sosy - 72734 przepisów (strona:860/4849)

Letnia sałatka z łososiem, truskawkami i miętową nutą 172

Sezonowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek(...)odsączyć z zalewy. 3. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. 4. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki. 5. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej patelni. 6. Sos: Do oliwy dodać ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, drobno posiekaną świeżą miętę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać. 7. Na talerzu ułożyć rukolę, kawałki łososia

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 164

makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego(...)wrzuć czosnek drobno posiekany (3 ząbki), posiekaną cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj anchois jeśli dodajesz je do potrawy. Następnie dolej passatę pomidorową i połowę gorącego bulionu lub rosołu. Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodaj więcej bulionu. Tak przygotowane danie dopraw jeszcze solą, pieprzem i chilli i gotuj 10-15 minut

nietylkopasta.pl
Sałatka z roszponką, ogórkiem, awokado i jajkiem w koszulce 217

Pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania. Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4  małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju odrobina(...)pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić. Roszponkę przełożyć na talerz. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Miąższ z awokado pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Składniki na sos połączyć ze sobą. Na roszponce ułożyć: ogórka, awokado, czerwoną cebulę i na sam środek położyć jajko w koszulce. Następnie warzywa polać sosem musztardowo-miodowym, a jajko posypać przyprawą do dań

Ugotować
Parmigiana z bakłażanów i cukinii 218

stron do lekkiego ich zarumienienia. Po podsmażeniu odkładaj warzywa na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Dno naczynia do zapiekania (u mnie średnica 24 cm) posmaruj sosem pomidorowym. Układaj warstwami cukinie, sos bakłażany, sos pomidorowy, cukinie, bakłażany sos pomidorowy… i tak do końca. Dociskaj delikatnie warstwy. Całość zwieńcz bułką tartą i bazylią. Piecz w temp

greenscarf
spaghetti z mięsem mielonym wołowym (bolognese) 200

lodówce. Składniki: * 40 dkg makaronu spaghetti * 40 dkg mielonego mięsa wołowego * 3-4 ząbki czosnku * mała cebula * 1 puszka krojonych pomidorów * 200 ml przecieru pomidorowego * 1 łyżka sosu sojowego * sól, bazylia, oregano * odrobina oliwy z oliwek Cebulkę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam. Dodałam zmieloną wołowinę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Wołowinę smażyłam krótko ok. 3 minut. Szybko przemieszałam(...)zalałam pomidorami z puszki  oraz przecierem pomidorowym.  Pod koniec gotowania dodała sos sojowy.  Kiedy nadmiar płynu odparował i sos zagęścił się, przyprawiłam do smaku solą oraz dodałam oregano i bazylię. Ugotowany makaron dodałam do sosu, przemieszałam i gorący wykładałam na talerze. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem 216

Dodatkowo: serek typu allmette - ok. 200g rukola - dwie duże garści salata - dwie duże garści łosoś wędzony - ok. 200g koperek - 1 garść, pokrojonego lub podzielonego na mniejsze części Do podania: sos czosnkowy lub jogurtowy. Wykonanie: Szpinak umieszczamy w misie wyciskarki o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Jajka mieszamy z mlekiem i wodą. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę(...)mniejsze kawałki wędzonego łososia i koperek. Gotowe naleśniki zawijamy. Naleśniki możemy podać w formie klasycznej lub uprzednio pokrojone na mniejsze kawałki (jak u mnie). Koniecznie podajcie je z sosem jogurtowym lub czosnkowym.   Alergeny Alergeny mąka , mleko Zielone naleśniki szpinakowe z serkiem, zieleniną i wędzonym łososiem - doskonały obiad, ale także kolacja lub ciekawa przekąska, którą przygotujecie w kilka chwil! [foodiepress

Pogotujmy.pl
Sałatka gyros z winogronami 176

bardzo smaczne połączenie smaków. Przepis mam od koleżanki. Sałatka rewelacyjnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje. U mnie zniknęła ze stołu jako pierwsza :) Sałatkę można przygotować wcześniej a polać sosem i posypać słonecznikiem tuż przed podaniem. 4 pomidory 2 filety z kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju 1/2 kg czerwonych winogron kostka fety 1/3 szkl pestek słonecznika Sos czosnkowy: 1/2 szkl(...)gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: w miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Słonecznik usmażyć na łyżeczce oleju na złoty kolor, ostudzić. Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Oprószyć 3 łyżkami przyprawy gyros i usmażyć na oleju. Ostudzić. Winogrona umyć, osuszyć i przekroić na połówki

Smakołyki Asi
Przepis na idealne chrupiące placki ziemniaczane 216

Składniki: 1 Kg ziemniaków najlepiej Denar 80g - 100g mąki pszennej 2 jajka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku pieprz, sól 1 łyżka mleka mały pęczek pietruszki olej do smażenia Sos śmietanowo - ogórkowy 200 ml śmietany 12 % 1 ząbek czosnku sól ,pieprz 1/2 ogórka zielonego Wykonanie: Obrane ziemniaki trzemy na tarce. Osobiście połowę trę na większych oczkach, a drugą połowę(...)łyżce rozpłaszczając je co nieco - grube nie będą chrupiące :) smażymy po klika minut na każdej stronie na średnim ogniu do zarumieniania się placków na złoty kolor. Odsączamy na papierze Sos: Pewnie powiecie ,że to Tzatzyki - macie rację ale tylko częściowo bo oryginalny sos robimy na jogurcie greckim, a tu śmietana. Ogórka obieramy i trzemy na tarce, posypujemy odrobiną soli

W Moim Magicznym Domu
Kebabowa karkówka 217

plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy resztę cebuli(...)wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem *** *** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ KEBABOWA ZAPIEKANKA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kebabowa karkówka pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Pizza z serowym brzegiem 229

najmniej 14 g. Standardowa kostka ma 100 g. farsz 100 g startego, żółtego sera paluszki serowe (10-12 sztuk) 250 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz olej  sos pomidorowy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina wody zioła prowansalskie ewentualnie czarny i jasny sezam do dekoracji Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże (lub rozczyn), sól, cukier, zioła prowansalskie i wszystko(...)lekko się zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Całość delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć kilka minut, aż pieczarki lekko zmniejszą swą objętość. Ostudzić. Składniki na sos pomidorowy połączyć ze sobą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować formułując koło. Następnie na brzegach ułożyć paluszki serowe (spójrz na zdjęcia poniżej) . Brzegi ciasta

Ugotować
Śniadanie do pracy-to podstawa 242

Każdy, kto ma dość kanapek może wziąć do ręki taki słoik i wyczarować fantastyczne śniadanie do pracy. Wachlarz produktów jest nieograniczony. Każdy wybiera to, co lubi. Do tego dobry sos i mamy to! :) Ja dziś wzięłam sałatę, szynkę, paprykę, pomidora, ser Feta.... SJŁADNIKI: Garść sałaty Pokrojona szynka gotowana 1/4 papryki 1/2 małego pomidora 3-4 oliwki kilka kosteczek sera Feta(...)kiełki grzanki z chleba SOS: 2 łyzki oliwy z oliwek łyżeczka posiekanego koperku sok z cytryny miód sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Składniki na sałatkę kładziemy warstwowo do słoika Oliwę, sok z cytryny, miód,sól i pieprz -mieszamy-dodajemy posiekany kiperek-gotowe. Sos proponuję sos zabrac w odrębnym pojemniczku i sałatkę polać tuż przez jedzeniem

Kopystką po garach
Pierogi z serem i sosem wiśniowym 147

Sezon świeżych,pysznych owoców rozpoczęty-czas,więc na pyszne przetwory. Zrobiłam ostatnio drylowane wiśnie w cukrze, które są wspaniałym dodatkiem do deserów i słodkich sosów. Dziś wykorzystam je do sosu, jako dodatek do słodkich pierogów z serem. SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli(...)stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde, Farsz: 25 dag. sera śmietanowego 2 żółtka 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu wszystko dokładnie wymieszać SOS: 1 słoik 200ml wiśni drylowanych w cukrze, 2 łyżki mąki ziemniaczanej zagotować wiśnie w soku, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50ml zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie mieszając. Pierogi

Kuchnia Beaty
Makaron w sosie z papryki i selera naciowego 239

Kolejny przepis z książki „Vagano Italiano” na tapecie, czy też w garach. Tym razem makaron w towarzystwie gęstego sosu z papryki, selera naciowego i pomidorów. Jak to w kuchni włoskiej bywa lista składników jest bardzo krótka, a efekt zniewalający. W oryginale był makaron rigatoni (czyli grube prążkowane rurki), ale prawdę powiedziawszy nigdy nie robi mi to specjalnej różnicy(...)minut podsmażaj paprykę i seler. Następnie dodaj pomidory, sól,czosnek i cukier. . Duś całość około 15 minut, W między czasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i do sosu dodaj jak to robią Włosi szklankę wody po gotowaniu się makaronu. Do sosu dodaj ugotowany makaron, dodaj pieprz i dokładnie wymieszaj. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Artykuł

greenscarf
Sałatka z wątróbką drobiową, owocami i sosem malinowym 157

750g wątróbki drobiowej 120g roszponki 100g malin 100g borówki amerykańskiej 2 nektarynki 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 5 łyżeczek przyprawy do gyrosa olej sól i pieprz Sos malinowy: 300g świeżych malin 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki octu z jabłek 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki masła Wykonanie: 1. Roszponkę umyć i osuszyć, a nektarynkę umyć i pokroić(...)plastry. 2. Maliny i borówki umyć i osuszyć. 3. Sos malinowy: Maliny, ocet i cukier przełożyć do rondelka, chwilę gotować aż maliny się rozpadną. Następnie dodać imbir, masło i całość dokładnie wymieszać cały czas gotując aż sos lekko zgęstnieje. 4. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, obtoczyć w mące wymieszanej z bułką i przyprawą do gyrosa. Następnie partiami

Szalona Kuchnia Eweliny
Kimchi – koreański przysmak 201

najchętniej po prostu po cichu wyjadam je ze słoika. Kimchi: 2 kg kapusty pekińskiej 6 czubatych łyżek soli 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej 2 łyżki cukru 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki ostrej papryki (do kimchi najlepiej użyć papryki gochugaru*, do kupienia w specjalistycznych sklepach lub przez internet) 3 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo(...)oraz rzodkiew obieramy i kroimy w słupki lub niewielkie paseczki za pomocą obieraczki. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, a zielone – w paseczki. Do ostudzonego kleiku dodajemy sos sojowy, sos rybny, ostrą i słodką paprykę, świeży imbir, wyciśnięty czosnek i, jeśli używamy – suszone krewetki. Mieszamy. Dodajemy marchewkę, rzodkiew i dymkę. Ponownie mieszamy. Kapustę odlewamy z wody

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania