 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu Przygotowanie Na suchej patelni uprażyłem pestki dyni. Umyłem i osuszyłem liście sałaty. W misce wymieszałem oliwę, sok z cytryny, sól(...)pieprz, dodałem sałatę, dokładnie wymieszałem, aby sos pokrył wszystkie liście. Sałatę wyłożyłem na dwa duże talerze. Posypałem malinami. Ser kozi pokroiłem w duże plastry i wyłożyłem na sałatę. Całość polałem sosem malinowym. Sos malinowy : maliny ( połowę ), osuszyłem dałem ocet balsamiczny i miód. Zmiksowałem blenderem. Przełożyłem do rondelka, zagotowałem, odstawiłem. Po ostudzeniu przetarłem przez sito
R'n'G KitchenKlopsiki pieczone w sosie pomidorowym, to zdrowa wersja tych mięsnych kuleczek. Użyłam mięsa indyka i dzięki temu odchudziłam danie. Mięso zostało upieczone w sosie pomidorowym i dzięki temu nie wyschło. Klopsiki dobrze smakują z ziemniakami lub kaszą. Równie dobrze można je zjeść z gotowanymi na parze warzywami - to mój wybór. Składniki: 0,7 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża(...)pietruszka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju do smażenia cebuli olej do obsmażenia klopsików 1 jajko eko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu Sos: 0,7 l passaty pomidorowej 1/3 szkl. wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Podsmażyć cebulę na oleju
Codziennik KuchennySkładniki - 200 g mąki orkiszowej - 200 ml letniej wody - 1 łyżka oleju kokosowego - 15 g drożdży - odrobina cukru kokosowego Dodatki - sos czekoladowy czyli zbelendowane truskawki z kilkoma daktylami i kakao - ilość zależy do wielkości pizzy i grubości sosu - wszelkie sezonowe owoce: truskawki, borówki, kiwi, winogrono itd. Wykonanie Do miseczki wlewamy letnią wodę a następnie dajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru(...)około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut. Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce. Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo wierzch można polać sosem z dowolnych owoców. Smacznego
Health-Fit-Lifedojrzewania na 3-4 miesiące. Ma silny grzybowy aromat i słodko-pikantny smak, w zależności od czasu dojrzewania mocniejszy lub słabszy. Idealnie łączy się z grzybami, a wykorzystany w sosie do makaronu to czysta poezja. Pieczarki oczyszczamy z piasku/brudu używając wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów nie myjemy – nasiąkają wodą jak gąbka i tracą przez to smak. Odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy(...)woda z Adriatyku. Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. W dużym szerokim rondlu rozgrzewamy na ogniu oliwę. Wrzucamy posiekane szalotki i szklimy je. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem przez minutę, aż czosnek straci mocny, surowy zapach
Karo in the Kitchenkoniecznie musiałam zrobić. Było to już jakiś czas szczerze powiedziawszy, ale ja ich smak mam gdzieś jeszcze, na końcu języka. Ściemniać Wam nie będę, że bez sosu bym je zjadła. Może i złe nie są, ale jednak z sosem i dodatkami, to dopiero jest coś! Zwłaszcza na świeżo, gdy są jeszcze ciepłe i mięciutkie. M. również(...)czasie formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju ok 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu, na ciepło z sałatką lub ulubionymi sosami. Sposób przygotowania tradycyjny: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Nazajutrz odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub korzystamy z mocnego blendera kielichowego. Dodajemy przeciśnięte
Kuchnia w czekoladzieprzyprawy z octu ryżowego Blue Dragon 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatki: sushi nori Blue Dragon przekrojone na 2 części kabanoski omlet szpinak szczypior japoński sos sojowy Blue Dragon sos teriyaki Blue Dragon pasta wasabi Blue Dragon imbir do sushi Blue Dragon Zaczynamy od wypłukania ryżu. To podstawa dobrego sushi. Ryż zalewamy zimną wodą i delikatnie(...)Przygotowanie zalewy jest niezwykle proste. Należy wymieszać wszystkie jej składniki i dolać do ugotowanego ryżu. Przyprawa ta doda mu niesamowicie pysznego słodko - słono - kwaśnego smaku. Pozostało pokroić dodatki, sosy przelać do małych miseczek i do dzieła! Na dłoń kładziemy sobie nori i na połowie układamy cienką warstwę ryżu. Po przekątnej układamy dodatki i zwijamy wszystko w rożek zaklejając
MamaOskarkapamiętam. W każdym razie, to jest nasza ulubiona wersja. Konkretny i lekko pikantny smak. W mojej sałatce oprócz ziemniaków królują ogórki kiszone, gotowane jajka, szczypior z cebulą i pyszny sos jogurtowo-czosnkowy "podkręcony" musztardą Dijon. Ja najczęściej przygotowuję sałatkę z ziemniaków gotowanych w mundurkach, takie bowiem preferujemy, ale dobre sałatkowe, gotowane bez skórki również się sprawdzą. Kartoffelsalat idealnie sprawdza się(...)przygotowanie sałatki, gotuję po prostu od razu większą ilość ziemniaków. Składniki: - 400g ugotowanych (obranych już) ziemniaków - 4 średnie ogórki kiszone - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 cebula ze szczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól (u mnie ok.1/3 łyżeczki, ziemniaki gotuję bez soli) *świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdrowe