Makaron w wersji mniej kalorycznej (o ile to możliwe). Sos został zrobiony bez użycia śmietany. Fusilli pełnoziarniste także niesie za sobą więcej korzyści dla naszego organizmu przy jednoczesnym obniżaniu kaloryczności. Bardzo smaczne i szybkie danie. Składniki na Fusilli pełnoziarniste z kurczakiem, pieczarkami i natką pietruszki (2 porcje): makaron Fusilli około 200 - 250 g filet z kurczaka (ilość wedle uznania(...)pieprzem po czym wrzucić na patelnię. Oczyścić pieczarki i pokroić w paski. Podsmażyć wszystkie składniki. Proces smażenia jest tu krótki, aby mięso było miękkie i soczyste, a całość sosu świeża i aromatyczna. Wlać mleko i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę dalej mieszając. W razie potrzeby ponownie doprawić. Polać makaron sosem i dodać porwaną świeżą natkę pietruszki. Smacznego. Gotowy
Karola gotujePołączenie wołowiny z sosem śmietanowym ? Czemu nie. Zwłaszcza, że dostaliśmy wiejską, przepyszną śmietanę. Składniki: 300 g wołowiny 300 g makaronu penne 125g pieczarek 1 cebula 200 ml kwaśnej śmietany 150 ml mleka 50 g startego parmezanu oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Na patelni natartej czosnkiem rozgrzałem oliwę, smażyłem, aż było(...)kostkę, a pieczarki w plastry, dodałem do mięsa na patelni. Smażyłem, aż zmiękły. Wymieszałem kwaśną wiejską śmietanę z mlekiem i drobno pokrojonym czosnkiem. Rozgrzałem na wolnym ogniu. Dodałem sos do mięsa i na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotowałem, aż sos zgęstniał. Doprawiłem sola i pieprzem. Połączyłem sos z ugotowanym makaronem, posypałem startym parmezanem
R'n'G KitchenOpis Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym: Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym z dodatkiem cebuli to bez wątpienia najlepsza odmiana wśród śledzi. Nawet jeśli ktoś o kuchni i gotowaniu nie ma zielonego pojęcia, takimi śledziami może zaskoczyć rodzinę. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie potrzebujemy nawet zbyt wielu składników. Mimo że śledzie zalicza się do tłustych ryb morskich(...)Następnie filety śledziowe wyjmujemy z oleju i kroimy w paki lub większą kostkę. Śledzia przekładamy również do miski. Dodajemy do tego pokrojoną cebulę i całość ponownie mieszamy. Śledzie z sosem odstawiamy do lodówki na na kilka godzin aż smaki się przegryzą. Przed podaniem całość posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy świeżo mielonym kolorowym lub czarnym pieprzem. Artykuł Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDzień dobry :-) Ostatnio naszła nas straszna ochota na placki ziemniaczane. Same chłopakom tak nie bardzo smakują więc zrobiliśmy z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem. Wyszło super smacznie, placki robię z przepisu Magdy Gessler, które bardzo wszystkim smakują. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki(...)sól pieprz smalec lub olej rzepakowy do smażenia Sos: 200 g świeżych kurek pęczek koperku 1 cebula 2 łyżki masła 50 ml wody 250 g śmietany 18% sól pieprz 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o małych otworach. Masę przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). 2. Ziemniaki
kruche babeczkimoże zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest to nic odkrywczego, ani wyszukanego. Po prostu – kilka prostych składników, które w finale dają baaardzo dobry efekt smakowy. Jeśli przygotujecie sos, będą smakowały jeszcze lepiej. Ja tym razem zdecydowałam się na szybki sos majonezowo-ketchupowy. Poniżej zostawiam Wam też przepis na pieczone ziemniaczki. Polecam! Paluszki z kurczaka 500 g mięsa drobiowego(...)mieszanka piersi i udek bez skóry i kości) 1 średniej wielkości cebula 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz ok. 2 szkl. płatków kukurydzianych Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki łagodnego ketchupu sól, pieprz Płatki kukurydziane rozdrabniamy na mniejsze części (w rozdrabniaczu lub za pomocą wałka do ciasta). Obraną cebulę kroimy na ćwiartki. Oczyszczone, pokrojone
Smaki Na Talerzubardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Sio-smutki! ") Kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 3 jajka (1 ugotowane na twardo(...)surowe) 1 cebula 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz bułka tarta na panierkę Sos pieczarkowy: ok. 400 g pieczarek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duża śmietana 18% 0,5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa uwaga, jeśli ktoś lubi rzadsze sosy: 1 szklanka bulionu Kotlety: ziemniaki dokładnie wyszorować
Simply Foodpożywne danie na kolację. Uwielbiam zdrowe i szybkie do zrobienia przekąski, a ta sałatka jest dodatkowo bardzo sycąca, gdyż zawiera ser mozzarella. Smak składników sałatki przyjemnie podkreśla i łączy sos z dodatkiem miodu naturalnego. Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki na sałatkę z awokado i figi: 1 awokado 1 figa 125 g sera mozzarella (1 kulka) łyżka płatków(...)migdałowych sól himalajska (szczypta) pieprz świeżo mielony Sos: łyżeczka soku z limonki 2 łyżki oliwy extra virgin 1/2 łyżeczki miodu naturalnego Jak przygotować sałatkę z awokado i figi? Awokado przeciąć wzdłuż i wyjąć pestkę, następnie zdjąć skórkę lub wydłubać z niej miękki miąższ łyżeczką. Figę umyć i pokroić w ósemki. Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w półplasterki o grubości
Gotuj w domuszybko zjeść coś ciepłego i sycącego, co dodałoby mi energii na 2-gą zmianę - odrabianie lekcji z Młodą, sprzątanie, wspólną zabawę czy spacer. To danie jest wprost idealne - sos robi się błyskawicznie, spokojnie można zrobić większą ilość i odgrzać następnego dnia. Kuskus - wiadomo, 5 minut i jest gotowy. Można zjeść ten obiad w wersji wegetariańskiej(...)smażonymi paseczkami z piersi kurczaka. Składniki: sos 2 cukinie, puszka pomidorów krojonych, lub w sezonie świeże pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia (dużo - idealnie tu pasuje), oliwa, sól, pieprz, cukier - do smaku. Dodatkowo: szklanka kaszy kuskus, szklanka wrzątku + duża szczypta soli (a jeszcze lepiej szklanka bulionu), filet z kurczaka pokrojony w paseczki, zamarynowany w ulubionych przyprawach
Moja kraina smakówzjadła. Zazwyczaj pada odpowiedź: naleśniki lub placki ziemniaczane. Zarówno jedne jak i drugie można podać na kilka sposobów: na słodko, z cukrem, twarożkiem, na ostro, z różnymi sosami czy farszami. J ak byłam dzieckiem uwielbiałam placki ziemniaczane z cukrem, potem do cukru doszedł kleks śmietany, moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka. O statnio jednak(...)najbardziej smakują nam placki ziemniaczane z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku lub 1/4 łyżeczki granulowanego, pół łyżeczki majeranku
Moja kraina smakówPolish Boy powstała w Cleveland w Ohio i do dziś można jej posmakować w wielu placówkach gastronomicznych. Grillowana lub smażona kiełbasa w bułce do hot-dogów, w towarzystwie sosu barbecue, frytek i surówki colesław podbiła podniebienia (i serca prawdopodobnie też ;)) wielu mieszkańców, a restaurator Michael Symon, wspominał o niej w programie "The Best Thing I Ever Ate" na kanale Food(...)duże bułki do hot dogów (ewentualnie półbagietki, paluchy czy podobne podłóżne pszenne pieczywo) -2 kawałki kiełbasy (po ok 100-150 g każdy) -1 szkl. surówki colesław -2 ziemniaki -sos barbeque -olej do głębokiego smażenia + 1 łyżka oleju Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, usmażyć frytki. odsączyć z tłuszczu. Bułki naciąć. Kiełbaski ponacinać
Zielona KuchniaGołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie(...)Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję gorące od razu, nikt nie wytrzyma dłużej:) Rada: następnego dnia można podpiec je w piekarniku lub podgrzać w garnku z dodatkiem sosu pomidorowego. Wystarczy passata lub przecier z łyżeczką cukru pudru i ulubionych ziół. SMACZNEGO
Zasmakuj KuchniPolacy bardzo lubimy grzyby, szczególnie chętnie sięgamy po grzyby leśne, które nierzadko zbieramy samodzielnie. W sezonie najczęściej przyrządzamy świeże grzyby w postaci zup i sosów. Jednak przepisów na grzyby i sposobów ich przyrządzania oraz przechowywania jest znacznie więcej. Warto się nimi zainteresować, gdyż pozwalają cieszyć się smakiem pysznych grzybów także poza sezonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowywanie świeżych grzybów Zwykle grzyby(...)trafiają na nasz stół w postaci zup i sosów. Niezależnie od sposobu przygotowania, każdy przepis na grzyby każe je poddać obróbce termicznej, gdyż nawet te jadalne mogą spowodować problemy trawienne, jeśli nie są całkowicie miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pamiętajmy, że choć każde grzyby można gotować i dusić, jednak nie wszystkie nadają się do smażenia. Grzyby dusi się zwykle we własnym
Kulinarne Przebojebyła przepyszna. Co ciekawe żadna z nich nie była podobna do drugiej. I każda rzecz jasna była tradycyjna. Podaję przepis na moją tradycyjną 700 g bakłażana 250 g gotowego sosu pomidorowego 250 g sera mozzarella 80 g tartego sera caciocavallo lub grana padano sól i pieprz do smaku mąka oliwa z oliwek extravergine świeża bazylia opcjonalnie gotowany bób Pokrój bakłażana(...)mnie przepis jest odchudzony , dlatego też ugrillowałam każdy plaster , lekko posoliłam i wysmarowałam oliwą po wierzchu. Nie za dużo, ale w sam raz. Na dnie brytfanny rozsmarowałam trochę sosu pomidorowego, poukładałam plastry bakłażana tak, aby lekko na siebie nachodziły brzegami. Posypałam tartym serem grana padano, poszarpaną świeżą bazylią, mozzarellą, i pokryłam cienką warstwą sosu pomidorowego.I czynność powtarzałam do chwili, kiedy
Z Kuchni Do KuchniTeraz kiedy w końcu się odważyłam i spróbowałam, tak mi zasmakowały, że przyrządzam z nimi dość często sałatki. Tym razem postawiłam na krewetki w obiedzie. Wymieszane z makaronem i sosem śmietanowym wyszły obłędne w smaku. Łatwe w przygotowaniu, szybkie danie, idealne na piątkowy, bezmięsny obiad. Składniki: * 300 g makaronu spaghetti * pół kg krewetek koktajlowych * pół drobno posiekanej cebuli(...)chwilę mieszając. Następnie wlać śmietanę, mleko, doprawić solą. Całość gotować na małym ogniu około 2 minut od momentu zagotowania. Na końcu dodać starty żółty ser, wymieszać, aby ser w sosie się rozpuścił. Wyłączyć palnik grzewczy. Do tak przygotowanego sos dodać ugotowany makaron i całość wymieszać, aby makaron pokrył się sosem. Na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki
Zrób to smaczniegłówki białej kapusty 200 g ryżu basmati Karoon 500 g mięsa mielonego – u mnie wieprzowo-wołowe 2 marchewki 2 jajka sól i pieprz do smaku bułka tarta Na sos: 1,2 l bulionu sól i pieprz do smaku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie szczypta granulowanego czosnku* 2 łyżki suszonej cebuli płatki* 2 szczypty słodkiej czerwonej papryki(...)bułkę dodajemy stopniowo. Formujemy nasze gołąbki – u mnie coś na ksztatł większych kotletów. Obsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do naszego sosu. Jak przygotować sos? Zogotowujemy bulion. Po czym dodajemy do niego przecier pomidorowy, suszoną cebulkę i przyprawy. Mieszamy składniki. Wkładamy nasze gołąbki, zmniejszamy gaz. Dusimy całość pod przykryciem na małym ogniu
Słodkie okruszki