sosy - 72234 przepisów (strona:827/4816)

Jesienne zapiekanki z dynią i cukinią 153

dyni bez pestek i skóry 450 g cukinii bez pestek 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz tymianek słodka papryka czosnek granulowany olej rzepakowy masło do posmarowania formy sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 solidna garść startego żółtego sera Dynię i cukinię pokoroić w dużą kostkę. Cukinia miała miękką(...)zmieniło kolor. Makaron ugotować al'dente. Naczynka do zapiekania natłuścić masłem. Ugotowany makaron, podpieczone warzywa oraz kurczaka przełożyć do dużej miski i wymieszać przełożyć do naczynek do zapiekania. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Zestawić

Monia miesza i gotuje
Przepisy na jesień 107

ząbki czosnku – obrane 2 cm świeżego korzenia imbiru – pokrojone w plasterki garść suszonych grzybów shitake 3 listki laurowe po 5 kulek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tom yum pół łyżki kminku łyżka oliwy kupne uszka lub pielmieni do podania Przepis na bulion z shitake, kminkiem i uszkami Warzywa, grzyby i przyprawy gotować(...)kasztanów, które już są upieczone, ale będą bardziej słodkie. Składniki: ćwierć kilo pieczonych kasztanów obranych ze skórki ćwierć kilo dowolnych orzechów (u mnie orzechy laskowe bez skórek) 3 łyżki sosu sojowego łyżka oliwy 2 łyżki cukru 2 łyżeczki rozmarynu pół łyżeczki mielonego cynamonu Jak przygotować kasztany w glazurze? Sos sojowy wymieszać z cukrem, oliwą, cynamonem i rozmarynem. Obtoczyć orzechy

Ugotowane pozamiatane
Chutney paprykowy 132

Chutney to gęsty sos wywodzący się z kuchni indyjskiej. Może być przygotowany z warzyw lub owoców z różnymi dodatkami połączonymi octem i cukrem. Ja postawiłam na jesienne smaki. Papryka z rozmarynem i cynamonem połączone octem balsamicznym. Super dodatek do mięsa, do kanapek z wędzonym twarogiem, do placków ziemniaczanych. Opcji jest wiele. Jeśli nie próbowaliście nigdy papryki z odrobiną cynamonu(...)pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, dodaj do niej cynamon, rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj ocet i cukier i wymieszaj całość. Smaż do momentu odparowania płynu. Sos powinien zrobić się delikatnie lepki i pachnący. Przełóż sos do miski i zblenduj. Sos powinien być gładki z wyczuwalnymi kawałkami papryki. Przełóż całość do słoików i przechowuj w lodówce. Smacznego

wiecejwarzyw.pl
Gołąbki tradycyjne 192

mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki lub szynki), 150 g ryżu, 2 cebule, 1 biała kapusta, 2 l bulionu, sól, pieprz. Sos pomidorowy: 600 g przecieru pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól, pieprz,  1 łyżeczka oregano,  1/2 łyżeczki papryki łagodnej 4 łyżki gęstej śmietany 18%. Podobnie jak z bigosem - to jest z gołąbkami - ile gospodyń tyle przepisów :) Dzisiaj podzielę się(...)garnku i zalać nim gołąbki. Całość przykryć i gotować przez około 50 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie ma potrzeby mieszania gołąbków. Teraz czas na sos pomidorowy. Powstały wywar z gołąbków zlać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy i mąkę wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką. Gotować przez

Świat Domowej Kuchni
Ryba w sosie śmietankowo koperkowym 94

Ryba w sosie śmietankowo koperkowym Propozycja na piątkowy obiadek. Składniki: ·        ½ kg fileta rybnego ·        Mąka do obtoczenia ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Sól ·        Pomysł(...)rybę w sosie śmietankowo koperkowym ·        Brokuł Sposób przygotowania: 1.    Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie. 2.    Rybę kroimy na mniejsze porcje, solimy, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i obtaczamy w mące pszennej. 3.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.    Następnie układamy

Kulinarna Chwila
Ratatouille 143

aromatyczny i zawierający wszystko to co najlepsze w sezonie świeżych i pysznych warzyw". Ten opis dania bardzo mnie zachęcił do jego przyrządzenia. Efektem dzielę się z Wami :) Składniki na sos: 3 czerwone papryki cebula pomidor marchewka oliwa z oliwek mała ostra papryczka- jak ktoś lubi sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie sosu: Papryki upiec, albo opalić nad gazem, aż będą(...)cukinia  ok.50 dag pomidorów Przygotowanie: Umytą cukinię, obrane ze skórki pomidory oraz bakłażan pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm Formę do pieczenia posmarować połową przygotowanego wcześniej sosu, ułożyć na nim na przemian warzywa tak by zachodziły na siebie Polać je oliwą oraz pozostałym sosem Piec w temp. 160*C przez ok.80

Proste Potrawy
DIP JOGURTOWO- KETCHUPOWY Z PIKANTNĄ NUTĄ ORAZ KILKA SŁÓW O CHRUPIĄCYCH PRZEKĄSKACH 87

sos do chipsów, paluszków, chrupiących przekąsek, frytek a nawet mięsa. Doskonale podkreśla ich smak. U mnie dip przygotowuje się niemal na każdą domową imprezę, na wizytę gości, do oglądania meczu a także wtedy, kiedy mamy ochotę wieczorami coś pochrupać przed TV :) Przepis na ten dip jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. A przysłowiową kropką nad i jest dodanie kilku(...)kropli pikantnego sosu z chili. Pychota, uwielbiam go nawet do posmarowania na kanapkach z serem lub wędliną :) Jednak zanim podam Wam przepis na dip, chciałabym opowiedzieć Wam w kilku słowach o chrupiących przekąskach, które od kilku dni testujemy niemal co wieczór :) A mowa tu u chrupkach wypiekanych z pieczywa zarówno pszennego, pszenno- żytniego oraz razowego. Ich zaletą jest

Zrób to smacznie
Zapiekanka pasterska z batatami 110

sałatą. Zapiekanka pasterska z batatami ma tę ogromną zaletę, że można przygotować ją dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce – gdy zjawią się goście, wystarczy ją zapiec. Smak sosu przypomina sos do spaghetti – zawsze nie możemy się powstrzymać przed wyjadaniem z patelni. Makaronu nie ma – jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej(...)warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów (ok. 3 średnie lub 2 duże sztuki) 3 łyżki masła lub oliwy

Poezja smaku
Świderki z bakłażanem i kurczakiem 98

łyżki octu winnego 3 ząbki czosnku Wykonanie: Przygotowanie marynaty: dymki siekamy i mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Zalewamy podudzia, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowanie sosu: cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę, razem szklimy na oliwie. Bakłażana i selera naciowego kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli z czosnkiem, podsmażamy, mieszając przez 15 minut. Pomidory kroimy(...)kostkę (można je sparzyć, obrać ze skórki), dodajemy do warzyw, podlewamy wszystko szklanką wody, mieszamy i dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku. Podudzia w marynacie obsmażamy, przekładamy do sosu warzywnego, dolewamy wino. Przykrywamy, dusimy ok 30 minut, ew. jeszcze przyprawiamy. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Gotowany makaron przekładamy na talerz polewamy sosem i podajemy

Pomysłowa kuchnia
Menu na tydzień: Jak zrobić 5 dań w godzinę 110

mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami Chińczyk : tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe. Drugi sposób jest taki, że warzywa pakujemy do pojemników i przestudzone wstawiamy do lodówki. Składniki na zupy mrozimy. W ciągu tygodnia, wieczorem wyciągamy(...)Makaron Kokardki/rurki 200 g Makaron ryżowy 100 g Ravioli 200 g Orzechy Migdały 2 szklanki Sery Parmezan tarty szklanka Dodatki Oliwa 1/2 szklanki Cukier brązowy 4 łyżki Sos sojowy 6 łyżek Sos hoi sin 1 łyżka Sos sriracha 1 łyżka Tymianek suszony 2 łyżeczki Oregano suszony 2 łyżeczki Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki Majeranek 1/2 łyżeczki Artykuł Menu na tydzień

Niedzielny kucharz
Krem z dyni i ciecierzycy 98

ciecierzycę wraz z zalewą. Gotować kolejne ok. 5 minut. Zmiksować zupę na krem. Dolać mleko kokosowe. Zupę można podać z „wkładką”. U mnie to polędwiczka wieprzowa w sosie sojowym i musztardzie. Polędwiczkę kroję w plastry i ugniatam dłonią. Smaruję musztardą i polewa sosem sojowym. Odstawiam na trochę – gdy mam czas, leży w marynacie nawet całą noc. Jeśli(...)leży tyle, ile może. Czasem kilka minut ;) Na rozgrzaną patelnię wylewam niewielką ilość oleju, dodaję sos sojowy i mięso. Smażę krótko z dwóch stron uważając, aby sos za mocno się nie przypalił. Porcja ma ok. 410 kcal

Kucharzyca
Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) 107

Lutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki(...)rodzaje papryki obrać ze skórki i drobno pokroić. Warzywa przełożyć do pomidorów, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażoną cebulę oraz przyprawy. W razie potrzeby mocniej doprawić. Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego ostygnięcia. Artykuł Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM 133

bądź na wytrawnie, np. w gulaszach, zupach krem, daniach jednogarnkowych, sałatkach czy jako placki.  Oprócz poniższego przepisu polecam także następujące pyszności: sernik dyniowy z owsianą kruszonką leniwe z sosem dyniowe z szałwią pierogi z dynią kopytka dyniowe z bazylią kopytka dyniowe z twarożkiem i cynamonem sernik dyniowy korzenne ciasto dyniowe z Nutellą . MAKARON PIÓRA Z SOSEM DYNIOWYM(...)przykryciem do miękkości warzyw. Całość blenduję na gładką masę. Dodaję przyprawy, sól i pieprz do smaku - ze solą należy uważać, ponieważ nie płuczę ugotowanego makaronu. Zagotowuję. Do tak przygotowanego sosu wrzucam makaron, mieszam dokładnie.  Pietruszkę siekam drobno, łączę ze sosem.  Przed podaniem posypuję prażonymi pestkami dyni, które wcześniej uprażyłam na suchej patelni. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki