Schab gotowany w sosie porowym z marchewką to fajny pomysł na mięso do obiadu. Składniki: około 700 g schabu 500 ml wody lub bulionu 1 marchewka 1 por 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej słodka papryka, oregano, pieprz 3 łyżki sosu sojowego (jeśli używamy wody, a nie bulionu(...)garnku na rozgrzanym maśle i oliwie poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać wodą z sosem sojowym lub bulionem, dodać przyprawy i zagotować. Schab pokroić na plastry grubości około 1 cm i włożyć do gotującego wywaru. Zagotować ponownie i zmniejszyć ogień, gotować razem około 30 minut. W połowie gotowania obrócić mięso na drugą stronę. Dodać
talerz przyjemnościBitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów są pyszne, a mięso kruche, delikatne i rozpływające się w ustach. Sos nie wymaga zagęszczania mąką, ponieważ obsmażymy mięso opanierowane mąką i zagęści się samoistnie podczas duszenia. Suszone grzyby mają niebywałą moc! Ten zapach i smak sosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się? Da. Bitki w sosie z suszonych grzybów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kg polędwiczki wieprzowej 12 kawałków suszonych pomidorów + 3 łyżki oliwy z pomidorów 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 200 g śmietanki 30% 1 szklanka wody 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Polędwiczkę myjemy, suszymy i ścinamy białą błonkę z jej boku. Kroimy w lekko ukośne plastry o grubości około 1 cm. Na dużej(...)pomidorów i przesmażamy na niej kawałki mięsa. Podczas smażenia oprószamy je delikatnie solą i pieprzem. Gdy polędwiczki będą rumiane z obydwu stron, dodajemy do nich zmiażdżony czosnek oraz sos sojowy. Po 2-3 minutach podlewamy je wodą, przykrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Po tym czasie do mięsa wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Przykrywamy i dusimy jeszcze
Qchnia po prostudodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeży Na prosty(...)sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej mielonej bazylii Skworcu 2 ząbki czosnku pół łyżki oleju sól i pieprz do smaku Dodatki: 4 duże pieczarki 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki kilka plasterków salami kawałek grubego kabanosa szczypta mielonej suszonej bazylii ulubiona mieszanka ziół – u mnie przyprawa do pizzy Skworcu (około 2 szczypty) około 200 g mozzarelli wiórek
Słodkie okruszkiłyżki masła 660 gr kwaśnej śmietany (u mnie 20% ale może też być 18%) 3 łyżeczki soli 50 ml wrzącej wody olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować karpia w sosie śmietanowym . Karpia wymoczyć w wodzie, bardzo dobrze osuszyć na papierowym ręczniku a następnie posolić 1 łyżeczką soli. Na patelni rozgrzać olej, kiedy bardzo gorący wkładać rybę. Smażyć na dużym palniku(...)pokrywką. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, mieszając tak aby nie uszkodzić ryby. Rybę podawać na ciepło. Karp w śmietanie Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując rybę w sosie śmietanowym. Karp w śmietanie Bardzo ważne aby ryba, którą będziemy smażyć na oleju była naprawdę bardzo dobrze osuszona z wody. W przeciwnym razie olej będzie nam wszędzie pryskał. Rybę można
mecooksnajbardziej bałam się tego, że makaron się nie dogotuje i miałam nawet przez chwilę takie zawahanie, czy nie ugotować go normalnie najpierw w wodzie, a dopiero później podpiec z sosem, ale zaryzykowałam. Na szczęście wszystko wyszło tak, jak zaplanowałam, ale musicie koniecznie od czasu do czasu przemieszać całość, o czym we wpisie przypominam, bo makaron, który bezpośrednio styka się(...)suszonych pomidorów z oleju 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 150g pieczarek Kilka listków świeżej szałwii Gałązka rozmarynu Sól, pieprz do smaku Natka pietruszki (do posypania po gotowym daniu) Sos: 1 łyżka masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 400ml śmietanki 30% 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego Sól, pieprz do smaku Marynata do kurczaka: 1 płaska łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu
Kuchnia w czekoladziepapryki, ustawić w brytfannie, odcięte wierzchy kładąc osobno, wszystko polać oliwą. Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pod koniec pieczenia każdą paprykę posypac startym serem. Sos: Pokroić w grubą kostkę pozostałe 1/2 cebuli i paprykę – może być czerwona, lub zielona, dla lepszego efektu kolorystycznego. Smak pozostanie ten sam. Przesmażyć na rozgrzanej w rondlu oliwie, dodać(...)sól i pieprz, podlać wodą i dusić na wolnym ogniu, kiedy papryki się pieką. Po uduszeniu zblendowac na gładki sos. Sos wylać na każdy talerz – względnie półmisek, jeśli podawane będzie wszystko razem. Na sosie ułozyć po trochu farszu – jeśli został – na tym ustawiać upieczone papryki. Podawać
stajnia gołębie od kuchniobawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam je do ceramicznej formy, polałam sosem i zapiekłam. Jeden naleśnik spokojnie wystarcza dla jednej osoby. Jest słodki (jakże by inaczej!), a jego aromat zdecydowanie przywołuje świąteczny nastrój. Podany na eleganckiej zastawie marki Ambition będzie się naprawdę pięknie(...)mąki pszennej 3 łyki oleju ½ łyżeczki soli Masa makowa: 250g suchego, mielonego maku 100g masła ½ szklanki miodu 100g rodzynek 200g orzechów włoskich 1 kieliszek rumu Kilka kropel aromatu migdałowego Sos pomarańczowy: ½ szklanki soku pomarańczowego ½ szklanki kwaśnej, 18% śmietany ½ szklanki mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru kryształu 30g płatków migdałów Sposób przygotowania: Do miseczki z mlekiem dodajemy pozostałe
Kuchnia w czekoladzieczęść – pozostały, miękki miąższ pokrój w dość drobną kostkę. Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami imbir i 3 ząbki czosnku. Cebulę posiekaj bardzo drobno. W miseczce wymieszaj składniki sosu – starty imbir i czosnek, posiekaną cebulę, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki soku z limonki, sok z pomarańczy, chilli, kumin, kolendrę, kurkumę. sos rybny, sól i 1/2 łyżeczki mąki(...)ziemniaczanej. Na patelni lub w woku roztop olej kokosowy, wrzuć ananasa i jeśli dodajesz krewetki lub kurczaka to wrzuć je też na patelnię. Smaż około minuty. Wlej sos i gotuj kolejne 4 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj makaron i smaż jeszcze przez 4 minuty. Całość przełóż do połówek ananasa. Danie posyp orzeszkami piniowymi i posiekaną kolendrą. Składniki 1 duży
Eat me! Fit me!ziemniaków, 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki, 2 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz. Sos beszamelowy: 2,5 szklanki mleka, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag masła, 1 czubata łyżka pszennej mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Do posypania: 10 dag startego żółtego sera. Do wysmarowania naczynia: masło. Pyszne zestawienie sprawdzonych składników. Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie(...)kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Teraz czas na sos beszamelowy. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć razem przez pół minuty. Rondel zestawić z ognia i wlać powoli mleko. Nadal mocno mieszać. Rondel postawić
Świat Domowej KuchniZostało kilka paluszków rybnych FRoSTY z obiadu? Dziś przedstawiam świetny pomysł na ich wykorzystanie. Pyszne i chrupiące bułki z sosem pomidorowym, paluszkami rybnymi zapieczone pod ciągnącą warstwą mozzarelli z pewnością sprawdzą się na kolację jak i na pożywne śniadanie. Dlaczego akurat paluszki rybne FRoSTY? Ano dlatego, że mają doskonały skład: 65% filetów z białych ryb, z certyfikowanych łowisk MSC, zamrażanych(...)mozzarellą (4 tosty) Składniki : 4 paluszki rybne od FRoSTY , przygotowane zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 2 bułki, przekrojone na pół i opieczone w tosterze lub piekarniku 4 łyżki sosu do pizzy lub innego gotowego pomidorowego 1/2 szklanki startej mozzarelli Przygotowanie: Rozsmaruj 1 łyżkę sosu pomidorowego na każdej połówce bułki. Przekrój każdy paluszek rybny na 3 części i ułóż
karmelowyCzasami lubię kombinować z mięsem, które zazwyczaj omijamy w sklepie. Policzki wołowe wpadły mi w oko i pomyślałam o nich w sosie grzybowym. No i zrobiłam! Co nam trzeba? 2 policzki wołowe cebula 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny mielony sól 3-4 sztuki owocu jałowca 200 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g suszonych grzybów(...)wiórka i dodajemy do mięsa. Po kilku minutach mięso zalewamy wodą i dajemy resztę przypraw z grzybami. Dusimy na małym ogniu przynajmniej 2 godziny, raz po raz polewając sosem. Cebula się rozpadnie, grzyby zmiękną… Można dodać łyżeczkę śmietany do sosu. Tak przygotowane mięso jest miękkie, pachnące i rozpływa się w ustach. Policzki wołowe podajemy z dowolną kaszą. Komponuje się
Latosiowydomananasa tak, by niepotrzebnie nie rozrzedziły one całej sałatki. Mnie ona bardzo pozytywnie zaskoczyła. 500-600 g udek z kurczaka bez skóry i kości 2-3 łyżeczki sosu sojowego mielona papryka ostra mielona papryka słodka 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego około 150 g żółtego sera (u mnie cheddar) 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany(...)greckiego 2-3 łyżki majonezu szczypta granulowanego czosnku sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy na paseczki i umieszczamy w misce. Mięso skrapiamy sosem sojowym, oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz doprawiamy solą (uwaga! sos sojowy jest słony) oraz pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Na TalerzuSzynka duszona z zielonym groszkiem Pyszna duszona szynka w śmietanowym sosie z zielonym groszkiem . Jest to jeden z lepszych pomysłów na niedzielny obiad . Dodatkowo poza tym ,że danie jest bardzo smaczne , jest także bardzo proste . Ten fakt oznacza ,że kucharz też będzie miał wolne niedzielne popołudnie Szynka jest dość trudnym mięsem , łatwo zrobić z niej podeszwę do trampków , zamiast obiadu(...)łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 szklanki bulionu ( można zrobić z kostki ) 0,5 szklanki słodkiej śmietany 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku mąka rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu Szynkę pokroić w średniej grubości plastry , każdy lekko roztłuc tłuczkiem z obu stron . Na patelni na rozgrzanym maśle, podsmażamy na złoty kolor i przekładamy do głębszego garnka . Na tej samej
Ogrodnik w podróżyMAKARON PAPPARDELLE Z KREMOWYM SOSEM BOROWIKOWYM Dzisiaj proponuję szybki i bardzo smaczny przepis na makaron z borowikami. Kremowy sos z natką pietruszki i grzybami idealnie komponuje się z każdym rodzajem jajecznego makaronu. Osobiście polecam pappardelle. Danie robi wrażenie i przede wszystkim wybornie smakuje. Składniki (porcja na 2 osoby) makaron pappardelle 250 g śmietanka(...)około 4 minut. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Po 2 minutach dodajmy poszatkowaną natkę, mieszamy i redukujemy sos do gęstej emulsji. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu grzybowego. Całość mieszamy i doprawiamy opcjonalnie pieprzem
chefintheforest