Przepis na sos znalazłem na opakowaniu przyprawy i choć nie jestem wielkim wielbicielem kawy, postanowiłem go wypróbować. Smak i zapach jest jak najbardziej kawowy i mimo moich obaw, z rybą komponuje się fantastycznie. Składniki z przepisu nieznacznie zmieniłem i z braku, pominąłem białe wytrawne wino. Rybę polaną sosem kawowym zjedliśmy z ryżem i sałatą. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków. Może(...)wygląda, ale smakuje :) Sos kawowy : - 1 średnia cebula, - 2 łyżeczki mielonej kawy, - 150 g śmietanki, - 2 - 3 łyżki soku z cytryny ( do smaku ), - sól, pieprz cytrynowy, - łyżeczka masła, - 100 ml wytrawnego białego wina ( pominąłem ) Wykonanie : Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle i zalać śmietanką. Dodać zaparzoną w 100 ml wrzątku kawę razem z fusami. Dokładnie wymieszać, dodać sól
Przepisy Mikołajarazem 100% satysfakcji ;) Dlatego jestem z siebie naprawdę dumna. A Wąż powiedział: No, tak właśnie możesz gotować z "resztek" :D Do kluseczek wykorzystałam wczorajsze puree ziemniaczane. Wyszły idealne. Sos z polędwicą z resztą też fantastyczny. Nie tylko do kluseczek, ale też np. do tagliatelle. Kluseczki ze szpinakiem a la śląskie: puree ziemniaczane z wczoraj (ziemniaki, masło, śmietanka 18%, sól, pieprz(...)powstałą dziurkę wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak, żeby zrównała się z ziemniakami. Mieszamy i robimy kuleczki, które następnie naciskamy kłykciem palca. Gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie aż wypłyną. Polędwica w sosie pomidorowym (dla 4 osób) 400-500 g polędwicy wołowej średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli garść suszonych pomidorów z zalewy 250 g pomidorków cherry 250 g sosu tomate
Cytryna&Co.domu. Loczek wyjechał na ferie. "A gdy nie ma dzieci w domu to"... gotuję rzeczy, których on nie lubi a my tak :) Dziś w menu: łosoś na parze w sosie daktylowo-musztardowym, puree cytrynowe z ziemniaków i szpinak z tofu i sezamem. Składniki: dwa filety z łososia ugotowane na parze, skropione cytryną, posypane solą i kolorowym pieprzem Sos: łyżka syropu(...)cytryny - do smaku łyżka serka śmietankowego: może być Piątnica, Philadelphia albo mascarpone Sałatka: kilka garści listków szpinaku (pół paczki) kilka łyżek oliwy z oliwek papryczka chilli 2-3 łyżki sosu sojowego prażony sezam kilka kropel oleju sezamowego oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku wędzone tofu Na oliwie podsmażamy czosnek i papryczkę (ja ją kroję na pół a później wyciągam), dodajemy
Cytryna&Co.minut. Polędwiczki: pół kilograma polędwicy wołowej garść suszonego czosnku w płatkach (może być też świeży - ja działałam na szybko) pokruszone suszone chilli, peperoncino lub inna ostra papryka chlust sosu sojowego (ja używam bez pszenicy) 3 łyżki oliwy z oliwek Polędwicę kroimy na steki (ja przekroiłam je jeszcze na połowy), marynujemy na szybko w oliwie, czosnku i chilli. Wrzucamy na suchą(...)bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy tak jak lubimy (ja lubię średnio wysmażone) - wklejam małą, praktyczną ściągawkę do smażenia steków. Po przewróceniu mięsa na drugą stronę i podsmażeniu, polewamy sosem sojowym i czekamy chwilkę aż się zredukuje. Dodatki: Warzywa z patelni z sosem sojowym, olejem sezamowym, sosem śliwkowym (lub innym słodkim sosem/syropem: palmowym, klonowym, brązowym cukrem) i nerkowcami Fasolka z czosnkiem
Cytryna&Co.Pyszna propozycja obiadowa. Dodatek pysznego sosu dodatkowo podkręci smak. Co nam trzeba? Pierś z kurczaka – duża, ale dwie mniejsze. Plastry boczku (u mnie podwędzany) – cienkie! Do przyprawienia piersi: sól, pieprz czarny, słodka papryka, curry wszystkiego po 1/2 łyżeczki – wszystko mieszamy ze sobą woda 200ml Na sos: łyżka oleju, 3 średnie cebule, trochę soli i pieprzu do smaku(...)roladek Rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w wiórka cebulę, obsmażamy, podlewamy wodą i dusimy. Po 10 minutach dokładamy nasze roladki, przykrywamy i dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos śmietanami (do słoiczka wlewamy sosu z patelni, do tego kilka łyżek zimnej wody i śmietany. Zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. Wlewamy całość do roladek. dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy
Latosiowydommożliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek Philadelphia, sałata, inne. Dodatkowo potrzebujesz także: sos sojowy, opcjonalnie sos teryaki, wasabi, marynowany imbir do sushi. Krojenie składników – do przygotowania rolek maków pokrój rybę w długie cienkie paski, ogórka długiego szklarniowego przekrój na 3 części(...)rób ze wszystkimi kawałkami. Na koniec wolne przestrzenie wypełnij pastą wasabi oraz marynowanym imbirem. Możesz ułożyć też kiełki lub jadalne kwiaty, reszta zależy od Ciebie. Sushi podawaj z sosem sojowym, a dodatkowo możesz podać sos terijaki. SMACZNEGO! Artykuł Domowe sushi pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plugotowane na twardo 90 g sera cheddar 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki 200-300 g surowego filetu z łososia bez ości lub 6-7 plastrów szynki sól, pieprz sos: 0,5 l mleka 1 czubata łyżka mąki (ok.20g) 20 g masła 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Łosoś: Łososia posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym polanym odrobiną oliwy, pieczemy(...)pokrojoną w cienkie paski lub cząstkami upieczonego łososia, połową startego sera oraz natką pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można zastąpić koperkiem). Przekładamy do kokilek do 2/3 wysokości. Całość zalewamy sosem. Sos: W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę, a potem wlewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć i zrobi
Bon appetit mon amieDzisiaj podam Wam troszkę zmodyfikowany mój przepis na naleśniki, takie które nigdy nie będą Wam się rozrywać czy kruszyć. Naleśniki podałam z truskawkami w karmelu, który powstał na bazie sosu z truskawek, masła i miodu. Istna petarda smaków! PRZEPIS NA NALEŚNIKI: - 2 szklanki mąki pszennej typ 450 - 1,5 szklanki wody gazowanej - 3/4 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nasączonym olejem TRUSKAWKI W KARMELU - 500 g truskawek - 2 płaskie łyżki masła - 2 łyżki miodu Na patelni na maśle, przesmaż truskawki około 5 minut. Dodaj miód i skarmelizuj owoce, sos mocno zgęstniej i będzie błyszczał. Dodaj listki bazylii i wymieszaj odstaw na 2 minuty. Sos jest gotowy, polej nim naleśniki. Ja do naleśników nie dodaje cukru, bo sos jest
SMYKWKUCHNIPełne smaku wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu. Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)bułki tartej przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA: SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały
cool and mintySzybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest Dziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę z sosem czosnkowym. Taką sałatkę możecie spokojnie przygotować na ostatnią chwilę. Sprawdzi się idealnie do obiadu, od tak gdy mamy ochotę na coś dobrego, a nawet na spotkania z przyjaciółmi. Ja często podaję ją do domowych nuggetsów i frytek. Prosta, szybka(...)małej miseczki nakładamy jogurt naturalny i majonez. Dodajemy starte na tarce 2 ząbki czosnku i doprawiamy całość pieprzem (większa ilość) i solą. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Nasz sos ma być wyrazisty w smaku. Sos dodajemy do sałaty wraz z posiekanym koperkiem, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki i krótko mieszamy. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiZapraszam na smakowitą surówkę obiadową z dodatkiem cebulki perłowej. Do tego pyszny sos limonkowo-miodowy z miodem migdałowym od Huzar . Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 50 g czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki cebulki perłowej (ze słoika) 1 duży ogórek kiszony sos: 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka miodu migdałowego od Huzar 3 łyżki oleju(...)małe kawałki wprost do miski, Paprykę kroimy w paseczki, pomidorki na pół a ogórek w plasterki i dokładamy warzywa do sałaty. Następnie dodajemy odsączoną cebulkę perłową i mieszamy. Sos: w słoiczku mieszamy ze sobą składniki na sos do surówki. Polewamy tuz przed podaniem. Smacznego Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnepieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna. Dodatki do ryby: filet pstrąga łososiowego (około 450g) 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Składniki sosu do ryżu: 2 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki bazylii płaska łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę Ponadto: 200 g ryżu kilka pomidorów koktajlowych 2 łyżki oliwy(...)kroimy na 4 kawałki. Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przygotowujemy sos do ryżu: mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, bazylię, oregano i czosnek. Pomidory kroimy na pół i lekko solimy. Na każdą połówkę nakładamy troszkę przygotowanego sosu. Resztę sosu wylewamy
Smak mojego domuKulinarna ikona Śląska i jedno z najlepszych dań kuchni polskiej: Ślonski łobiod , czyli rolada wołowa w sosie, kluski i modro kapusta. Kto próbował, ten wie, co znaczy mieć niebo w gębie. Bez rolady z kluskami i kapustą na Śląsku nie może obyć się żaden świąteczny i niedzielny obiad ani wesele czy inna zacna okazja. Dostaniecie ją też w każdym barze(...)kostkę cebulę, smaż jeszcze chwilę, posyp słodką papryką w proszku, podlej wodą i duś, aż mięso będzie miękkie. Może to zająć nawet dwie godziny. Rolady wyjmij, usuń nitkę, a sos zagęść mąką rozrobioną z ciepłą wodą. Możesz go wcześniej zblendować. Kapustę poszatkuj lub zetrzyj na tarce. W garnku na oleju przesmaż cebulę. Zamiast oleju możesz użyć boczku, który należy wytopić
Kulinarna Polskamarnuję- kombinuję’, czyli jak wykorzystać ‚stare’ warzywa oraz ugotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu? O to dwie propozycje, proste i ‚ekonomiczne’- warzywa pieczone w miodowej glazurze oraz kopytka ziemniaczane okraszone sosem pomidorowym z cheddarem. Pieczone warzywa w miodowej glazurze, 2-3 porcje * makaron Lubella Pełne Ziarno Świdry z orkiszem do podania * 3 duże ziemniaki * 2 duże buraki * około 150 g mini(...)wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec 30 minut, następnie odkryć i piec około 20 minut. Skropić sokiem z cytryny i podawać z ugotowanym makaronem. Kopytka w sosie pomidorowym z cheddarem, 2-3 porcje kopytka: * 1/2 kg ugotowanych ziemniaków * około 1 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli sos pomidorowy: * 400 g Passaty pomidorowej Lubella * 1 mniejsza cebula
Kraina Miodem PłynącaNaleśniki nadziewane mięsem mielonym w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku to pyszne i sycące danie. Idealne na codzienny obiad a także jako danie imprezowe na ciepło. Uwielbiam naleśniki przede wszystkim za to, że można je dowolnie nadziewać zarówno na słodko jak i wytrawnie. Eksperymentować można tu na wiele sposobów i za każdym razem podać naleśniki w innej odsłonie :) Składniki: Naleśniki(...)mielonego. Na środku naleśnika nałożyć farsz z mięsa mielonego, zagiąć brzegi naleśnika i zwijać je w rulon jak na krokiety. Tak przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Sos pomidorowy: * 6 łyżek przecieru pomidorowego * 3 łyżki ketchupu pikantnego * 1/3 szklanki wody * 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam Skworcu ) * sól do smaku * pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu
Zrób to smacznie