Były już na moim blogu pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej, które są u mnie hitem, więc przedstawiam dzisiaj przepis na pieczarki ale w sosie śmietanowo-serowym. Tak samo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a komponują się doskonale z każdym daniem głównym. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. leśnych lub boczniaków i efekt też będzie bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam(...)przepis! Scroll down for recipe in English Grzyby w sosie śmietanowo-serowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 400 g pieczarek, w całości lub przepołowione jak są większe 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ szklanki śmietanki 36% ¼ szklanki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz świeża posiekana pietruszka do serwowania Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię na średnim
karmelowyProsty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu. Składniki 5 ziemniaków średniej wielkości 4 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 4 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml soku ananasowego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam. Szalotki kroimy(...)wzdłuż, czosnek siekamy, wraz z cukrem, sosem sojowym dodajemy do ziemniaków, smażymy 10 min na dużym ogniu. Następnie dolewamy sos ostrygowy, sok i redukujemy do ulubionej konsystencji. (około
R'n'G Kitchenjesienno-zimowych obiadów polecam Wam kolorow ą surówkę z endywii, buraka, marchwi, ziaren granatu i kapusty włoskiej z przepysznym sosem miodowo-musztardowym. Nasz faworyt, który gości na naszym stole od wielu lat. Smacznego ;) SKŁADNIKI Surówka 1 granat 1 burak 2 marchewki 200 g endywii 200 g kapusty białej Sos musztardowo-miodowy 2 łyżeczki miodu(...)rwiemy na małe kawałki. Marchew i buraka obieramy, następnie kroimy w tzw. zapałki. Granat przekrawamy na pół i delikatnie wyłuskujemy ziarenka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Sos musztardowo-miodowy W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z 2 łyżeczkami miodu i 1 łyżeczką musztardy; doprawiamy solą i pieprzem. **** PREPARAZIONE Insalata Pulite il cavolo e tagliatelo a listarelle
La grande e la piccola cuocadanie choć brzmi niepozornie i wygląda nie jakoś specjalnie rozkochało mnie w sobie od pierwszego kęsa. Uwielbiam makarony pod każdą postacią a za takim śmietanowym sosem to już w ogóle przepadam. Chociaż to kaloryczna bomba to warto się skusić. To jedno z moich popisowych dań i pomysłów na ostatnią chwilę. Nawet w trakcie imprezy można zrobić raz-dwa. Składniki(...)cebula 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz 250 makaronu wstążki Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie kiedy będzie się gotował przygotować sos. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Kurczaka i pomidory pokroić, wrzucić do cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Smażyć chwilę. Wlać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarodzinne spotkania, przyjęcia. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt… No cóż, ja przeważnie muszę przygotowywać chwilę później drugą pizze Moją familijną pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Duża, cienka pizza z pysznymi dodatkami. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. U mnie szybki sos: mieszam przecier pomidorowy ze startym ząbkiem czosnku, szczyptą suszonej bazylii, łyżeczką oleju, całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty
Słodkie okruszkimasła szczypta soli 200 g mąki pszennej tortowej 6 jajek Bita śmietana: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix Sos malinowy: 400 g mrożonych malin 100 g cukru Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ptysi WYKONANIE Ciasto parzone: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec do ubitej śmietany dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i włożyć na 30 minut do lodówki. Sos malinowy: Maliny odmrozić. Na patelnię przelać sok i przełożyć połowę malin. Dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż odparuje nadmiar soku i całość zgęstnieje. Na koniec dodać pozostałe maliny, chwilę podgrzewać
Passions hobbies lifekapusty pekińskiej 1 duża marchewka ½ cukinii 6 świeżych pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 2 cm świeżego imbiru 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego 100 ml sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu słodko pikantnego z chili Kuchnie Świata Szczypta Cayenne ½ łyżeczki białego pieprzu Sposób przygotowania: W woku(...)grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku
Wanilia i KardamonWariacja na temat sheperd’s pie, zapiekanka prosta do zrobienia i niezwykle smakowita. Wierzchnia, kremowa, lekko słodka warstwa, miesza się z twardszymi warzywami, uduszonymi w wytrawnym sosie. Na samym końcu jest ryba: najpierw duszona na parze, a później zapieczona z resztą składników. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli(...)dodatki w postaci szybki, czy salami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia
Niedzielny kucharzBardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku(...)olej sól pieprz Sos: 200g śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente
Szalona Kuchnia Ewelinyjajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) sól i pieprz do smaku *jeśli wolicie gęstsze sosy możecie je lekko zagęścić mąką pszenną(...)Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut na minimalnym ogniu. Jak przygotować sos: Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem
Słodkie okruszkikawałki w kształcie pasków Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami(...)sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem. 3.5.3251 Artykuł Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyprezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam do pasty sos Sambal Oelek. Jest to ostry indonezyjski sos z papryczek chili, ale jeśli nie macie go w swoich zapasach, w tym przepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie(...)zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy
Smakowity Blog Kulinarnypapryki (użyłam żółtej) – 1 łodyga selera naciowego – garść posiekanego koperku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki kurkumy -sól i pieprz wg smaku Składniki na sos: – po 1 łyżce sosu sojowego, rybnego, octu balsamicznego – 3 łyżki soku z cytryny Cebulę pokroić w cienkie pióra, zeszklić na maśle, dodać cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać(...)minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć rybę w roladkę. Zawinąć folię tak, aby z jednej strony był dostęp do ryby. Wymieszać wszystkie składniki na sos. Polać rybę sosem ( po 2 łyżki), zawinąć koniec folii. Piec zawijasy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Muffinki zrobiłam z mieszanki posiekanych brokułów, sera żółtego
Smaki Arminepomidorowego 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody) 1/2 łyżeczki cukru 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY: 2 łyżki oleju 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka krojonych pomidorów w puszce 1/2 szklanki wody 3/4 łyżeczki suszonej bazylii(...)cukier, 1/4 łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy fasolę. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś farsz przez 5 minut. SOS POMIDOROWY: W małym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory oraz wodę, dodaj przyprawy, cukier i masło, sól
Słodko-Słony Świat IlonySzlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Składniki: 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki) 100g masła 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sos żurawinowy: 200g suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 300ml wody 60ml wina półsłodkiego czerwonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki masła(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Sos żurawinowy: Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić
Szalona Kuchnia Eweliny