też nie chuda) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki (świetnie sprawdza się też wędzona) 0,5 l bulionu drobiowego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sos Barbecue (opcjonalnie) Sposób wykonania: Cebulę kroimy na pół, natępnie w ćwiartki i wrzucamy na dno naszego garnka. Łopatkę dokładnie nacieramy przyprawami i układamy ją na cebuli. Czosnek przepuszczamy przez praskę(...)drobno siekamy i dorzucamy do łopatki. Do tego samego garnka wlewamy nasz bulion. Na tym etapie naszą łopatkę możemy również posmarować 2-3 łyżkami sosu BBQ. Wzbogaci to jej smak. Ten punkt jest opcjonalny, ale szczerze polecam, robi różnicę Tak przygotowaną łopatkę możemy ugotować na kilka sposobów. Jeżeli macie wolnowar (lub Multicooker z opcją wolnowaru) wtedy łopatkę gotujemy przez
Mostek w kuchniSkładniki na 3-4 pizze: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku Dodatkowo: ser żółty + ulubione dodatki (np. szynka, bekon, kabanos, cebula, pieczarki, kukurydza, ananas itp.) suszone oregano(...)Wyrobione ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Pierwszą część ciasta wykładamy na posmarowanej olejem dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i rozgniatamy palcami dość cienko na kształt koła *** *** Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z ketchupem i rozgniecionym czosnkiem. Sos dzielimy na 3 lub 4 części. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu *** *** Na pizzy układamy starty na tarce lub drobno pokrojony
Blog z Apetytemsałatki pozbawić większych ogonków. Ta poniższa sałatka ze szpinakiem idealnie nadaje się jako przekąska do pracy. Wystarczy wtedy wszystkie składniki wrzucić do jednego pojemnika, a w drugim umieścić przygotowany sos miodowo-musztardowy i polać nim sałatkę tuż przed podaniem. Jeśli lubicie takie sałatki, to koniecznie również wypróbujcie nas przepis na: sałatkę szpinakową z serem feta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka(...)mała czerwona cebula – ok. 60 g sól i pieprz do smaku odrobina parmezanu do oprószenia sałatki – u mnie ok. 10 g Składniki na sos do sałatki: 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki miodu *Zamiast pestek dyni można użyć, np. ziaren słonecznika lub orzeszków piniowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Kulinarne Przebojezachęcała do pomocy. Zawsze powtarzała mi, że dzieci nie chowa się dla siebie tylko dla świata-to życiowe motto towarzyszy mi do dziś. Mamy knedli z truskawkami polanych czekoladowym sosem się nie zapomina, cudownie mięciutkie, puchate to był największy sezonowy rarytas i nim pozostał do dziś! Może nie wszystkie jesteśmy mamami , ale na pewno w dniu Matki przywołujemy(...)coś dla siebie-ja swoje produkty miałam na drugi dzień po zamówieniu. W mojej paczce był zestaw miodów i jagody w syropie-poezja! Przepis na knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami: Ciasto: 2 kg mączystych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej Nadzienie: kilkanaście sztuk świeżych truskawek
Wanilia i Kardamonpowodzeniem sprawdzi się w roli lekkiego, wartościowego obiadu. Poza pysznymi, chrupiącymi warzywami wykorzystałam w niej bogatą w składniki odżywcze komosę ryżową oraz soję. Spora ilość natki pietruszki oraz wyrazisty sos nadają sałatce wyrazistego charakteru. Komosa ryżowa oraz soja sprawiają, że sałatka jest sycąca i pożywna. Dostarczają też cennego białka. Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, dlatego jest doskonałym uzupełnieniem(...)SOJĄ Komosa ryżowa 50g Soja 20-30g Pół papryki (u mnie miks czerwonej i żółtej) Ogórek konserwowy 3-4 pomidorki koktajlowe Plaster sera feta Pół pęczka natki pietruszki Sos Sok z ćwiartki cytryny Miód, łyżeczka musztardy Łyżka oliwy Oregano Soję namoczyć namoczyć (co najmniej 8 godzin) Po namoczeniu zalać świeżą wodą i ugotować Komosę ryżową ugotować Warzywa posiekać
HealthyCreationsJuż nie raz pisałam Wam o tym, że płynne żółtko jaja poprawia smak dania, a szczególnie w połączeniu z sosem z sałatki. Dlatego tak chętnie dodaję do sałatek jajko na miękko lub jak w tym wypadku jajko sadzone. Tym razem bataty upiekłam z dodatkiem pasty przyprawowej. Wiecie, że kilka miesięcy temu współpracowałam z marką Patak’s. Ich produkty nadal(...)Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka gyros – sałatka cezar z kurczakiem – sos do sałatki – pieczone faszerowane bataty – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa
nietylkopasta.plktoś z Was się kiedyś skusi na takie połączenie. Składniki: 250 g świeżego łososia MOWI Pure 2 czubate łyżki masła orzechowego pół szklanki wody 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki miodu pół łyżeczki startego na najmniejszych oczkach imbiru pół pęczka grubego szczypiorku pół małej chili 1 łyżeczka czarnego sezamu pół szklanki ryżu 1 cebula(...)limonka sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Łososia doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Z masła, wody, sosu sojowego, rozdrobnionego czosnku, miodu i imbiru robimy sos. Obtaczamy nim łososia (reszta sosu przyda się w trakcie konsumpcji, wierzcie mi :)). Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, rybę wkładamy do naczynia (skórą do dołu), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut
Kardamonovyłososia i ogórka: 180 g świeżego łososia Mowi (użyłam steków minutowych Mowi) 2 długie ogórki szklarniowe 1 torebka ryżu jaśminowego (100 g) 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka miodu ¼ łyżeczki chilli w proszku 1 łyżka ziaren sezamu (użyłam czarnego) 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia kolendra lub zielone części dymki(...)łososia Mowi smażymy 3-4 minuty na stronę). Ogórki obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne (nie będą potrzebne). Połówki ogórka kroimy w grube plasterki. Przygotowujemy sos. W małej miseczce lub słoiczku mieszamy ze sobą: ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, miód oraz chilli w proszku. Dokładnie mieszamy do połączenia. Z połowy łososia zdejmujemy skórkę i rozdrabniamy
Poezja smakuwspomóc trochę blender i przyspieszyć cały proces. Dressing tahini ma dość ostry smak , dodanie do niego soku z cytryny i papryki wędzonej nadaje dodatkowej pikanterii. Jeśli według Was sos będzie zbyt intensywny, możecie dodać trochę masła orzechowego, które złagodzi dominujący smak tahini. Może się zdarzyć również tak, że dressing będzie zbyt gęsty , wtedy należy dolać 1 lub 2 łyżki dodatkowej(...)wody i ponownie wymieszać. Gotowy dressing polejcie na sałatkę lub podajcie w małej miseczce. Pozostały sos przechowujcie w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce do 1 tygodnia. Przepisy do których możecie użyć tego sosu: Włoska sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo Tortilla z łososiem, szpinakiem i sosem czosnkowym Włosnka sałatka ziemniaczana z suszonymi pomidorami Szybka i zdrowa sałatka z kurczakiem Artykuł
Słodkie Gotowaniejuż mój kolejny przepis na makaron ze szparagami, ale wiedziałam już że mój sos musi być dość wyrazisty aby wszystko smakowało idealnie. Makaron możesz zrobić z dowolnym rodzajem makaronu, choć ten który przyjechał ze mną z Włoch okazał się być idealny. Ale ja lubię makaron jajeczny! Na zdjęciach widzicie pieczywo, które podałam do makaronu. To nawyk, który przywiozłam ze sobą(...)Włoch. Włosi po zjedzeniu makaronu resztę sosu dojadają z użyciem pieczywa lub bagietki na którą zgarniają pozostałości z talerza. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem
nietylkopasta.plLekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)składników jesiennych. Fundamentem potrawy z pogranicza pór oku były szparagi – świeże, soczyste, zielone. Do tego groszek, fasolka, cukinia. O zimie/ jesieni przypominały pieczarki. Makaron podawany jest w śmietanowym sosie na bazie bulionu. Dzisiaj wariacji na temat kultowej pasty jest nieograniczona liczba. W Niedzielnym Kucharzu znajdziecie przepis na spaghetti primavera , wersję zbliżoną do klasycznej, ale z lekkim, dietetycznym sosem jogurtowym. Polecamy
Niedzielny kucharzdanie mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam wykorzystać sezon na młodą kapustę, która szybko się gotuje i po upieczeniu jest idealnie miękka. Poniższe gołąbki obsmażyłam, a następnie upiekłam w piekarniku. Do sosu dodałam puszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować. Składniki na porcję dla 6 osób (około 9 gołąbków): 1 główka młodej kapusty(...)zanurzone w wodzie) oraz przyprawić solą i pieprzem. Naczynie wstawić do piekarnika. Gołąbki piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC . Na sam koniec wyjąć gołąbki, ewentualnie do sosu dodać odrobinę koncentratu, doprawić go i zagęścić, np. 1 łyżką mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Przygotowany sos zagotować. Przed podaniem gołąbki polać sosem pomidorowym. Obsmażanie gołąbków i wygląd przed
Ugotowaćszparagów zielonych 20 dkg krewetek 5 rzodkiewek 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 żabek czosnku natka pietruszki olej rzepakowy 60 g sera camembert 2 łyżki nasion dyni, sezamu,słonecznika sos: 6 łyżek oliwy z oliwek sól 1 łyżeczka musztardy 1 żabek czosnku 1 łyżka octu winnego Składniki sosu przekładam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam aż sos zgęstnieje. Sałatka(...)dodaję do sałatki. Pomidorki kroje na pół, ser na kawałki, papryczkę w krążki. Krewetki smażę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Dodaję do sałatki, posypuję nasionami, polewam sosem
wesoła kuchniaSmażone matiasy z sosem jogurtowym, kuchnia skandynawska Matiasy kojarzą się nam Polakom bardziej z sałatką , kanapką czy zakąską , niż z obiadem i to smażonym . Niespodzianka , kuchnia skandynawska często wykorzystuje ryby solone lub suszone w swoich recepturach . Co prawda prawdziwych matiasów u nas nie doświadczy , ale śledź a’la matias też dał radę Polecam tym , którzy lubią intensywne rybne smaki(...)osoby : 4 pojedyńcze filety a’la matias ( mogą być w oleju ) 2 szklanki mleka pieprz do smaku 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki pszennej sos jogurtowy : 1 kubek bardzo gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany 1 mała czerwona cebula 1/2 małego pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku
Ogrodnik w podróżyszklanki wrzącej wody szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z szynki 1 por (tylko jasna część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego pieprz do podania posiekany szczypiorek sos sojowy Na samym początku przygotować ciasto na pierogi : do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać(...)bardzo drobno posiekać. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę (lub bardzo drobno pokroić). Do mięsa dodać pora, szczypiorek oraz czosnek. Na sam koniec wlać sos sojowy i całość przyprawić pieprzem. Składniki na farsz bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części
Ugotować