sosy - 72234 przepisów (strona:853/4816)

Grzyby w sosie śmietanowo-serowym / Mushrooms with creamy cheese sauce 194

Były już na moim blogu pieczarki w glazurze miodowo-balsamicznej, które są u mnie hitem, więc przedstawiam dzisiaj przepis na pieczarki ale w sosie śmietanowo-serowym. Tak samo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, a komponują się doskonale z każdym daniem głównym. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. leśnych lub boczniaków i efekt też będzie bardzo satysfakcjonujący. Zapraszam(...)przepis! Scroll down for recipe in English Grzyby w sosie śmietanowo-serowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 1 łyżka oleju roślinnego 400 g pieczarek, w całości lub przepołowione jak są większe 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ szklanki śmietanki 36% ¼ szklanki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz świeża posiekana pietruszka do serwowania Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię na średnim

karmelowy
Ziemniaki po tajsku 121

Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu. Składniki 5 ziemniaków średniej wielkości 4 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 4 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml soku ananasowego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam. Szalotki kroimy(...)wzdłuż, czosnek siekamy, wraz z cukrem, sosem sojowym dodajemy do ziemniaków, smażymy 10 min na dużym ogniu. Następnie dolewamy sos ostrygowy, sok i redukujemy do ulubionej konsystencji. (około

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty, endywii, buraka, marchwi i granatu (Insalata di indivia, carote, melograno, cavolo e barbabietola) 125

jesienno-zimowych obiadów polecam Wam  kolorow ą  surówkę z endywii, buraka, marchwi, ziaren granatu i kapusty włoskiej z przepysznym sosem miodowo-musztardowym. Nasz faworyt, który gości na naszym stole od wielu lat. Smacznego ;) SKŁADNIKI Surówka 1 granat 1 burak 2 marchewki 200 g endywii 200 g kapusty białej Sos musztardowo-miodowy 2 łyżeczki miodu(...)rwiemy na małe kawałki. Marchew i buraka obieramy, następnie kroimy w tzw. zapałki. Granat przekrawamy na pół i delikatnie wyłuskujemy ziarenka. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.  Sos musztardowo-miodowy W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z 2 łyżeczkami miodu i 1 łyżeczką musztardy; doprawiamy solą i pieprzem.  **** PREPARAZIONE Insalata Pulite il cavolo e tagliatelo a listarelle

La grande e la piccola cuoca
tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami 127

danie choć brzmi niepozornie i wygląda nie jakoś specjalnie rozkochało mnie w sobie od pierwszego kęsa. Uwielbiam makarony pod każdą postacią a za takim śmietanowym sosem to już w ogóle przepadam. Chociaż to kaloryczna bomba to warto się skusić. To jedno z moich popisowych dań i pomysłów na ostatnią chwilę. Nawet w trakcie imprezy można zrobić raz-dwa.   Składniki(...)cebula 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz 250 makaronu wstążki  Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie kiedy będzie się gotował przygotować sos. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Kurczaka i pomidory pokroić, wrzucić do cebuli. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Smażyć chwilę. Wlać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 149

rodzinne spotkania, przyjęcia. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę, a efekt… No cóż, ja przeważnie muszę przygotowywać chwilę później drugą pizze Moją familijną pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Duża, cienka pizza z pysznymi dodatkami. Spróbujcie, polecam. Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy delikatnie olejem. Wykładamy ciasto i ugniatamy na kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym. U mnie szybki sos: mieszam przecier pomidorowy ze startym ząbkiem czosnku, szczyptą suszonej bazylii, łyżeczką oleju, całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty

Słodkie okruszki
Ptysie z bitą śmietaną i sosem malinowym 163

masła szczypta soli 200 g mąki pszennej tortowej 6 jajek Bita śmietana: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix Sos malinowy: 400 g mrożonych malin 100 g cukru Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ptysi WYKONANIE Ciasto parzone: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)dodając cukier waniliowy i cukier puder. Na koniec do ubitej śmietany dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego i włożyć na 30 minut do lodówki. Sos malinowy: Maliny odmrozić. Na patelnię przelać sok i przełożyć połowę malin. Dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż odparuje nadmiar soku i całość zgęstnieje. Na koniec dodać pozostałe maliny, chwilę podgrzewać

Passions hobbies life
Makaron sojowy po chińsku z warzywami 147

kapusty pekińskiej 1 duża marchewka ½ cukinii 6 świeżych pieczarek 1 mała puszka kukurydzy 2 cm świeżego imbiru 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego 100 ml sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru 2 łyżki sosu  słodko pikantnego z chili Kuchnie Świata Szczypta Cayenne ½ łyżeczki białego pieprzu Sposób przygotowania: W woku(...)grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię   oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić   sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty. Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku

Wanilia i Kardamon
Piątek: Fish pie, czyli zapiekanka z rybą 150

Wariacja na temat sheperd’s pie, zapiekanka prosta do zrobienia i niezwykle smakowita. Wierzchnia, kremowa, lekko słodka warstwa, miesza się z twardszymi warzywami, uduszonymi w wytrawnym sosie. Na samym końcu jest ryba: najpierw duszona na parze, a później zapieczona z resztą składników. Czas: 50 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Pokoleniu X, a częściowo również generacji Y, czyli(...)dodatki w postaci szybki, czy salami. W Wielkiej Brytanii zapiekanka z automatu kojarzy się z sheperd’s pie i cottage pie, prostymi daniami, na które składa się warzywno-mięsny sos (odpowiednio z baraniny i wołowiny), zapieczony pod warstwą pure. W naszym domu jest to dość częsty gość, gdyż zapiekanka znakomicie nadaje się do ponownego wykorzystania pure z poprzedniego dnia

Niedzielny kucharz
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, bukietem warzyw i nutą czosnku 204

Bardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku(...)olej sól pieprz Sos: 200g śmietany 30% 2 jajka 4 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Fileta pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, kurkumą, przyprawą curry i świeżym tymiankiem. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente

Szalona Kuchnia Eweliny
Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 209

jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu 1 ząbek czosnku 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) sól i pieprz do smaku *jeśli wolicie gęstsze sosy możecie je lekko zagęścić mąką pszenną(...)Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut na minimalnym ogniu. Jak przygotować sos: Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy ząbek czosnku, zagotowujemy. Następnie dodajemy przecier i doprawiamy pieprzem

Słodkie okruszki
Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką 115

kawałki w kształcie pasków Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami(...)sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut. Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem. 3.5.3251 Artykuł Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką pochodzi z serwisu Cooking for Emily

Cooking for Emily
Pasta z dyni i czerwonej soczewicy 182

prezentowanego smarowidła jest czerwona soczewica, która jest źródłem dobrze przyswajalnego białka roślinnego, a także obniżającego ciśnienie krwi potasu oraz kwasu foliowego. Dla podkręcenia smaku odrobiną pikanterii dodałam do pasty sos Sambal Oelek. Jest to ostry indonezyjski sos z papryczek chili, ale jeśli nie macie go w swoich zapasach, w tym przepisie możecie zastąpić go świeżą lub suszoną papryczką chili. Koniecznie(...)zakwasie. Miłego dnia! Składniki: 200 g puree z pieczonej dyni  (przepis) 1 duża cebula 5 suszonych pomidorów z oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżeczki sosu Sambal Oelek 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka curry sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie gotujemy do miękkości. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Roladki z dorsza z warzywami 122

papryki (użyłam żółtej) – 1 łodyga selera naciowego – garść posiekanego koperku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1/2 łyżeczki kurkumy -sól i pieprz wg smaku Składniki na sos: – po 1 łyżce sosu sojowego, rybnego, octu balsamicznego – 3 łyżki soku z cytryny Cebulę pokroić w cienkie pióra, zeszklić na maśle, dodać cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać(...)minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć rybę w roladkę. Zawinąć folię tak, aby z jednej strony był dostęp do ryby. Wymieszać wszystkie składniki na sos. Polać rybę sosem ( po 2 łyżki), zawinąć koniec folii. Piec zawijasy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Muffinki zrobiłam z mieszanki posiekanych brokułów, sera żółtego

Smaki Armine
NALEŚNIKI MEKSYKAŃSKIE 574

pomidorowego  1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody)  1/2 łyżeczki cukru  1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka kukurydzy  sól i pieprz do smaku  SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:  2 łyżki oleju  1/2 cebuli  1 ząbek czosnku  1 puszka krojonych pomidorów w puszce  1/2 szklanki wody  3/4 łyżeczki suszonej bazylii(...)cukier, 1/4  łyżeczki bazylii, 1/4 łyżeczki oregano, odrobinę płatków chili. Dosyp kukurydzę i opłukaną wcześniej z zalewy fasolę. Wymieszaj wszystko dokładnie i podduś farsz przez 5 minut.   SOS POMIDOROWY:   W małym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną drobno cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej pomidory oraz wodę, dodaj przyprawy, cukier i masło, sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierś kaczki w sosie żurawinowym z nutą rozmarynu 139

Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego, pachnącego rozmarynem sosu żurawinowego to doskonała propozycja na uroczysty świąteczny obiad w gronie najbliższych. Składniki: 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki) 100g masła 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sos żurawinowy: 200g suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 300ml wody 60ml wina półsłodkiego czerwonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki masła(...)sól pieprz Wykonanie: 1. Sos żurawinowy: Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić

Szalona Kuchnia Eweliny