wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut, aż staną się miękki i lekko złote. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem pesto i połową upieczonego brokuła. Posyp startym parmezanem i podawaj. Pozostałego brokuła zjedz na kolację lub wykorzystaj jako warzywny dodatek do placków z cukinii w środę. Środa - Placki z cukinii(...)fety i sos tzatziki Przepyszne, sprawdzone wielokrotnie przeze mnie i Czytelników. Placuszki z cukinii z dodatkiem ziół i sera feta. Najbardziej lubię je podawać z greckim sosem tzatziki. Razem stanowią lekki i taki letni posiłek. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową i groszkiem Tym razem coś w klimatach hiszpańskich. Paella wcale
Chilli Czosnek i Oliwakawałki ziemniaki (przeznaczam 2-3 na osobę) olej do smażenia Marynata do ryby oliwa 4 ziarna ziela angielskiego 8 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu kolorowego pół łyżeczki gruboziarnistej soli Sos mała cebula ząbek czosnku 4 plastry świeżego imbiru garść kaparów 3 korniszonki kromka chleba bez skórki 200 ml ciemnego piwa łyżka miodu 2 łyżki masła przyprawy z marynaty limonka Przyprawy(...)frytki piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. (piekłam młode ziemniaki, na stare trzeba przeznaczyć więcej czasu) W czasie pieczenia ziemniaków i ryby przygotować sos: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W małą kostkę pokroić też korniszonki i pieczywo. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a potem czosnek i imbir. Dorzucić kapary, korniszony i chleb. Dodać miód
Weekendy w domu i ogrodziegrządki. Składniki na panzanellę: 100 g sucharków pół szklanki zimnej wody 2 łyżki octu jabłkowego duży ogórek szklarniowy duża cebula – 4 dojrzałe pomidory malinowe puszka tuńczyka (jednolity w sosie własnym) świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii do dekoracji pestki dyni do dekoracji garść zielonych oliwek bez pestek do dekoracji chlust oliwy do dekoracji Pełen przepis tutaj. 2. Arbuzowa sałatka(...)posiłku jedzonego na balkonie czy na ławce przed biurem zrobi piknik. Składniki na 4 porcje sałatki z arbuza: półtora szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie
Ugotowane pozamiataneNerki wieprzowe w koperkowym sosie Nerki wieprzowe , na to słowo wiele osób zareaguje ” o fuj, jak to można jeść …” , można , a nawet powinno się ,od czasu , do czasu z uwagi ,na bogate wartości odżywcze . Nerki są skarbnicą witamin A i B , oraz bardzo dobrym i do tego tanim , źródłem białka. Smakują wybornie , o ile umie się(...)maśle z cebulą i czosnkiem , jak cebulka się zrumieni , przekładamy do rondelka . Doprawiamy wszystko miodem, gałką,solą , musztardą , wlewamy szklankę bulionu , a także śmietanę . Gotujemy na małym ogniu , aż sos się zredukuje i delikatnie zagęści ( nie bezie bardzo gęsty , tylko taki ,raczej bardziej lejący-zupowaty ) Na koniec wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem i sypiemy siekanym koprem , mieszamy , serwujemy . Doskonale smakuje
Ogrodnik w podróżyMożesz też zaskoczyć swoich znajomych czymś nowym na imprezie. Łososia najbardziej lubię w towarzystwie makaronów, do których mam słabość, przyznaję po raz kolejny. W dzisiejszym przepisie zrobiłam także pyszny sos, którego głównymi składnikami jest śmietanka 30% razem z kremem mascarpone. Takie połączenie dodaje odrobiny słodkości, dlatego sprawdzi się też do innych zapiekanek makaronowych. Przepis na zapiekankę z łososiem i makaronem(...)posypania Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, pietruszka, opcjonalnie: przyprawa do ryb Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente. Pokrój por w kostkę. Usuń skórkę z łososia i pokój go w kostki. Przygotuj sos: wymieszaj śmietankę 30% z mascarpone dokładnie, aby nie było grudek. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć por. Chwilę podsmaż, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Odsuń
Rozdomowionaprzygotowania sałatki możecie użyć dowolnego rodzaju sałat, jednak najlepiej zaopatrzyć się w mieszanki sałatkowe, które mają bogate kompozycje składników i wyglądają najładniej na talerzu. Do mojej sałatki użyłam sosu miodowo-musztardowego, aby przełamać nim ostrzejszy smak sera. Zobacz też: Sałatka na wypasie – z kurczakiem i boczkiem Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Sałatka ze szpinaku z boczkiem(...)pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ziół prowansalskich ząbek drobno posiekanego czosnku szczypta soli szczypta pieprzu garść sałaty czerwona papryka garść kawałków sera parmezan sos musztardowo-miodowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek Przepis 1 Pierś z kurczaka oczyszczamy i filetujemy na 2-3 porcje - w taki sam sposób
Kuchnia BazyliiNuda na talerzu? Przenigdy ;) Składniki Marynata : 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu szczypta pieprzu cayenne 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki wytrawnego sherry 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 szklanka zielonego groszku koperek(...)ryżu jaśminowego 1,2 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Marynata: Skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny i sojowy, pieprz czarny i Cayenne mieszamy. Filety z kurczaka kroimy na 5 cm paski, wkładamy do marynaty. Sherry mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju smażymy kurczaka, dodajemy sos i lekko redukujemy. Ryż
R'n'G KitchenMarchew, cebula czerwona w woku wysmażone z pak choi i grzybami mun połączone. Do tego makaron ryżowy - wstążka bezglutenowy, wszystko z sosem ananasowym z chili połączone, ziołami i przyprawami doprawione. Sok z limonki dodał świeżości, a czarnuszka koloru i chrupkości. Danie niebanalne, smaczne i oryginalne. Składniki: 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 trawa cytrynowa, 1 duża cebula czerwona(...)średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka, 1 łyżka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w wiórka, marchew w słupki, pak choi na połowę
Moniki Smakołykitylko świetnie smakuje, ale i znakomicie wygląda więc sprawdza się także jako przystawka na wszelkiego rodzaju imprezach okolicznościowych. W zależności od ilości i rodzaju użytych dodatków w postaci sosu czy oliwek można znakomicie podbić makro o tłuszcz pod etap i cel jaki nam aktualnie przyświeca. Składniki na sałatkę caprese: 200 g pomidorów 125 g mozzarelli w kulce z zalewy liście(...)bazylii. Można też użyć suszonej bazylii, ale zdecydowanie bardziej polecam świeże zioła jeśli tylko mamy do nich dostęp. Sałatkę doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem, suszonym oregano i polać przygotowanym sosem. U mnie sprawdza się mix: oliwa z oliwek, olej z pestek dyni, który nadaje fajnego orzechowego posmaku oraz olej MCT. Można również użyć octu balsamicznego a w rozszerzonej wersji dołożyć
Ola la LCHFzaproponować przepis na bardzo zdrową i smaczną sałatkę z jarmużem. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: świeży jarmuż – około 150 g kilka rzodkiewek 3 pomidory (około 250 – 300 gramów) na sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny około 2 łyżek oliwy lub oleju sól, pieprz szczypta cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z jarmużem Przygotowanie(...)Najpierw przygotuję sos: Czosnek drobniutko kroję i przekładam do miseczki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, cukier, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Jarmuż dokładnie płuczę, osączam i odcinam wszystkie grubsze łodyżki i wyrzucam. Oczyszczone listki drobno kroję i przekładam do miski. Umytą rzodkiewkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do jarmużu. Umyte pomidory kroję
Uwaga Babcia Gotujeopakowania makaronu penne 300 g pomidorków koktajlowych opakowanie mozzarelli mini 120 g sera żółtego (dowolnego miękkiego) 2/3 puszki kukurydzy 1 cukinia 2 łodygi selera naciowego sól, zioła do pizzy Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy pęczek natki pietruszki olej(...)pokroić w grube półplasterki i zgrillować z dodatkiem ziół do pizzy i soli. Przełożyć do miski. Selera umyć, pokroić w paseczki i chwilkę dusić na tym samym oleju. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła włoskie. Wlać słodką śmietankę
Czerwień i błękitpostaci) niemalże do każdej potrawy, a nawet do deserów. Tacos z pikantnym grillowanym kurczakiem przygotowaliśmy podczas warsztatów kulinarnych. Autorem przepisu jest światowej klasy szef kuchni - Gary Evans - globalny ambasador sosów TABASCO® Sos TABASCO® jako jeden z nielicznych produktów kulinarnych, przetrwał próbę czasu - od 1868 roku do dnia dzisiejszego produkowany jest wg tej samej receptury - miazga z papryczek chili dojrzewa przez(...)temperatury. W moździerzu utrzyj czosnek, czarny pieprz, sól, wędzoną paprykę i kminek do uzyskania gładkiej, jednolitej przyprawy Do miski włóż pozbawione skóry i kości mięso z kurczaka, cebulę, olej, sos TABASCO® Habanero i mieszankę przypraw, całość wymieszaj. Grilluj kurczaka i cebulę przez około 4 minuty z każdej strony Zdejmij kurczaka z grilla, odłóż na 5 minut przed krojeniem Podawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste, szybkie do zrobienia pulpety w sosie pomidorowym. Dodatek mozzarelli sprawia, że sos jest delikatny w smaku. Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 60 ml bułki tartej 120 ml zimnej wody 1 jajko sól (około 1 płaska łyżeczka) pieprz 1 płaska łyżeczka oregano Składniki sosu: olej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku puszka pomidorów(...)kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go 1 minutę. Dodajemy pomidory z puszki (razem z sosem). Pomidory można pokroić na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier, sól i pieprz oraz pulpety. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 15 minut. Dodajemy bazylię i całość dusimy kolejne 15 minut. Dodajemy pokrojoną mozzarellę
Smak mojego domuzastanowienia, właściwie dlaczego nie? Zjawisko takie w Polsce istnieje i ma sie bardzo dobrze. Kto nie słyszał o Frytoburgerze powstałym w szczecińskim barze? Bułkę i frytki uzupełniliśmy domowym ostrym sosem curry i usmażonym na chrupko boczkiem. Końcowy efekt zaskoczył nawet mnie, mimo, że mój gust kulinarny jest odwrócony o 180 stopni. Składniki (2 porcje) -2 duże pity/ciabaty/lub inne ulubione pszenne(...)słodka papryka -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Obsypać solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki i smażyć. W międzyczasie przygotować sos. Marynowane papryczki włożyć do miseczki. Zblendować. Dodać jogurt, majonez, czosnek, tabasco i curry. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Gdy frytki będą juz prawie gotowe, przesunąć je na brzeg patelni
Zielona Kuchniawęglowodanów, 35 g tłuszczy. Super! Menu na tydzień Całe menu na tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste(...)przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron w sosie cytrynowym, potrawa składająca się z kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka z arbuzem i fetą, tak prosta do zrobienia, że bardziej nie można. Feta wystąpiła
Niedzielny kucharz